Εκτός ορίων η κατάσταση στην Κουμουνδούρου: Προς διάλυση ο ΣΥΡΙΖΑ - Φευγάτος ο Κασσελάκης
Ποιοι στηρίζουν Κασσελάκη, ποιοι είναι απέναντί του και η εξίσωση του χάους
Είτε ο πρόεδρος θα φύγει, εκουσίως ή ακουσίως, είτε θα αποχωρήσει ένα µεγάλο τµήµα, που σήµερα εκφράζεται µέσα από τους «87»
«Θα σηκωθώ να φύγω από πρόεδρος»... «Εδώ που κάθοµαι , χάνω λεφτά». Τα προαναφερθέντα δεν αποτελούν λόγια κάποιου CEO µεγάλης εταιρείας ούτε κάποιου επικεφαλής οργανισµού. Είναι τα λόγια που είπε ο Στέφανος Κασσελάκης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του συντονιστικού της Οργανωτικής Επιτροπής του καταστατικού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.
Και µάλιστα τα λόγια αυτά τα επανέλαβε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τουλάχιστον τέσσερις φορές. Αποδέκτρια ήταν πρωτίστως η βουλευτής Κατερίνα Νοτοπούλου, αλλά και τα υπόλοιπα µέλη του συντονιστικού, που δεν πίστευαν στα αυτιά τους ακούγοντας τον πρόεδρο κόµµατος (υποτίθεται) της Αριστεράς να εκτοξεύει τέτοια απειλή και να µνηµονεύει τα χρήµατα που χάνει επειδή κάθεται στην καρέκλα του προέδρου και όχι στην αντίστοιχη των επιχειρήσεών του.
Η κατάσταση πλέον στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεφύγει εκτός ορίων και περιπλέκεται ακόµα περισσότερο µε τη διαγραφή Πολάκη, έστω και αν µοιάζει µε «µισή» και όχι ολόκληρη διαγραφή, µιας και ο αψύς Σφακιανός συµµετείχε την Παρασκευή κανονικά στις κοµµατικές λειτουργίες ενόψει και του συνεδρίου. Είναι ενδεικτικό ότι στην πλευρά της εσωκοµµατικής αντιπολίτευσης και των «87» υπάρχει η εκτίµηση πως η διαγραφή δεν θα είναι πραγµατική και ότι ο Πολάκης θα µετέχει κανονικά στις κοµµατικές δραστηριότητες, έστω και αν τυπικά είναι ανεξάρτητος βουλευτής.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Κασσελάκης στάθµισε τις εσωκοµµατικές ισορροπίες, γι’ αυτό και έκανε ένα βήµα πίσω σε σχέση µε τη διαγραφή του κ. Πολάκη. Είναι ενδεικτικό ότι το βράδυ της Πέµπτης µίλησε µε κολακευτικά λόγια για τον αψύ Σφακιανό, πλέκοντάς του το εγκώµιο για το κοινοβουλευτικό του έργο, ενώ δεν έκρυψε και την αγάπη του για το πρόσωπό του.
Είναι σαφές ότι το τελευταίο που θα ήθελε ο κ. Κασσελάκης είναι να πάει στο καταστατικό συνέδριο του κόµµατος έχοντας απέναντί του τον Πολάκη, ο οποίος ουσιαστικά αποτελεί τον βασικό του πυλώνα στα εσωκοµµατικά µαζί µε τον Νίκο Παππά. Σε αυτή την περίπτωση θα ήταν παντελώς αποδυναµωµένος, καθώς ο βουλευτής Χανίων ελέγχει ένα σηµαντικό κοµµάτι της οργανωµένης βάσης, που είναι ταυτόχρονα στο πλευρό του κ. Κασσελάκη. Την ίδια ώρα, στην περιρρέουσα ατµόσφαιρα της Κουµουνδούρου επικρατεί µια διάχυτη αίσθηση, που όµοιά της δεν έχει ξαναϋπάρξει σε κόµµα και δη κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης: πως είτε ο Κασσελάκης θα φύγει, εκουσίως ή ακουσίως, είτε θα αποχωρήσει ένα µεγάλο τµήµα που σήµερα εκφράζεται µέσα από τους «87».
Στην πραγµατικότητα ουδείς µπορεί να περιγράψει µε σαφήνεια ποιες είναι οι διαθέσεις του κ. Κασσελάκη, ωστόσο µέρα µε τη µέρα εµφανίζεται ολοένα και πιο αποδυναµωµένος σε επίπεδο συµµαχιών. Το ενδιαφέρον είναι ότι στην περίπτωσή του µοιάζει να το επιδιώκει, καθώς βάζει συνεχώς απέναντί του την πλειονότητα των κορυφαίων κοµµατικών παραγόντων. Οπως για παράδειγµα τον Σωκράτη Φάµελλο, µε τις πληροφορίες να αναφέρουν πως είναι έτοιµος να τον καρατοµήσει από τη θέση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Οµάδας.
Η πλευρά των «87» βρίσκεται εν αναµονή οριστικών αποφάσεων στην πορεία προς το συνέδριο, που είναι προγραµµατισµένο για τις 3 έως 6 Οκτωβρίου. Απολύτως διασταυρωµένες πληροφορίες αναφέρουν πως στην περίπτωση που ο κ. Κασσελάκης δεν τους γνωστοποιήσει τις διαθέσεις του για τις καταστατικές αλλαγές που θέλει να κάνει, σε σχέση µε τα όργανα και τη λειτουργία τους, τότε θα εξετάσουν ακόµα και τη συµµετοχή τους σε αυτό.
Εκ των πραγµάτων, µια τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει την επισηµοποίηση της διάσπασης, που ούτως ή άλλως πλέον ουδείς µπορεί να την αποκλείσει. Τα τελευταία 24ωρα υπάρχει µεγάλη κινητικότητα στους κόλπους της Κ.Ο. και των στελεχών που θεωρούν πως «δεν πάει άλλο». Το ρεύµα της αµφισβήτησης του κ. Κασσελάκη ολοένα και διευρύνεται.
Είναι ενδεικτικό ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει µείνει µε ελάχιστους πραγµατικούς συµµάχους, κάποιοι εκ των οποίων συµπεριφέρονται κριτικά και µε προσεκτικό τρόπο, π.χ. η Ρένα ∆ούρου και ο Γιώργος Καραµέρος. Βασικοί του υποστηρικτές από την Κοινοβουλευτική Οµάδα λογίζονται η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Πέτρος Παππάς, ο Βαγγέλης Αποστολάκης, η Νίνα Κασιµάτη, η Ελενα Ακρίτα, η Ραλλία Χρηστίδου.
Στην οµάδα των «87» µετέχουν 7 βουλευτές, συγκεκριµένα οι Ολγα Γεροβασίλη, Κατερίνα Νοτοπούλου, ∆ιονύσης Καλαµατιανός, Αθηνά Λινού, Χρήστος Γιαννούλης, Μίλτος Ζαµπάρας και Ανδρέας Παναγιωτόπουλος.
Η επιρροή, ωστόσο, είναι πολύ µεγαλύτερη, ιδίως αν αποφασίσει ο κ. Κασσελάκης να καρατοµήσει τον κ. Φάµελλο. Στον κατάλογο των βουλευτών που έχουν πάρει σαφείς αποστάσεις από τον κ. Κασσελάκη είναι και αρκετοί ακόµα βουλευτές, µε πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις αυτές του Χάρη Μαµουλάκη και του Συµεών Κεδίκογλου. Εκτός του στενού κύκλου του κ. Κασσελάκη κινούνται και οι βουλευτές Κώστας Σαρακιώτης, Γιώργος Ψυχογιός, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, Μαρίνα Κοντοτόλη κ.ά.
Επιπλέον οι «87» έχουν µαζί τους αρκετά κορυφαία στελέχη, πρώην υπουργούς και πρώην βουλευτές, όπως ο Αλέκος Φλαµπουράρης, ο Γιώργος Βασιλειάδης, ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο ∆ηµήτρης Χατζησωκράτης, ο Στέργιος Καλπάκης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Γιάννης Μπαλάφας, η Μαρία Ρεπούση, ο Γιάννης Μουζάλας, ο Βασίλης Τσίρκας, ο Γιώργος Τσίπρας, η Εύη Καρακώστα, ο Σπύρος ∆ανέλλης, η Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, ο Θέµης Μουµουλίδης, ο ∆ηµήτρης Αναγνωστάκης, ο Χρήστος Στάικος, η Μαρία Θελερίτη, η Ζωή Καρκούλια, ο Πάνος Σκουρολιάκος κ.ά. Βεβαίως, σε αρκετά δύσκολη θέση βρίσκεται και ο πρώην πρόεδρος του κόµµατος Αλέξης Τσίπρας, βλέποντας την κατρακύλα και τον κίνδυνο πλήρους διάλυσης του κόµµατος που πήρε από το όριο της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης και το έκανε κυβερνητικό κόµµα.
Στην παρούσα φάση οι κινήσεις που µπορεί να κάνει είναι περιορισµένες, δεδοµένου ότι µια αποχώρηση π.χ. άλλων επτά έως δέκα βουλευτών θα τον έφερνε σε δύσκολη θέση, µε την έννοια ότι θα έπρεπε και αυτός να αποφασίσει τι ακριβώς θέλει να κάνει και ποιο ρόλο να διαδραµατίσει. Ο πολιτικός χρόνος που ήθελε να κερδίσει ο πρώην πρωθυπουργός στερεύει και οι εξελίξεις εκ των πραγµάτων επισπεύδονται. Το µόνο βέβαιο είναι ότι πλέον κάθε κίνηση των «87» είναι σε απόλυτη συνεννόηση µε τον κ. Τσίπρα.
Συµπερασµατικά, τα σενάρια πάνω στο τραπέζι αυτή τη στιγµή είναι τρία: Είτε θα φύγει µόνος του ο Κασσελάκης, όπως απείλησε τις προηγούµενες ηµέρες, είτε θα τον διώξουν στην πράξη οι βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είτε θα αποχωρήσει µια ντουζίνα βουλευτών και θα ενταχθούν στις διεργασίες για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς.
* Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής
Και µάλιστα τα λόγια αυτά τα επανέλαβε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τουλάχιστον τέσσερις φορές. Αποδέκτρια ήταν πρωτίστως η βουλευτής Κατερίνα Νοτοπούλου, αλλά και τα υπόλοιπα µέλη του συντονιστικού, που δεν πίστευαν στα αυτιά τους ακούγοντας τον πρόεδρο κόµµατος (υποτίθεται) της Αριστεράς να εκτοξεύει τέτοια απειλή και να µνηµονεύει τα χρήµατα που χάνει επειδή κάθεται στην καρέκλα του προέδρου και όχι στην αντίστοιχη των επιχειρήσεών του.
Η κατάσταση πλέον στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεφύγει εκτός ορίων και περιπλέκεται ακόµα περισσότερο µε τη διαγραφή Πολάκη, έστω και αν µοιάζει µε «µισή» και όχι ολόκληρη διαγραφή, µιας και ο αψύς Σφακιανός συµµετείχε την Παρασκευή κανονικά στις κοµµατικές λειτουργίες ενόψει και του συνεδρίου. Είναι ενδεικτικό ότι στην πλευρά της εσωκοµµατικής αντιπολίτευσης και των «87» υπάρχει η εκτίµηση πως η διαγραφή δεν θα είναι πραγµατική και ότι ο Πολάκης θα µετέχει κανονικά στις κοµµατικές δραστηριότητες, έστω και αν τυπικά είναι ανεξάρτητος βουλευτής.
Ισορροπίες
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Κασσελάκης στάθµισε τις εσωκοµµατικές ισορροπίες, γι’ αυτό και έκανε ένα βήµα πίσω σε σχέση µε τη διαγραφή του κ. Πολάκη. Είναι ενδεικτικό ότι το βράδυ της Πέµπτης µίλησε µε κολακευτικά λόγια για τον αψύ Σφακιανό, πλέκοντάς του το εγκώµιο για το κοινοβουλευτικό του έργο, ενώ δεν έκρυψε και την αγάπη του για το πρόσωπό του.Είναι σαφές ότι το τελευταίο που θα ήθελε ο κ. Κασσελάκης είναι να πάει στο καταστατικό συνέδριο του κόµµατος έχοντας απέναντί του τον Πολάκη, ο οποίος ουσιαστικά αποτελεί τον βασικό του πυλώνα στα εσωκοµµατικά µαζί µε τον Νίκο Παππά. Σε αυτή την περίπτωση θα ήταν παντελώς αποδυναµωµένος, καθώς ο βουλευτής Χανίων ελέγχει ένα σηµαντικό κοµµάτι της οργανωµένης βάσης, που είναι ταυτόχρονα στο πλευρό του κ. Κασσελάκη. Την ίδια ώρα, στην περιρρέουσα ατµόσφαιρα της Κουµουνδούρου επικρατεί µια διάχυτη αίσθηση, που όµοιά της δεν έχει ξαναϋπάρξει σε κόµµα και δη κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης: πως είτε ο Κασσελάκης θα φύγει, εκουσίως ή ακουσίως, είτε θα αποχωρήσει ένα µεγάλο τµήµα που σήµερα εκφράζεται µέσα από τους «87».
Αποδυναµωµένος
Στην πραγµατικότητα ουδείς µπορεί να περιγράψει µε σαφήνεια ποιες είναι οι διαθέσεις του κ. Κασσελάκη, ωστόσο µέρα µε τη µέρα εµφανίζεται ολοένα και πιο αποδυναµωµένος σε επίπεδο συµµαχιών. Το ενδιαφέρον είναι ότι στην περίπτωσή του µοιάζει να το επιδιώκει, καθώς βάζει συνεχώς απέναντί του την πλειονότητα των κορυφαίων κοµµατικών παραγόντων. Οπως για παράδειγµα τον Σωκράτη Φάµελλο, µε τις πληροφορίες να αναφέρουν πως είναι έτοιµος να τον καρατοµήσει από τη θέση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Οµάδας.Η πλευρά των «87» βρίσκεται εν αναµονή οριστικών αποφάσεων στην πορεία προς το συνέδριο, που είναι προγραµµατισµένο για τις 3 έως 6 Οκτωβρίου. Απολύτως διασταυρωµένες πληροφορίες αναφέρουν πως στην περίπτωση που ο κ. Κασσελάκης δεν τους γνωστοποιήσει τις διαθέσεις του για τις καταστατικές αλλαγές που θέλει να κάνει, σε σχέση µε τα όργανα και τη λειτουργία τους, τότε θα εξετάσουν ακόµα και τη συµµετοχή τους σε αυτό.
Εκ των πραγµάτων, µια τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει την επισηµοποίηση της διάσπασης, που ούτως ή άλλως πλέον ουδείς µπορεί να την αποκλείσει. Τα τελευταία 24ωρα υπάρχει µεγάλη κινητικότητα στους κόλπους της Κ.Ο. και των στελεχών που θεωρούν πως «δεν πάει άλλο». Το ρεύµα της αµφισβήτησης του κ. Κασσελάκη ολοένα και διευρύνεται.
