Ψηφίστηκε επί της αρχής, κατά πλειοψηφία, από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων». Υπέρ ψήφισαν του νομοσχεδίου μόνο οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ενώ το ΠΑΣΟΚ μαζί με ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Νέα Αριστερά καταψήφισαν. Ελληνική Λύση, ΝΙΚΗ, Πλεύση Ελευθερίας και Σπαρτιάτες επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια.

Είχαν προηγηθεί οι τοποθετήσεις αρμόδιων εξωκοινοβουλευτικών προσώπων, οι οποίοι εξέφρασαν τους προβληματισμούς και τις ενστάσεις τους τονίζοντας την ανάγκη βελτιωτικών αλλαγών.


Δαβάκης: Τετραπλή αποστολή της νομοθετικής πρωτοβουλίας

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αθανάσιος Δαβάκης, χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις παρεμβάσεις τους, διαβεβαιώνοντας ότι «η ηγεσία του υπουργείου δεν προσέρχεται με απολυταρχική διάθεση, ούτε αντιμετωπίζει το νομοσχέδιο ως «πλάκες του Μωϋσή», αλλά οι παρατηρήσεις και οι προτάσεις τους για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν ήδη σημειωθεί και θα αποτελέσουν πρωτογενές υλικό για τη περαιτέρω εξέλιξη και βελτίωση του νομοσχεδίου».

Όπως είπε, «αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία έχει τετραπλή αποστολή:
  • Πρώτον, να προσφέρει υγειονομικές υπηρεσίες στους δικαιούχους, κατά τη διάρκεια της ειρήνης,
  • δεύτερον, να προετοιμάζεται κατάλληλα, τη στιγμή που θα κληθεί να γίνει αυτό, σε μία φάση κρίσης ή πολεμικής σύγκρουσης,
  • τρίτον, να συνεισφέρει στην ενίσχυση του ηθικού, της ετοιμότητας και της γενικής αίσθησης ασφάλειας των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, εν αποστρατεία και εν ενεργεία
  • και τέταρτον, να προσφέρει, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του -και χωρίς να δημιουργούνται προσκόμματα στην ομαλή εκτέλεση των υπολοίπων αποστολών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων- στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο».


Oι τρεις άξονες που κινείται το νομοσχέδιο

«Στο πλαίσιο της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας της ατζέντας 2030, το νομοσχέδιο κινείται κατά μήκος τριών βασικών αξόνων» είπε, προσδιορίζοντας ότι αφορά:

-στην ενίσχυση της στελέχωσης των στρατιωτικών νοσοκομείων. Για το σκοπό αυτό περιέχει μέτρα όπως η υποχρεωτική απόσπαση σε στρατιωτικά νοσοκομεία γιατρών των Σωμάτων Ασφαλείας για μερικά χρόνια μετά τη λήψη της ειδικότητας.

-στον καθορισμό μέγιστου αριθμού για τους υπηρετούντες σε θέση διευθυντή κλινικής και στην καταβολή αποζημίωσης για νυχτερινή απασχόληση στα στρατιωτικά νοσοκομεία και

-στα μέτρα διοικητικού εκσυγχρονισμού με σημαντικές παράλληλα παρεμβάσεις όπως είναι η σύσταση Πολεμικού Κέντρου Τραύματος».

«Το νομοσχέδιο που προτείνουμε είναι μία συνεκτική, στοχευμένη και ουσιαστική προσπάθεια μεταρρύθμισης της στρατιωτικής υγειονομικής πολιτικής. Απώτερος σκοπός της είναι η διασφάλιση της αίσθησης ασφαλείας που το στρατιωτικό προσωπικό -και το εν ενεργεία και οι απόστρατοι- να νιώθει σχετικά με την υγεία τη δική του αλλά και των προστατευόμενων μελών του», είπε ο κ. Δαβάκης και κατέληξε.

«Η ενίσχυση των στρατιωτικών νοσοκομείων, η επέκταση και η αναβάθμιση των παρεχομένων στρατιωτικών υγειονομικών παροχών και ο διοικητικός εκσυγχρονισμός τους είναι ορισμένες από τις προτεινόμενες ρυθμίσεις και πιστεύουμε ότι αυτές θα συνεισφέρουν στα μέγιστα στην επίτευξη αυτού του σκοπού».

Νωρίτερα, οι εκπρόσωποι των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, εξέφρασαν τους έντονους προβληματισμούς τους ως προς την αποτελεσματικότητα και την επίτευξη των στόχων του νομοσχεδίου, κάνοντας λόγο για ασαφείς και αμφιλεγόμενες διατάξεις.

Ειδικότερα:

  • Τόνισαν την ανάγκη να είναι διακριτός ο ρόλος των στρατιωτικών νοσοκομείων και να μην αλλοιωθεί ο χαρακτήρας τους.
  • Εξέφρασαν παράπονα ότι οι ευεργετικές υγειονομικές ρυθμίσεις δεν περιλαμβάνουν τα εν αποστρατεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων στο βαθμό που θα έπρεπε και δικαιούνται.
  • Είχαν ενστάσεις στην δυνατότητα πρόσβασης των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στα στρατιωτικά νοσοκομεία, καθώς και στη διανυκτέρευση στρατιωτικών φαρμακείων και νοσοκομείων.
  • Υποστήριξαν ότι ορισμένες διατάξεις λειτουργούν μεροληπτικά και σε βάρος των αποφοίτων ΑΣΣΥ και υποβαθμίζονται οι τίτλοι σπουδών των στρατιωτικών σχολών.
  • Εξέφρασαν ανησυχία για την συνέχιση της δωρεάν υγειονομικής περίθαλψης τους στα στρατιωτικά νοσοκομεία.

Ο Ηλίας Κολλύρης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεως Στρατιωτικών, τόνισε την ανάγκη διορθωτικών αλλαγών, όπως η απεμπλοκή των στρατιωτικών γιατρών από το ΕΣΥ, η επέκταση της καταβολής νυχτερινής αποζημίωσης και στους υπαξιωματικούς, η μη παραχώρηση ιατρικών πράξεων σε ιδιώτες γιατρούς και η οικονομική δικαίωση των τριών σειρών ΑΣΣΥ που έχουν πληγεί.

Ο Δημήτρης Μεθενίτης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών, υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι «θα βαλτώσει όλο το σύστημα αν δεν υπάρξει μέριμνα στην εφαρμογή της επέκτασης του απογευματινού ωραρίου σε φαρμακεία», ενώ μίλησε για «αντικρουόμενες διατάξεις που υποτίθεται προχωρούν σε άνοιγμα των υπηρεσιών στα στρατιωτικά νοσοκομεία ενώ στην ουσία τα υποβαθμίζει καταργώντας την αυτοτέλεια τους».

Ο Ιωάννης Δεβούρος, πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, επεσήμανε ότι η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση είναι το βασικό πρόβλημα των στρατιωτικών νοσοκομείων, επέκρινε το γεγονός ότι ο ΕΟΠΥΥ εξακολουθεί να μην πληρώνει τις οφειλές του προς τα Μετοχικά Ταμεία, ενώ ζήτησε να καταβάλλεται η αποζημίωση νυχτερινών εφημεριών, όπως γίνεται και στο ΕΣΥ.

Ακόμα, προβληματισμό εξέφρασε για την λειτουργία Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων στο ΝΙΜΙΤΣ, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει καμία μελέτη σκοπιμότητας.

«Είμαστε θετικοί σε κάθε βελτιωτική προσπάθεια που γίνεται, όχι όμως να είναι σε βάρος των δικαιούχων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που έχουν θεμελιώσει δικαιώματα και πλήρωσαν για να έχουν υγειονομική περίθαλψη, εξασφαλίζοντας τη λειτουργία του Ναυτικού Νοσοκομείου στο διηνεκές, αντίθετα από άλλες ομάδες δικαιούχων, που δεν έχουν συνεισφέρει τίποτα», ανέφερε από την πλευρά του, ο Θεόδωρος Γερούκης, πρόεδρος Ενώσεως Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού.

Ταυτόχρονα, επεσήμανε ότι «είναι απαραίτητο να επαναξιολογηθεί η εξυπηρέτηση του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος πρέπει να εξοφλήσει τις οφειλές που έχει προς τα τρία Μετοχικά Ταμεία για να μπορέσουν και τα στρατιωτικά νοσοκομεία να έχουν την αυτοτέλεια τους.

Ο Κωνσταντίνος Τζαβέλας, πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας, υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο αυξάνει τους μη στρατιωτικούς δικαιούχους στην υγειονομική κάλυψη από τα στρατιωτικά νοσοκομεία, ενώ δείχνει απαξίωση στους απόστρατους και πρόσθεσε ότι πρέπει να εξασφαλιστεί η προτεραιότητα τόσο των εν ενεργεία όσο και των εν αποστρατεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο Νικόλαος Κυριακόπουλος, μέλος του Συνδέσμου Αποφοίτων της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών, υπογράμμισε ότι «χρειάζεται περαιτέρω βελτίωση το νομοσχέδιο ώστε να αποφευχθούν δυσλειτουργίες στην εφαρμογή του».

