Το ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες μέσα στο 2024 για την εκλογή νέου αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ, μετά την επιστολή Κωνσταντινόπουλου και το σκληρό πρέσινγκ πρωτοκλασάτων στελεχών, δεν φαίνεται πολύ μακρινό. Εκτιμάται ότι παρά την πρώτη αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη, ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν θα αποφύγει, όπως λέγεται, τη λογοδοσία στη βάση.

*Διαβάστε εδώ: Μετεκλογικές δονήσεις στο ΠΑΣΟΚ: Άνοιξε η συζήτηση για την επόμενη μέρα με αμφισβήτηση στο πρόσωπο Ανδρουλάκη

Ως εκ τούτου αναπόφευκτα η συζήτηση θα επικεντρωθεί στους επίδοξους διαδόχους και τα πρόσωπα που θα διεκδικήσουν την ηγεσία. Εκτός του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, ο οποίος δεν έχει ηγετικές φιλοδοξίες, τα ονόματα που παίζουν στην κούρσα της ηγεσίας είναι αυτά των Παύλου Γερουλάνου, Μιχάλη Κατρίνη, Μανώλη Χριστοδουλάκη, Νάντιας Γιαννακοπούλου, Μιλένας Αποστολάκη, Παύλου Χρηστίδη αλλά και του Χάρη Δούκα.

Σε κάθε περίπτωση οι επικείμενες συνεδριάσεις των οργάνων του ΠΑΣΟΚ θεωρούνται κρίσιμες για τη συνέχεια. Στους κύκλους της Χαριλάου Τρικούπη οι συζητήσεις για την επόμενη μέρα περιστρέφονται έντονα γύρω από δύο πρόσωπα. Το πρώτο πρόσωπο είναι ο νεαρός βουλευτής Μανώλης Χριστοδουλάκης.

Μέχρι στιγμής κρατά προσεκτική στάση και έχει αποφύγει δηλώσεις αμφισβήτησης της ηγεσίας, πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι είναι πανέτοιμος να διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος. Από τα χρόνια που ήταν γραμματέας του ΠΑΣΟΚ έχει αποκτήσει ισχυρές συμμαχίες με τα στελέχη και την κομματική βάση, κάτι που αποτυπώθηκε και με την άνετη εκλογή του στην Ανατολική Αττική. Διαθέτει επίσης πανελλαδικό μηχανισμό, τον οποίο όπως είναι φυσικό θα ενεργοποιήσει στην περίπτωση της εσωκομματικής διαδικασίας για την εκλογή προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Ως βασικός αντίπαλος και διεκδικητής της ηγεσίας αναμένεται όμως να πλασαριστεί και ο Χάρης Δούκας. Η εκτίμηση που υπάρχει στις συζητήσεις είναι ότι ο δήμαρχος Αθηναίων είναι ένα πρόσωπο που μπορεί να ενώσει την Κεντροαριστερά και η υποψηφιότητα θα υποστηριζόταν από κορυφαία στελέχη. Θυμίζουμε ότι το μοντέλο Δούκα υπήρξε ως σκέψη και στην Κουμουνδούρου με διάφορα στελέχη όπως ο Κώστας Ζαχαριάδης να προκρίνουν τέτοια εξέλιξη.


Σύμβουλοι

Ο δήμαρχος Αθηναίων εκτός από την υψηλή δημοφιλία στον κεντροαριστερό χώρο, έχει μεγάλη επιρροή και στον χώρο της ΝΔ, γεγονός που θα βοηθούσε το ΠΑΣΟΚ στην απόσπαση δυνάμεων του Κέντρου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ίδιος έχει λάβει τις αποφάσεις του για τη διεκδίκηση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ εδώ και καιρό και οι σχετικές διεργασίες έχουν δρομολογηθεί, καθώς έχει προσληφθεί ήδη εταιρεία συμβούλων, η οποία μάλιστα έχει σχεδιάσει και θα εξακολουθήσει να σχεδιάζει τη στρατηγική του. Λέγεται δε πως θα ανοίξει τα χαρτιά του σε προσεχή συνέντευξή του σε μεγάλη κυριακάτικη εφημερίδα.