Δημογραφικό: Το κυβερνητικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του - Πάνω από 100 δράσεις συνολικά, κίνητρα και μέτρα στήριξης
Κόκκινος" συναγερμός για να σωθεί η χώρα
Τα "Παραπολιτικά" παρουσιάζουν τα νέα και άκρως ανησυχητικά στοιχεία από το Μητρώο Πολιτών - Αναλυτικά το Εθνικό Σχέδιο ∆ράσης για τη ∆ηµογραφία και την Οικογένεια

Συναγερµός έχει σηµάνει εδώ και καιρό στην κυβέρνηση για το δηµογραφικό ζήτηµα, καθώς η κατάσταση κάθε χρόνο βαίνει επιδεινούµενη και απαιτούνται πλέον γενναίες κινήσεις και πολιτικές, σε µια προσπάθεια να αναστραφεί ένα φαινόµενο που αφορά σχεδόν το σύνολο του δυτικού κόσµου.
Την περσινή χρονιά, το 2024 δηλαδή, τα στοιχεία από τις εγγραφές στα δηµοτολόγια δείχνουν ότι γεννήθηκαν στη χώρα µόλις 62.624 παιδιά Ελλήνων πολιτών, ενώ οι θάνατοι ήταν 125.423. Η ΕΛ.ΣΤΑΤ. δεν έχει δηµοσιεύσει ακόµη στοιχεία για το τελευταίο έτος, αλλά ούτως ή άλλως η στατιστική της δείχνει τον αριθµό των γεννήσεων ελαφρώς αυξηµένο, καθώς περιλαµβάνει και τα παιδιά των αλλοδαπών που γεννιούνται στην Ελλάδα. Είτε µε τη µία µέθοδο µέτρησης είτε µε την άλλη, ωστόσο, για να βρούµε χρονιά που οι γεννήσεις υπερτερούν αριθµητικά των θανάτων, έστω και οριακά, πρέπει να πάµε πάνω από 15 χρόνια πίσω, και συγκεκριµένα στο 2009, µε 107.223 γεννήσεις έναντι 107.179 θανάτων. Παράλληλα, αρκετά παιδιά -κατά µέσο όρο 8.500 ετησίως- γεννιούνται από Ελληνες που έχουν µεταναστεύσει στο εξωτερικό, ιδίως µέσα στη δεκαετή περίοδο της κρίσης, και παραµένει αµφίβολο πόσοι τελικά θα επιλέξουν να επιστρέψουν οικογενειακώς στην Ελλάδα.
Αξίζει, δε, να σηµειωθεί ότι το 2010 στην Α’ ∆ηµοτικού είχαµε σε όλη την επικράτεια περίπου 100.000 µαθητές Ελληνες και 15.000 αλλοδαπούς, ενώ τον προσεχή Σεπτέµβριο στην ίδια τάξη δεν αναµένεται να φοιτήσουν πάνω από 70.000 παιδιά ελληνικής ιθαγένειας, ενώ λιγότερα από 10.000 θα είναι τα «πρωτάκια» µε αλλοδαπή ιθαγένεια.
Το κυβερνητικό σχέδιο για το δημογραφικό ζήτημα
Το Εθνικό Σχέδιο ∆ράσης για τη ∆ηµογραφία και την Οικογένεια, µε δεκαετή ορίζοντα εφαρµογής και πάνω από 100 δράσεις συνολικά, έχει ξεκινήσει από την αρχή του έτους να υλοποιείται και αυτό -όπως τονίζουν αρµόδιες κυβερνητικές πηγές- καθιστά την Ελλάδα την πρώτη χώρα µε ένα ολοκληρωµένο σχέδιο δράσης στον τοµέα αυτόν.
Ιδιαίτερη έµφαση, πλέον, δίνεται στην ενίσχυση της περιφέρειας και την παροχή κινήτρων στους νέους να εργαστούν, ενώ παράλληλα λαµβάνεται µέριµνα για τη στόχευση σε επιµέρους ζητήµατα, σηµαντικά για την ελληνική οικογένεια. Τέτοια είναι η µακροχρόνια φροντίδα, που αποσκοπεί στην παροχή υψηλού επιπέδου υγειονοµικών υπηρεσιών και προνοιακής στήριξης, όχι µόνο σε άτοµα της τρίτης ηλικίας, αλλά και σε οµάδες όπως οι χρόνιοι ασθενείς, τα άτοµα µε αναπηρία και τα παιδιά. Επιπλέον, στόχο αποτελεί η αύξηση της ισότητας στη συµµετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας µέσω δράσεων εξισορρόπησης της οικογενειακής και επαγγελµατικής ζωής. Επίσης, επιδιώκεται η δηµιουργία ευκαιριών για νέους κάτω των 30 ετών, καθώς και η ενθάρρυνση της απασχόλησης µεγαλύτερων ηλικιών και η ενσωµάτωση ατόµων µε αναπηρία στην αγορά εργασίας.
Η ελληνική οικογένεια, όπως επισηµαίνουν κυβερνητικές πηγές, ενισχύεται σηµαντικά και µε σειρά άλλων παρεµβάσεων, όπως η καθολική εφαρµογή του προγράµµατος «Νταντάδες της γειτονιάς» και η δηµιουργία Παρατηρητηρίου για τη ∆ηµογραφία και την Οικογένεια από το αρµόδιο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.
Παρατηρητήριο για τη ∆ηµογραφία και την Οικογένεια
Το Παρατηρητήριο θα συλλέγει και θα αναλύει στοιχεία και δεδοµένα δηµογραφικού χαρακτήρα, ανά περιφέρεια, ώστε να σχεδιάζονται στοχευµένες παρεµβάσεις. Παράλληλα, σύντοµα θα αναπτυχθούν περιφερειακά σχέδια, ώστε η αντιµετώπιση του δηµογραφικού προβλήµατος να λαµβάνει υπόψη τις τοπικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες.
Στόχος του Παρατηρητηρίου είναι η συγκέντρωση και η αξιολόγηση στοιχείων και δεδοµένων δηµογραφικού χαρακτήρα για την αποτύπωση των αναγκών σε κάθε περιφέρεια και τον σχεδιασµό µέτρων και δράσεων.
Επίσης, βασικό του αντικείµενο είναι η παρακολούθηση του συνόλου των δράσεων και η αξιολόγησή τους βάσει δεικτών παρακολούθησης, οι οποίοι έχουν προβλεφθεί στο Εθνικό Σχέδιο ∆ράσης για το ∆ηµογραφικό. Μέχρι το τέλος του 2025 προβλέπεται να έχει βγει η διακήρυξη του διαγωνισµού για την ανάπτυξη πληροφοριακού συστήµατος για το Παρατηρητήριο, για τη συλλογή και επεξεργασία στοιχείων (και την ανάπτυξη διαλειτουργικότητας µε υφιστάµενα πληροφοριακά συστήµατα, π.χ. Ληξιαρχείο).
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων, από την πλευρά του, στοχεύει στην αύξηση του αριθµού των γεωργών ηλικίας µικρότερης των 40 ετών, κάτι που, εφόσον επιτευχθεί, θα εξυπηρετεί έναν διττό στόχο: τη δηµογραφική ανανέωση των απασχολουµένων στον πρωτογενή τοµέα, µε σκοπό τη βελτίωση της αναλογίας των γεωργών µε ηλικία µικρότερη των 35 ετών σε σχέση µε τους γεωργούς ηλικίας άνω των 55 ετών, ώστε να συγκλίνει µε τον µέσο ευρωπαϊκό όρο, αλλά και την πληθυσµιακή αναζωογόνηση των αγροτικών περιοχών, ιδιαίτερα εκείνων που παρουσιάζουν τα εντονότερα προβλήµατα.
Επιδόματα και μέτρα στήριξης για την ελληνική οικογένεια
Στην κατεύθυνση της στήριξης του οικογενειακού εισοδήµατος, αλλά και της θέσπισης κινήτρων για τη διαχείριση του δηµογραφικού προβλήµατος, βρίσκεται επίσης η µόνιµη αύξηση του επιδόµατος γέννησης από τα 2.000 ευρώ στα 2.400 έως 3.500 ευρώ, ανάλογα µε τον αριθµό παιδιών για κάθε οικογένεια, καθώς και το «πριµ εγκατάστασης» των 10.000 ευρώ για τους µικρούς δήµους σε Βόρειο Εβρο, Σουφλί, ∆ιδυµότειχο, Ορεστιάδα, µε στόχο να αντιστραφεί το δηµογραφικό πρόβληµα στις περιοχές αυτές. Επιπρόσθετα, σηµαντικό πυλώνα της συνολικής πολιτικής της κυβέρνησης για την αντιµετώπιση της στεγαστικής κρίσης αποτέλεσε το πρόγραµµα «Σπίτι µου Ι» και στη συνέχεια το «Σπίτι µου ΙΙ», που βρίσκεται σε φάση υλοποίησης.Τέλος, το υπουργείο Εθνικής Οικονοµίας και Οικονοµικών συµβάλλει µε σειρά θεσµικών και στοχευµένων µέτρων, όπως η πρόσθετη προστασία για οικογένειες µε τρία παιδιά και άνω, η φοροαπαλλαγή οικειοθελών παροχών επιχειρήσεων υπέρ νέων γονέων και η απαλλαγή από τον φόρο ασφαλίστρων (15%) για παιδιά έως 18 ετών.
Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά