Στην Αθήνα βρίσκεται σήμερα ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, συνοδεία υπουργών, για το πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδος - Αιγύπτου. Πέντε μήνες μετά τη συνάντησή τους στο Κάιρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλ Σίσι θα έχουν την ευκαιρία να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα της συνεργασίας των δύο χωρών επί του εμπορίου, της ενέργειας, του μεταναστευτικού και του πολιτισμού. Ιδιαίτερη έμφαση, όμως, αναμένεται να δοθεί στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου, μέσω του GREGY Interconnector, ενός έργου που αναβαθμίζει ενεργειακά και γεωπολιτικά την Ελλάδα, αλλά και τη στρατηγική συμμαχία Αθήνας - Καΐρου, εν μέσω ενός εξαιρετικά ασταθούς περιβάλλοντος.

Διαβάστε: Στην Αθήνα σήμερα ο Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι: Με Μητσοτάκη στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου - Τι θα συζητήσουν

Στόχος να «τρέξει» ο GREGY

Το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Αιγύπτου προχωρά με σταθερά βήματα, επιβεβαιώνοντας τη στρατηγική του σημασία για την ενεργειακή ασφάλεια και τη βιώσιμη ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Ευρώπης. Το έργο προβλέπει την κατασκευή ενός υποθαλάσσιου καλωδίου, μήκους περίπου 1.000 χιλιομέτρων, το οποίο θα μεταφέρει 3.000 MW «πράσινης» ενέργειας από την Αίγυπτο στην Ελλάδα. Η ενέργεια αυτή θα προέρχεται κατά 75% από αιολικά πάρκα και κατά 25% από φωτοβολταϊκά, με συνολική παραγωγική ισχύ 9,5 GW. Στόχος των εμπλεκόμενων πλευρών είναι η τελική επενδυτική απόφαση να ληφθεί έως το 2026, με την έναρξη λειτουργίας του έργου να προγραμματίζεται για το 2030. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 4,2 δισ. ευρώ, ενώ έχει ενταχθεί στον κατάλογο των έργων κοινού και αμοιβαίου ενδιαφέροντος (PCI/PMI) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθιστώντας το επιλέξιμο για επιχορήγηση έως και 50% του κόστους κατασκευής. Όπως τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του στα «Παραπολιτικά», όπου και αποκάλυψε προ δύο εβδομάδων ότι θα γίνει σήμερα το ΑΣΣ, «σ’ αυτή τη γεωπολιτικά εύθραυστη περιοχή, Ελλάδα και Αίγυπτος είναι πυλώνες σταθερότητας. Οι απόψεις μας συγκλίνουν σε θέματα που αφορούν την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, τις οικουμενικές προκλήσεις των καιρών και την περιφερειακή αρχιτεκτονική ασφαλείας. Η σταθερότητα της Αιγύπτου είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα». Όσο για το καλώδιο, ο κ.Γεραπετρίτης τόνισε ότι οι δύο πλευρές προωθούν εντόνως το εν λόγω καλώδιο, καθώς αυτό «θα μεταφέρει καθαρή ηλεκτρική ενέργεια από την Αίγυπτο στην Ευρώπη, μέσω Ελλάδας, συμβάλλοντας στην ενεργειακή ασφάλεια της ηπείρου και καθιστώντας τη χώρας μας έτι περαιτέρω ενεργειακό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή».

Στις καλένδες ο GSI

Στον αντίποδα, το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ δεν προχωρά με εξίσου γοργούς ρυθμούς. Υπάρχει πολιτική βούληση, ωστόσο παραμένουν κι οι διπλωματικές δυσκολίες που το παραπέμπουν στις καλένδες. Σε επίπεδο ρητορικής παρατηρείται κινητικότητα. Τη Δευτέρα, για παράδειγμα, ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Χριστοδουλίδης, άκουγε τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, να του λέει ότι «είναι ένα πολύ επαναστατικό αναπτυξιακό σχέδιο που θέλουμε να βάλουμε μπροστά». Κύπρος και Ισραήλ συμφώνησαν να υπογράψουν εντός του 2025 τη σχετική συμφωνία, αφήνοντας ωστόσο στον «αέρα» την ακριβή ημερομηνία. Μένει να φανεί αν η τριμερής συνάντηση κορυφής (Μητσοτάκη, Χριστοδουλίδη, Νετανιάχου) που φιλοδοξεί να φιλοξενήσει το Τελ Αβιβ, θα «ξεκλειδώσει» το project που ερεθίζει την Άγκυρα.