«Θολό» παραμένει το τοπίο αναφορικά με τον χρονικό ορίζοντα των διορθωτικών κινήσεων που θέλει να κάνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο κυβερνητικό σχήμα. Η αναφορά του κ. Μητσοτάκη χθες Τρίτη στον Alpha ότι το υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής θα γίνει με την παρούσα σύνθεση δείχνει ότι οι όποιες εξελίξεις θα μετατοπιστούν. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο οι διορθωτικές κινήσεις που θα κάνει ο κ. Μητσοτάκης θα γίνουν από την ερχόμενη εβδομάδα.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται εκτός Ελλάδα από το Σάββατο έως και τη Δευτέρα. Σύμφωνα με κυβερνητικές - όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η ΕΡΤ - «Ο ανασχηματισμός είναι πάντα προνόμιο του πρωθυπουργού, ο οποίος δεν αποφασίζει εν θερμώ, αλλά σταθμίζει όλα τα δεδομένα».

Αξιολόγηση προσώπων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του μελετάει επιλογές και αξιολογεί πρόσωπα, με όλες τις ενδείξεις να κάνουν λόγο για μία ουσιαστική παρέμβαση στο κυβερνητικό σχήμα, προκειμένου αυτή να συνδυαστεί με την προώθηση του επόμενου κύματος των μεταρρυθμίσεων.

«Αξιολογώ αποτελεσματικότητα και συμπεριφορά», τονίζει ο πρωθυπουργός, με τα σενάρια να κάνουν λόγο για αλλαγές που θα δείχνουν ότι έχει λάβει το μήνυμα των πολιτών, για παράδειγμα, στο μέτωπο της ακρίβειας ή το μήνυμα επαγγελματικών ομάδων που το 2023 στήριξαν τη Νέα Δημοκρατία, αλλά τώρα αποστασιοποιήθηκαν.

Ένα ακόμη στοιχείο που φαίνεται ότι θα έχει ο ανασχηματισμός είναι η αξιοποίηση μεγαλύτερου αριθμού μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ. Παράλληλα, μένει να απαντηθεί και τι θα γίνε όσον αφορά στην εικόνα του επιτελείου εντός του Μεγάρου Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε εύλογο χρονικό διάστημα αναμένεται να συνεδριάσει η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας – κάτι που ζητούν και στελέχη, όπως ο Νικήτας Κακλαμάνης ή ο Μάριος Σλαμάς – που θέτουν ζήτημα επιστροφής στις ρίζες.

Την απάντηση την έδωσε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Το ζήτημα δεν είναι αν θα πάμε προς το κέντρο προς τα δεξιά – αλλά αν θα είμαστε πιο αποτελεσματικοί».
Εν αναμονή των αποφάσεων του πρωθυπουργού για το κυβερνητικό σχήμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης όρισε το πολιτικό πλαίσιο και τις προτεραιότητες που θέτει με ορίζοντας τριετίας, λαμβάνοντας, όπως είπε, το μήνυμα της κάλπης.

Η ιεράρχηση των κυβερνητικών προτεραιοτήτων σε εθνικό επίπεδο περιλαμβάνει:

· Ακρίβεια
· Αύξηση μισθών
· Συνέχιση μείωσης φόρων
· Στεγαστικό πρόβλημα
· Λειτουργία ΑΣΕΠ
· Υγεία
· Ασφάλεια

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1y6sf3lrdhd)


Οι αμετακίνητοι της κυβέρνησης, οι επιστροφές και μία μετακίνηση στο Μέγαρο Μαξίμου

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega αναμένονται τέσσερις με πέντε υπουργοί να φύγουν από την κυβέρνηση, ενώ 6-8 υφυπουργοί θα εισέλθουν στη νέα κυβέρνηση. Αναλυτικά οι αμετακίνητοι:

-Νίκος Δένδιας: Yπουργός Άμυνας

-Μάκης Βορίδης

-Άκης Σκέρτσος

-Παύλος Μαρινάκης

-Γιώργος Γεραπετρίτης: Yπουργός Εξωτερικών

-Άδωνις Γεωργιάδης: Yπουργός Υγείας

Επιπλέον, στην κυβέρνηση παραμένουν, χωρίς να είναι βέβαιο αν αλλάξουν υπουργείο:

-Χρήστος Σταϊκούρας

-Κωστής Χατζηδάκης

-Νίκος Παπαθανάσης

-Νίκη Κεραμέως

-Κυριάκος Πιερρακάκης

-Θεόδωρος Σκυλακάκης

-Δόμνα Μιχαηλίδου

-Βασίλης Κικίλιας.

Την ίδια στιγμή φουντώνουν οι φήμες επιστροφής στην κυβέρνηση για βουλευτές που ήταν υπουργοί στο προηγούμενο υπουργικό συμβούλιο, όπως ο Νότης Μηταράκης και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Τέλος, αναμένεται και προσθήκη του υπουργού στο πλάι του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ υπουργός στην προηγούμενη κυβέρνηση θα εισέλθει ξανά, αλλά στη θέση του υφυπουργού.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1y731q0cc89)