«Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας συντελείται μια πολεοδομική μεταρρύθμιση. Εδώ και 100 χρόνια δεν έχει υπάρξει ένας συγκροτημένος τρόπος όπου με ένα συνεκτικό πολεοδομικό τρόπο να κάνουμε πολεοδομικό σχεδιασμό» δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου στα Παραπολιτικά 90,1«Ερχόμαστε να διορθώνουμε μια πολεοδομική ανασφάλεια και εκκρεμότητα. ...Φέρνουμε ασφάλεια στην ανασφάλεια» συνέχισε ο κ. Παπασταύρου. «Το πολεοδομικό διάταγμα έρχεται να δώσει πολεοδομική βεβαιότητα, να διορθώσει μια αβεβαιότητα δεκαετιών και όσοι λένε «πάρτε το πίσω» θέλουν να τζογάρουν στο αδιέξοδο», συνέχισε ο κ. Παπασταύρου.

Με αφορμή τις εξελίξεις με την Chevron και την Exxon Mobil για την έρευνα των υδρογονανθράκων στην Κρήτη, ο κ. Παπασταύρου τόνισε ότι το ενδιαφέρον των Exxon Mobil και Chevron για τα θαλάσσια οικόπεδα νοτίως της Κρήτης έχουν σημαντικό οικονομικό, γεωπολιτικό και διπλωματικό αποτύπωμα. «
Η εξέλιξη με την Chevron είναι πολύ σημαντική. Η δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της Αμερικής εκδήλωσε ενδιαφέρον για τα οικόπεδα νότια της Κρήτης. Σαν πολιτική ηγεσία ήμασταν υποχρεωμένοι να τρέξουμε αυτές τις διαδικασίες» δήλωσε.

 


papastaurou_parapolitika90__1_
papastaurou_parapolitika90__2_


Σταύρος Παπασταύρου στα Παραπολιτικά 90,1 για τη δόμηση στους οικισμούς: Διορθώνουμε μια πολεοδομική εκκρεμότητα - Φέρνουμε ασφάλεια στην ανασφάλεια

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κος Σταύρος Παπασταύρου, μίλησε στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών 90,1 στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τοn δημοσιογράφο Θανάση Φουσκίδη.

Κληθείς να σχολιάσει την κριτική του ΠΑΣΟΚ για το προεδρικό διάταγμα σχετικά με τη δόμηση στους οικισμούς

Θεωρώ ότι αυτό είναι από τα μεγαλύτερα λάθη που μπορεί να πει κανείς, τις μεγαλύτερες πολιτικές αστοχίες. Δεν μπορούμε να παίζουμε με τις ιδιοκτησίες των Ελλήνων. Το 1985 και οι 10.000 οικισμοί τους οποίους έχουμε στην πατρίδα μας με κάτω από 2000 κατοίκους θεσπίστηκε ότι τα όρια τους θα οριοθετηθούν από τους νομάρχες. Το ΣτΕ αρκετά χρόνια το 2017 και το 2019 μετά στο Ρέθυμνο και στο Πήλιο έκρινε ότι αυτή η οριοθέτηση ήταν άκυρη. Είπε δηλαδή ότι αφενός μεν ο Νομάρχης δεν είχε αρμοδιότητα να θεσπίσει τα όρια αυτά και αφετέρου ότι ο τρόπος που το έκανε δεν ήταν μεθοδολογικά σωστός και τον ακύρωσε. Αυτό σημαίνει ότι 150 οικισμοί στο Ρέθυμνο και στο Πήλιο οι οποίοι τα όριά τους ακυρώθηκαν βρέθηκαν σε έναν πολεοδομικό λήθαργο. Δεν έχει βγει μια οικοδομική άδεια για καινούργια οικοδομή σε αυτούς τους οικισμούς.

Εν δυνάμει η απόφαση του ΣτΕ έθετε και θέτει σε κίνδυνο όλους τους οικισμούς στη χώρα. Το ΣτΕ είπε ότι οριζόντια ένας νομάρχης να πάρει με ένα μολύβι και να κάνει τα όρια του οικισμού δεν το δέχομαι, πρέπει να γίνει με μεθοδολογικά επιστημονικά πολεοδομικά σωστό τρόπο και χρειάζεται προεδρικό διάταγμα για αυτό. Αυτό είναι το προεδρικό διάταγμα. Με άλλα λόγια στο Πήλιο και στο Ρέθυμνο για να μπορούν οι άνθρωποι να εκμεταλλευτούν τις περιουσίες τους πρέπει σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ ,να γίνει ένα προεδρικό διάταγμα που θα επιτρέπει να γίνει ένας τοπικός πολεοδομικός σχεδιασμός άρα όποιος λεει «πάρτε πίσω το προεδρικό διάταγμα» είναι σαν να θέλει να καταδικάσει τους ανθρώπους αυτούς σε μια πολεοδομική αφασία.

