Συνάντηση με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο γύρω στις 2 το μεσημέρι. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχτηκε θερμά τον Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς κατέβηκε από το πλατύσκαλο του Μεγάρου και έκαναν μια πολύ θερμή χειραψία.

mitsotakis_alsisi6552912-002
mitsotakis_alsisi6552909-001
mitsotakis_alsisi6552920-005
mitsotakis_alsisi6552905-004
mitsotakis_alsisi6552922-003

mitsotakis_alsisi4673239-004
mitsotakis_alsisi4673246-003



Της συνάντησης Μητσοτάκη - Αλ Σίσι ακολούθησε το πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Αιγύπτου σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία για τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο. 

anotato_sumvoulio_elladas_aiguptou__3_
anotato_sumvoulio_elladas_aiguptou__4_
anotato_sumvoulio_elladas_aiguptou__1_
anotato_sumvoulio_elladas_aiguptou__2_


Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, είχε θερμή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Τασούλα, στο Προεδρικό Μέγαρο. Το αεροσκάφος του Αλ Σίσι προσγειώθηκε στον διεθνή αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» στις 10.15 το πρωί. Τον Αιγύπτιο πρόεδρο υποδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Διαβάστε: Αλ Σίσι - Τασούλας: "Φίλος ο ελληνικός λαός" - "Υπόδειγμα για το διεθνές στερέωμα οι σχέσεις μας"



Η θερμή συνάντηση Τασούλα - Αλ Σίσι

«Η μακραίωνη σχέση μας, που έχει περάσει τη δοκιμασία αιώνων, χαρακτηρίζεται κατεξοχήν από τις σχέσεις φιλίας και συνεργασίας. Αυτές οι σχέσεις καλής γειτονίας είναι τελικά όλη η ουσία των αρχών και των προβλέψεων του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, στον οποίο εδώ και δεκαετίες, αλλά και σήμερα, η ανθρωπότητα έχει επενδύσει πάρα πολλές ελπίδες. Αυτή ωστόσο η υποδειγματική σχέση, κύριε Πρόεδρε, έχει ακόμη περιθώρια βελτιώσεως», τόνισε ο κ. Τασούλας απευθυνόμενος προς τον Αλ Σίσι. «Βλέποντας τους εκπροσώπους των κυβερνήσεων των δύο χωρών και αντιλαμβανόμενος τις επόμενες συναντήσεις που θα έχετε στο πρωθυπουργικό γραφείο, σκέφτομαι πως αυτό το περιθώριο βελτίωσης πιάνει μεγάλη γκάμα, μεγάλη θεματική, όπως η ασφάλεια, όπως η ενέργεια, η Εκπαίδευση, ο πολιτισμός και αξίζει τον κόπο όλα αυτά να ενταθούν και να κάνουν τη σχέση μας ακόμα πιο ενδιαφέρουσα, ακόμα πιο γόνιμη», σημείωσε ο κ. Τασούλας.

Από την πλευρά του, ο Αλ Σίσι ευχαρίστησε τον Έλληνα ομόλογό του για την υποδοχή και υπενθύμισε ότι επισκέπτεται την Ελλάδα για 5η φορά, απόδειξη της καλής σχέσης των δύο χωρών. «Θέλω να μου επιτρέψετε να απευθύνω θερμό χαιρετισμό στον φίλο ελληνικό λαό», είπε ο Αιγύπτιος πρόεδρος και στη συνέχεια ανέφερε ότι η Αίγυπτος τάσσεται υπέρ της ειρήνης και ότι ο συντονισμός Αιγύπτου - Ελλάδας αποβλέπει στη σταθερότητα της περιοχής, ενώ σημείωσε ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης των σχέσεων των δύο χωρών.



Επίσημη επίσκεψη Αλ Σίσι στην Αθήνα και συνάντηση με Κυριάκο Μητσοτάκη: Ενίσχυση στρατηγικών σχέσεων

Η επίσκεψη του ηγέτη της Αιγύπτου Αλ Σίσι και η κοινή συνεδρίαση Ελλάδας - Αιγύπτου σηματοδοτεί την περαιτέρω ενίσχυση της στρατηγικής σχέσης Αθήνας - Καΐρου και την εδραίωση του ρόλου των δύο χωρών ως πυλώνων σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο σε μια περίοδο γεωπολιτικών αναταράξεων. Οι δύο ηγέτες θα εκπέμψουν μήνυμα αναβάθμισης των ήδη εξαιρετικά στενών σχέσεων σε Στρατηγική Εταιρική Σχέση και ενίσχυσης της συνεργασίας και του συντονισμού στο πολιτικό επίπεδο (μηχανισμός τακτικών πολιτικών διαβουλεύσεων), στις εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις, τις μεταφορές και τις υποδομές, σε έργα συνδεσιμότητας, στην ενεργειακή ασφάλεια (ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου GREGY interconnector) και την κλιματική αλλαγή, την άμυνα και την ασφάλεια, στο Μεταναστευτικό, στην Παιδεία και στον πολιτισμό, η οποία αναμένεται να περιγραφεί στην Κοινή Δήλωση που θα υπογράψουν οι δύο ηγέτες. Κυριάκος Μητσοτάκης και Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, παράλληλα, θα εκπέμψουν μήνυμα συναντίληψης και συμπόρευσης. Κατά τη συνάντησή τους άλλωστε οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν τις τελευταίες περιφερειακές εξελίξεις στη Γάζα, τη Συρία και τη Λιβύη.



Αναβάθμιση διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας και Αιγύπτου

Σημειωτέον ότι η τελευταία συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αιγύπτιο πρόεδρο έλαβε χώρα στο Κάιρο τον Ιανουάριο του 2025, στο περιθώριο της τριμερούς συνάντησης κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου. Νωρίτερα, τον Μάρτιο του 2024, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επισκεφθεί το Κάιρο στο πλαίσιο κοινής επίσκεψης με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και Ευρωπαίους ηγέτες για την υπογραφή της Συμφωνίας Στρατηγικής και Εταιρικής Σχέσης ΕΕ - Αιγύπτου. Η Ελλάδα πρωτοστάτησε στην κατεύθυνση σύναψης της συμφωνίας αυτής, συνηγορώντας για τη στρατηγική σημασία της σταθερότητας της Αιγύπτου για την Ευρώπη, καθώς και τη σημασία του Καΐρου στη συγκράτηση μεταναστευτικών ροών προς ευρωπαϊκές χώρες. Τον Μάρτιο του 2024, άλλωστε, σε κοινή Δήλωση που συνυπέγραψαν ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, αποτυπωνόταν η απόφασή τους για τη σύσταση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών.