Εν μέσω ενός ασταθούς γεωπολιτικού περιβάλλοντος, με τη μια εστία σύγκρουσης να διαδέχεται την άλλη, η σταθερότητα αποτελεί ζητούμενο. Αυτό ήταν και το μήνυμα που εξέπεμψαν την Τετάρτη ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι. Συμπωματικά, λίγες ώρες μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η Ινδία στο Πακιστάν και ενώ ο πλανήτης προσπαθούσε να επεξεργαστεί τα νέα, δυσοίωνα, δεδομένα, ο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι έφτανε στην Αθήνα για το πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδας - Αιγύπτου. Τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» αποκαλύπτουν το παρασκήνιο των επαφών μεταξύ των δύο χωρών, τα επόμενα βήματα που συναποφασίστηκαν και τα «κρυφά» μηνύματα που εστάλησαν στους ταραξίες της γειτονιάς μας.



Η συμφωνία Μητσοτάκη και Αλ Σίσι για την ηλεκτρική διασύνδεση 

Εχοντας στο πλευρό του τον Αλ Σίσι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι οι δύο χώρες είναι πυλώνες σταθερότητας στην ταραγμένη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ότι συμφωνούν πως τα προβλήματα πρέπει να λύνονται μόνο βάσει του Διεθνούς Δικαίου. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός απάντησε και στις πρόσφατες προκλήσεις του Ταγίπ Ερντογάν από τα κατεχόμενα, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν μπορούν και σήμερα ακόμη να διακινούνται μη αποδεκτές θέσεις περί δύο κρατών, ούτε και προκλητικές δηλώσεις. Κανένα παράνομο τετελεσμένο δεν μπορεί να έχει ισχύ στο μέλλον». Υστερα υπέγραψε με τον Αλ Σίσι την Κοινή Διακήρυξη για τη στρατηγική, εταιρική σχέση Αθήνας - Καΐρου, με την οποία θεσμοθετούνται τακτικές επαφές για συνεργασία επί του Μεταναστευτικού, του εμπορίου και της ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «Π», πίσω από τις κλειστές πόρτες του Με γάρου Μαξίμου πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών και Ενέργειας των δύο χωρών, καθώς στο επίκεντρο των συνομιλιών των δύο ηγετών βρέθηκε το έργο GREGY - η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου, που φιλοδοξεί να μεταφέρει «πράσινη» ενέργεια από την Αίγυπτο προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας. Προβλέπει την υποθαλάσσια μεταφορά 3.000 MW καθαρής ενέργειας, κυρίως από ανανεώσιμες πηγές, όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια, που θα παράγονται στο αιγυπτιακό έδαφος. Το εν λόγω έργο είναι απαραίτητο για την ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης, σε μια εποχή που η «γηραιά ήπειρος» επιχειρεί να περιορίσει την εξάρτησή της από τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους και να επιταχύνει την πράσινη ανάπτυξη. Το έργο υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία το έχει εντάξει στα Εργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI), καθιστώντας το επιλέξιμο για ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το χαρακτήρισε «γέφυρα πράσινης ενέργειας», που θα ωφελήσει όχι μόνο τις δύο χώρες, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι η Αίγυπτος διαθέτει σημαντικές δυνατότητες παραγωγής φθηνής και καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας. Από την πλευρά του, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος υπογράμμισε τη βαρύτητα της ενεργειακής συνεργασίας ως στοιχείου σταθερότητας και ανάπτυξης, σημειώνοντας ότι η Αίγυπτος είναι έτοιμη να μετατραπεί σε βασικό πυλώνα ενεργειακής τροφοδοσίας της Ευρώπης. Ο Αλ Σίσι μίλησε για μια «συμμαχία του ήλιου και της ειρήνης», κάνοντας λόγο για στρατηγική συνεργασία που υπερβαίνει τα στενά εθνικά συμφέροντα και έχει σαφή περιφερειακή και ευρωπαϊκή διάσταση.



Το «άνοιγμα» Μητσοτάκη στην Αίγυπτο για τους υδρογονάνθρακες

Ο Ελληνας πρωθυπουργός έκανε και νέο «άνοιγμα» στην Αίγυπτο. Αυτή τη φορά, για συνεργασία στις έρευνες υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης. Καλά πληροφορημένες πηγές έλεγαν στα «Π» ότι οι Ελληνες αξιωματούχοι ενημέρωσαν τους Αιγύπτιους συναδέλφους τους για την επίσκεψη του υπουργού Ενέργειας, Σταύρου Παπασταύρου, στην έδρα της ExxonMobile και της Chevron, στο Χιούστον των ΗΠΑ, προκειμένου να προχωρήσουν με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα οι έρευνες. Ο Αλ Σίσι φέρεται να συμφώνησε να συνεργαστεί με τη χώρα μας για το φυσικό αέριο, γεγονός που προσθέτει ακόμα ένα γεωπολιτικό «μαξιλαράκι ασφαλείας» στα ενεργειακά σχέδια της Ελλάδας, που (ειδικά τώρα) προκαλούν εύλογο προβληματισμό στην Τουρκία. Το σίγουρο είναι ότι η ενεργειακή διπλωματία αναδεικνύεται πλέον ως βασικό εργαλείο εξωτερικής πολιτικής για την Ελλάδα. Η στροφή προς Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και η μετατροπή της χώρας σε ενεργειακό κόμβο μεταξύ Νότου και Βορρά ενισχύουν τον γεωπολιτικό ρόλο και την επιρροή της χώρας μας σε διεθνές επίπεδο.



Ελλάδα και Αίγυπτος σταθεροί και αξιόπιστοι πυλώνες στην περιοχή

Η επίσκεψη του Αλ Σίσι δεν περιορίστηκε στο ενεργειακό σκέλος. Οι δύο ηγέτες εστίασαν και στις δραματικές εξελίξεις στη Συρία, στο Σουέζ, στη Λιβύη και φυσικά στη Γάζα, επιμένοντας στην ανάγκη για εκεχειρία και για αποκατάσταση του ανθρωπιστικού διαδρόμου. Επίσης συζήτησαν και για το Μεταναστευτικό.

Η Αίγυπτος, με τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει στη διαχείριση των ισορροπιών στη Μέση Ανατολή, θεωρείται βασικός εταίρος για την Ε.Ε. Η δε Ελλάδα αναγνωρίζεται ως σταθερός και αξιόπιστος δίαυλος επικοινωνίας Ευρώπης και Αφρικής. Αθήνα και Κάιρο συμφωνούν στην ανάγκη συντονισμού δράσεων, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο της συνεργασίας με την Ε.Ε., για την αποτροπή παράνομων ροών, ειδικά αυτών που προέρχονται από την πολύπαθη Λιβύη και καταλήγουν στα ελληνικά νησιά, και κυρίως στην Κρήτη.