Σκληρό ροκ στο ΠΑΣΟΚ: Το κρίσιμο πολιτικό συμβούλιο της Τετάρτης, οι απειλές για διαγραφές, η μάχη για την ηγεσία και οι επίδοξοι δελφίνοι
Eκρηκτικό κοκτέιλ στη Χαρίλαου Τρικούπη
Νάντια Γιαννακοπούλου, Παύλος Χρηστίδης, Μιλένα Αποστολάκη και Ευαγγελία Λιακούλη με άρθρα τους στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» επιμένουν στην ανάγκη μιας μεγάλης συζήτησης στα όργανα
Τεταμένο παραμένει το κλίμα στο ΠΑΣΟΚ παραμένει, καθώς όσοι αμφισβητούν τα πεπραγμένα του Νίκου Ανδρουλάκη διαμηνύουν σε όλους τους τόνους πως η δυναμική του κόμματος έπιασε «ταβάνι», ζητώντας παράλληλα να υπάρξουν γρήγορες αλλαγές.
Τα βλέμματα όλων στο ΠΑΣΟΚ είναι πλέον στραμμένα στην αυριανή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπου αναμένεται να γίνει μια πρώτη συζήτηση για το εκλογικό αποτέλεσμα και εκεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα κληθεί να απαντήσει στο ερώτημα γιατί η παράταξη δεν κατάφερε να πιάσει τον βασικό στόχο της δεύτερης θέσης αλλά και σε όσα του καταλογίζονται από στελέχη του κόμματος.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d23aejvz88ux)
«Θεμιτές οι φιλοδοξίες του κ. Δούκα. Θέλω να του πω ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει συνεχιζόμενες ήττες, όπως είπε. Ανεβαίνει σταθερά υπό πολύ δύσκολες συνθήκες Επειδή λοιπόν χτίσαμε πολλά με πολύ μεγάλο κόπο, δεν θα επιτρέψω να γκρεμιστούν πάρα πολύ εύκολα. Όποιος έχει φιλοδοξίες ας δηλώσει παρών. Αλλά πρώτα θα βάλουμε τις πολιτικές και μετά τα πρόσωπα», διαμήνυσε στη συνέντευξή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d22f1vg3pdwx)
Η κυρία Λιακούλη αναγνωρίζει την «εκλογική επιβίωση» του ΠΑΣΟΚ και κάνει λόγο για μια μικρή αύξηση των δυνάμεων του κόμματος, που δίνει μια προοπτική, η οποία -όπως λέει- «απαιτεί αναδιοργάνωση και συντεταγμένη δράση των οργάνων, δημιουργία ενός πολιτικού κέντρου στρατηγικής, που θα διαμορφώσει τον οδικό χάρτη για πολιτικές πρωτοβουλίες, κομβικές παρεμβάσεις και εθνικές πολιτικές. Με συναίνεση, σεβασμό στη δημοκρατία και τα πρόσωπα, δίνοντας χώρο και οξυγόνο να εκφραστούν όλες οι απόψεις και όλοι οι προβληματισμοί».
Μιλώντας δε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα», ο κ. Κωνσταντινόπουλος ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος δεν θα είναι υποψήφιος πρόεδρος και ερωτηθείς αν θα υποστηρίξει τον Χάρη Δούκα, είπε ότι «θα στηρίξω αυτόν που έχει χαρακτηριστικά να κυβερνήσει. Μακάρι ο κύριος Δούκας να είναι υποψήφιος» και υπογράμμισε ότι ο δήμαρχος Αθηναίων «έχει τα χαρακτηριστικά και ένωσε δυνάμεις και κέρδισε τη Νέα Δημοκρατία».
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d22w3mw96nyx)
Ενεργό ρόλο στο χορό των αντιπαραθέσεων που οξύνονται στο ΠΑΣΟΚ έχει αναλάβει ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος άφησε και σήμερα σαφείς αιχμές εναντίον του Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ μεταξύ άλλων εξέφρασε την επιθυμία του να είναι ο Χάρης Δούκας υποψήφιος για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ. Σημείωσε, δε, πως κατά τον ίδιο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φοβάται τις εκλογές, την ώρα που ο ίδιος δεν φοβάται τη διαγραφή, την οποία επέσεισε ως «δαμόκλειο σπάθη» ο πρόεδρος του κόμματος. Χρησιμοποίησε, δε, και την χαρακτηριστική φράση «Οι μελλοθάνατοι σε χαιρετούν».
Ο βουλευτής Αρκαδίας είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ ειδικότερα: «Νομίζω ότι ο κ. Ανδρουλάκης δεν μπόρεσε να απαντήσει στα βασικά ερωτήματα, κατά την άποψή μου, τα οποία υπάρχουν και είναι αυτή τη στιγμή ουσιαστικά. Δηλαδή δεν μπορεί κάποιος να του ζητάει δημοκρατικά να πάει σε εκλογές και αυτός να επικαλείται τον φόβο των διαγραφών. Είναι σαν να φοβάται κάποιος τις εκλογές», είπε μεταξύ άλλων.
«Νομίζω, είναι λάθος αυτό. Το δεύτερο είναι ότι δεν υπάρχει κάποια τοξικότητα όταν λες σε κάποιον και όταν και εσύ ο ίδιος, και μάλιστα ο κ. Ανδρουλάκης είχε πει πριν από τις εκλογές ότι τρίτη θέση είναι ήττα. Και λέω εγώ κάτι πολύ απλό: Αν κάποιος δεν μπορεί να θέσει το δικαίωμα, τη δυνατότητα της αμφισβήτησης του αρχηγού και μάλιστα όταν ο ίδιος έχει πει ότι αν δεν κερδίσω τον Κασσελάκη, δεν μπορώ να κερδίσω τον Μητσοτάκη; (…)», ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής Αρκαδίας.
Όπως τόνισε δε ο κ. Κωνσταντινόπουλος, αναφορικά με το αν το ΠΑΣΟΚ αντέχει διαγραφές, αν δηλαδή η Κεντροαριστερά αντέχει νέες διασπάσεις: «Εγώ δεν ξέρω. Εγώ σας λέω τι είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και το πώς το αντιλήφθηκα εγώ. Εγώ δεν καταλαβαίνω, όταν κάποιος του λέει να πάει δημοκρατικά στην εκλογή από τη βάση, να λέει ότι εγώ θα σας διαγράψω, θα πάρω μια απόφαση και μετά θα σας διαγράψω. Δεν το καταλαβαίνω. Εγώ προσωπικά, να ξέρετε, δεν νιώθω κανέναν φόβο και μου θύμισε αυτό: Οι μελλοθάνατοι σε χαιρετούν (σ.σ. την ίδια φράση χρησιμοποίησε και το πρωί μιλώντας στον ΑΝΤ1), αλλά δεν καταλαβαίνω ότι αυτό δίνει προοπτική, το να επικαλείσαι τον φόβο. Νομίζω, λοιπόν, ότι αν θεωρεί πως εμείς θα σταματήσουμε να μιλάμε για τον φόβο της διαγραφής, αυτό είναι λάθος».
Ζαχαριάδης στα Παραπολιτικά: Υπάρχουν δήμαρχοι και στο Παρίσι και στο Λονδίνο και στη Λισαβόνα οι οποίοι ήταν και αρχηγοί στο κόμμα τους και δήμαρχοι
Η ενδεχόμενη ανάληψη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ από τον Χάρη Δούκα δεν αφορά βέβαια μόνο τη Χ. Τρικούπη. Ειδικότερα, το μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και κληθείς να σχολιάσει την ενδεχόμενη παρέμβαση του δημάρχου Αθηναίων στις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, είπε με νόημα:
«Δεν θα μπω στον πειρασμό ούτε είναι στη λογική μου να παρέμβω στα εσωτερικά άλλου κόμματος θα σας πω όμως την ευρωπαϊκή εμπειρία, και παρακαλώ αυτό να μην ερμηνευτεί κατά τον οποιονδήποτε τρόπο. Υπάρχουν δήμαρχοι και στο Παρίσι και στο Λονδίνο και στη Λισαβόνα οι οποίοι ήταν και αρχηγοί στο κόμμα τους και δήμαρχοι».
Μιλάµε δηλαδή για το πέντε στα πέντε, µε ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εικόνα του κόµµατος. Στη λίστα των πιθανών υποψηφίων, όταν και αν τεθεί το ζήτηµα της ηγεσίας, πρέπει να προστεθούν τα ονόµατα του βουλευτή Ηλείας Μιχάλη Κατρίνη, ο οποίος λίγες µέρες πριν από τις ευρωεκλογές έκανε µεγάλη µάζωξη φίλων του και τους ενηµέρωσε για τις προσωπικές του ηγετικές φιλοδοξίες, του πρώτου σε ψήφους ευρωβουλευτή Νίκου Παπανδρέου, του πρώην υπουργού Χάρη Καστανίδη, αλλά και του δηµάρχου Αθηναίων, Χάρη ∆ούκα.
Ο τελευταίος αποτελεί ένα ξεχωριστό κεφάλαιο, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δέχεται πιέσεις για να κάνει το επόµενο βήµα, ωστόσο σταθµίζει τις συνέπειες από µια τέτοια επιλογή, που εκ των πραγµάτων θα έχει διττό (ηθικό) κόστος. Αφενός προς τους δηµότες της Αθήνας που τον εξέλεξαν πριν από λίγους µήνες, αφετέρου προς τον Νίκο Ανδρουλάκη, που τον ανέδειξε. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι µια πρώτη γεύση για τις διαθέσεις του κ. ∆ούκα θα πάρουµε αύριο, οπότε παραχωρεί συνέντευξη σε κυριακάτικη εφηµερίδα.
Τα φώτα πέφτουν στις διεργασίες κυρίως µεταξύ του Μανώλη Χριστοδουλάκη και του Νίκου Παπανδρέου, ενώ εκ των πραγµάτων σε αυτή την εξίσωση κάποιοι θα ήθελαν και τους κυρίους Γερουλάνο και Καστανίδη. Σε αυτό το πλαίσιο κοµβικό ρόλο θα παίξει και η στάση που θα κρατήσει ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος αναμένεται μέσα στην εβδοµάδα να παρέµβει για πρώτη φορά µετά τις ευρωεκλογές στο Συνέδριο του κ. Τσίπρα. Σε ό,τι αφορά στον κ. Κωνσταντινόπουλο, που αυτή τη στιγµή διαδραµατίζει τον πιο παρασκηνιακό ρόλο, χωρίς ο ίδιος να έχει ηγετικές φιλοδοξίες, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι αυτός που πιέζει περισσότερο από όλους τον κ. ∆ούκα να εµπλακεί στην εσωκοµµατική κούρσα.
Με βάση όλες τις συγκλίνουσες πληροφορίες, ο στόχος των εσωκοµµατικών αντιπάλων του κ. Ανδρουλάκη είναι να τον σύρουν σε πρόωρη προσφυγή σε εσωκοµµατική κάλπη, εντός του 2024 και όχι το φθινόπωρο του 2025, όπως προβλέπει το καταστατικό. Θα προσπαθούν, δηλαδή, µε καθηµερινές δηλώσεις και παρεµβάσεις να συντηρούν στην επικαιρότητα το θέµα της αµφισβήτησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
Ενδεχοµένως, δε, να αξιοποιήσουν και το όπλο του καταστατικού, το οποίο προβλέπει ότι, σε περίπτωση που συγκεντρωθούν 100 υπογραφές µελών της Κεντρικής Επιτροπής, θα πρέπει να υπάρξει άµεση προσφυγή σε έκτακτο Συνέδριο. Ακολούθως, το Συνέδριο µπορεί να αποφασίσει κατά το δοκούν, ανάµεσα σε όλα, και την επίσπευση της εκλογικής διαδικασίας για τον πρόεδρο του κόµµατος.
