''Tρικυμία'' στον ΣΥΡΙΖΑ: Η σύγχυση Κασσελάκη, η ανοιχτή γραμμή Τσίπρα με στελέχη του κόμματος και οι κινήσεις του
Κρίσιµο σταυροδρόµι αποφάσεων
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης προσπαθεί να συμβιβάσει όσα αντιφατικά είχε πει για τον τρόπο λειτουργίας της Κουμουνδούρου
Σε ένα κρίσιµο σταυροδρόµι αποφάσεων βρίσκεται ο Στέφανος Κασσελάκης, αποφάσεων που αφορούν τόσο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στις συµµαχίες που πρέπει να γίνουν µε όµορες δυνάµεις του χώρου. Το εκλογικό αποτέλεσµα δεν δίνει τη δυνατότητα στον κ. Κασσελάκη να ξεδιπλώσει το σχέδιό του όπως το είχε φανταστεί έως πριν από λίγες εβδοµάδες. Περίµενε ένα ποσοστό της τάξεως του 17%, το οποίο θα του έλυνε τα χέρια να προχωρήσει σε σαρωτικές αλλαγές στο κόµµα του, τις οποίες θα νοµιµοποιούσε στο επικείµενο καταστατικό συνέδριο το φθινόπωρο.
Το 14,9% που συγκέντρωσε στις ευρωεκλογές αναγκάζει τον κ. Κασσελάκη να προχωρήσει σε µια σειρά συµβιβασµούς, αλλά και να κάνει την αυτοκριτική του, εναρµονιζόµενος ουσιαστικά µε όσα (χαµηλόφωνα) του καταλόγιζαν το προηγούµενο διάστηµα οι εσωκοµµατικοί του αντίπαλοι. ∆ηλαδή, όπως ο ίδιος παραδέχτηκε («ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» 90,1), ήταν µεγάλο λάθος του το γεγονός της υπερπροβολής της προσωπικής του ζωής αλλά και της επίδειξης της περιουσιακής του κατάστασης. Λέγεται, δε, πως αυτά τα στοιχεία έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση µε τα αντίστοιχα των δηµοσκοπήσεων.
Τις τελευταίες ηµέρες ο κ. Κασσελάκης προσπαθεί επί της ουσίας να συµβιβάσει όσα αντιφατικά είχε πει το προηγούµενο διάστηµα για τον τρόπο λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για το τι επιθυµεί να κάνει µε τις συµµαχίες. Ξεκινώντας από το τελευταίο, ενώ όλο το προηγούµενο διάστηµα υποστήριζε πως δεν θα συζητήσει µε το ΠΑΣΟΚ, επειδή είναι εκβιαζόµενος ο κ. Ανδρουλάκης για το θέµα των υποκλοπών, εσχάτως άλλαξε γραµµή. Σε πρώτη φάση, λέει πως αυτό µπορεί να γίνει τουλάχιστον σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Από τις συνεργασίες αυτές εξαιρεί τους «αποστάτες» της Νέας Αριστεράς, ωστόσο συµπεριλαµβάνει την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, κάτι που προκαλεί τριγµούς στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, µε τον Κώστα Ζαχαριάδη να έχει εκφράσει δηµοσίως την αντίθεσή του στην όποια συζήτηση µε την πρώην πρόεδρο της Βουλής. Παραλλήλως, ο κ. Κασσελάκης, ενώ ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν περιθώρια κεντρικών συνεργασιών µε τα άλλα κόµµατα, δηλώνει πως ο ίδιος θα είναι υποψήφιος, αν υπάρχει µια µεγάλη κάλπη για την εκλογή αρχηγού ενός ενιαίου σχήματος. Κατά τα λοιπά, στις κατ' ιδίαν συναντήσεις και συνομιλίες που έχει κάνει με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκε πως θα λειτουργεί πιο συλλογικά, πως θα συνεδριάζουν τακτικότερα τα όργανα και πως δεν θα αιφνιδιάζει τα στελέχη ανακοινώνοντας τις πρωτοβουλίες του μέσα από τα ΜΜΕ και τα «πρωινάδικα».
Αμηχανία στην Κουμουνδούρου
Στην Κουμουνδούρου, όπως είναι φυσικό, όλα αυτά και παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Κασσελάκη προκαλούν μεγάλη σύγχυση και αμηχανία, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από το μούδιασμα των βουλευτών κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μετά την ομιλία του επέλεξε να μη δώσει βήμα στους βουλευτές, προκαλώντας την έντονη αντίδραση κάποιων εξ αυτών. Μάλιστα η ενόχληση μεταφέρθηκε στον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Σωκράτη Φάμελλο, ο οποίος, ωστόσο, είναι γνωστό πως βρίσκεται σε δυσμένεια από τον κ. Κασσελάκη.
