avatar

Τηλέμαχος Σαντοριναίος Μαγκαζίνο (Σαββατοκύριακο)
Τηλέμαχος Σαντοριναίος

Αλκιβιάδης Στεφανής: Ο νέος πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους - Η στρατιωτική και πολιτική του καριέρα

Ένας στρατηγός στο "τιµόνι"

Η ιδιαίτερη σχέση του µε το "Περιβόλι της Παναγίας", καθώς είχε διατελέσει σύµβουλος της κυβέρνησης επί θεµάτων ακριτικών περιοχών και Αθωνικής Πολιτείας – Το όνοµά του είχε ακουστεί και για τη διαδοχή του Αθανάσιου Μαρτίνου

alkiviadis-stefanis-agion_oros
Ο επίτιµος αρχηγός ΓΕΣ και πρώην υπουργός Εθνικής Αµυνας, στρατηγός Αλκιβιάδης Στεφανής, είναι από το βράδυ της Τρίτης ο νέος πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους, καθώς αντικατέστησε τον Αναστάσιο Μητσιάλη, ο οποίος παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους. Ωστόσο, στην περίπτωση του κ. Μητσιάλη, ο οποίος παρέµεινε στη θέση του µόλις επτά µήνες, οι πληροφορίες ανέφεραν ότι η παραίτησή του δεν αποτέλεσε έκπληξη στην Αθωνική Πολιτεία.

Μάλιστα, ένα γεγονός το οποίο δεν έµεινε ασχολίαστο ήταν ότι στις 20 Μαΐου, όταν και θα λάµβανε χώρα η ∆ιπλή Ιερά Σύναξη (πρόκειται για µία συγκέντρωση όπου συζητούνται επίκαιρα θέµατα), ο κ. Μητσιάλης δεν εµφανίστηκε. Παράλληλα, άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι προκάλεσε ενόχληση µε την άρνησή του στην αύξηση της ετήσιας οικονοµικής χορηγίας προς το Αγιον Ορος.

Υπενθυµίζεται ότι κάθε χρόνο το υπουργικό συµβούλιο -έπειτα από εισήγηση του υπουργού Εξωτερικών- προχωράει στην έγκριση ενός ποσού που αφορά την ενίσχυση προς τα µοναστήρια, αλλά και προς τα µετόχια που το κράτος κατέσχεσε εντός της ελληνικής επικράτειας από το 1922 και µετά. Ακόµα ένα ενδιαφέρον στοιχείο που αφορά τον κ. Στεφανή είναι η σχέση που έχει µε το «Περιβόλι της Παναγίας», καθώς στο παρελθόν υπήρξε σύµβουλος της κυβέρνησης επί θεµάτων ακριτικών περιοχών και Αγίου Όρους, ενώ το όνοµά του είχε ακουστεί και για τη διαδοχή του Αθανάσιου Μαρτίνου, όταν ο τελευταίος είχε παραιτηθεί. Πάντως η ανάληψη των καθηκόντων του κ. Στεφανή έρχεται σε µία περίοδο κατά την οποία διαφαίνεται να υπάρχει νέα ένταση µε τη Μονή Εσφιγµένου.

Η παραίτηση Μητσιάλη και η τοποθέτησή του ως διοικητή σε μία περίοδο που οξύνεται η ένταση με τη Μονή Εσφιγμένου

Πριν από λίγες µέρες διέρρευσε σενάριο περί παρέµβασης της Ελληνικής Αστυνοµίας στη Μονή Εσφιγµένου και µάλιστα µε ισχυρές δυνάµεις και βαριά οχήµατα, έτσι ώστε να εκτελεστεί εκκρεµής δικαστική απόφαση για την αποµάκρυνση των καταληψιών ζηλωτών µοναχών. Το εν λόγω σενάριο προκάλεσε την αντίδραση των ζηλωτών µοναχών, µε τον γέροντα Μεθόδιο να δηλώνει ότι «θα υπερασπιστούµε το µοναστήρι µέχρι θανάτου». Και µπροστά στον φόβο νέων επεισοδίων, η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Ορους ζήτησε στοιχεία για το σχέδιο επέµβασης από την ΕΛ.ΑΣ.

Αλκιβιάδης Στεφανής: Στρατιωτική και πολιτική καριέρα

Ο Αλκιβιάδης Στεφανής γεννήθηκε το 1959, εισήλθε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1978 και αποφοίτησε το 1982 µε τον βαθµό του ανθυπίλαρχου. Έχει υπηρετήσει σε µονάδες τεθωρακισµένων ως ουλαµαγός και διοικητής Ιλης Μέσων Αρµάτων, διοικητής Ιλης Υποψήφιων Εφέδρων Αξιωµατικών (ΥΕΑ), καθώς και στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων ως εκπαιδευτής.

Παράλληλα, από το 1998 έως το 2000 διοίκησε την 98η Επιλαρχία Αρµάτων Εθνοφυλακής (98 ΕΑΡΜΕΘ) στη Λέσβο. Από το 2000 έως το 2002 υπηρέτησε ως υπασπιστής Στρατού Ξηράς του τότε Προέδρου της Ελληνικής ∆ηµοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου. Επίσης υπηρέτησε ως επιτελής επιχειρήσεων στη στρατιωτική αντιπροσωπεία της Ελλάδας στο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Τα επόµενα χρόνια υπηρέτησε διαδοχικά στην XXIII Τεθωρακισµένη Ταξιαρχία στην Αλεξανδρούπολη ως επιτελάρχης, στην 50 Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού στο Σουφλί, στη ∆ιεύθυνση Αµυντικού Σχεδιασµού και Προγραµµατισµού του Γενικού Επιτελείου Στρατού και στην XXIII Τεθωρακισµένη Ταξιαρχία στην Αλεξανδρούπολη ως διοικητής, διευθυντής του ∆' Κλάδου ΓΕΣ (2012-2014), διοικητής της 95 Ανωτέρας ∆ιοίκησης Ταγµάτων Εθνοφυλακής (2014-2015), διοικητής του Γ' Σώµατος Στρατού/NRDC-GR (2016-2017). Στις 16 Ιανουαρίου 2017, µε απόφαση που έλαβε το ΚΥΣΕΑ, τοποθετήθηκε στη θέση του αρχηγού Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Στις 25 Ιανουαρίου 2019 κρίθηκε ως ευδοκίµως τερµατίσας τη σταδιοδροµία του, προήχθη στον βαθµό του στρατηγού και του απονεµήθηκε ο τίτλος του επίτιµου αρχηγού ΓΕΣ. Επίσης του έχουν απονεµηθεί παράσηµα, µετάλλια και διαµνηµονεύσεις.

Στις 9 Ιουλίου 2019 ορκίστηκε εξωκοινοβουλευτικός υφυπουργός Εθνικής Αµυνας και στις 9 Αυγούστου του ανατέθηκαν οι αρµοδιότητες να αποφασίζει για τη συγκρότηση, ανασυγκρότηση και διάλυση µονάδων και σχηµατισµών των κλάδων των Ενόπλων ∆υνάµεων, να αποφασίζει για τη συγκρότηση και λειτουργία της ∆ιακλαδικής Επιτροπής Κοινωνικών Προβληµάτων, να καθορίζει την υγειονοµική πολιτική στον χώρο των Ενόπλων ∆υνάµεων, να αποφασίζει για θέµατα που αφορούν τις αιτήσεις απονοµής χάριτος, να αποφασίζει για την κατάσταση, την ιεραρχία και τις προαγωγές των κατώτερων αξιωµατικών, των ανθυπασπιστών και των µόνιµων και εθελοντών οπλιτών κ.λπ. Μετά τον ανασχηµατισµό της κυβέρνησης στις 31 Αυγούστου 2021, αντικαταστάθηκε από τον Νίκο Χαρδαλιά.

Στις 9 Μαρτίου 2022, µε απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ορίστηκε σύµβουλος της κυβέρνησης επί θεµάτων ακριτικών περιοχών και Αγίου Ορους. Ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Ορους είναι ο επικεφαλής της ∆ιοίκησης της Αυτόνοµης Μοναστικής Πολιτείας του Αγίου Ορους και υπάγεται στο υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, ενώ η έδρα του βρίσκεται στις Καρυές, πρωτεύουσα του Αγίου Ορους.

Η ∆ιοίκηση του Αγίου Ορους έχει την αρµοδιότητα της διοικητικής εποπτείας ως προς την ακριβή τήρηση του Καταστατικού Χάρτη της Αθωνικής Πολιτείας και της διαφύλαξης της δηµόσιας τάξης και ασφάλειας. Σύµφωνα µε το άρθρο 29 του Οργανισµού του υπουργείου Εξωτερικών, η ∆ιοίκηση του Αγίου Ορους αποτελείται από τον διοικητή (ο οποίος έχει βαθµό και αποδοχές συντονιστή Αποκεντρωµένης ∆ιοίκησης), τον αναπληρωτή διοικητή και το λοιπό προσωπικό, το οποίο µπορεί να είναι µόνιµο ή µε σύµβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.


*Δημοσιεύτηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»