Θεολογική Σχολή Χάλκης: Στα σκαριά η επαναλειτουργία - Το παρασκήνιο της κρίσιμης επίσκεψης Γεραπετρίτη στην Κωνσταντινούπολη
Το μήνυμα Αθήνας και Φαναρίου
Ξεκλειδώνει η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής Χάλκης. Τι κρύβει η επίσκεψη Γεραπετρίτη, που ξεκλειδώνει τις εξελίξεις

Την έντονη κινητικότητα, αλλά και το σταθερό ενδιαφέρον της Αθήνας, για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης υποδηλώνει η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, στις εγκαταστάσεις της, μετά και τη συνάντηση που είχε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθαλομαίου στο Φανάρι, κατά τη διάρκεια του πολυήμερου ταξιδιού του στην Κωνσταντινούπολη. Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας βρέθηκε χθες στην ιστορική Σχολή, όπου έγινε δεκτός από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Αραβισσού Κασσιανό ενώ νωρίτερα είχε συνάντηση με τον Μητροπολίτη Γέροντα Πριγκηποννήσων και Έξαρχο Προποντίδος, Δημήτριο.
Το ζήτημα επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, όπως αναμενόταν, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε την Τετάρτη ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθαλομαίο στο Φανάρι. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση με τον Παναγιώτατο, εξέφρασε την στήριξη της ελληνικής πολιτείας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, την ελπίδα επαναλειτουργίας των Σχολων Χάλκης και Μαρασλή και εξήρε το έργο του Οικουμενικού Πατριαρχείου. «Είχα μια μακρά και εξαιρετικά ωφέλιμη κατ' ιδίαν συζήτηση με τον Πατριάρχη. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τα ζητήματα που αφορούν την Ομογένεια, την Ελληνική Κοινότητα της Κωνσταντινούπολης, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και να συζητήσουμε τα θέματα τα οποία αφορούν και τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Η ελπίδα μας είναι στο μέλλον να επαναλειτουργήσει. Θα πρόκειται για ένα πολύ ισχυρό σύμβολο οικουμενικότητας, ανεκτικότητας και πολιτισμού» ανέφερε. Σημειώνεται πως αυτή ήταν η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Γιώργου Γεραπετρίτη στο Φανάρι, από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ως υπουργού Εξωτερικών. Τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας στη συνάντηση του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθαλομαίο συνόδευαν η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η οποία είναι υπεύθυνη για τον πολιτικό διάλογο με την Τουρκία, αλλά και ο πρέσβης Κωνσταντίνος Κούτρας, γενικός πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη.
Οι συζητήσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου με το υπουργείο Παιδείας της Τουρκίας για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μάλιστα έχει συναντηθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει εκφράσει τη στήριξή του και έχει δώσει εντολή για την προετοιμασία των διαδικασιών επαναλειτουργίας. Βάσιμες ελπίδες, πως η Σχολή σύμβολο της Ορθοδοξίας θα ξαναζωντανέψει, δίνει όμως και το τεράστιο έργο αναστήλωσης και δημιουργίας και νέων εγκαταστάσεων, ύψους περίπου 30 εκατομμυρίων ευρώ, που εκτελείται με γρήγορους ρυθμούς. Η Αθήνα, από την πλευρά της, παρακολουθεί σταθερά και με προσοχή τις εξελίξεις γύρω από την ιστορική Σχολή, αποφεύγοντας να θέσει το ζήτημα της επαναλειτουργίας της σε διμερές επίπεδο. Ωστόσο, αναδεικνύει τον οικουμενικό της συμβολισμό. «Η επανέναρξη της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης δεν είναι διμερές ζήτημα, αλλά ζήτημα οικουμενικής απαίτησης, σεβασμού της θρησκευτικής ελευθερίας. Εφόσον πραγματοποιηθεί, θα είναι μια κίνηση ουσίας και υψηλού συμβολισμού την οποία και θα καλωσορίσουμε», όπως έχει δηλώσει ο Γιώργος Γεραπετρίτης, σε παλαιότερη συνέντευξή του. Υπενθυμίζεται ότι η Θεολογική Σχολή της Χάλκης παραµένει κλειστή από το 1971 µε την εφαρµογή απόφασης του τουρκικού κράτους και η επαναλειτουργία της είναι ένα πάγιο αίτημα το οποίο διατυπώνεται σταθερά από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Το ζήτημα, εκτός από την αντικειμενική του πτυχή, την εκπαίδευση των ιερέων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ενέχει και μια πτυχή που αφορά τις θρησκευτικές ελευθερίες. Πρόκειται μάλιστα για ένα ζήτημα το οποίο αξιολογείται ως µείζον από διεθνείς παρατηρητές και θεσµούς, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.