Δυναµική επανεκκίνηση
Άρθρο στα Παραπολιτικά
Το ΕΛΚ, ως η πρώτη πολιτική δύναµη, είναι αυτό που χαράσσει την ευρωπαϊκή πολιτική και το Συνέδριο στη Βαλένθια υπήρξε το έναυσµα για µια δυναµική επανεκκίνηση

Σε µια ιδιαίτερα δύσκολη διεθνή συγκυρία, µε αυξηµένη οικονοµική και γεωπολιτική αβεβαιότητα, διεξήχθη στη Βαλένθια το ετήσιο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος, µε στόχο να χαράξει τις κατευθύνσεις που αυτό θα ακολουθήσει κατά την επόµενη τριετία. Ο πόλεµος στην Ουκρανία, οι σοβαρές γεωπολιτικές εντάσεις και οι παγκόσµιες αναταράξεις από τους δασµούς Τραµπ έχουν δηµιουργήσει ένα εκρηκτικό µείγµα, το οποίο αναπόφευκτα επηρεάζει άµεσα την Ευρώπη των «27».
Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν η άµυνα, η οικονοµία και η εξωτερική πολιτική της Ε.Ε., υπό το πρίσµα των τελευταίων εξελίξεων, καθώς επίσης και οι µεγάλες προκλήσεις που καλείται να αντιµετωπίσει η Ενωµένη Ευρώπη µέσα σε αυτό το εξαιρετικά τεταµένο διεθνές περιβάλλον. Για την ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά η συλλογική ασφάλεια και η ευρωπαϊκή άµυνα αποτελούν κορυφαία ζητήµατα, κατά µείζονα λόγο υπό τις παρούσες συνθήκες και µετά την έγκριση του προγράµµατος επανεξοπλισµού της Ευρώπης «ReArm Europe» από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του περασµένου Μαρτίου.
Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο πρόγραµµα, ύψους 800 δισ. ευρώ, µε στόχο την ενίσχυση των αποτρεπτικών δυνατοτήτων και της αµυντικής βιοµηχανίας της Ε.Ε. Μάλιστα, στις σχετικές διαβουλεύσεις η Ελλάδα είχε διαδραµατίσει πρωταγωνιστικό ρόλο, ιδίως στην πρόταση για δηµοσιονοµική ευελιξία και ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής για τις αµυντικές δαπάνες. Στον τοµέα της οικονοµίας, το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στις πρόσφατες, δραµατικές εξελίξεις στον χώρο του διεθνούς εµπορίου και στην απάντηση της Ευρώπης απέναντι στον πόλεµο δασµών των ΗΠΑ. Παράλληλα, τονίστηκε η ανάγκη για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών προϊόντων, για επένδυση στην καινοτοµία και για χαλάρωση των όρων του Πολυετούς ∆ηµοσιονοµικού Πλαισίου. Επίσης, στην πρώτη γραµµή του ενδιαφέροντος για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόµµα βρέθηκαν για ακόµα µία φορά η προστασία των δηµοκρατικών θεσµών και η ανάγκη για αποτελεσµατικότερη αντιµετώπιση της παράτυπης µετανάστευσης.
Σηµαντική εθνική µας επιτυχία υπήρξε η εκλογή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Κωστή Χατζηδάκη, στη θέση αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος, γεγονός που αναδεικνύει την αναβαθµισµένη θέση της Ελλάδας, δοθέντος ότι η πατρίδα µας έχει πλέον εξελιχθεί σε βασικό συνδιαµορφωτή των ευρωπαϊκών εξελίξεων. Η πολιτική σταθερότητα που εξασφαλίζει η αυτοδυναµία της Ν.∆., η µεταρρυθµιστική ατζέντα της ελληνικής κυβέρνησης, το διεθνές κύρος του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και οι εντυπωσιακές επιδόσεις της ελληνικής οικονοµίας επιβεβαιώνουν την ισχυρή θέση της Ν.∆. στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος, της µεγαλύτερης πολιτικής οµάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόµµα, ως η πρώτη πολιτική δύναµη, είναι αυτό που χαράσσει την ευρωπαϊκή πολιτική και το Συνέδριο στη Βαλένθια υπήρξε το έναυσµα για µια δυναµική επανεκκίνηση. Η ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά απαντά σε όλες τις µεγάλες προκλήσεις µε βάση τις αρχές της συνεργασίας και της αλληλεγγύης, µακριά από ακραίες φωνές και λαϊκισµούς. Επίσης, παραµένει σταθερά προσηλωµένη στα δηµοκρατικά ιδεώδη, στις κοινές µας αξίες και στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, γιατί αντιλαµβάνεται ότι απέναντι στους πολύπλευρους κινδύνους που µας απειλούν µόνο ενωµένοι µπορούµε να τα καταφέρουµε.
*Άρθρο της ευρωβουλευτού µε τη Νέα ∆ηµοκρατία
Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά