Μιχάλης Κατρίνης: Διεθνές και όχι διμερές ζήτημα το Κυπριακό - Υπάρχει εξωτερική πολιτική κατευνασμού, ενώ ο κίνδυνος είναι ορατός
"Tο Κυπριακό ένα ζήτημα του Ελληνισμού"
"Οι εσωκομματικές εκλογές, παρά το γεγονός ότι έχει επιχειρηθεί από διάφορους να παρουσιαστούν ως μια πασαρέλα προσώπων, είναι μια δημιουργική πολιτική διαδικασία", ανέφερε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης
Για τις εσωκομματικές εκλογές, τα ελληνοτουρκικά αλλά και τη Βόρεια Μακεδονία μίλησε στο ΕΡΤNews και την εκπομπή «Συνδέσεις» ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης.
«Όλο το καλοκαίρι θα προσπαθήσω να επικοινωνήσω τις θέσεις μου, να έρθω σε επαφή με αρκετούς πολίτες ανά την επικράτεια. Δεν είμαι βέβαιος ότι ο κόσμος είναι σε μουντ εκλογών εσωκομματικών. Το καλοκαίρι προσφέρεται για αποφόρτιση και για ξεκούραση, αλλά σε κάθε περίπτωση για μας ο χρόνος αυτός είναι ουσιαστικός. Γιατί αυτή η διαδικασία, παρά το γεγονός ότι έχει επιχειρηθεί από διάφορους να παρουσιαστεί ως μια πασαρέλα προσώπων, είναι μια δημιουργική πολιτική διαδικασία στην οποία οι υποψήφιοι θα καταθέσουν πολιτικές πλατφόρμες και προτάσεις», τόνισε ο κ. Κατρίνης.
Ο Μιχάλης Κατρίνης αναφέρθηκε στη χθεσινή συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Ερντογάν και στις αναφορές του Έλληνα πρωθυπουργού στο Κυπριακό: «Χθες συναντήθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον κύριο Ερντογάν και χαρακτήρισε το 1974 στην Κύπρο ως τραγωδία, λες και πρόκειται για μια φυσική καταστροφή. Δεν είναι λοιπόν τραγωδία. Είναι μια παράνομη στρατιωτική εισβολή και κατοχή τμήματος ανεξάρτητης χώρας, ανάλογη με αυτή που έκανε η Ρωσία στην Ουκρανία. Και το λέω αυτό γιατί αν κάποιοι θέλουν να ξεχάσουμε το Κυπριακό, αν κάποιοι θέλουν να το αποσυνδέσουμε από τα εθνικά θέματα, γιατί μπορεί να ενοχλεί και να διευκολύνει σε κάποιου άλλου τύπου συμφωνίες, για εμένα και για το ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε και πρέπει και είναι αδιαπραγμάτευτο ότι δεν είναι διμερές το ζήτημα μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας, είναι διεθνές και για την Ελλάδα, για τη χώρα, για τον Ελληνισμό. Είναι ένα αδιαπραγμάτευτο ζήτημα εξωτερικής πολιτικής».
"Tο Κυπριακό ένα ζήτημα του Ελληνισμού"
«Το ΠΑΣΟΚ είναι πατριωτικό κίνημα και το Κυπριακό ένα ζήτημα του Ελληνισμού και όχι της Κύπρου. Δεν μπορεί να αποσύρεται από τη συζήτηση του Έλληνα πρωθυπουργού ή της ελληνικής διπλωματίας, όπου κι αν συμμετέχει. Φοβάμαι ότι αυτό γίνεται έντεχνα. Ότι δεν είναι θέμα της Ελλάδας, της εξωτερικής πολιτικής το ζήτημα του Κυπριακού. Άρα εδώ είναι θέμα το πώς το προτεραιοποιείς, το πώς βάζεις μια ατζέντα διπλωματική και εθνική, το πώς ασκείς εξωτερική πολιτική», είπε ο κ. Κατρίνης και κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι θέλει να πείσει ότι όλα πάνε καλά με την Τουρκία, τη στιγμή που έχουμε λεκτικές απειλές, το παράλογο αίτημα της Τουρκίας για αποστρατικοποίηση των νησιών, ακόμα και για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης.
«Η Ελλάδα δυστυχώς έχει πάρει συγκεκριμένη θέση. Ενώ η Ελλάδα ήταν παραδοσιακά μια δύναμη ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή αλλά και σε όλα τα φόρα που συμμετέχει. Εδώ λοιπόν υπάρχει μια εξωτερική πολιτική, θα έλεγα κατευνασμού, εφησυχασμού, ενώ ο κίνδυνος είναι ορατός», σημείωσε.
Ο κ. Κατρίνης εξέφρασε επίσης και τη διαφωνία του για την υποστήριξη που παρέχει η ελληνική κυβέρνηση στην υποψηφιότητα του Τούρκου διπλωμάτη κ. Σινιρίογλου για τη θέση του γ.γ. του ΟΑΣΕ. Υπενθύμισε ότι ο κ. Σινιρίογλου, ως πρέσβης της Τουρκίας στον ΟΗΕ, συνδέεται με έμπρακτες κινήσεις και πρωτοβουλίες αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάννης αλλά και της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά.
"Aλυτρωτικές λογικές"
Για τη Βόρεια Μακεδονία τόνισε ότι είναι σαφές ότι αυτές «οι αλυτρωτικές λογικές που εκφέρονται από επίσημα χείλη της γειτονικής χώρας πρέπει να απαντώνται από τη χώρα. Εδώ υπάρχει χώρα, δεν υπάρχουν κόμματα, υπάρχει χώρα, υπάρχει έθνος, υπάρχει Ελληνισμός που πρέπει να δίνει μια σταθερή, στιβαρή και διαχρονική απάντηση σε αυτά τα ζητήματα».