Αρτινοπούλου: "Αλλαγή οπτικής για την αντιμετώπιση της βίας των ανηλίκων" - Ποια είναι τα 69 νέα μέτρα
Όλα τα νέα μέτρα
Δείτε αναλυτικά τις προτάσεις της Επιτροπής για την καταπολέμηση της βίας ανηλίκων

Διαβάστε: Κυριάκος Μητσοτάκης: Η παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής κατά της Βίας και της Παραβατικότητας Ανηλίκων


Οι προτάσεις της Επιτροπής για την καταπολέμηση της βίας ανηλίκων
Οι προτάσεις της Επιτροπής με αριθμούς αφορούν 29 νέες πολιτικές, εκ των οποίων οι πέντε οριζόντιες και 69 νέα μέτρα. «Πρέπει να δοθεί έμφαση στην ολιστική αντιμετώπιση των ανηλίκων και στη σοφρωνιστική πολιτική απέναντι στους ανήλικους παραβάτες. Και σε αυτές τις πολιτικές προσθέσαμε 23 νέες προτάσεις», σημείωσε η κυρία Αρτινοπούλου. 
Ένα από τα πλέον καινοτόμα τα οποία προτείνει η επιτροπή είναι τα παιδιά που παίρνουν αποβολή από το σχολείο αντί να μένουν στο σπίτι, να συμμετέχουν σε κοινωνική εργασία στο σχολείο, σε πράξεις όπως η βοήθεια των μικρότερων παιδιών, ενώ στις πιο σοβαρές περιπτώσεις τα παιδιά να πηγαίνουν σε ειδικά κέντρα.


Στόχος είναι να σημειωθεί μία ουσιαστική και πολυεπίπεδη προσέγγιση του φαινομένου της βίας και της παραβατικότητας προάγοντας τη συνεργασία, τη διασύνδεση και την πολυεπιστημονική προσέγγιση.

«Προτείνουμε επίσης τη δημιουργία 10 τεχνικών Γυμασίων που μπορεί να δώσει ίσες ευκαιρίες και το αίσθημα της επιτυχίας ανεξάρτητα από το κοινωνικό υπόβαθρο και τον βαθμό κινδύνου. Θα κρατήσουμε έτσι τα παιδιά μακριά από τους δρόμους», είπε ακόμα η κυρία Αρτινοπούλου.
Για τη διαδικτυακή βία, αφού σημείωσε ότι η εθνική στρατηγική μάς έλυσε τα χέρια, αναφέρθηκε στην ψηφιακή ενηλικίωση και στο Kids Wallet.
Στο πεδίο της δικαιοσύνης προτείνουμε ολιστική στήριξη για τα παιδιά-θύματα. Έχουμε τον θεσμό του σπιτιού του παιδιού για κάθε παιδί-θύμα ανεξάρτητα από το έγκλημα, τη γεωγραφική επέκτασή τους. Προτείνουμε επίσης μια ενιαία διαλειτουργική μονάδα, ο εισαγγελέας ανηλίκων, ο ειδικός ανακριτής και ο δικαστής να είναι under one roof.
Εισηγούμαστε ολοκληρωμένο σύστημα καταγραφής για τη βία και την παραβικότητα των ανηλίκων, είπε ακόμα η κυρία Αρτινοπούλου. «Η έκθεση αποτελεί ένα νέο παράδειγμα για την Ελλάδα που μπορεί να αναδειχθεί σε διπλωματικό όπλο στο μέλλον. Υπάρχει η πρόκληση της υλοποίησης, έχουμε εξαγάγει 38 δείκτες παρακολούθησης, αλλά κεντρικά αφορά περισσότερο τη λήψη αποφάσεων», συνέχισε η κυρία Αρτινοπούλου, η οποία κατέληξε με το βίωμα από την εμπειρία του τελευταίου έτους: «Είχαμε πρόσβαση σε στοιχεία, σε νέους διαλόγους με ηγεσίες υπουργείων, επαγγελματίες, παιδιά και διαπίστωσα συναντίληψη, κοινούς στόχους και αμβλύνθηκαν οι όποιες προκαταλήψεις που είχα μέσα μου ως προς την άσκηση της πολιτικής γιατί εισέπραξα από εσάς εμπιστοσύνη σεβασμό και αναγνώριση. Είναι βέβαιο ότι αυτό το ταξίδι με σημάδεψε γιατί είδα μια Ελλάδα που φεύγεί από το μίζερο στερεότυπο και αναπτύσσεται, ακούει, συνομιλεί και μελετά. Σας ευχαριστώ, κύριε πρωθυπουργέ».