Την κοινή στάση Ελλάδας και Κύπρου σχετικά με τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, επιβεβαίωσαν ο Νίκος Χριστουδουλίδης και ο Κωνσταντίνος Τασούλας, κατά την συνάντησή τους στη Λευκωσία.

Καλωσορίζοντας τον Κωνσταντίνο Τασούλα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι «είναι μεγάλη τιμή που η πρώτη επίσκεψή σας εκτός Ελλάδας είναι στην Κύπρο».

«Μια επίσκεψη όχι μόνο συμβολικής αλλά και ουσιαστικής σημασίας, λαμβάνοντας υπόψη τις αναβαθμισμένες, με την έννοια του όρου σχέσεις ανάμεσα στην Κύπρο και την Ελλάδα με τη θεσμοθέτηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας που έγινε το 2023, που αγγίζει θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης που για αρκετά χρόνια δεν δινόταν η πρέπουσα σημασία, και λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις στην περιοχή μας, στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, λαμβάνοντας υπόψη την κινητικότητα που υπάρχει στο Κυπριακό», σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Ανέφερε ότι, όπως είπε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών πρόσφατα στη Γενεύη, «μετά από επτά χρόνια υπάρχει αυτή η κινητικότητα, χωρίς να υποτιμούμε ή να παραβλέπουμε τις δυσκολίες και τις προκλήσεις, αλλά κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να υπάρξουν θετικές εξελίξεις».

«Και τέλος, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία την 1η Ιανουαρίου του 2026 θα αναλάβει την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μια εθνική αποστολή για την οποία προετοιμαζόμαστε, έτσι ώστε να φέρουμε πρωτίστως πιο κοντά τις χώρες της περιοχής στην ευρύτερη Μέση Ανατολή με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά την ίδια στιγμή να τρέξουμε ακόμη περισσότερο την ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικότερα να έρθουμε πιο κοντά ως Ευρωπαϊκή Ένωση, να υπάρξει περαιτέρω ολοκλήρωση», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.

«Η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν η σημαντικότερη διπλωματική επιτυχία που κατέστη εφικτή με τη συμβολή και της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και της Βουλής των Ελλήνων. Και θα ήθελα εκ μέρους του κυπριακού λαού να σας ευχαριστήσω και για αυτή τη διάσταση. Καλώς όρισες. Προσβλέπω στις συζητήσεις μας. Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή που σας έχουμε μαζί μας», κατέληξε ο Πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου απένειμε στον κ. Τασούλα το Μέγα Περιδέραιο του Τάγματος του Μακαρίου Γ' , την ανώτατη τιμητική διάκριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Απονέμοντας τη διάκριση, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι αποτελεί «ελάχιστη ένδειξη της εκτίμησής μας για την ανταπόκριση στην πρόσκληση μου να είστε σήμερα μαζί μας».

Τασούλας από Λευκωσία: Το Κυπριακό, ο «μεγαλύτερος εθνικός στόχος»

«Η Ελλάδα παραμένει άοκνος συμπαραστάτης της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ειρηνικό της αγώνα για τερματισμό της παράνομης τουρκικής κατοχής και επανένωση της Κύπρου σε ένα κράτος ευρωπαϊκό και δημοκρατικό, σεβόμενο πλήρως τα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των νόμιμων κατοίκων του» τόνισε ο Κωνσταντίνος Τασούλας, κατά την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη.

Μετά την τελετή υποδοχής, οι δύο Πρόεδροι είχαν κατ' ιδίαν συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο και στη συνέχεια ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών.

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, ο κ. Τασούλας, αφού ευχαρίστησε τον κ. Χριστοδουλίδη για την θερμή υποδοχή και τα πολύ θερμά του λόγια, αναφέρθηκε στο «γεγονός ότι η πρώτη επίσημη επίσκεψη στο εξωτερικό του εκάστοτε Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας είθισται να πραγματοποιείται στην Κύπρο, όπως φυσικά και το αντίστροφο» και σημείωσε ότι «δεν αποτελεί απλώς μία εθιμοτυπική παράδοση. Αντανακλά, σε συμβολικό όπως πολύ σωστά είπατε αλλά και σε ουσιαστικό επίπεδο, την ύψιστη σημασία που αποδίδει η ελληνική Πολιτεία στις στενές σχέσεις και στη συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία, ιδίως δε στους ακατάλυτους, μακραίωνους δεσμούς μεταξύ Ελλαδιτών και Κυπρίων».

Στο πλαίσιο αυτό εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά και συγκίνηση, που βρίσκεται στην Κύπρο, στην πρώτη επίσημη επίσκεψή του ως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, προκειμένου να μεταφέρει και να εκφράσει τα αισθήματα αγάπης και αλληλεγγύης του ελληνικού προς τον κυπριακό λαό.

Όπως είπε «Σε καιρούς δύσκολους και απρόβλεπτους, σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον, όπου ακόμη και κάθε μέρα μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα, δυστυχώς συνήθως προς το χειρότερο, σταθερές δεκαετιών αμφισβητούνται και οι κρίσεις διαδέχονται η μία την άλλη, οι δυνάμεις του Ελληνισμού δεν μπορούν παρά να μείνουν ενωμένες, υπερασπιζόμενες με ρεαλισμό και με αυτοπεποίθηση τα δικαιώματα και τα συμφέροντά τους. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι όταν μείναμε ενωμένοι και εργαστήκαμε μαζί, πετύχαμε σημαντικές νίκες, όπως ήταν και η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

tasoulas-xristodoulidis-leukosia__5_
tasoulas-xristodoulidis-leukosia__1_
tasoulas-xristodoulidis-leukosia__2_
tasoulas-xristodoulidis-leukosia__3_
tasoulas-xristodoulidis-leukosia__4_


Ακολούθως, υπογράμμισε ότι «Έτσι και σήμερα, Ελλάδα και Κύπρος, Κύπρος και Ελλάδα συνομιλούν με ειλικρίνεια και συνεργάζονται ίσως πιο στενά από ποτέ, αυξάνοντας από κοινού και πολλαπλασιαστικά το γεωπολιτικό τους εκτόπισμα, την γεωπολιτική τους απήχηση. Αυτή ήταν, άλλωστε, η κοινή διαπίστωση μας με τον αγαπητό Πρόεδρο της Κύπρου, κατά τις ιδιαιτέρως εποικοδομητικές συζητήσεις που προηγήθηκαν» και πρόσθεσε ότι «Οι δύο χώρες μας, ως ισότιμα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αξιόπιστοι εταίροι τόσο διμερώς, όσο και σε περιφερειακά, τριμερή και πολυμερή σχήματα συνεργασίας, αποτελούν πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας στην ταραγμένη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, δυναμώνοντας διαρκώς τη φωνή και την ισχύ απήχησή τους».

Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις, σημείωσε ότι «Φυσικά, με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη συζητήσαμε για τις τελευταίες εξελίξεις στο εθνικό θέμα, μετά την άτυπη πολυμερή συνάντηση στη Γενεύη καθώς και την πρόσφατη συνάντησή του με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασα την ικανοποίησή μου για το διορισμό της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, της κυρίας Ολγκίν, γεγονός που αποδεικνύει ότι, παρά τις όποιες προσπάθειες πρόκλησης νέων τετελεσμένων, το Κυπριακό έχει επανέλθει δυναμικά στην ατζέντα του ΟΗΕ».

Περιγράφοντας την στάση της Ελλάδας, ο κ. Τασούλας υπογράμμισε ότι « Θα ήθελα να διατρανώσω και από αυτό το βήμα ότι η Ελλάδα παραμένει άοκνος συμπαραστάτης της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ειρηνικό της αγώνα για τερματισμό της παράνομης τουρκικής κατοχής και επανένωση της Κύπρου σε ένα κράτος ευρωπαϊκό και δημοκρατικό, σεβόμενο πλήρως τα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των νόμιμων κατοίκων του».

Συμπλήρωσε, επίσης, ότι «Με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη συμφωνήσαμε ότι μόνος δρόμος προς αυτή την κατεύθυνση είναι η επανέναρξη των συνομιλιών, με στόχο την εξεύρεση μίας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού ζητήματος εντός του πλαισίου των Αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών αλλά και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Μίας λύσης που θα απαλλάξει δια παντός την Κυπριακή Δημοκρατία και τον λαό της από τα στρατεύματα κατοχής και από το άκρως αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων και των δικαιωμάτων επέμβασης. Μίας λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια».

Επισήμανε, ακόμη, ότι «Δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε τα αυτονόητα έως την τελική δικαίωση. Η παραβίαση των θεμελιωδών αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, η χρήση ένοπλης βίας, η κατοχή εδαφών και η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν μπορούν ποτέ να παραγάγουν δίκαιο και ως εκ τούτου δεν μπορούν ποτέ να γίνουν αποδεκτές. Συνεπώς, η διχοτομική η αποσχιστική ρητορική περί «λύσης δύο κρατών» δεν μπορεί παρά να απορρίπτεται».

Παράλληλα, τόνισε, ότι η διατήρηση των διαύλων επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, θα μπορούσαν δυνητικά να συμβάλουν στη δημιουργία προϋποθέσεων για την επανεκκίνηση του διαλόγου στο Κυπριακό, υπό την προϋπόθεση βέβαια, ότι η άλλη πλευρά θα αποφύγει κάθε ενέργεια για τη διαμόρφωση τετελεσμένων, όπως επιχειρήθηκε κατά την πρόσφατη παρουσία του Τούρκου Προέδρου.

Χριστοδουλίδης: Η πατρίδα μας είναι υπό κατοχή

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το κατά πόσο υπάρχουν περιθώρια αισιοδοξίας μέχρι τον Ιούλιο και τη διευρυμένη σύσκεψη υπό τον γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, μετά τις τελευταίες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι «αυτές οι δηλώσεις - για να πάμε λίγο πριν την διάσκεψη της Γενεύης - γίνονταν και τότε» υπενθυμίζοντας ότι «έλεγαν ότι δε θα γίνει διάσκεψη πολυμερής, έλεγαν ότι δεν θα υπάρξει διορισμός από τον γενικό γραμματέα».

«Εμείς, που είναι δική μας η πατρίδα υπό κατοχή, εμείς που πιστεύουμε ότι η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν διασφαλίζει το μέλλον και τον Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, το ασφαλές μέλλον σε τούτη τη χώρα, κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν έτσι ώστε να προκύψουν εξελίξεις και δεδομένα», σημείωσε ο Πρόεδρος.

«Και, ναι, ήταν οι δικές μας ενέργειες που οδήγησαν στην πραγματοποίηση αυτής της πενταμερούς διάσκεψης, στον διορισμό της Προσωπικής Απεσταλμένης, της επιστολής - θέλω να το θυμίσω, γιατί έχει ιδιαίτερη σημασία - της κοινή επιστολής της Προέδρου της Επιτροπής και του υπουργικού συμβουλίου, το πρωί πριν αρχίσει αυτή η πολυμερής διάσκεψη, που έθετε το πλαίσιο της λύσης του Κυπριακού», πρόσθεσε.

Ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε, ακόμα, ότι «αυτοί που δεν επιθυμούν εξελίξεις, εξελίξεις πάντοτε προς την κατεύθυνση επίλυσης και επανένωσης της Κύπρου, μπορούν πολύ εύκολα να "κρυφτούν" πίσω από τις απαράδεκτες τουρκικές θέσεις και αξιώσεις».

«Σε καμία απολύτως περίπτωση δεν ωραιοποιούμε την κατάσταση, γνωρίζουμε καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο τις δυσκολίες, τις προκλήσεις και τα δεδομένα», συνέχισε ο Πρόεδρος της Κύπρου, προσθέτοντας ότι «την ίδια στιγμή γνωρίζουμε ότι έχουμε υποχρέωση απέναντι στον κυπριακό λαό να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να επανενώσουμε την πατρίδα μας».

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εθνική αποστολή, τον μεγαλύτερο εθνικό στόχο, και θέλω και με αφορμή την παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Κύπρο να επαναλάβω ότι από δικής μας πλευράς, στη βάση ενός ξεκάθαρου πλάνου, ενός σχεδιασμού, θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται, ό, τι είναι δυνατό, αξιοποιώντας πάντοτε τη διπλωματία φυσικά - θέλω να το ξεκαθαρίσω - έτσι ώστε να πετύχουμε την επανέναρξη συνομιλιών και την επίλυση του Κυπριακού, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου και φυσικά των αρχών και αξιών της ΕΕ», κατέληξε.