«Πρέπει να είναι ελκυστικό στους νέους, να βελτιωθεί η δωρεάν παροχή υγείας τόσο τους εν ενεργεία στρατιωτικούς όσο και στους απόστρατους στα στρατιωτικά νοσοκομεία τα οποία δεν πρέπει να απαξιωθούν λόγω της υποχρηματοδότησης τους. Αν δεν βελτιωθούν οι συνθήκες οι νέοι θα γυρίσουν τις πλάτες στις στρατιωτικές σχολές», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ο Γιώργος Κυλίνδης, γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Αποφοίτων της Σχολής Σωμάτων Μονίμων υπαξιωματικών, εξέφρασε προβληματισμούς για την επίτευξη των στόχων που θέτει το νομοσχέδιο ενώ εστίασε και στην ανάγκη ισότιμης αναγνώρισης των πτυχίων των Στρατιωτικών Σχολών και ουσιαστικής αναβάθμισης της εκπαίδευσης.

«Οι σχολές είναι ο συνδετικός κρίκος και δεν πρέπει να σπάσει με την υποβάθμιση τους. Δώστε τα εχέγγυα να το πράξουν. Είναι αναγκαία η αναβάθμιση τους», τόνισε, ενώ συμπλήρωσε ότι «πρέπει να διασφαλιστεί η οικονομική αυτοτέλεια των στρατιωτικών νοσοκομείων όχι με όρους ελεύθερης αγοράς».

Ο Χρήστος Γρηγορέας, αντιπτέραρχος, επίτιμος πρόεδρος της Επιστημονικής Ένωσης Υγειονομικών Ενόπλων Δυνάμεων, χαρακτήρισε «απαξιωτικό για τους στρατιωτικούς γιατρούς να είναι ιδιώτης ο διοικητής στρατιωτικού νοσοκομείου».

«Είναι ένα κακό νομοσχέδιο. Θα δημιουργήσει τα αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκόμενα με διοικητές νοσοκομείων που δεν θα είναι στρατιωτικοί γιατροί. Ο ΕΟΠΥΥ χρωστά στα Ταμεία μας. Αν παίρνανε τα Ταμεία μας τα λεφτά, θα είχαν κέρδη τα στρατιωτικά νοσοκομεία και θα ήταν σε άριστη κατάσταση», τόνισε.

«Είναι αναγκαιότητα για την υγειονομική περίθαλψη το νομοσχέδιο όμως θα υπάρξουν σοβαρές δυσλειτουργίες. Η δυνατότητα όλων των πολιτών να αποκτούν πρόσβαση σε όλα τα νοσοκομεία, χωρίς να υπάρχει ειδική μέριμνα, θα επιβαρύνει τα στρατιωτικά νοσοκομεία. Πρέπει να ξεκαθαριστεί, να καθοριστεί επακριβώς ότι υπάρχουν οι βασικοί δικαιούχοι, οι εν ενεργεία στρατιωτικοί και οι απόστρατοι στα στρατιωτικά νοσοκομεία», είπε μεταξύ άλλων ο Βασίλης Νικολόπουλος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Στρατιωτικών.

Ο καθηγητής, αντιπτέραρχος, του Συλλόγου Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, Γιώργος Τράντας, επικεντρώθηκε στο νέο θεσμό διδακτικού προσωπικού, τονίζοντας ότι «πάγιο αίτημα μας είναι η απασχόληση να γίνεται σε τακτική βάση και να προχωρήσει η αναβάθμιση και ανωτατοποίηση του».

Ο Βασίλης Τσιλιγιάννης, πρόεδρος του Συντονιστικού Συμβουλίου Συλλόγων Αποφοίτων Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών, έθεσε εμφατικά το θέμα αποκατάστασης των αποφοίτων ΑΣΣΥ ενώ ταυτόχρονα ζήτησε αναβάθμιση των σχολών τους.

Τέλος, ο Ιωάννης Μοσχολιός, αναπληρωτής γενικός γραμματέας Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, μίλησε για «πολλά θετικά στοιχεία που υπάρχουν στο νομοσχέδιο για τα άτομα με αναπηρία», σημειώνοντας παράλληλα ότι «υπάρχουν και ορισμένες ρυθμίσεις που χρίζουν περαιτέρω βελτιώσεων».