Τα βλέμματα όλων στο ΠΑΣΟΚ είναι πλέον στραμμένα στην αυριανή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπου αναμένεται να γίνει μια πρώτη συζήτηση για το εκλογικό αποτέλεσμα και εκεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα κληθεί να απαντήσει στο ερώτημα γιατί η παράταξη δεν κατάφερε να πιάσει τον βασικό στόχο της δεύτερης θέσης αλλά και σε όσα του καταλογίζονται από στελέχη του κόμματος.
Ανδρουλάκης: Θεμιτές οι φιλοδοξίες Δούκα, δεν θα επιτρέψω να γκρεμιστούν όσα χτίσαμε με πολύ μεγάλο κόπο
Ο Νίκος Ανδρουλάκης για πρώτη φορά μετά από το κύμα αμφισβήτησης που εκδηλώθηκε αμέσως σχεδόν με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών, άνοιξε τα χαρτιά του με συνέντευξη του στη δημόσια τηλεόραση και έδωσε την πρώτη σαφή απάντηση σε όσους ζητούν εδώ και τώρα νέο αρχηγό.«Θεμιτές οι φιλοδοξίες του κ. Δούκα. Θέλω να του πω ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει συνεχιζόμενες ήττες, όπως είπε. Ανεβαίνει σταθερά υπό πολύ δύσκολες συνθήκες Επειδή λοιπόν χτίσαμε πολλά με πολύ μεγάλο κόπο, δεν θα επιτρέψω να γκρεμιστούν πάρα πολύ εύκολα. Όποιος έχει φιλοδοξίες ας δηλώσει παρών. Αλλά πρώτα θα βάλουμε τις πολιτικές και μετά τα πρόσωπα», διαμήνυσε στη συνέντευξή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Θέμα ηγεσίας από τον Κωνσταντινόπουλο - Αιχμές από Γιαννακοπούλου, Χρηστίδη και Αποστολάκη
Νάντια Γιαννακοπούλου στα «Παραπολιτικά»: Πρέπει να συζητήσουμε τα προβλήματα της ηγεσίας και να δώσουμε λύσεις
Η κυρία Γιαννακοπούλου στο άρθρο της στα Παραπολιτικά υπογραμμίζει ότι χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία για το ΠΑΣΟΚ και δεν γίνεται κανείς να δηλώνει ικανοποιημένος. «Έχουμε χρέος να αναζητήσουμε τα αίτια, να προχωρήσουμε σε αλλαγές για να διασφαλίσουμε μια δυναμική πορεία στα επόμενα τρία χρόνια. Δεν είναι η απαίτηση απλά κάποιων στελεχών, που για να απαξιωθούν χαρακτηρίζονται δελφίνοι. Είναι η απαίτηση της πλειονότητας των ψηφοφόρων μας. Θα πρέπει επομένως να συνεδριάσουν τα όργανα, να συζητήσουμε όλα τα προβλήματα φυσιογνωμίας, πολιτικών επιλογών, αντιπολιτευτικής τακτικής, θεσμικής δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος και ασφαλώς και της ηγεσίας και να δώσουμε λύσεις», αναφέρει η βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθήνας.Παύλος Χρηστίδης στα «Παραπολιτικά»: Τις αιτίες θα τις αναζητήσουμε εκεί που πρέπει, με θάρρος, τόλμη και σεβασμό
Από την πλευρά του, ο κ. Χρηστίδης αναφέρει με άρθρο του στα Παραπολιτικά ότι «σε μια συνθήκη δυναμικής καταδίκης του πολιτικού συστήματος, το ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε να αναδειχτεί ως η υπεύθυνη εναλλακτική δύναμη διεκδίκησης της κυβέρνησης» και προσθέτει: «Αυτές τις ευθύνες και τις αιτίες θα τις αναζητήσουμε εκεί που πρέπει, με θάρρος, τόλμη και σεβασμό στους πολίτες».Για αναγκαίες πρωτοβουλίες μιλά η Μιλένα Αποστολάκη, για αναδιοργάνωση η Ευαγγελία Λιακούλη
Τον έντονο προβληματισμό της για την πορεία του Κινήματος εκφράζει και η κυρία Αποστολάκη, καθώς -όπως γράφει στα Παραπολιτικά- «απαιτείται τώρα η νηφάλια αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Αυτή η αποτίμηση θα πρέπει να μας καθοδηγήσει για τις επόμενες αναγκαίες πρωτοβουλίες και κινήσεις».Η κυρία Λιακούλη αναγνωρίζει την «εκλογική επιβίωση» του ΠΑΣΟΚ και κάνει λόγο για μια μικρή αύξηση των δυνάμεων του κόμματος, που δίνει μια προοπτική, η οποία -όπως λέει- «απαιτεί αναδιοργάνωση και συντεταγμένη δράση των οργάνων, δημιουργία ενός πολιτικού κέντρου στρατηγικής, που θα διαμορφώσει τον οδικό χάρτη για πολιτικές πρωτοβουλίες, κομβικές παρεμβάσεις και εθνικές πολιτικές. Με συναίνεση, σεβασμό στη δημοκρατία και τα πρόσωπα, δίνοντας χώρο και οξυγόνο να εκφραστούν όλες οι απόψεις και όλοι οι προβληματισμοί».
