Μετωπική σύγκρουση με το «βαθύ κράτος», τη γραφειοκρατία και τα συντεχνιακά συμφέροντα θέτει ως προτεραιότητα η κυβέρνηση εντείνοντας τη μεταρρυθμιστική ατζέντα της, όπως τονίζεται σε επιστολή από Αντιπροεδρία. Σύμμαχοι στην προσπάθεια αυτή ευελπιστεί ότι θα είναι οι ίδιοι οι πολίτες - έχει μάλιστα, ήδη συσταθεί για αυτόν τον σκοπό ειδική ομάδα που ερευνά ρεπορτάζ στον Τύπο και καταγγελίες πολιτών - αλλά και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Για αυτόν τον λόγο, ο αντιπρόεδρος Κωστής Χατζηδάκης απέστειλε σχετική επιστολή στα μέλη της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, την οποία δημοσιοποιεί σήμερα το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η κυβέρνηση ενισχύει την μεταρρυθμιστική της ατζέντα και θέτει σε κεντρική θέση του αφηγήματος της τη μάχη με το «βαθύ κράτος». Δηλαδή τη σύγκρουσή της με τη γραφειοκρατία, τα συντεχνιακά συμφέροντα και τις κατεστημένες αντιλήψεις που υποβαθμίζουν τις υπηρεσίες του Κράτους και ταλαιπωρούν τους πολίτες, σημείωναν οι ίδιες πηγές. Δεδομένης, μάλιστα, της συγκυρίας, ο ΟΣΕ αποτελεί μια κραυγαλέα εκδήλωση αυτού που ονομάζεται «βαθύ κράτος», ανέφεραν συνεργάτες του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Το ελληνικό Δημόσιο έκανε αρκετές προσπάθειες στο παρελθόν για τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών σιδηροδρόμων, αλλά δεν κατάφερε, αναγνωρίζουν. Πλην όμως, εκεί που απέτυχαν οι άλλες κυβερνήσεις, είναι υποχρεωμένη να πετύχει τώρα η σημερινή κυβέρνηση. Αλλάζοντας την εταιρική κουλτούρα και την λειτουργία του ΟΣΕ με το «μοντέλο ΔΕΗ» και ενισχύοντας την ασφάλεια σε όλα τα επίπεδα, σύμφωνα με τις συστάσεις της Ε.Ε. και του ΕΟΔΑΣΑΑΜ. 'Αλλωστε, υπενθύμιζαν οι συνομιλητές μας, το θέμα ΟΣΕ ήταν το πρώτο με το οποίο ασχολήθηκε ο Κωστής Χατζηδάκης, ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, και θα συνεχίσει να το παρακολουθεί στενά στη φάση της υλοποίησής του.


Μεταρρυθμιστικά σχέδια με στόχο το "βαθύ κράτος"

Από εκεί και πέρα, αυτή την ώρα στην κυβέρνηση, υπό τον συντονισμό του Κωστή Χατζηδάκη, σχεδιάζονται, προωθούνται και άλλα μεταρρυθμιστικά σχέδια με στόχο το «βαθύ κράτος» τα οποία θα ανακοινωθούν προσεχώς. Εκτός από τα μεγάλα θέματα υπάρχουν και πολλά «μικρά» που είναι ωστόσο αγκάθια στις σχέσεις κράτους και πολίτη, και μας ταλαιπωρούν καθημερινά. Θέματα γραφειοκρατίας ή αυθαιρεσίας από μέρους της διοίκησης που δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος, αλλά κανείς δεν ασχολείται για να τα αντιμετωπίσει. Ένα τέτοιο παράδειγμα ήταν η παρέμβαση που έκανε ο Κωστής Χατζηδάκης ως υπουργός Οικονομικών τον Φεβρουάριο του 2025 αναστέλλοντας την άσκηση αγωγών του Δημοσίου για τη διεκδίκηση ιδιωτικών περιουσιών. Τι συνέβαινε; Οι Κτηματικές Υπηρεσίες του Δημοσίου, με αφορμή την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, διεκδικούσαν με αγωγές ιδιωτικές περιουσίες στηριζόμενες σε έγγραφά της Τουρκοκρατίας (χρυσόβουλα κλπ). Το θέμα είχε ανακύψει και παλαιότερα όταν οι Κτηματικές Υπηρεσίες διεκδικούσαν σχεδόν τη μισή Σαρωνίδα ή το κέντρο της πόλεως των Τρικάλων. Το θέμα όμως κάθε φορά αντιμετωπίζονταν περιπτωσιολογικά με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται από τη Διοίκηση για πολύ καιρό χιλιάδες ιδιοκτήτες.

Σημειώνεται, επίσης, ότι στις 30/4/2025 δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τις αρμοδιότητες του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη, στον οποίον και αναθέτει, μεταξύ άλλων, «την ανάληψη πρωτοβουλιών για τη βελτίωση των σχέσεων του κράτους με τον πολίτη και τη διασφάλιση της χρηστής διοίκησης». Η αρμοδιότητα αυτή δίνει τη δυνατότητα στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να κινηθεί «οριζόντια» για τα θέματα αυτά και να αναλάβει νομοθετικές ή άλλες πρωτοβουλίες, επεσήμαιναν κυβερνητικοί κύκλοι. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η επιστολή του Κωστή Χατζηδάκη προς όλους τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Σε αυτήν υπενθυμίζεται εν πρώτοις ότι «τόσο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (4/4/2025), όσο και εγώ ο ίδιος [σ.σ. ο Κ. Χατζηδάκης δηλαδή] (από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών), το επόμενο διάστημα, σε συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα του Πρωθυπουργού Στέλιο Κουτνατζή και τον Γενικό Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. Απόστολο Βεσυρόπουλο, θα προωθούνται προς ψήφιση στη Βουλή, Νομοσχέδια για την επίλυση προβλημάτων της καθημερινότητας που δημιουργεί το "βαθύ κράτος" στους πολίτες».

Η κυβέρνηση δεν μένει όμως μόνο στην εκδήλωση προθέσεων αλλά κάνει και το δεύτερο βήμα, με τον αντιπρόεδρο να ζητά από τους βουλευτές της πλειοψηφίας «ιδέες και προτάσεις που θα είναι σημαντικές για την βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρει το κράτος στους πολίτες, χωρίς ωστόσο οι προτάσεις αυτές να έχουν δημοσιονομικό κόστος. Ειδικότερα, αξιολογούνται ως πολύ σημαντικές, προτάσεις που αναδεικνύουν και αντιμετωπίζουν πρακτικές αυθαιρεσίας της Διοίκησης ή φαινόμενα ταλαιπωρίας των πολιτών όταν συναλλάσσονται με το κράτος. Και εφόσον οι ιδέες και προτάσεις αυτές μπορούν να λάβουν τη μορφή νομοθετικών ρυθμίσεων που ουσιαστικά θα προτείνονται από εσάς τους βουλευτές, αυτό θα οδηγεί σε ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας εκ μέρους μου, ως Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης», διαβεβαιώνει ο Κ. Χατζηδάκης. «Σας καλώ όλους να συμμετάσχετε σε αυτήν τη συλλογική προσπάθεια, κρίσιμη για τον έκτο χρόνο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας», σημειώνει χαρακτηριστικά κλείνοντας.

Πέραν όμως των βουλευτών, που θα έχουν τον πρώτο λόγο, σύμφωνα με την Αντιπροεδρία, η κυβέρνηση και ο Κωστής Χατζηδάκης σκοπεύουν να αναζητήσουν κάθε δυνατή πηγή πληροφόρησης για την καταγραφή και την ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες με το «βαθύ κράτος». Στο Μέγαρο του Ιδρύματος Μποδοσάκη που στεγάζεται το επιτελείο του αντιπροέδρου έχει ήδη συσταθεί ειδική ομάδα που ψάχνει τα πάντα: ρεπορτάζ και καταγγελίες πολιτών στα μέσα ενημέρωσης, εκθέσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, διαμαρτυρίες και καταγγελίες πολιτών μέσω από τα κυβερνητικά κανάλια ενημέρωσης ή εξυπηρέτησης πολιτών κ.α.

Εξειδικεύοντας ως προς τα προβλήματα της κοινωνίας, σε πρώτη φάση στο στόχαστρο βρίσκονται οι πολεοδομίες που αποτελούν διαχρονική πηγή αυθαιρεσίας της διοίκησης και ταλαιπωρίας των πολιτών. Ένα ακόμα θέμα που είναι ψηλά στις προτεραιότητες της αρμόδιας ομάδας είναι οι λεγόμενες αποκλειστικές προθεσμίες. Δηλαδή προθεσμίες που νομοθετούνται προκειμένου η διοίκηση να αναλάβει δράση για την εξυπηρέτηση των πολιτών, αλλά δεν τηρούνται. Υπενθυμίζεται ότι ο Κωστής Χατζηδάκης στο Υπουργείο Οικονομικών ήταν ο πρώτος που θέσπισε πρόστιμα και κυρώσεις κατά στελεχών της διοίκησης με αφορμή τις φορολογικές δηλώσεις. Καθυστερούσαν εν προκειμένω να υποβάλλουν στην ΑΑΔΕ τα στοιχεία για τους φορολογούμενους (αμοιβές συντάξεις κλπ) με αποτέλεσμα να καθυστερεί η προσυμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων, ανέφεραν, τέλος, συνεργάτες του.