Είναι ενδεικτικό ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει µείνει µε ελάχιστους πραγµατικούς συµµάχους, κάποιοι εκ των οποίων συµπεριφέρονται κριτικά και µε προσεκτικό τρόπο, π.χ. η Ρένα ∆ούρου και ο Γιώργος Καραµέρος. Βασικοί του υποστηρικτές από την Κοινοβουλευτική Οµάδα λογίζονται η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Πέτρος Παππάς, ο Βαγγέλης Αποστολάκης, η Νίνα Κασιµάτη, η Ελενα Ακρίτα, η Ραλλία Χρηστίδου.
Στην οµάδα των «87» µετέχουν 7 βουλευτές, συγκεκριµένα οι Ολγα Γεροβασίλη, Κατερίνα Νοτοπούλου, ∆ιονύσης Καλαµατιανός, Αθηνά Λινού, Χρήστος Γιαννούλης, Μίλτος Ζαµπάρας και Ανδρέας Παναγιωτόπουλος.
Η επιρροή, ωστόσο, είναι πολύ µεγαλύτερη, ιδίως αν αποφασίσει ο κ. Κασσελάκης να καρατοµήσει τον κ. Φάµελλο. Στον κατάλογο των βουλευτών που έχουν πάρει σαφείς αποστάσεις από τον κ. Κασσελάκη είναι και αρκετοί ακόµα βουλευτές, µε πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις αυτές του Χάρη Μαµουλάκη και του Συµεών Κεδίκογλου. Εκτός του στενού κύκλου του κ. Κασσελάκη κινούνται και οι βουλευτές Κώστας Σαρακιώτης, Γιώργος Ψυχογιός, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, Μαρίνα Κοντοτόλη κ.ά.
Επιπλέον οι «87» έχουν µαζί τους αρκετά κορυφαία στελέχη, πρώην υπουργούς και πρώην βουλευτές, όπως ο Αλέκος Φλαµπουράρης, ο Γιώργος Βασιλειάδης, ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο ∆ηµήτρης Χατζησωκράτης, ο Στέργιος Καλπάκης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Γιάννης Μπαλάφας, η Μαρία Ρεπούση, ο Γιάννης Μουζάλας, ο Βασίλης Τσίρκας, ο Γιώργος Τσίπρας, η Εύη Καρακώστα, ο Σπύρος ∆ανέλλης, η Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, ο Θέµης Μουµουλίδης, ο ∆ηµήτρης Αναγνωστάκης, ο Χρήστος Στάικος, η Μαρία Θελερίτη, η Ζωή Καρκούλια, ο Πάνος Σκουρολιάκος κ.ά. Βεβαίως, σε αρκετά δύσκολη θέση βρίσκεται και ο πρώην πρόεδρος του κόµµατος Αλέξης Τσίπρας, βλέποντας την κατρακύλα και τον κίνδυνο πλήρους διάλυσης του κόµµατος που πήρε από το όριο της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης και το έκανε κυβερνητικό κόµµα.
Στην παρούσα φάση οι κινήσεις που µπορεί να κάνει είναι περιορισµένες, δεδοµένου ότι µια αποχώρηση π.χ. άλλων επτά έως δέκα βουλευτών θα τον έφερνε σε δύσκολη θέση, µε την έννοια ότι θα έπρεπε και αυτός να αποφασίσει τι ακριβώς θέλει να κάνει και ποιο ρόλο να διαδραµατίσει. Ο πολιτικός χρόνος που ήθελε να κερδίσει ο πρώην πρωθυπουργός στερεύει και οι εξελίξεις εκ των πραγµάτων επισπεύδονται. Το µόνο βέβαιο είναι ότι πλέον κάθε κίνηση των «87» είναι σε απόλυτη συνεννόηση µε τον κ. Τσίπρα.
Συµπερασµατικά, τα σενάρια πάνω στο τραπέζι αυτή τη στιγµή είναι τρία: Είτε θα φύγει µόνος του ο Κασσελάκης, όπως απείλησε τις προηγούµενες ηµέρες, είτε θα τον διώξουν στην πράξη οι βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είτε θα αποχωρήσει µια ντουζίνα βουλευτών και θα ενταχθούν στις διεργασίες για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς.
* Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής