Για τις πολιτικές εξελίξεις, την υπόθεση του γνωστού ποινικολόγου, Απόστολου Λύτρα, τα απογευματινά χειρουργεία, τις πολιτικές εξελίξεις, τον τουρισμό κ.α. μίλησε στην εκπομπή του ΕΡΤNews «Συνδέσεις» ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.


Τουρισμός

«Η μεγάλη ζήτηση τουρισμού αυξάνει και τις τιμές. Διότι στην οικονομία ισχύει ο νόμος προσφοράς και ζήτησης. Αφού λοιπόν υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση και λιγότερη προσφορά, οι τιμές πηγαίνουν προς τα πάνω» διευκρίνισε ο υπουργός και συνέχισε: «Είναι τελείως βέβαιο ότι νησιά όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Πάρος έχουν αγγίξει τα όρια της δυνατότητας να αναπτύσσονται. Αυτό είναι αλήθεια. (…) Αυτά σίγουρα απασχολούν την κυβέρνηση. Δεν είναι θέμα του υπουργείου Υγείας. Ως υπουργός Ανάπτυξης είχα αρκετά ασχοληθεί, είχα ψηφίσει και νόμο για την παύση έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών στη Μύκονο. (…) Τα νησιά, τα πολύ δημοφιλή, έχουν φτάσει σε κάποια όρια. Αυτό δε σημαίνει ότι άλλα νησιά δεν έχουν περιθώριο να αναπτυχθούν. (…) Φαίνεται ότι έχουμε ανέβει κατηγορία, αρχίζουμε και προσελκύουμε πιο υψηλού εισοδήματος τουρίστες, απ΄ ότι πριν από 15 χρόνια».


Υγειονομική περίθαλψη στα νησιά

Σε ερώτηση σχετικά με την υγειονομική περίθαλψη στα νησιάο υπουργός τόνισε: «Θα είμαστε καλύτερα από πέρσι. Είμαστε αρκετά καλύτερα οργανωμένοι δεν σημαίνει θα είμαστε ιδανικά. Ιδανικό δεν υπάρχει. Στο υπουργικό συμβούλιο παρουσίασα και μια νέα διάταξη που αυξάνει το κίνητρο για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που θέλουν να πάνε σε νησί το καλοκαίρι. Θα τους δίνουμε 2.100 ευρώ πλέον του μισθού τους και θα μπορεί ο κάθε Δήμος να τους πληρώνει και την έξτρα κατοικία τους, έτσι ώστε να έχουν και δωρεάν σπίτι και επιπλέον πάνω από ένα μισθό στην τσέπη. Σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέπουν και το ιδιωτικό έργο των γιατρών, άρα θα τους επιτρέπει να κάνουν αν θέλουν και ιδιωτικό έργο στο νησί που θα τους συγκεντρώνει ένα πολύ μεγάλο εισόδημα». Ο κ. Γεωργιάδης γνωστοποίησε οτι αυτές οι αυξήσεις θα ψηφιστούν πολύ σύντομα και συνέχισε λέγοντας: «Υπάρχει έλλειμμα γιατρών. Πολλοί γιατροί θεωρούν όχι ελκυστικό το να πάνε να δουλέψουν σε ένα νησί, κυρίως γιατί αυτό κατά τη δική τους οπτική γωνία, τους μειώνει την εξέλιξη που έχουν ως γιατροί. Άρα κατ’ αυτό τον τρόπο είναι πιο δύσκολο να πάνε. Είναι μια δυναμική προσπάθεια. Εμείς αυξάνουμε τα κίνητρα, θα αλλάξουμε και άλλο το πλαίσιο σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο αυτήν την εβδομάδα. Το πώς δηλαδή θα μπορέσουμε να κάνουμε πιο ελκυστική την επιλογή ενός νησιού ή μιας άγονης περιοχής για έναν γιατρό να πάει. Θα αλλάξουμε τον χάρτη των άγονων περιοχών και στην ηπειρωτική χώρα καθώς υπάρχουν περιοχές με σημαντικό πρόβλημα προσέλκυσης γιατρών. Είναι μία δυναμική άσκηση αυτή. Δεν είναι ότι δεν μας απασχολεί, αντίθετα».

Απογευματινά χειρουργεία

Σχετικά με τα απογευματινά χειρουργεία και για το ότι είχε αναφέρει ότι θα καλυφθεί ένα σημαντικό κομμάτι του κόστους, ο υπουργος Υγείας δήλωσε: «Δεν έχει εγκριθεί ακόμα από τις ευρωπαϊκές αρχές. Έχουν κατατεθεί όλα τα στοιχεία που μας ζητήθηκαν. Έχει επιλέξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να το εντάξει στη γενική αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης που έχει η χώρα μας κι αυτό έχει φέρει μια μικρή καθυστέρηση. (…) Δεν μπορώ να είμαι βέβαιος ότι θα γίνει γιατί θα είναι σαν να παραβιάζω την μεταξύ μας συμφωνία. Θεωρητικά η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τον τελευταίο λόγο. Έτσι λειτουργεί αυτό το σύστημα, αλλά δεν βλέπω κανένα λόγο να πει όχι. Πληρούμε όλες προϋποθέσεις, άρα θα πει ναι».

Επιπροσθέτως αναφέρθηκε στο κατά πόσο έχει μειωθεί η λίστα αναμονής από τα πρωινά χειρουργεία, με τον Άδωνι Γεωργιάδη να τονίζει ότι: «Οι λίστες αναμονής δεν πάνε τόσο καλά. Είχαμε πει από την αρχή ότι αυτή είναι μια μεταρρύθμιση που θα την κρίνουμε στον ένα χρόνο, αλλά έχει πολύ μεγάλη ζήτηση. Δηλαδή τον πρώτο μήνα, μόλις ξεκίνησε έγιναν 300 χειρουργεία, το δεύτερο μήνα έγιναν 1.000, τον τρίτο μήνα κοντά στα 2.000, άρα έχουμε μια πολύ μεγάλη αύξηση. Στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου πήγα με τον Κύπριο υπουργό Υγείας, μας έκαναν παρουσίαση, (…) έχουν βάλει πια τέσσερις χειρουργικές αίθουσες κάθε μέρα, έχουν τέσσερις χειρουργικές που δουλεύουν ταυτόχρονα τα χειρουργεία κάθε μέρα».

Ο υπουργός μεταξύ άλλων είπε ότι: «Η ανάπτυξη (σ.σ. των απογευματινών χειρουργείων) είναι κάθε μήνα διπλάσια από τον προηγούμενο. (…) Τα απογευματινά χειρουργεία είναι μια διέξοδος για κάποιον που θα πήγαινε στο ιδιωτικό χειρουργείο και αντί να πάει στο ιδιωτικό χειρουργείο με 1.000 ευρώ, πάει στο ΕΣΥ σε απογευματινό χειρουργείο με 500, με 400 ευρώ. Αυτή είναι η διαφορά. (…) Όταν έρθουν τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, από το Ταμείο Ανάκαμψης, αναμένω να είναι μέσα στο καλοκαίρι, θα μπορούμε να τα βάλουμε μπροστά».

Ο κ. Γεωργιάδης σε σχετική ερώτηση απάντησε ότι η συμμετοχή για τις διάφορες εξετάσεις δεν έχει αυξηθεί. «Έχει θεσπιστεί εισιτήριο εισόδου στο αίμα 1 ευρώ και 3 ευρώ στο ακτινοδιαγνωστικό, στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα δηλαδή προστίθεται ένα ευρώ για εξέταση αίματος και τρία ευρώ αν κάνεις αξονική, μαγνητική, υπέρηχο και λοιπά στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα» και αυτό οφείλεται στο ότι η μεταφορά των ασθενών από τις δημόσιες ιδιωτικές δομές ήταν τόσο πολύ μεγάλη μετά τον covid που μετέφερε πολύ μεγάλο μέρος της δαπάνης στα ιδιωτικά. (…) Παράλληλα φτιάξαμε ειδική πλατφόρμα μέσω του Gov και του Taxis και μπορεί όποιος θέλει μπορεί να κλείσει ραντεβού σε δημόσια δομή εντελώς δωρεάν. Και μη μου πείτε ότι αργείς γιατί η δημόσια δομή σου κλείνει ραντεβού το πολύ σε τρεις μέρες. Το μέγιστο είναι αυτό σε αστικά κέντρα» ανέφερε και όπως γνωστοποίησε: «Έχουμε 10.000 ραντεβού την ημέρα στις δημόσιες δομές, δηλαδή από εκεί που ήταν άδειες γιατί είχανε πάει στον ιδιωτικό τομέα, τώρα έχουμε μια μικρή επιστροφή και θέλουμε να την κάνουμε μεγαλύτερη».


Διαχρονικό το πρόβλημα με τους αναισθησιολόγους στο Παίδων

Για τη λειτουργία των χειρουργείων στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία, ο υπουργός Υγείας διευρκίνισε ότι «υπάρχει ένα πραγματικό έλλειμμα αναισθησιολόγων. Δεν είναι ψευδές αυτό. (…) Είναι σε σχετικά καλή κατάσταση, αλλά σέβομαι ότι επειδή εκεί είναι για παιδιά πρέπει να έχεις κάποια πιο μεγάλη ευαισθησία. Δεν θέλω να πω όχι. (…) Είχε φυσικά να κάνει πάρα πολύ και με πολιτικούς λόγους. Ήταν μια σκληρή συνδικαλιστική ομάδα της άκρας αριστεράς. Πιστεύω ότι έπαιξε μεγάλο ρόλο το ότι είχαμε ευρωεκλογές. Λύθηκε προ των ευρωεκλογών το θέμα. Έχω και κάποιες άλλες σκέψεις για το νοσοκομείο αυτό, θα δούμε».


Για την σύλληψη του Απόστολου Λύτρα 

Σχετικά με τη σύλληψη του γνωστού ποινικολόγου, Απόστολου Λύτρα, ο οποίος που διώκεται για το κακούργημα της ενδοοικογενειακής βίας, ο κ. Γεωργιάδης είπε μεταξύ άλλων: «Σε μια χώρα με όλη αυτή η δημόσια συζήτηση για την πάταξη της ενδοοικογενειακής βίας, της γυναικοκτονίας που έχει ανεβάσει η αριστερά τόσο ψηλά κτλ, πρέπει να πούμε ότι ο λόγος που σήμερα συμβαίνει αυτό είναι γιατί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ψήφισε ένα συγκεκριμένο νόμο τον οποίο δεν έχει ψηφίσει αντιπολίτευση. Το νόμο Φλωρίδη δεν τον ψήφισε η αντιπολίτευση. Ο νόμος Φλωρίδη τι προβλέπει; (…) Γιατί όμως δύναται να συμβεί αυτή η δικαστική διαδικασία. Γιατί αυτή η κυβέρνηση, αυτός ο Πρωθυπουργός, αυτός ο υπουργός Δικαιοσύνης ψήφισε ένα νόμο που λέει ότι ο γιατρός, ο καθηγητής, γιατρός ο οποιοσδήποτε εμπλέκεται στην εξέταση μιας γυναίκας που έχει τραύματα, μπορεί να καταγγείλει την άποψή του ότι είναι προϊόν βίας και όχι ενός ατυχήματος, χωρίς να μπορεί μετά να διωχθεί γι’ αυτή την άποψη. Γιατί ψηφίστηκε αυτός ο νόμος. Γιατί πάρα πολλές φορές δυστυχώς, που κακοποιημένες γυναίκες φοβούνται να πούνε ότι έχουν κακοποιηθεί. (…) Με τον νόμο λοιπόν του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Φλωρίδη πλέον διώκεται αυτεπαγγέλτως η βιαιοπραγία. (…) Αυτό είναι μια κολοσσιαία μεταβολή στο Δίκαιο μας, που επί της ουσίας υπερασπίζεται τα δικαιώματα των γυναικών. Επί της ουσίας είναι στο πλάϊ των γυναικών που πέφτουν θύμα βίας, χωρίς υποκρισία αριστερής εμπνεύσεως, που φωνάζουν για όλα, αλλά όταν κυβέρνησαν δεν ήξεραν να κάνουν ούτε αυτό».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d223uvgeac6h)


ΕΣΥ: Πώς προχωράει η διαδικασία επιλογής των διοικητών 

Αναφορικά με τις δηλώσεις του προέδρου του ΑΣΕΠ κ. Παπαϊωάννου, ο κ Γεωργιάδης αρχικά ξεκαθάρισε ότι τον ΑΣΕΠ ως Οργανισμό και τον κ. Παπαϊωάννου τον σέβεται πάρα πολύ, αφού όπως είπε: «Ειλικρινά δεν θέλω να ρίξω καμία ευθύνη στον ΑΣΕΠ. Όμως είναι ευθύνη της κυβέρνησης να βρει μια λύση. Αυτό δεν αφορά τον ΑΣΕΠ. Αφορά την κυβέρνηση να βρει μια λύση. Πώς θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Να φέρω ένα παράδειγμα. Έχουμε διαδικασία εξελίξεως πρόσληψης 2,5 χιλιάδων νοσηλευτών 3 χρόνια. Ο ΑΣΕΠ έχει δεκάδες λόγους να πει γιατί αυτό έχει καθυστερήσει. (…) Είναι διαδικασία, οι νόμοι που ακολουθούν αυτή την καθυστέρηση και μπορεί να υπήρχαν ενδιάμεσα δικαστικές προσφυγές, μπορεί να ήταν πολύ μπλεγμένη διαδικασία, μπορεί να του φόρτωσαν και άλλα πράγματα. Το ξεκαθαρίζω γιατί πραγματικά τον σέβομαι τον κύριο. Όμως στην πράξη 2,5 χιλιάδες νοσηλευτές που πρέπει να είναι στα νοσοκομεία, δεν είναι».

Στη συνέχεια ανέφερε σχετικά με τη διαδικασία επιλογής των διοικητών: «Μια διαδικασία διαφανής, πρέπει πάντα να είναι και γρήγορη. Το ότι δεν είναι γρήγορη πράγματι δημιουργεί πρακτικά προβλήματα. Εγώ δεν θέλω να υποκρίνομαι. Υπάρχουν διοικητές που ξέρουν ότι δεν θα ξανα πληρωθούν. (…) Τους εμπιστεύομαι. Έχω πολύ στενή συνεργασία επί καθημερινής βάσεως, αλλά δεν σας κρύβω ότι κι εμένα με ανησυχεί μια διαδικασία που αρχικά μπορεί να κρατήσει 5 μήνες, θα κρατήσει 15. Δεν το ίδιο. Όλα αυτά είναι θέματα που πρέπει η κυβέρνηση – επαναλαμβάνω δεν επιρρίπτει ευθύνη στον ΑΣΕΠ – να τα ρυθμίσει, διότι η διαφάνεια είναι το ένα, το δέχομαι, η λειτουργία του κράτους το άλλο».


Τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών και ο ανασχηματισμός

Για τα μήνυματα των εκλογών και το νέο κυβερνητικό σχήμα, ο υπουργός Υγείας σχολίασε: «Οι εκλογές τελείωσαν. Το μήνυμα εξεπέμφθηκε από τον ελληνικό λαό και ελήφθη από τα κόμματα – όσα έχουν μυαλό – να συνομιλούν με τον λαό. Πιστεύω ότι η δικιά μας και το δικό μας κόμμα έχει ανοιχτά τα αυτιά του. Ξέρει το μεγάλο αφεντικό, είναι λαός και ακούει τι λέει ο λαός και μας είπε “Θέλουμε να μας λύσετε τα προβλήματα. Σας εκλέξαμε για να μας λύσει τα προβλήματα”. Αισθάνομαι μεγάλη ευθύνη προς τον ελληνικό λαό και προς τον Πρωθυπουργό που μας έχουν δώσει αυτές τις μεγάλες θέσεις».

Παράλληλα τόνισε ότι «ο νόμος για την ισότητα στο γάμο, αυτό που είναι γνωστό ως γάμος για τους ομοφυλόφιλους, σίγουρα έβλαψε πάρα πολύ την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές, δεν συζητείται αυτό. (…) Αυτό όμως πια είναι παρελθόν. Αυτό που έχει σημασία είναι το από ‘δω και μπρος, τα επόμενα τρία χρόνια, τι θα κάνουμε. (…) Εμείς έχουμε τώρα την ευθύνη να λύσουμε τα προβλήματα του κόσμου. Εμείς, ο Άδωνις έχω την ευθύνη να λύσω τα προβλήματα του κόσμου. Αυτή είναι η δουλειά μου και παρακαλώ τον κόσμο να με κρίνει αυστηρά αλλά δίκαια».

Σχετικά με δημοσιεύματα σε εφημερίδες που κάνουν λόγο για «γκρίνια» μέσα στο κόμμα της Νέας Δημοκρατία, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι είναι εξαιρετικά πρόωρη αυτή η συζήτηση λέγοντας: «Αν με ρωτάτε, “υπάρχει αμφισβήτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Δημοκρατία;”. Ειλικρινά στο λέω. Με βλέπετε να χαμογελάω. Μου προκαλεί θυμηδία. Έχεις έναν πρόεδρο που έχει κερδίσει στο ενδιάμεσο όλες τις εκλογές. Και η ήττα του σε εισαγωγικά είναι η εκλογή εκείνη όπου κέρδισε με 13,5 από τον δεύτερο. Ναι, το να τον αμφισβητώ κιόλας, είναι λίγο κωμωδία. Ο Μητσοτάκης είναι πρόεδρος Νέας Δημοκρατίας, λαμβάνοντας την πλήρη εμπιστοσύνη της παράταξης και θα οδηγήσει τη Νέα Δημοκρατία στις εθνικές εκλογές το 2027».

Για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ

Για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ μετά το θέμα ηγεσίας που έχει προκύψει, ο κ.Γεωργιάδης είπε: «Δεν εμπλεκόμαστε στα εσωκομματικά ζητήματα κανενός κόμματος. Οι φίλοι, οι βουλευτές, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ θα κάνουν ότι τους φωτίσει ο Θεός. Εμείς θα αντιμετωπίσουμε τον κάθε πολιτικό μας αντίπαλο, όπως τα φέρνει η μοίρα, ο ελληνικός λαός».

Τέλος, σε ερώτηση σχετική με το αν τον εχει καλέσει ο Αλέξης Τσίπρας στην έναρξη του Ινστιτούτου του, ο Άδωνις Γεωργιάδης σχολίασε: «Δεν είχα αυτή τη μεγάλη τιμή και δύσκολα θα πήγαινα να γιορτάσω τη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία και θεωρώ εντελώς επιβλαβή για την Ελλάδα».