Το προεδρικό διάταγμα προσδιορίζει τις προδιαγραφές βάσει των οποίων θα γίνουν τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια. Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας συντελείται μια πολεοδομική μεταρρύθμιση. Εδώ και 100 χρόνια δεν έχει υπάρξει ένας συγκροτημένος τρόπος όπου με ένα συνεκτικό πολεοδομικό τρόπο να κάνουμε πολεοδομικό σχεδιασμό. Στη χώρα μας υπάρχουν υπό επεξεργασία 227 τοπικά πολεοδομικά σχέδια και 18 ειδικά πολεοδομικά σχέδια άρα η χώρα μας τα επόμενα χρόνια θα έχει το 80% της επικράτειας με πολεοδομικό σχεδιασμό. Άρα οι πολίτες του Ρεθύμνου και του Πηλίου, των 150 οικισμών με την ύπαρξη του προεδρικού διατάγματος μπορούν να ελπίζουν ότι ανοίγει ο δρόμος για να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες για να αποκτήσει αξία το οικόπεδό τους. Είναι ηλίου φαεινότερο πολεοδομικό διάταγμα έρχεται να δώσει πολεοδομική βεβαιότητα, να διορθώσει μια αβεβαιότητα δεκαετιών και όσοι λένε «πάρτε το πίσω» θέλουν να τζογάρουν στο αδιέξοδο και στην αβεβαιότητα.

Για την ζώνη Γ

Το ακραίο όριο των οικισμών είπε το ΣτΕ α πριόρι δεν το δέχομαι έτσι είναι γιατί το έκανε ο νομάρχης. Το ΣτΕ δεν είπε ότι αυτές οι περιοχές ειναι α πριόρι εκτός, είπε κάντε τοπικό πολεοδομικό σχέδιο. Δηλαδή σε όποιες περιπτώσεις οι νομάρχες έχουν κάνει καλά τη δουλειά τους υπάρχει οικιστική γειτνίαση με τον οικισμό αυτές οι περιοχές εν δυνάμει μπορεί να μπούνε μέσα στη Β1 περιοχή και να είναι κομμάτι εντός σχεδίου όμως υπάρχουν και περιπτώσεις που θα είναι εκτός. Σε αυτές τις περιπτώσεις όπου υπάρχει γεωγραφική αληθινή σχέση με τον οικισμό εκεί εξετάζουμε νομοθετική ρύθμιση όπου θα καλύπτεται, θα υπάρχει δυνατότητα αρτιότητας και δόμησης ευνοϊκότερη από το εκτός σχεδίου, όχι το ίδιο όπως εντός σχεδίου. Θα υπάρχουν και περιπτώσεις όπου ο Νομάρχης αυθαιρέτησε, σε αυτές τις περιπτώσεις προφανώς δεν θα υπάρχει κάλυψη.

Ερχόμαστε να διορθώνουμε μια πολεοδομική ανασφάλεια και εκκρεμότητα. ...Φέρνουμε ασφάλεια στην ανασφάλεια.

Ερωτηθείς αν αλλάζουν οι προδιαγραφές σε αυτούς που έχουν το δικαίωμα δόμησης

Όσον αφορά το κομμάτι που είναι εντός του οικισμού όχι, το κρίσιμο σημείο είναι η Ζώνη Γ.

Με αφορμή τις εξελίξεις με την Chevron και την Exxon Mobil για την έρευνα των υδρογονανθράκων στην Κρήτη

Η εξέλιξη με την Chevron είναι πολύ σημαντική. Η δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της Αμερικής εκδήλωσε ενδιαφέρον για τα οικόπεδα νότια της Κρήτης. Σαν πολιτική ηγεσία ήμασταν υποχρεωμένοι να τρέξουμε αυτές τις διαδικασίες. Αλήθεια είναι ότι εμείς πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας πιο γρήγορα... ο δικός μας σχεδιασμός είναι να τρέξουμε γιατί αυτό αποτελεί εν δυνάμει ένα περιουσιακό στοιχείο για όλους στους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Οι έρευνες για τους υδρογονάνθρακες είναι μια διαδικασία που έχει μια χρονική διάρκεια αυτό μας κάνει όχι να αποφεύγουμε και να καθυστερούμε αλλά να τρέξουμε. Αυτό που μπορώ να υποσχεθώ είναι ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα κάνει ότι μπορεί έτσι ώστε μέσα στο 2025 να έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός, να έχει ανακηρυχθεί ο ανάδοχος και ήδη από το 2026 να προσπαθήσουμε να ξεκινήσουμε σεισμικές έρευνες. Γιατί το να έρχεται η Chevron η Exxon εδώ πάει να πει ότι κάτι υπάρχει.

