Κεραμέως στα Παραπολιτικά 90,1: Τέλος η ταλαιπωρία με την συνεχή πιστοποίηση μη ανατρέψιμων αναπηρικών παθήσεων
Αποσπάσματα από τη συνέντευξη
Όπως είπε η Νίκη Κεραμέως, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να σταματήσει η ταλαιπωρία των πολιτών που μέχρι και σήμερα καλούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα να επιβεβαιώσουν την αναπηρία τους
Με ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας διευρύνεται ο κατάλογος των μη αναστρέψιμων αναπηρικών παθήσεων για τις οποίες θα χρειάζεται μία φορά πιστοποίηση αναπηρίας από τα ΚΕΠΠΑ, σύμφωνα με όσα δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα Κοραή, η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως.
Όπως είπε η κ. Κεραμέως, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να σταματήσει η ταλαιπωρία των πολιτών που μέχρι και σήμερα καλούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα να επιβεβαιώσουν την αναπηρία τους.
Μια δεύτερη παρέμβαση, σύμφωνα με την υπουργό, είναι το γεγονός πως κάποιος που δικαιούτο σύνταξη αναπηρίας, για να τη λάβει, έπρεπε να σταματήσει να εργάζεται, με ρύθμιση που ψηφίζεται σε λίγες ημέρες από τη Βουλή, όποιος τη δικαιούται θα την λαμβάνει, χωρίς να χρειαστεί να σταματήσει την εργασία του.
«Κάποιες παθήσεις είναι μη αναστρέψιμες. Δεν θα ταλαιπωρούμε τους πολίτες και το σύστημα. Διευρύναμε την λίστα» είπε η Νίκη Κεραμέως και συνέχισε: «Από 500 αυξάνουμε σε 1.200 στους γιατρούς πιστοποίησης αναπηρίας».
Ακόμη, αναφορικά με την απασχόληση και την ανεργία, η υπουργός ανέφερε πως: «Χθες δημοσιοποιήσαμε τα τελευταία στοιχεία των ροών απασχόλησης, δηλαδή πόσοι προσλαμβάνονται στη χώρα μας σε σχέση με πόσους αποχωρούν από θέσεις εργασίας και είχαμε μια ιστορική επίδοση, τη μεγαλύτερη επίδοση δηλαδή των τελευταίων άνω των 20 χρόνων. Είχαμε 300.000 περισσότερες προσλήψεις από τις αποχωρήσεις στο πρώτο οκτάμηνο του 2024. Αυτό το ισοζύγιο ήταν πιο χαμηλό τις προηγούμενες χρονιές. Ενδεικτικά το ισοζύγιο αυτό είναι 6,5% πιο υψηλό σε σχέση με το περσινό, αυτό έρχεται και κουμπώνει και με τη μεγάλη προσπάθεια που είχε γίνει όλα αυτά τα χρόνια προκειμένου να έχουμε τόνωση της απασχόλησης και μείωση της ανεργίας».
«Χθες η ΕΛΣΤΑΤ δημοσιοποίησε και νέα επιβεβαιωμένα στοιχεία με μονοψήφιο αριθμό την ανεργία μετά από 15 χρόνια. Η ανεργία βρίσκεται στο 9,5%» συμπλήρωσε η ίδια.
Αποσπάσματα από τη συνέντευξη της Νίκης Κεραμέως στα Παραπολιτικά 90,1:
Για τις συντάξεις αναπηρίας
Ν.ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Είναι πάρα πολύ ψηλά στις προτεραιότητες του υπουργείου Εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης η στήριξη των συμπολιτών μας με αναπηρία για αυτό το τελευταίο διάστημα έχουμε προβεί σε τρεις ενδεικτικές κινήσεις. Περάσαμε στη δημόσια διαβούλευση μια διάταξη η οποία πλέον δεν απαιτεί, για να λάβει κάποιος σύνταξη αναπηρίας, να σταματήσει να εργάζεται. Αυτό ισχύει σήμερα δηλαδή εάν είσαι εν δυνάμει δικαιούχος σύνταξης αναπηρίας και περιμένεις να πάρεις σύνταξη αναπηρίας προϋπόθεση ήταν να σταματήσεις να εργάζεσαι άρα έβαζε τους συμπολίτες μας σε ένα δίλημμα «στήριξη από την πολιτεία ή δουλειά» εμείς λέμε τέλος στο δίλημμα, και στήριξη από την πολιτεία αλλά και να εργάζεσαι εφόσον το επιθυμείς.
Αναφορικά με τις μη αναστρέψιμες παθήσεις
Ν.ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Διευρύναμε τη λίστα με τις λεγόμενες μη αναστρέψιμες παθήσεις. Για αυτές τις παθήσεις πηγαίνει μια φορά το συγκεκριμένο άτομο στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας για πιστοποίηση αναπηρίας και εν συνεχεία λαμβάνει εφ’ όρου ζωής την οποία στήριξη της πολιτείας.
Για τους γιατρούς των ΚΕΠΠΑ
Ν.ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Στα ΚΕΠΠΑ είχαμε συνολικά 529 γιατρούς, οι 529 γιατροί γίνονται πάνω από 1.200. Αυτό σημαίνει πιο γρήγορη εξυπηρέτηση, περισσότερα ραντεβού, καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη συνολικά.
Αναφορικά με την απασχόληση
Ν.ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Χθες δημοσιοποιήσαμε τα τελευταία στοιχεία των ροών απασχόλησης, δηλαδή πόσοι προσλαμβάνονται στη χώρα μας σε σχέση με πόσους αποχωρούν από θέσεις εργασίας και είχαμε μια ιστορική επίδοση, τη μεγαλύτερη επίδοση δηλαδή των τελευταίων άνω των 20 χρόνων. Είχαμε 300.000 περισσότερες προσλήψεις από τις αποχωρήσεις στο πρώτο οκτάμηνο του 2024. Αυτό το ισοζύγιο ήταν πιο χαμηλό τις προηγούμενες χρονιές. Ενδεικτικά το ισοζύγιο αυτό είναι 6,5% πιο υψηλό σε σχέση με το περσινό, αυτό έρχεται και κουμπώνει και με τη μεγάλη προσπάθεια που είχε γίνει όλα αυτά τα χρόνια προκειμένου να έχουμε τόνωση της απασχόλησης και μείωση της ανεργίας. Χθες η ΕΛΣΤΑΤ δημοσιοποίησε και νέα επιβεβαιωμένα στοιχεία με μονοψήφιο αριθμό την ανεργία μετά από 15 χρόνια. Η ανεργία βρίσκεται στο 9,5%.
Για το επίδομα ανεργίας
Ν.ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Εμείς δεν θέλουμε μια κοινωνία η οποία θα στηρίζεται σε επιδόματα. Εμείς θέλουμε εργαζόμενους και όχι ανέργους, άρα ο στόχος μας πάντοτε θα είναι να παρακινήσουμε σε εύρεση εργασίας. Με τον τρόπο αυτό σας έκανα μια αναφορά εμμέσως τις δύο βασικές αλλαγές που θα έχει το νέο πιλοτικό επίδομα ανεργίας. Θα γίνει πιο δίκαιο, πιο ανταποδοτικό δηλαδή να υπάρχει ένα βασικό επίδομα ανεργίας και πάνω σε αυτό να ερχόμαστε και να χτίζουμε. Θα γίνει πιο ανταποδοτικό δηλαδή κάποιος ο οποίος έχει εισφέρει 40 χρόνια εισφορές ανεργίας θα έχει ένα μπόνους το οποίο θα λαμβάνει υπόψη ακριβώς τις εισφορές του όλα αυτά τα χρόνια. Δεύτερη βασική αλλαγή θα είναι εμπροσθοβαρές, δηλαδή θα είναι υψηλότερο τους πρώτους μήνες της δύσκολης αυτής περιόδου της ανεργίας και εν συνεχεία θα βαίνει μειούμενο για να παρακινεί στην εύρεση εργασίας.
Αναφορικά με την είσοδο του Columbia στην Ελλάδα
Ν.ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Χθες ήταν μια σημαντική μέρα γιατί είναι κάτι το οποίο ξεκίνησε να υλοποιείται τον Ιανουάριο του ‘20. Ξεκινήσαμε τον Ιανουάριο του ’20 να μιλάμε με το Columbia για το ενδεχόμενο να φτιάξει το 10ο Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης του στην Ελλάδα. Οι συνομιλίες κράτησαν 2 χρόνια, συνεχείς συζητήσεις, διαπραγματεύσεις, λύναμε ζητήματα· δυόμισι χρόνια αργότερα, τον Νοέμβριο του 22, ανακοινώσαμε από κοινού, ο Πρόεδρος του Columbia και εγώ, την ίδρυση του 10ου Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης το οποίο χθες άνοιξε τις πύλες του. Χθες έγινε η πρώτη εναρκτήρια εκδήλωση, έγινε στη Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα. Ετοιμάζεται το κτίριο, έχουν ήδη γίνει ενέργειες για την ετοιμασία του νέου κτιρίου του Columbia, έχουν όλα δρομολογηθεί. Έχει πλέον προσωπικό το Columbia στην Αθήνα, έχει ξεκινήσει συνεργασίες με κορυφαία δημόσια πανεπιστήμια της χώρας μας.