«Όλα ανοιχτά». Με αυτή τη λιτή και συνάμα χαρακτηριστική ατάκα απαντά στους συνομιλητές του ο Νίκος Ανδρουλάκης στο ερώτημα τι προτίθεται να κάνει. Και προφανώς αναφέρεται, εκτός όλων των άλλων, στο ενδεχόμενο της επίσπευσης των εκλογικών διαδικασιών για τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Με βάση όλες τις εκτιμήσεις, το φθινόπωρο φαίνεται να είναι ο χρόνος που θα στηθούν οι κάλπες στο ΠΑΣΟΚ.

Μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου και τα ομαδικά πυρά που δέχτηκε ο κ. Ανδρουλάκης, έχει ακριβώς μία εβδομάδα για να λάβει τις οριστικές αποφάσεις του. Την προσεχή Κυριακή θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή με αποκλειστικό αντικείμενο το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών που θα ακολουθηθούν. Επί της ουσίας, το κομβικό ερώτημα που τίθεται είναι αν ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης θα ζητήσει να στηθούν κάλπες εντός των προσεχών μηνών ή αν οι διαφωνούντες θα ζητήσουν μέσω συλλογής υπογραφών μελών της Κεντρικής Επιτροπής να πραγματοποιηθεί έκτακτο συνέδριο, το οποίο ακολούθως θα κληθεί να αποφασίσει για τον χρόνο των εκλογικών διαδικασιών. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει πλέον να αντιμετωπίσει ένα γενικευμένο ρεύμα προσωπικής αμφισβήτησής του. Φαίνεται πως και ο ίδιος ξαφνιάστηκε από το μέγεθος της κριτικής, όπως επίσης και από τους βουλευτές και τα στελέχη που βρέθηκαν απέναντί του. Θεωρεί πως ούτε το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά ούτε και η γενικότερη πορεία του κόμματος επιτρέπουν την ισοπεδωτική κριτική που δέχτηκε.

Από την άλλη, αντιλαμβάνεται πως δεν μπορεί να σέρνεται όλη αυτή η συζήτηση γύρω από το πρόσωπό του και να αποτελεί μόνιμο στόχο των διαφωνούντων. Το χαρτί των διαγραφών που σήκωσε με τη συνέντευξή του (ΕΡΤ) προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και επέφερε ευρύτερες ομαδοποιήσεις. Είναι χαρακτηριστικό πως ο πρώην υπουργός Φίλιππος Σαχινίδης έφτασε στο σημείο να τον παρομοιάσει με τον δικτάτορα της Βόρειας Κορέας. Με μάλλον δικαιολογημένη ενόχληση, ο κ. Ανδρουλάκης επικαλέστηκε τη στά[1]ση του τα χρόνια που είναι πρόεδρος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Διαγραφές: Εχω κάνει τόσο πολλές, που τι να πω; Τι να πω; Φοβερό! Δηλαδή τι θα κάνει ένα κόμμα εάν πάρουν δημοκρατικά απόφαση τα όργανα και την επόμενη ημέρα έχουμε πάλι τα ίδια; Πρέπει να φτάσουμε εκεί που ήμασταν πριν από 15 χρόνια;».


Κρίσιμη εβδομάδα

Σε κάθε περίπτωση, η τρέχουσα εβδομάδα είναι εξαιρετικά κρίσιμη για το μέλλον και κατ’ επέκταση για την ενότητα του κόμματος. Προεδρικοί και διαφωνούντες έχουν βάλει κάτω τη λίστα των μελών της Κεντρικής Επιτροπής και μετρούν τα «κουκιά». Στο εν λόγω όργανο ο κ. Ανδρουλάκης είχε μεγάλη πλειοψηφία, αλλά και πολλαπλές συμμαχίες, που κανείς δεν μπορεί πλέον να πει με βεβαιότητα πως υφίστανται. Είναι σαφές, ωστόσο, πως οι 100 υπογραφές που απαιτούνται από το καταστατικό για να γίνει έκτακτο συνέδριο μπορούν να συγκεντρωθούν εύκολα από τους διαφωνούντες.

Πέρα, όμως, από τις διαθέσεις της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, μοιάζει σχεδόν βέβαιο πως ο κ. Ανδρουλάκης δύσκολα θα αποφύγει τις εσωκομματικές εκλογές. Και θα επιλέξει να το κάνει με τρόπο που θα βγαίνει πάνω από τους διαφωνούντες, προκειμένου να καταδείξει πως το τελευταίο που φοβάται είναι η βούληση των μελών και των φίλων του ΠΑΣΟΚ. Σε αυτό το ολοένα και πιθανότερο σενάριο, το ενδιαφέρον στρέφεται στα πρόσωπα που θα είναι υποψήφιοι, όπως και στις συμμαχίες που θα οικοδομηθούν.

Ο κ. Ανδρουλάκης, από την πλευρά του, θα επιδιώξει να ενεργοποιήσει το προεδρικό μπλοκ και τον ισχυρό κομματικό μηχανισμό, που υπέστη ήττα στο πρόσωπο του Ανδρέα Σπυρόπουλου κατά τις πρόσφατες ευρωεκλογές. Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ με όλους τους τρόπους κατέδειξε αυτές τις ημέρες ότι το τελευταίο που τον νοιάζει είναι η διατήρηση της κομματικής καρέκλας. Αυτό που τον απασχολεί είναι η ενότητα και η προοπτική του κόμματος, όπως επίσης και το να μην γκρεμιστούν όσα χτίστηκαν αυτά τα χρόνια. Το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ είναι σε εσωκομματική κρίση εκ των πραγμάτων καθυστερεί και παραπέμπει στο μέλλον τις αποφάσεις για την παραμονή του στη θέση του γραμματέα. Την ίδια στιγμή, σε κομβικό πρόσωπο για τον κ. Ανδρουλάκη εξελίσσεται ο Παύλος Χρηστίδης, ο οποίος είναι από τους λίγους που μίλησαν με πιο θεσμικά επιχειρήματα, προτάσσοντας το συμφέρον της παράταξης και όχι το κομματικό.

Παραλλήλως, εκτιμάται ότι στο τέλος της ημέρας ο κ. Ανδρουλάκης μπορεί να βρει φόρμουλα συνεννόησης και με τον Μιχάλη Κατρίνη, που έχει σημαντική επιρροή στο εσωτερικό του κόμματος.


Το ερώτημα

Πάντως, ο πρώτος που θα βρει απέναντί του ο κ. Ανδρουλάκης είναι ο δήμαρχος Αθηναίων, ο οποίος ουσιαστικά ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του με την ομιλία που έκανε στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Σιακαντάρη. Πίσω από την υποψηφιότητα του κ. Δούκα βρίσκεται ουσιαστικά ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος συνομιλεί με βουλευτές όπως ο Απόστολος Πάνας και η Ευαγγελία Λιακούλη. Βέβαιη θεωρείται και η υποψηφιότητα του Παύλου Γερουλάνου, ο οποίος στη θυελλώδη συνεδρίαση κατέθεσε τη δική του πολιτική πλατφόρμα.

Το μεγάλο ερώτημα, τέλος, είναι αν θα είναι υποψήφιος ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο οποίος είναι το πιο ισχυρό και δημοφιλές στέλεχος στο παπανδρεϊκό μπλοκ, με οργανωμένες δυνάμεις σε όλη την Ελλάδα και σημαντική στήριξη από κοινωνικές ομάδες. Οι πληροφορίες συγκλίνουν πως ο φέρελπις βουλευτής θα είναι στην κούρσα των υποψήφιων προέδρων.

Στις διεργασίες, εκ των πραγμάτων καταλυτικό ρόλο θα παίξει και η στάση που θα κρατήσουν ιστορικά στελέχη του κόμματος. Πρωτίστως οι Κώστας Σκανδαλίδης, Κώστας Λαλιώτης, Πέτρος Ευθυμίου, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, Κώστας Γείτονας, Μανώλης Οθωνας κ.ά.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