Η πλευρά της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, που κρατούσε χαμηλούς τόνους όλο το προηγούμενο διάστημα λόγω προεκλογικής περιόδου, προσπαθεί να ανασυνταχθεί και να βρει τον κοινό βηματισμό της. Υπήρχαν συνεχείς συσκέψεις και ζυμώσεις, προκειμένου να καταλήξουν σε μια ενιαία στάση τόσο στα ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία και τη γραμμή του κόμματος όσο και αυτά των συμμαχιών. Κεντρικό ρόλο παίζουν η Όλγα Γεροβασίλη, ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Γιώργος Βασιλειάδης κ.ά. Ολοι οι προαναφερθέντες θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει διάλογος με τις όμορες δυνάμεις του χώρου, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ, τη Νέα Αριστερά, τον Κόσμο του κ. Κόκκαλη κ.ά. Βεβαίως, κάποιοι από την «ομάδα» θεωρούν πως πρέπει να πάνε σε πιο σκληρή σύγκρουση με τον κ. Κασσελάκη, εκτιμώντας ότι η συνύπαρξη μαζί του φθείρει και εκείνους. Περισσότερο από όλους στη λογική αυτή κινείται ο κ. Σπίρτζης, ο οποίος έχει μιλήσει όλο αυτό το διάστημα με πολύ σκληρά λόγια για τον κ. Κασσελάκη. Στο πλαίσιο αυτό πληροφορίες από την Κουμουνδούρου αναφέρουν πως είναι θέμα χρόνου ο κ. Κασσελάκης να ακολουθήσει και τον δρόμο των διαγραφών, κοιτώντας κυρίως τόσο προς τον κ. Σπίρτζη όσο και προς τον Διονύση Τεμπονέρα.
Τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, εκτός της προετοιμασίας που πρέπει να κάνουν για τη διεξαγωγή του συνεδρίου, είναι σε ανοιχτή γραμμή και με τον κ. Τσίπρα, εκτιμώντας ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα εμπλακεί, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, στις διεργασίες για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς. Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να έχει διαμηνύσει σε συνομιλητές του πως δεν τον ενδιαφέρει οτιδήποτε σχετίζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ, υπονοώντας πως δεν υπάρχει κανένα πεδίο συνεννόησης με τον κ. Κασσελάκη. Ο τελευταίος σε αυτά τα σενάρια -περί επιστροφής Τσίπρα- απάντησε απαξιωτικά και μίλησε για «μεσσίες της Κεντροαριστεράς».
Εχει δημιουργηθεί ένα «τρίγωνο» με φόντο το μέλλον και τις σχετικές διεργασίες ανάμεσα σε Τσίπρα, Γ. Παπανδρέου και Δούκα
Το συνέδριο Τσίπρα
Πάντως, έχει ξεχωριστή σημασία το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας επέλεξε στο συνέδριο που διοργανώνει στις 17 και 18 Ιουνίου να έχει στο πάνελ των ομιλητών τόσο τον Γιώργο Παπανδρέου όσο και τον δήμαρχο Αθηναίων, Χάρη Δούκα. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως έχει δημιουργηθεί ένα «τρίγωνο» με φόντο το μέλλον και τις σχετικές διεργασίες ανάμεσα στον κ. Τσίπρα, τον κ. Παπανδρέου και τον κ. Δούκα. Δεν είναι τυ χαίο, άλλωστε, πως το όνομα του δημάρχου Αθηναίων συζητείται στην περίπτωση που προκύψει μια ευρύτερη συμμαχία δυνάμεων της Κεντροαριστεράς.
Παραλλήλως, η πλευρά της εσωκομματικής μειοψηφίας προσπαθεί να κρατήσει ανοιχτές τις πόρτες του διαλόγου με τη Νέα Αριστερά. Στελέχη του σχήματος, όπως ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Δημήτρης Χατζησωκράτης κ.ά., αντέδρασαν στις προσβλητικές αναφορές του κ. Κασσελάκη περί «μορφώματος» και «αποστατών». Την ίδια ώρα, είναι γνωστή η εξαιρετική προσωπική σχέση που έχει η Ολγα Γεροβασίλη με τον Αλέξη Χαρίτση. Τα πιο έμπειρα πολιτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αντιλήφθηκαν, μάλιστα, πως αν προχωρούσε η συνεργασία (έστω) σε κοινοβουλευτικό επίπεδο μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Αριστεράς, θα υπήρχε ο μεγάλος κίνδυνος να απομονωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, γι' αυτό και έσπευσαν να εντάξουν και το σχήμα του κ. Χαρίτση στις συζητήσεις που πρέπει να γίνουν για τη μεγάλη Κεντροαριστερά. Το προσεχές διάστημα και στην πορεία προς το συνέδριο, το θερμόμετρο στην Κουμουνδούρου θα είναι, συνεπώς, στα ύψη, με τα φώτα να είναι στραμμένα κυρίως στις κινήσεις του κ. Κασσελάκη και στις πιθανές πρωτοβουλίες του κ. Τσίπρα.
Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά».