Hλεκτρονική αξιολόγηση στο Δημόσιο: Πώς λειτουργεί η πλατφόρμα - Τι πρέπει να ξέρουν οι πολίτες
Όλες οι λεπτομέρειες
Πλέον οι πολίτες θα μπορούν να αξιολογούν κρίσιμες υπηρεσίες που παρέχει το κεντρικό κράτος, όπως η ΑΑΔΕ και ο e-ΕΦΚΑ, αλλά και τις τοπικές υπηρεσίες καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού και κοινωνικής μέριμνας

Όλες τις απαντήσεις για το πώς θα λειτουργεί η πλατφόρμα αξιολόγησης του Δημοσίου, axiologisi.ypes.gov.gr, από τους πολίτες παρουσίασαν σήμερα, ο υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου. Πλέον οι πολίτες θα μπορούν να αξιολογούν κρίσιμες υπηρεσίες, όπως η ΑΑΔΕ και ο e-ΕΦΚΑ, αλλά και τις τοπικές υπηρεσίες καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού και κοινωνικής μέριμνας και κάθε πτυχή της δημόσιας διοίκησης.
Διαβάστε: Μητσοτάκης για αξιολόγηση στο Δημόσιο: Ερωτηματολόγιο στους πολίτες κάθε άνοιξη και φθινόπωρο
«Η αξιολόγηση είναι ένα εργαλείο για να βαθμολογήσουν οι πολίτες μια σειρά υπηρεσιών. Δεν είναι αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων» τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, κατά την παρουσίαση για τη λειτουργία της πλατφόρμας αξιολόγησης των δημοσίων υπηρεσιών από τους πολίτες. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, ο κ.Λιβάνιος και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου εξειδίκευσαν και τις λεπτομέρειες λειτουργίας της πλατφόρμας «axiologisi.ypes.gov» μέσω τις οποίας οι πολίτες θα μπορούν να αξιολογούν κρίσιμες υπηρεσίες που παρέχει το κεντρικό κράτος, όπως η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και ο e-ΕΦΚΑ, αλλά και τις τοπικές υπηρεσίες καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού και κοινωνικής μέριμνας και κάθε πτυχή της δημόσιας διοίκησης.



Hλεκτρονική αξιολόγηση στο Δημόσιο: Τι είναι και πώς λειτουργεί η νέα πλατφόρμα
Μέσω ενός ανώνυμου ερωτηματολογίου, οι πολίτες θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να αξιολογούν τις δημόσιες υπηρεσίες, βαθμολογώντας την εμπειρία τους σε κλίμακα από το 1 έως το 10. Η διαδικασία θα είναι εθελοντική και θα απευθύνεται σε περίπου 5 εκατομμύρια πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας. Το ερωτηματολόγιο θα αποστέλλεται δύο φορές τον χρόνο, με στόχο τη δημιουργία συστηματικής εικόνας για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Στο σύστημα αξιολόγησης περιλαμβάνεται ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών του Δημοσίου, μεταξύ των οποίων:
- Ο e-ΕΦΚΑ
- Οι συγκοινωνίες και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
- Υπηρεσίες Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως η καθαριότητα, ο οδικός φωτισμός, οι παιδικοί σταθμοί και οι χώροι στάθμευσης
- Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ)
- Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ)
- Το Ελληνικό Κτηματολόγιο
- Τα Κέντρα Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ)
- Οι Πολεοδομίες
- Υπηρεσίες ανακύκλωσης και πρασίνου
- Υπηρεσίες για άτομα με αναπηρία
- Σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
- Δημοτικά ιατρεία
- Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση
- Η έκδοση υπεύθυνης δήλωσης
- Το e-παράβολο
- Ο έλεγχος εισιτηρίων για αθλητικές εκδηλώσεις
- Η χρήση του Gov.gr Wallet
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται επίσης στην αποτύπωση της εικόνας που έχουν οι πολίτες για τις υπηρεσίες των δήμων, όπως ο φωτισμός, η καθαριότητα, η κατάσταση του οδικού δικτύου και οι ψηφιακές λειτουργίες των δημοτικών υπηρεσιών. Μέσω του ερωτηματολογίου, οι πολίτες θα καλούνται να απαντήσουν και σε ερωτήσεις σχετικά με την προσωπική τους εμπειρία, όπως ποιες δημόσιες υπηρεσίες έχουν επισκεφθεί ή χρησιμοποιήσει τους τελευταίους 12 μήνες. Επιπλέον, θα ερωτώνται αν έχουν παιδιά που φοιτούν σε νηπιαγωγείο ή σε άλλη βαθμίδα της εκπαίδευσης, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα να προτείνουν και νέες υπηρεσίες του Δημοσίου που θεωρούν ότι πρέπει να ψηφιοποιηθούν.
Τι προβλέπεται για το ερωτηματολόγιο
Το ερωτηματολόγιο για τη μέτρηση της ικανοποίησης των πολιτών προγραμματίζεται να στέλνεται μία φορά ανά εξάμηνο, κάθε άνοιξη και κάθε φθινόπωρο, αφενός ώστε να γίνεται τακτική αξιολόγηση και αφετέρου ώστε συγκεντρωθεί μία πλούσια βάση δεδομένων, η οποία θα επιτρέπει τον καλύτερο εντοπισμό προβλημάτων, δυσλειτουργιών και αναποτελεσματικών διαδικασιών. Οι ερωτήσεις θα επικαιροποιούνται, ανάλογα με τις παρατηρήσεις των πολιτών και λαμβάνοντας υπόψη τη συνεχιζόμενη ψηφιοποίηση του κράτους.Η υποβολή των απαντήσεων θα γίνεται ανώνυμα, με απόλυτη ασφάλεια. Τα μόνα στοιχεία που θα συλλέγονται είναι η ηλικία κάθε πολίτη που συμμετέχει και η περιοχή διαμονής τους, ώστε να γίνεται ανάλυση των απαντήσεων με βάση την ηλικιακή ομάδα και ανά Δήμο ή Περιφέρεια. Η μελέτη των στοιχείων θα είναι πολυεπίπεδη, με γεωγραφικά, ηλικιακά και υπηρεσιακά κριτήρια, για τον καλύτερο εντοπισμό των βελτιώσεων που απαιτούνται.
Τα δεδομένα που θα προκύψουν θα είναι διαθέσιμα σε όλους (open data), λειτουργώντας ως εργαλείο διαφάνειας και λογοδοσίας για τη βελτίωση του κράτους. Θα διατίθενται επίσης γραφήματα, χάρτες και άλλες μορφές οπτικής απεικόνισης των στοιχείων.