Σαφείς αιχμές για τη στάση των Βρυξελών απέναντι στις εκατοντάδες σφαγές αμάχων αλαουιτών, Χριστιανών και Δρούζων στη Συρία άφησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προαναγγέλλοντας παράλληλα την παρέμβαση της Αθήνας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή είχε εκφράσει την επιφύλαξή της απέναντι σε αυτούς που έσπευσαν πολύ γρήγορα να αναγνωρίσουν το υφιστάμενο καθεστώς στη Δαμασκό ως μία δύναμη η οποία είχε αποποιηθεί το παρελθόν της. Η Ελλάδα πάντα είχε τις επιφυλάξεις της για το εάν μία τέτοια μεταβολή ήταν δυνατόν να είναι εφικτή», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, κατά τον διάλογο που είχε χθες με την απερχόμενη Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε δε ότι η χώρα μας θα εξακολουθήσει να αγωνίζεται για την προστασία των μειονοτήτων, ειδικά των χριστιανικών πληθυσμών.

Αποστάσεις από την αμήχανη καταδίκη της ΕΕ πήρε νωρίτερα και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, αναπαράγοντας στα social media τη θέση του Μάρκο Ρούμπιο.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, σε ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του, δεν μάσησε τα λόγια του για το πογκρόμ κατά θρησκευτικών και εθνοτικών μειονοτήτων, καταδικάζοντας «τους ριζοσπάστες ισλαμιστές τρομοκράτες, συμπεριλαμβανομένων ξένων τζιχαντιστών» για τις σφαγές αμάχων Χριστιανών, Δρούζων, αλαουιτών και Κούρδων.

Και ο νέος ένοικος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εμμέσως πλην σαφώς έβγαλε στη σέντρα τους Ευρωπαίους για τη στήριξη που έσπευσαν να παρέχουν, μετά την πτώση Άσαντ, στον μεταβατικό πρόεδρο και ηγέτη των υποκινούμενων από την Άγκυρα τζιχαντιστών της HTS. Σημειώνεται ότι εν αντιθέσει με τον κ. Ρούμπιο, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάγια Κάλας, επέλεξε να επιρρίψει ευθύνη στους υποστηρικτές του καθεστώτος Άσαντ και ενώ οι άμαχοι νεκροί ξεπερνούν τους 1.000.