Θέμα ηγεσίας θέτει η Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος
Με άρθρο του στα «Νέα» ο κ. Κωνσταντινόπουλος έθεσε ευθέως θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι ο κ. Ανδρουλάκης έχει πλέον πιάσει ταβάνι με το περίπου 12% των τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων.Μιλώντας δε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα», ο κ. Κωνσταντινόπουλος ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος δεν θα είναι υποψήφιος πρόεδρος και ερωτηθείς αν θα υποστηρίξει τον Χάρη Δούκα, είπε ότι «θα στηρίξω αυτόν που έχει χαρακτηριστικά να κυβερνήσει. Μακάρι ο κύριος Δούκας να είναι υποψήφιος» και υπογράμμισε ότι ο δήμαρχος Αθηναίων «έχει τα χαρακτηριστικά και ένωσε δυνάμεις και κέρδισε τη Νέα Δημοκρατία».
Ενεργό ρόλο στο χορό των αντιπαραθέσεων που οξύνονται στο ΠΑΣΟΚ έχει αναλάβει ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος άφησε και σήμερα σαφείς αιχμές εναντίον του Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ μεταξύ άλλων εξέφρασε την επιθυμία του να είναι ο Χάρης Δούκας υποψήφιος για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ. Σημείωσε, δε, πως κατά τον ίδιο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φοβάται τις εκλογές, την ώρα που ο ίδιος δεν φοβάται τη διαγραφή, την οποία επέσεισε ως «δαμόκλειο σπάθη» ο πρόεδρος του κόμματος. Χρησιμοποίησε, δε, και την χαρακτηριστική φράση «Οι μελλοθάνατοι σε χαιρετούν».
Ο βουλευτής Αρκαδίας είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ ειδικότερα: «Νομίζω ότι ο κ. Ανδρουλάκης δεν μπόρεσε να απαντήσει στα βασικά ερωτήματα, κατά την άποψή μου, τα οποία υπάρχουν και είναι αυτή τη στιγμή ουσιαστικά. Δηλαδή δεν μπορεί κάποιος να του ζητάει δημοκρατικά να πάει σε εκλογές και αυτός να επικαλείται τον φόβο των διαγραφών. Είναι σαν να φοβάται κάποιος τις εκλογές», είπε μεταξύ άλλων.
«Νομίζω, είναι λάθος αυτό. Το δεύτερο είναι ότι δεν υπάρχει κάποια τοξικότητα όταν λες σε κάποιον και όταν και εσύ ο ίδιος, και μάλιστα ο κ. Ανδρουλάκης είχε πει πριν από τις εκλογές ότι τρίτη θέση είναι ήττα. Και λέω εγώ κάτι πολύ απλό: Αν κάποιος δεν μπορεί να θέσει το δικαίωμα, τη δυνατότητα της αμφισβήτησης του αρχηγού και μάλιστα όταν ο ίδιος έχει πει ότι αν δεν κερδίσω τον Κασσελάκη, δεν μπορώ να κερδίσω τον Μητσοτάκη; (…)», ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής Αρκαδίας.
Όπως τόνισε δε ο κ. Κωνσταντινόπουλος, αναφορικά με το αν το ΠΑΣΟΚ αντέχει διαγραφές, αν δηλαδή η Κεντροαριστερά αντέχει νέες διασπάσεις: «Εγώ δεν ξέρω. Εγώ σας λέω τι είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και το πώς το αντιλήφθηκα εγώ. Εγώ δεν καταλαβαίνω, όταν κάποιος του λέει να πάει δημοκρατικά στην εκλογή από τη βάση, να λέει ότι εγώ θα σας διαγράψω, θα πάρω μια απόφαση και μετά θα σας διαγράψω. Δεν το καταλαβαίνω. Εγώ προσωπικά, να ξέρετε, δεν νιώθω κανέναν φόβο και μου θύμισε αυτό: Οι μελλοθάνατοι σε χαιρετούν (σ.σ. την ίδια φράση χρησιμοποίησε και το πρωί μιλώντας στον ΑΝΤ1), αλλά δεν καταλαβαίνω ότι αυτό δίνει προοπτική, το να επικαλείσαι τον φόβο. Νομίζω, λοιπόν, ότι αν θεωρεί πως εμείς θα σταματήσουμε να μιλάμε για τον φόβο της διαγραφής, αυτό είναι λάθος».
Ζαχαριάδης στα Παραπολιτικά: Υπάρχουν δήμαρχοι και στο Παρίσι και στο Λονδίνο και στη Λισαβόνα οι οποίοι ήταν και αρχηγοί στο κόμμα τους και δήμαρχοι
Η ενδεχόμενη ανάληψη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ από τον Χάρη Δούκα δεν αφορά βέβαια μόνο τη Χ. Τρικούπη. Ειδικότερα, το μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και κληθείς να σχολιάσει την ενδεχόμενη παρέμβαση του δημάρχου Αθηναίων στις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, είπε με νόημα:
«Δεν θα μπω στον πειρασμό ούτε είναι στη λογική μου να παρέμβω στα εσωτερικά άλλου κόμματος θα σας πω όμως την ευρωπαϊκή εμπειρία, και παρακαλώ αυτό να μην ερμηνευτεί κατά τον οποιονδήποτε τρόπο. Υπάρχουν δήμαρχοι και στο Παρίσι και στο Λονδίνο και στη Λισαβόνα οι οποίοι ήταν και αρχηγοί στο κόμμα τους και δήμαρχοι».
Οι 9 δελφίνοι, το παρασκήνιο και οι συμμαχίες
Στον κατάλογο των δυνητικών υποψηφίων συµπεριλαµβάνονται ο βουλευτής Α’ Αθηνών Παύλος Γερουλάνος, ο βουλευτής Νότιου Τοµέα Παύλος Χρηστίδης, η βουλευτής Βόρειου Τοµέα Μιλένα Αποστολάκη, η βουλευτής ∆υτικού Τοµέα Νάντια Γιαννακοπούλου και ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής Μανώλης Χριστοδουλάκης.Μιλάµε δηλαδή για το πέντε στα πέντε, µε ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εικόνα του κόµµατος. Στη λίστα των πιθανών υποψηφίων, όταν και αν τεθεί το ζήτηµα της ηγεσίας, πρέπει να προστεθούν τα ονόµατα του βουλευτή Ηλείας Μιχάλη Κατρίνη, ο οποίος λίγες µέρες πριν από τις ευρωεκλογές έκανε µεγάλη µάζωξη φίλων του και τους ενηµέρωσε για τις προσωπικές του ηγετικές φιλοδοξίες, του πρώτου σε ψήφους ευρωβουλευτή Νίκου Παπανδρέου, του πρώην υπουργού Χάρη Καστανίδη, αλλά και του δηµάρχου Αθηναίων, Χάρη ∆ούκα.
Ο τελευταίος αποτελεί ένα ξεχωριστό κεφάλαιο, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δέχεται πιέσεις για να κάνει το επόµενο βήµα, ωστόσο σταθµίζει τις συνέπειες από µια τέτοια επιλογή, που εκ των πραγµάτων θα έχει διττό (ηθικό) κόστος. Αφενός προς τους δηµότες της Αθήνας που τον εξέλεξαν πριν από λίγους µήνες, αφετέρου προς τον Νίκο Ανδρουλάκη, που τον ανέδειξε. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι µια πρώτη γεύση για τις διαθέσεις του κ. ∆ούκα θα πάρουµε αύριο, οπότε παραχωρεί συνέντευξη σε κυριακάτικη εφηµερίδα.
«Παπανδρεϊκό μπλοκ»
Με βάση τα προαναφερθέντα, µιλάµε για εννέα πρόσωπα που εµφανίζονται ως πιθανοί υποψήφιοι, ενώ αν προστεθεί σε αυτούς και ο κ. Ανδρουλάκης, µιλάµε για µια δεκάδα στελεχών. ∆εδοµένου ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι ο µόνος σίγουρος για την ηγεσία του κόµµατος, το ερώτηµα που τίθεται είναι τι συµµαχίες µπορεί να υπάρξουν µεταξύ των υπολοίπων απέναντι στον σηµερινό πρόεδρο. ∆ιότι είναι σαφές πως κάποια στελέχη βάζουν το όνοµά τους στον κατάλογο των υποψηφίων προκειµένου να διαπραγµατευτούν για την επόµενη µέρα. Για παράδειγµα, το πιο ουσιαστικό ερώτηµα είναι αν µπορεί να υπάρξει συνεννόηση στο ισχυρό «παπανδρεϊκό µπλοκ» για να προκύψει µια κοινή υποψηφιότητα.Τα φώτα πέφτουν στις διεργασίες κυρίως µεταξύ του Μανώλη Χριστοδουλάκη και του Νίκου Παπανδρέου, ενώ εκ των πραγµάτων σε αυτή την εξίσωση κάποιοι θα ήθελαν και τους κυρίους Γερουλάνο και Καστανίδη. Σε αυτό το πλαίσιο κοµβικό ρόλο θα παίξει και η στάση που θα κρατήσει ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος αναμένεται μέσα στην εβδοµάδα να παρέµβει για πρώτη φορά µετά τις ευρωεκλογές στο Συνέδριο του κ. Τσίπρα. Σε ό,τι αφορά στον κ. Κωνσταντινόπουλο, που αυτή τη στιγµή διαδραµατίζει τον πιο παρασκηνιακό ρόλο, χωρίς ο ίδιος να έχει ηγετικές φιλοδοξίες, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι αυτός που πιέζει περισσότερο από όλους τον κ. ∆ούκα να εµπλακεί στην εσωκοµµατική κούρσα.
Με βάση όλες τις συγκλίνουσες πληροφορίες, ο στόχος των εσωκοµµατικών αντιπάλων του κ. Ανδρουλάκη είναι να τον σύρουν σε πρόωρη προσφυγή σε εσωκοµµατική κάλπη, εντός του 2024 και όχι το φθινόπωρο του 2025, όπως προβλέπει το καταστατικό. Θα προσπαθούν, δηλαδή, µε καθηµερινές δηλώσεις και παρεµβάσεις να συντηρούν στην επικαιρότητα το θέµα της αµφισβήτησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
Ενδεχοµένως, δε, να αξιοποιήσουν και το όπλο του καταστατικού, το οποίο προβλέπει ότι, σε περίπτωση που συγκεντρωθούν 100 υπογραφές µελών της Κεντρικής Επιτροπής, θα πρέπει να υπάρξει άµεση προσφυγή σε έκτακτο Συνέδριο. Ακολούθως, το Συνέδριο µπορεί να αποφασίσει κατά το δοκούν, ανάµεσα σε όλα, και την επίσπευση της εκλογικής διαδικασίας για τον πρόεδρο του κόµµατος.