Αναγνωρίζεται πια το κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας, είναι ξεκάθαρο πια ότι σε αυτή την περιοχή είμαστε εμείς και κάνουμε κουμάντο;

Μαζί με το οικονομικό η εξέλιξη με την Chevron έχει ένα σαφές γεωπολιτικό αποτύπωμα γιατί όταν έρχεται η δεύτερη μεγαλύτερη αμερικανική εταιρεία και δηλώνει ενδιαφέρον για αυτά τα συγκεκριμένα θαλάσσια χωράφια εμμέσως ή αμέσως αποδέχεται και επιβεβαιώνει και ενισχύει τη δικιά μας θέση. Η εξέλιξη με την Chevron έχει δημιουργήσει μια θετική εξέλιξη ενισχύοντας την γεωπολιτική μας δύναμη και την διπλωματική μας θέση.

Αναφορικά με το πρόβλημα της λειψυδρίας

Το θέμα της λειψυδρίας είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να μπει στο δημόσιο διάλογο και να υπάρχει ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών. Το θέμα της λειψυδρίας είναι ένα πανευρωπαϊκό θέμα. Χρειάζεται και η πολιτεία αλλά και κάθε πολίτης να ευαισθητοποιηθεί, είναι ένα τεράστιο θέμα, δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις απασχολεί όλες τις χώρες. Σχεδιάζουμε συγκεκριμένα μέτρα και με την ΕΥΔΑΠ προκειμένου να υπάρχει μια βραχυπρόθεσμη αλλά και μεσομακροπρόθεσμη λυση. Θα υπάρξει σχετική καμπάνια άμεσα για την ευαισθητοποίηση, αυτή η μάχη δεν μπορεί να κερδηθεί από έναν πρέπει να κερδηθεί από όλους μας.

Για τις επιδοτήσεις για το ρεύμα

Η πλατφόρμα ανοίγει στις 12 Μαΐου και η προσπάθεια είναι να μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να δουν το όφελος μέσα στον λογαριασμό του Ιουνίου. Η πλατφόρμα θα είναι για έναν μήνα ανοιχτή.

Αναφορικά με την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για την επιδοματική πολιτική

Οι αριθμοί και η πρόοδος που συντελείται έχει νόημα όταν αποκτά κοινωνικό πρόσημο και κοινωνικό μέρισμα προς τον πολίτη. Η πιο χαρακτηριστική φράση σε αυτό είναι η πρόταση του Πρωθυπουργού στο χθεσινό μήνυμα ότι η συλλογική πρόοδος να μπορεί να οδηγεί στην ατομική προκοπή.

Οι μεταρρυθμίσεις που γίνονται είναι για να υπάρχει δημοσιονομικός χώρος και τα χρήματα αυτά να μπορούν να επιστρέφουν στην κοινωνία. Αυτό γίνεται. Η μείωση των 72 φόρων, η ανακοίνωση των μέτρων, η μείωση της ανεργίας. Το 2019 είχαμε 18% ανεργία σήμερα έχουμε 9%.

Ερωτηθείς τι σηματοδοτεί η εκλογή του κ. Χατζηδάκη στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ)

Σηματοδοτεί και επιβεβαιώνει την κεντρική θέση που έχει η ΝΔ και ο Πρωθυπουργός στο ΕΛΚ. Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα σημαίνει το κόμμα που έχει τους πιο πολλούς πρωθυπουργός στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τους πιο πολλούς Επιτρόπους στην επιτροπή, έχει την πρόεδρο της ευρωπαϊκής Επιτροπής και την πρόεδρο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και έχει τους περισσότερους ευρωβουλευτές στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Σε αυτό το κόμμα η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης έχουν κεντρική θέση. Είμαι σίγουρος ότι ο αντιπρόεδρος του κόμματος και της κυβέρνησης θα αποτελέσει μια γέφυρα μεταξύ του κόμματος και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και θα μπορέσει να βγάλει προς τα έξω τις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στη χώρα μας.

Σχετικά με τις αλβανικές εκλογές

Την άλλη Κυριακή 11 Μαΐου υπάρχουν εκλογές στην Αλβανία, οι Βορειοηπειρώτες πρέπει να πάνε να ψηφίσουν, πρέπει να πάνε να στηρίξουν τους εκπροσώπους της Ελληνικής Εθνικής μειονότητας. Γνωρίζω τον Πέτρο Γκικουρία είναι ένας άνθρωπος ο οποίος αξίζει τη στήριξή μας