Σε μια κατάσταση περιδίνησης και ενόψει έντονων διασπαστικών τάσεων, που αφορούν την αμφισβήτηση της προεδρίας του Στέφανου Κασσελάκη, συνεδριάζει απόψε η επιτροπή καταστατικού  του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει προωθούμενων αλλαγών στο καταστατικό συνέδριο, που προβλέπεται να γίνει τον Οκτώβριο.

Στο τραπέζι μπαίνουν συζητήσεις και προτάσεις που αφορούν από το όνομα μέχρι την πολιτική τοποθέτηση του κόμματος αλλά ακόμα και τις δομές και τη λειτουργία των οργάνων και των οργανώσεων βάσεις. Και δεν αποκλείεται ακόμα και κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης να διαπιστωθούν αποκλείσεις και διαφωνίες, καθώς εκπροσωπούνται όλες οι πλευρές.

Οι προτάσεις Κασσελάκη για τις εκ βάθρων αλλαγές στο Καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ

Υπενθυμίζεται πως στην ομιλία που είχε πραγματοποιήσει στις αρχές Ιουλίου ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε αλλαγές σε βάθος, που θα μπορούσε να πει κανείς πως αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία του. Ειδικότερα:

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προτείνει την αντικατάσταση της ΚΕ και της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος. Η ΚΕ να γίνει εθνικό συμβούλιο και τα μέλη από 300 θα μειωθούν σε 201. Σε αυτή θα μετέχουν ex officio 20 Συντονιστές,20 Αναπληρωτές Συντονιστές των Περιφερειακών Επιτροπών Μελών και θα συνεδριάζει μόνο δυο φορές τον χρόνο. Η Πολιτική γραμματεία να γίνει πολιτικό συμβούλιο με 21 μέλη.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να τελειώνει με την εποχή των θολών διαχωριστικών γραμμών και των ισορροπιών, χωρίς φράξιες και επετηρίδες ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι γι αυτό θα ζητήσω από την Επιτροπή Καταστατικού να το κατοχυρώσουμε και θεσμικά στο κόμμα μας», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά, προτείνοντας τα εξής:

Να ενεργοποιήσουμε τις Δημοτικές Επιτροπές Μελών, καταργώντας τις ΟΜ, οι οποίες θα είναι κατά κύριο λόγο Ψηφιακές Συνελεύσεις Μελών, επιφορτισμένες με: τη Διαβούλευση Θέσεων -Προγράμματος. τα Εσωτερικά Δημοψηφίσματα και τις Προκριματικές Εκλογές.

Να καταργήσουμε τις Νομαρχιακές Επιτροπές, ενεργοποιώντας τις Περιφερειακές Επιτροπές Μελών.

Να αντικαταστήσουμε την Κεντρική Επιτροπή με το Εθνικό Συμβούλιο Μελών (ΕΣ.ΥΜ.), το οποίο θα αποτελείται από 201 μέλη (στα οποία θα μετέχουν ex officio 20 Συντονιστές ,20 Αναπληρωτές Συντονιστές των Περιφερειακών Επιτροπών Μελών). Το όργανο αυτό:Θα συνεδριάζει 2 φορές το χρόνο (Ιανουάριο και Ιούλιο) όπου και θα καταρτίζει και επισκοπεί το ετήσιο πλάνο δράσης του κόμματος. Ειδικότερα:

Ιανουάριος: Ετήσιο Πλάνο Δράσης (Action Plan).

Ιούλιος: Εκτίμηση του βαθμού υλοποίησης του πλάνου δράσης και ανάλογα με την πολιτική συγκυρία, θα λαμβάνει σχετικές αποφάσεις.

Θα εκλέγει τον/την Γραμματέα, τον/την Συντονιστή/τρια Οργανωτικού και την Οργανωτική Επιτροπή του κόμματος.

Θα εκλέγει το Πολιτικό Συμβούλιο Μελών.

Θα εκλέγει τους Συντονιστές & Αναπληρωτές Συντονιστές των Τμημάτων.

