Μεταρρύθμιση για την εποπτεία της αγοράς και την προστασία του καταναλωτή προανήγγειλε στα Παραπολιτικά 90,1 ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος. «Δεν αρνούμαι ότι υπάρχουν κοινωνικές ομάδες που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις ανάγκες, όπως αυτοί που ζούνε στο νοίκι», είπε αρχικά ο Τάκης Θεοδωρικάκος.



Τάκης Θεοδωρικάκος στα Παραπολιτικά 90,1: Προσανατολιζόμαστε στη διατήρηση του πλαφόν

Και συνέχισε: «H αύξηση του τζίρου στα σούπερ μάρκετ δεν οφείλεται στην ακρίβεια, αλλά στην αύξηση του όγκου των συναλλαγών». Σε ό,τι αφορά το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, που έχει σκοπό τη συγκράτηση των τιμών τροφίμων και καυσίμων, είπε πως θα παραταθεί έως τις 30 Ιουνίου. Όπως ανέφερε, προσανατολίζεται στη διατήρηση του μέτρου που απαγορεύει σε επιχείρηση που κάνει ανατιμήσεις σε βασικά είδη διαβίωσης νοικοκυριού να κάνει προσφορές και εκπτώσεις για τους επόμενους τρεις μήνες.

Υπενθυμίζεται πως το μέτρο εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2021 σε συνθήκες υψηλού πληθωρισμού, ιδιαίτερα στα τρόφιμα, σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι αδικαιολόγητες ανατιμήσεις και να προστατευτούν τα νοικοκυριά από ανατιμητικά φαινόμενα. Το μέτρο είχε θετικό αποτύπωμα, ωστόσο σήμερα οι συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές, με τον πληθωρισμό, ειδικά των τροφίμων, να είναι σε χαμηλά επίπεδα και να έχουν ήδη εφαρμοστεί και μια σειρά άλλων μέτρων για τις τιμές, που αρχίζουν να αποδίδουν, με τελευταίο τον Κώδικα Δεοντολογίας για τις προσφορές και τις εκπτώσεις.



Ολόκληρη η συνέντευξη του Τάκη Θεοδωρικάκου στα Παραπολιτικά 90,1

Σχετικά με τις νέες αποφάσεις για παράταση δύο μηνών στο μικτό περιθώριο κέρδους στα τρόφιμα και στα καύσιμα και παράταση ως τον Οκτώβριο για τις προσφορές στα super markets

Το 2022 είχαμε νομοθετήσει ότι δεν μπορεί κανείς σε βασικά είδη διαβίωσης, σε τρόφιμα, καύσιμα να έχει ποσοστό κέρδους μεγαλύτερο από αυτό που είχε το ’21. Θέλαμε να ελέγξουμε το ποσοστό κέρδους, ώστε να μη χρησιμοποιηθεί η παγκόσμια πληθωριστική κρίση για κάτι πρόσθετο στη χώρα μας. Αυτό το μέτρο είναι πάρα πολύ σκληρό, γιατί, αν εμποδίζεις στοιχειωδώς την ύπαρξη κέρδους πάνω από ένα σημείο, προφανώς μπαίνουν εμπόδια στον ανταγωνισμό και στην κανονική διαδικασία της αγοράς. Αυτός είναι ο λόγος που το μέτρο θα κλείσει στις 30 Ιουνίου, όμως αποφασίσαμε μέχρι 30 Ιουνίου να συνεχιστεί η λειτουργία αυτού του μέτρου, καθώς στο μεσοδιάστημα προετοιμάζουμε μια σημαντική μεταρρύθμιση πλαισίου εποπτείας της αγοράς και προστασίας του καταναλωτή, η οποία θα συζητηθεί στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο και θα προωθηθεί τάχιστα για υλοποίηση, θέλοντας σε μια νέα κανονική πλέον περίοδο για την ελληνική αγορά να προχωρήσουμε μπροστά. Θέλω να επισημάνω ότι με την εφαρμογή πολύ αυστηρών μέτρων, όπως αυτού που είπα, και με τους ελέγχους έχει συμβάλει στο να επιτευχθεί η τιθάσευση του πληθωρισμού στα τρόφιμα. Μπορεί για μεγάλο αριθμό των συμπολιτών μας να είναι ακριβά τα προϊόντα, και είναι γιατί έχουν ακριβύνει περίπου 35% τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ωστόσο τους τελευταίους έξι μήνες η άνοδος αυτή έχει φρενάρει και η Ελλάδα έχει τον μικρότερο πληθωρισμό τροφίμων στην ευρωζώνη, κάποιους μήνες είχε και αρνητικό πληθωρισμό.

Υπάρχουν μέτρα που όντως παρατάθηκαν μέχρι τέλη Οκτωβρίου, ορισμένα από τα οποία ο δικός μου προβληματισμός είναι ότι ίσως πρέπει να μείνουν μόνιμα. (Το κυριότερο είναι οι προσφορές στα ράφια). Κατά τη γνώμη μου, δεν είναι σωστό μια εταιρεία να αυξάνει την τιμή σε ένα της προϊόν και στη συνέχεια μέσα σε ένα διάστημα 2-3 μηνών να λέει ότι κάνω προσφορά, κάνω έκπτωση, και να χαμηλώνει την τιμή, γιατί αυτό είναι μια προφανής παραπλάνηση. Σήμερα υπάρχει η δυνατότητα να κάνει προσφορά ή έκπτωση σε ένα προϊόν μια εταιρεία εάν περάσουν τρεις μήνες από την ανατίμηση. Επομένως βλέπω ότι αυτό το μέτρο έχει νόημα.

Αναφορικά με τα κέρδη των super markets

Η αύξηση του τζίρου των super markets δεν οφείλεται στην ακρίβεια, δεν οφείλεται στην άνοδο των τιμών, είναι καθαρή άνοδος του όγκου συναλλαγών.

Δεν αρνούμαι ότι υπάρχουν κοινωνικές ομάδες οι οποίες δυσκολεύονται πάρα πολύ να ανταποκριθούν στις ανάγκες, κυρίως κατά τη γνώμη μου αυτοί είναι οι άνθρωποι οι οποίοι ζουν στο νοίκι. Αν ένας άνθρωπος παίρνει 800-1.000 ευρώ και πρέπει να δώσει τα 500 ευρώ στο νοίκι, χωρίς να βάλω μέσα τις στοιχειώδεις δαπάνες για το σπίτι, αντιλαμβάνεστε ότι ζει με ελάχιστα χρήματα και επομένως αυτός ο άνθρωπος, όταν πάει στο super market, θα πάρει λιγότερα. Το γεγονός ότι έχουμε εντοπίσει πως εκεί υπάρχει το μεγάλο πρόβλημα είναι ο λόγος που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός το πάγιο μέτρο ότι κάθε Νοέμβριο θα παίρνουν οι άνθρωποι που είναι στο νοίκι μέχρι 800 ευρώ, θα παίρνουν ένα νοίκι από το κράτος επιδότηση.

Σχετικά με τα καρτέλ στα προϊόντα

Δεν μπορεί ο υπουργός Ανάπτυξης να βγει και να πει «υπάρχουν καρτέλ, όχι δεν υπάρχουν καρτέλ», ο υπουργός Ανάπτυξης θα σας πει ότι την πρώτη μέρα που πήγα εκεί κάλεσα την πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, τη ρώτησα τι θέλει για να στηρίξουμε τη δράση της επιτροπής σε προσωπικό, σε υποδομές και κάνω ό,τι μου ζήτησε. Της ζήτησα να υπάρχουν σοβαροί έλεγχοι και να ελεγχθούν καρτέλ που έχουν σχέση σε βασικά είδη διαβίωσης, καθώς και στις πολυεθνικές, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις πουλάνε σε τιμές που είναι προφανώς από τις ακριβότερες. Βεβαίως, όταν κάλεσα τους εκπροσώπους των πολυεθνικών έναν προς έναν στο γραφείο, η απάντησή τους ήταν ότι πουλάνε σε τιμές που οι Έλληνες αγοράζουν.

Ερωτηθείς αν υπάρχει προοπτική για μια Ενιαία Αρχή Καταναλωτών

Θα έχει ενδιαφέρον τις επόμενες εβδομάδες να δείτε τι ακριβώς θα είναι η μεταρρύθμιση που προετοιμάζουμε και πιστεύω ότι θα εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο.