Ενισχυμένη βγαίνει η Νέα Δημοκρατία μετά το μεγάλο διήμερο ετήσιο συνέδριο της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς, αφού κατάφερε να εκλέξει τον Κωστή Χατζηδάκη στη θέση ενός εκ των αντιπροέδρων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που παραμένει η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από το βήμα της Βαλένθια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε χθες στους συνέδρους, αλλά απευθυνόταν συνολικά στις Βρυξέλλες και στους 27 ηγέτες των κρατών-μελών της Ε.Ε., με συγκεκριμένες προτάσεις και ιδέες. Αυτές προκύπτουν από μία αποκωδικοποίηση της ομιλίας του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ισπανία - ορισμένες δε έχουν διατυπωθεί από τον ίδιο και σε πρόσφατες Συνόδους Κορυφής, αλλά και πίσω από τις κλειστές πόρτες σε συναντήσεις με Ευρωπαίους ομολόγους του.

Διαβάστε: Σύνοδος ΕΛΚ: Τι σηματοδοτεί η εκλογή Χατζηδάκη στην αντιπροεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς - Όλο το παρασκήνιο και ο ρόλος Μεϊμαράκη και Χατζηβασιλείου

Οι 8 προτάσεις Μητσοτάκη για μια ισχυρότερη Ευρώπη

Είναι οι ακόλουθες οκτώ προτάσεις για το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης, μέσα σε μια πολύ σύνθετη και δύσκολη συγκυρία:

1.Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με εφαρμογή προτάσεων που περιέχουν οι πρόσφατες εκθέσεις Λέτα και Ντράγκι. «Η ύψιστη προτεραιότητά μας, η απολύτως πρωταρχική προτεραιότητά μας θα πρέπει να είναι η αποκατάσταση και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των οικονομιών μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

2.Έμφαση περισσότερο στην ανάπτυξη και λιγότερο στο ρυθμιστικό πλαίσιο, που πολλές φορές λειτουργεί ως βραχνάς για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, «η Ευρώπη πρέπει να πάψει να είναι ένα «εργοστάσιο» νέων ρυθμίσεων και να αρχίσει να είναι ένα «εργοστάσιο» ανάπτυξης». Έδειξε μάλιστα ως παράδειγμα ορισμένες από τις μεταρρυθμίσεις στην κατεύθυνση αυτή που έχουν εφαρμοστεί στην Ελλάδα την τελευταία πενταετία.

3. Άμεση υλοποίηση μιας φιλόδοξης πρότασης που έχει διατυπώσει ο Μάριο Ντράγκι στην έκθεσή του, δηλαδή τη δημιουργία μια πλήρως λειτουργικής Ένωσης Κεφαλαιαγορών, μια ένωση αποταμιεύσεων και επενδύσεων όπως τη χαρακτήρισε ο κ. Μητσοτάκης.

4.Μια πιο ολοκληρωμένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Πρόκειται για ένα σημείο το οποίο έχει θίξει πολλές φορές στις δημόσιες τοποθετήσεις του στα ευρωπαϊκά φόρα ο πρωθυπουργός. «Τα δίκτυα είναι ευρωπαϊκά δημόσια αγαθά και πρέπει να χρηματοδοτούνται ως τέτοια. Και αυτό, ξαναλέω, αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς μας, αλλά και για τη διασφάλιση της ενεργειακής μας ασφάλειας και της σταθερότητας των ενεργειακών μας συστημάτων», επεσήμανε χθες.

5.Ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία είναι μία πρόταση που έχει καταθέσει εδώ και πολύ καιρό ο κ. Μητσοτάκης, συντασσόμενος και με τον Εμμανουέλ Μακρόν. Από τη Βαλένθια πρόσθεσε τη διάσταση μιας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής αμυντικής αγοράς για τις αμυντικές μας βιομηχανίες, ενώ υπενθύμισε πως η χώρα μας ήδη δαπανά άνω του 3% του ΑΕΠ ετησίως για την άμυνα.

6.«Μπλόκο» στον τουρκικό σχεδιασμό να επωφεληθούν οι τουρκικές αμυντικές βιομηχανίες από τον πακτωλό χρημάτων που θα δαπανηθεί στο πλαίσιο του ReArm Europe. Ο κ. Μητσοτάκης κινήθηκε προσεκτικά στην τοποθέτησή του αυτή και χωρίς να ονοματίζει την Άγκυρα, ουσιαστικά τη φωτογράφισε. «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν συνάπτουμε στρατηγικές εταιρικές σχέσεις με παράγοντες εκτός ΕΕ. Τέτοιου είδους συμπράξεις πρέπει να λαμβάνουν υπόψη και να διασφαλίζουν τα συμφέροντα ασφάλειας και άμυνας όλων των κρατών μελών. Στο τέλος της ημέρας, ο στόχος είναι να μειώσουμε τις εξαρτήσεις και όχι να τις διαιωνίσουμε ή να δημιουργήσουμε νέες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

7.Εξωστρέφεια και διεύρυνση των οριζόντων και των συμμαχιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φυσικά των εμπορικών της συμφωνιών, εν μέσω των καταιγιστικών διεθνών εξελίξεων, ιδίως μετά τη νέα δασμολογική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ. Η σχετική τοποθέτηση του πρωθυπουργού έχει ως εξής: «Μια μεγάλη γεωπολιτική αναδιάταξη βρίσκεται σε εξέλιξη. Νέες δυνάμεις αναδύονται, οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού μετατοπίζονται. Αυτό δημιουργεί μια μοναδική ευκαιρία για την Ευρώπη να συνεργαστεί με τον Παγκόσμιο Νότο, με τη Mercosur, να συνάψει νέες εμπορικές συμφωνίες, να σφυρηλατήσει συνεργασίες με παράγοντες που εκτιμούν την πρόσβαση στις αγορές μας, αλλά και τους κανόνες μας, που αναγνωρίζουν τη σημασία του αμοιβαίου σεβασμού, της συνεργασίας και της κοινής ευημερίας.» Η χώρα μας βέβαια θέλει να αξιοποιήσει μια τέτοια εξέλιξη διεκδικώντας έναν κομβικό ρόλο στον Οικονομικό Διάδρομο Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEEC).


8.Όγδοη και τελευταία πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού, η αποφυγή της ρήξης με τις ΗΠΑ. «Πιστεύω ακράδαντα ότι ο διατλαντικός δεσμός μεταξύ της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών είναι απλά πολύ μεγάλος και πολύ σημαντικός για να αποτύχει. Παρά τις αναταράξεις, και είχαμε αναταράξεις στις σχέσεις μας και τις προηγούμενες δεκαετίες, είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ειρήνης, της δημοκρατίας και της ευημερίας», σημείωσε στην ομιλία του στο ΕΛΚ.