Στη θέση της Πολιτικής Γραμματείας, προτείνω το Πολιτικό Συμβούλιο Μελών, το οποίο θα αποτελείται από 21 Μέλη:

τον Πρόεδρο, τον Γραμματέα και τον Συντονιστή Οργανωτικού του κόμματος, τον Επικεφαλής της Κ.Ο (σε περίπτωση που ο Πρόεδρος δεν είναι βουλευτής), τον Γραμματέα και τον Διευθυντή της Κ.Ο.

Θα συμπληρώνεται με την εκ περιτροπής ετήσια συμμετοχή κατά 50% των βουλευτών της ΚΟ και κατά 50% των συντονιστών των Τμημάτων

Τέλος, προτείνω την Εθνική Συνέλευση Μελών (Τακτικό Συνέδριο), που θα συγκαλείται κάθε 3 χρόνια και στην οποία θα μετέχουν ως σύνεδροι σε ποσοστό 10% και μέλη του κόμματος κατόπιν κλήρωσης», επισήμανε.

Η «βόμβα» Πολάκη και οι «87»

Η νέα περιδίνηση του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε από το μεσημέρι της Πέμπτης 22 Αυγούστου, όταν ο Παύλος Πολάκης έθεσε θέμα ηγεσίας στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, αμφισβητώντας ανοιχτά τον Στέφανο Κασσελάκη και σημειώνοντας πως θα συμβάλει και ο ίδιος σε αυτή.

«Η σημερινή ηγεσία δεν μπορεί να δώσει πολιτική λύση και να αντεπεξέλθει στα σημεία των καιρών», τόνισε χαρακτηριστικά ο Παύλος Πολάκης στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και σημείωσε πως «πρέπει να υπάρξει αλλαγή και θα συμβάλω σε αυτό».

Η κίνηση αυτή του Παύλου Πολάκη δείχνει με έμμεσο τρόπο ότι βλέπει θετικά το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ και πλέον έρχεται σε ανοικτή σύγκρουση με τον Στέφανο Κασσελάκη που του απάντησε πως δεν πρόκειται να σηκώσει το γάντι.

«Δεν σηκώνω το γάντι, όποιος θέλει ας κάνει μομφή στην Κεντρική Επιτροπή», είπε χαρακτηριστικά ο Στέφανος Κασσελάκης.


Η αποχώρηση της ομάδας των "87"

Η συνέχεια ήρθε από την ομάδα των «87» που αποχώρησαν από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ με νέα επίθεση στον Στέφανο Κασσελάκη.

Οκτώ στελέχη της ομάδας των «87» που συμμετέχουν στην Πολιτική Γραμματεία, δηλαδή οι Όλγα Γεροβασίλη, Αλέκος Φλαμπουράρης, Κατερίνα Νοτοπούλου, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιάννης Ραγκούσης, Κώστας Ζαχαριάδης, Ζωή Καρκούλια και η Ελένη Συμεωνίδου, τάχθηκαν κατά της εισήγησης Κασσελάκη που αφορά στα κομματικά ΜΜΕ και αποχώρησαν από την ψηφοφορία.

«Δεν νομιμοποιούμε διαδικασίες, συμπεριφορές και αποφάσεις που ευτελίζουν και εμάς ως πρόσωπα και το κόμμα μας», ανέφεραν χαρακτηριστικά.


Τους δείχνει την έξοδο ο Κασσελάκης

Το βράδυ Πέμπτης 22 Αυγούστου, με ανάρτησή του στο Facebook, ο Στέφανος Κασσελάκης απάντησε στους επικριτές του.

Επιτέθηκε ανοικτά στην ομάδα των «87», τονίζοντας πως «κάποιοι φρόντισαν πάλι να δώσουν ανάσες στο καθεστώς Μητσοτάκη», ενώ χαρακτήρισε την ανακοίνωση που εξέδωσαν ως «μια ανακοίνωση και μια στάση λυπηρή και σίγουρα κατώτερη των περιστάσεων».


Η ομάδα των «87» μέσω πηγών απάντησε στον Στέφανο Κασσελάκη, τονίζοντας ότι βρίσκεται σε σύγχυση και τον κατηγορεί να εσωστρέφεια. Αναφέρουν μάλιστα ότι χάρη στις δικές τους πιέσεις, αν και αυτό δεν άρεσε στον Στέφανο Κασσελάκη, θα πληρωθούν επιτέλους οι εργαζόμενοι στα Μέσα Ενημέρωσης του κόμματος.

Ειδικότερα πηγές της ομάδας των «87» αναφέρει τα εξής: «Τις προσβολές του Στέφανου Κασσελάκη τις αφήνουμε στην κρίση των μελών και των φίλων του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., του συνόλου του προοδευτικού κόσμου της χώρας και του ελληνικού λαού.

Άλλωστε αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε τη σύγχυση στην οποία βρίσκεται, μιας και για μια ακόμη φορά έθεσε μόνος του θέμα ηγεσίας, μέσω βραδινών αναρτήσεων, ενώ λίγες ώρες νωρίτερα, στη συνεδρίαση της ΠΓ, που ειπώθηκαν τα πάντα δήλωνε ότι δεν σηκώνει το γάντι.

Η εσωστρέφεια που προκαλείται συνεχώς και η ανεπάρκεια έχουν δείξει ήδη τα αποτελέσματά τους.

Από εκεί και πέρα, είμαστε ικανοποιημένοι για το γεγονός ότι υπό την πίεση της δικής μας στάσης σήμερα, όσο κι αν ενόχλησε τον Στέφανο Κασσελάκη, οι εργαζόμενοι στα Μέσα Ενημέρωσης του κόμματος ενημερώθηκαν μόλις σήμερα ότι αύριο επιτέλους θα πληρωθούν».

Γεωργόπουλος: Τελείως ανίκανος να διοικεί ο Κασσελάκης 

Τα πυρά σε βάρος του Στέφανου Κασσελάκη συνέχισαν να εξαπολύονται και σήμερα, καθώς ο πρώην οικονομικός διευθυντής του κόμματος Θύμιος Γεωργόπουλος, εξαπέλυσε επίθεση κατά του προέδρου του κόμματος, με φόντο την αμφισβήτηση του τελευταίου από τον Παύλο Πολάκη.

«Αποδεικνύεται ο μεγαλύτερος χορηγός του Μητσοτάκη με την παραπολιτική (ιδεόρροια) που παράγει» σημειώσε με ανάρτησή του ο κ.Γεωργόπουλος για τον κ. Κασσελάκη. Στη συνέχεια αφού ασκεί οξύτατη κριτική για τους χειρισιμούς του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και σχολιάζοντας τις σοβαρές εσωκομματικές τριβές, κάνει παράλληλα αναφορά στα αστακοκάραβα, λέγοντα τα εξής: «Όμως το γεγονός ότι -ως τραγική φιγούρα- καμώνεται τον βασιλιά Αγαμέμνονα (στην γνωστή τραγωδία του Ευριπίδη ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΕΝ ΑΥΛΙΔΙ) καταντάει γελοίο, αν δεν ήταν επικίνδυνο. Ούτε η Αθηνά Λινού είναι Ιφιγένεια, Ούτε ο Παύλος Πολάκης είναι Κάλχας. Ούτε ούριος άνεμος (για την Αριστερά όσο παραμένει) πρόκειται να πνεύσει (άλλωστε τα αστακοκάραβα δεν πλέουν με την αιολική ενέργεια)».

Ολόκληρη η ανάρτηση Γεωργόπουλου:

Σίγουρα ο Κασσελάκης είναι το πιο τραγικό πρόσωπο στον ΣΥΡΙΖΑ, συνολικά στην Αριστερά και ευρύτερα στην προοδευτική παράταξη και αποδεικνύεται ο μεγαλύτερος χορηγός του Μητσοτάκη με την παράπολιτική (ιδεόρροια) που παράγει. Όμως το γεγονός ότι -ως τραγική φιγούρα- καμώνεται τον βασιλιά Αγαμέμνονα (στην γνωστή τραγωδία του Ευριπίδη ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΕΝ ΑΥΛΙΔΙ) καταντάει γελοίο, αν δεν ήταν επικίνδυνο.


Ούτε η Αθηνά Λινού είναι Ιφιγένεια, Ούτε ο Παύλος Πολάκης είναι Κάλχας, Ούτε ούριος άνεμος (για την Αριστερά όσο παραμένει) πρόκειται να πνεύσει (άλλωστε τα αστακοκάραβα δεν πλέουν με την αιολική ενέργεια).

Ο Στέφανος Κασσελάκης, στην καλύτερη εκδοχή, είναι Φον (Φρίντριχ) Πάουλους (όμηρος της στρατηγικής του) και τελείως ανίκανος να διοικεί και να παίρνει αποφάσεις. Όπως είχε πει και ο ίδιος (Φον Πάουλους) στον Στρατάρχη Γκεόργκι Ζούκοφ όταν τον συνάντησε μετά την σύλληψη του (στην αποτυχία του σχεδίου Μπαρμπαρόσα) για την εκδοχή υπογραφής εκεχειρίας: «Αιχμάλωτος Στρατηγός ΔΕΝ μπορεί να δίνει διαταγές».

Μπουλέκος: Ο Κασσελάκης απέφυγε να επιτεθεί στον Πολάκη γιατί τον φοβάται, λέει μέλος της ΚΕ

Από την πλευρά του, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπουλέκος, μίλησε για τον νέο εμφύλιο που μαίνεται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τις τελευταίες εξελίξεις που προέκυψαν μετά το θέμα ηγεσίας που έθεσε ανοιχτά ο Παύλος Πολάκης.

«Αναγκάστηκαν οι σύντροφοι που συμμετέχουν στην Πολιτική Γραμματεία, να αποχωρήσουν και να βάλoυν ζητήματα ότι δεν γίνεται αυτή τη στιγμή να μιλάμε με απλήρωτους εργαζόμενους. Την ίδια στιγμή ο Παύλος Πολάκης έθεσε θέμα ηγεσίας με μια κριτική που μπορούμε να συζητήσουμε. Το άκρον άωτον είναι η μετεξέλιξη και η χθεσινοβραδινή ανάρτηση του κ. Κασσελάκη, η οποία ουσιαστικά στοχοποιεί στελέχη και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Όχι τον Παύλο Πολάκη που τον αμφισβήτησε, αλλά ανθρώπους που βάζουν ζητήματα συλλογικής λειτουργίας, ζητηματα ανασυγκρότησης δημοκρατικής παράταξης, ζητήματα διαμορφωσης εναλλακτικής πρότασης απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτακη» τόνισε μιλώντας στο Action 24.

Όταν ρωτήθηκε δε γιατί ο Κασσελάκης απέφυγε να επιτεθεί, μέσω της ανάρτησής του, στον Πολάκη, αλλά το έκανε κατά των «87», είπε χαρακτηριστικά: «Ο κ. Κασσελάκης επέλεξε να επιτθεί σε εμάς και όχι στον Παύλο Πολάκη. Το έκανε γιατί τον φοβάτσι. Είμαι πάντα καθαρός και κρυστάλλινος στις τοποθετήσεις μου. Ο Στέφανος Κασσελάκης λειτούργησε για άλλη μια φορά σε επιπεδο παραπολιτικής.

Στο παραπολιτικό κρεσέντο που ζούμε εδώ και έναν χρόνο δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε μέσα στο αξιακό πλαίσιο το οποίο έχει διαμορφώσει η Αριστερά και η προοδευτική παράταξη τόσα χρόνια στη χώρα. Θέλω να πω πως για ακόμα φορά έθεσε θέμα ηγγεσίας και αμφισβήτησης. Ο ίδιος αμφισβητεί την ηγεσία του, ο ίδιος αμφισβητεί την παρουσία του στον προεδρικό θώκο του ΣΥΡΙΖΑ και υπονομεύει καθημερινά την ύπαρξη εναλλακτικής προτασης διακυβέρνησης απέναντι στην Κυριάκο Μητσοτάκη».