Για όσους οι σπουδές μας στο Πανεπιστήμιο περιελάμβαναν και κάποια μαθήματα Δικαίου, όλο και κάτι έχει παραμείνει στη μνήμη μας για τον ρόλο των εισαγγελέων και τον διακριτό ρόλο των δικαστών. Άλλωστε, εάν δεν ήταν διακριτοί αυτοί οι ρόλοι, δεν θα υπήρχε καμία αναγκαιότητα να υπάρχουν και εισαγγελείς και δικαστές. Απλό; Απλό.

Ρόλος του εισαγγελέα είναι αυτός του δημοσίου κατηγόρου και σκοπός του είναι να υποστηρίξει τις κατηγορίες, για τις οποίες κάθονται στο σκαμνί οι κατηγορούμενοι. Ρόλος των δικαστών είναι να δικάζουν και να αποφασίζουν περί της ενοχής ή της αθωότητας των κατηγορουμένων, αφού ακούσουν προηγουμένως την σχετική πρόταση του δημοσίου κατηγόρου, δηλαδή του εισαγγελέα. Κυρίως τα νομικά επιχειρήματα του τελευταίου.

Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν τα αναγνωρίζουν όλα αυτά και ένας Θεός γνωρίζει μόνο τι θα γινόταν, εάν αυτό το κόμμα δεν διαλυόταν και μας καθόταν στο σβέρκο η λεγόμενη Δεύτερη Φορά Αριστερά…

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η σημερινή δήλωση του τομεάρχη Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρου Αυλωνίτη, ο οποίος διέκρινε όχι αντίθεση, αλλά… “αντίφαση” μεταξύ της εισαγγελικής πρότασης για τις κατηγορίες, οι οποίες βάραιναν τον Σταμάτη Πουλή και τους άλλους τρεις πρώην εργαζομένους του πάλαι ποτέ Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), και της τελικής ομοφώνως αθωωτικής για όλους τους κατηγορούμενους απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών. Ενός πολύ σεβαστού και βαριάς νομικής υπόστασης δικαστηρίου, δηλαδή.

Γράφει στη σχετική δήλωσή του ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης: “Η διάκριση των εξουσιών αποτελεί το θεμέλιο της συνταγματικής μας τάξης. Γι’ αυτό οι δικαστικές αποφάσεις είναι σεβαστές αλλά βέβαια κρίνονται. Η αθώωση της "παρέας του ΚΕΕΛΠΝΟ", παρά (sic) την αντίθετη εισαγγελική πρόταση, σίγουρα γεννά ερωτηματικά (sic). Απέναντι στο δημόσιο χρήμα πρέπει όλοι (sic) να είναι πολύ προσεκτικοί και να μη μένουν σκιές για τη διαχείρισή του, όπως εν προκειμένω”...

Ένας Θεός ξέρει τι εννοεί ο ποιητής τελικά, αλλά είναι είναι το σίγουρο: Είχαμε Άγιο και δεν μπλέξαμε με την Δεύτερη Φορά Αριστερά, όπως λέει και ο λαός μας.