Ζαχαράκη: Ο νόμος θα γίνει πιο αυστηρός ως προς τις συνέπειες, τον επιμερισμό, τον καταλογισμό της ευθύνης και τον χρόνο απόδοσης
Βία στα Πανεπιστήμια
Η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, μιλά στην «Κυριακάτικη Απογευματινή» για την αντιμετώπιση των φαινομένων βίας στα ΑΕΙ – Αναγκαία η σύνδεση της χρηματοδότησης των Ιδρυμάτων με την εφαρμογή των σχεδίων

∆ραστικά μέτρα σχεδιάζει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα βίας στα Πανεπιστήμια, ύστερα και από τα έκτροπα στη Νομική και την Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου. Για τον σκοπό αυτό, το υπουργείο Παιδείας αναλαμβάνει άμεσα νέα νομοθετική πρωτοβουλία. «Ο νόμος θα γίνει πιο αυστηρός ως προς στις συνέπειες, τον επιμερισμό, τον καταλογισμό της ευθύνης και τον χρόνο απόδοσης», τονίζει με δήλωσή της στην «Κυριακάτικη Απογευματινή» η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, η οποία εστιάζει στη βούληση της κυβέρνησης, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, να αποκτήσει η χώρα ένα δημόσιο Πανεπιστήμιο «που να μπορεί να χαίρεται με τις επιτυχίες και τα επιτεύγματά του και να μην “απολογείται αιωνίως” για τη βία και την ανομία».
Διαβάστε: Ζαχαράκη: Αναστολή φοιτητικής ιδιότητας για 24 μήνες για επεισόδια σε Πανεπιστήμια - Έως τέλος του χρόνου η ελεγχόμενη πρόσβαση
Ο πρωθυπουργός συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου με τους αρμόδιους υπουργούς και έδωσε αυστηρή εντολή για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων, που αφ’ ενός θα αποτρέπουν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον και αφ’ ετέρου θα επιβάλλουν κυρώσεις στους παραβάτες. Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζονται η είσοδος στα ΑΕΙ με κάρτα, η τοποθέτηση καμερών κ.λπ., μέτρα τα οποία είχαν εξαγγελθεί και δεν έγιναν από τα Ιδρύματα, η διαγραφή από τα μητρώα όσων φοιτητών προβαίνουν σε έκνομες πράξεις, όπως και η επιβολή προστίμων για τις ζημιές που προκαλούν, αλλά και η σύνδεση της χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων με την εφαρμογή των σχεδίων ασφαλείας που κρίνεται ως άκρως επείγουσα.
Το θέμα συζητήθηκε και στη σύνοδο των πρυτάνεων, προχθές Παρασκευή στη Χαλκιδική, όπου η υπουργός Παιδείας παρουσίασε τις προτάσεις του υπουργείου. Η λέξη-«κλειδί» των παρεμβάσεων θα είναι «συνέπειες», τόσο σε ποινικό και πειθαρχικό επίπεδο όσο και σε αστικό, για τους δράστες. Παράλληλα θα υπάρχουν συνέπειες και σε μεμονωμένες περιπτώσεις πανεπιστημιακών ιδρυμάτων που δεν συμμορφώνονται με την εφαρμογή του νόμου ή αντίστοιχων αποφάσεων.
Το μήνυμα της κυβέρνησης είναι ότι ο νόμος για τα Πανεπιστήμια δεν έχει εφαρμοστεί πλήρως, αφήνοντας «γκρίζες περιοχές», ωστόσο υπάρχει απόλυτη αποφασιστικότητα το ζήτημα να αντιμετωπιστεί και θα γίνουν παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση της επιτάχυνσης και αυστηροποίησης των διαδικασιών, ξεκαθαρίζοντας ότι όποιος κάνει ζημιά στη δημόσια περιουσία πρέπει να πληρώνει. Η κυβέρνηση δείχνει ότι αναλαμβάνει τις ευθύνες της και γι’ αυτό θα προχωρήσει σε αποφασιστικά βήματα, αλλά επισημαίνει και ότι θα πρέπει να έχουν συνέπειες οι πρυτανικές αρχές που έχουν την ευθύνη της διοίκησης και δεν εφαρμόζουν τον νόμο. Είναι χαρακτηριστική η αποστροφή του λόγου του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Κ. Χατζηδάκη, ότι «αν κάποιος δεν θέλει να είναι πρύτανης, διότι δεν του αρέσει κάποιος νόμος του κράτους, δεν είναι υποχρεωμένος να είναι πρύτανης». Επίσης, θα υπάρξει αξιοποίηση των πιο σύγχρονων εργαλείων, όπως οι κάμερες, για να υπάρχει έλεγχος, με σεβασμό στα προσωπικά δικαιώματα, για λόγους προστασίας της ανθρώπινης ζωής.
Σοφία Ζαχαράκη: Ελευθερία είναι η ασφάλεια
Στην αποκλειστική δήλωσή της στην «Κυριακάτικη Απογευματινή», η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη σημειώνει τα εξής:
«Ο νόμος θα γίνει πιο αυστηρός ως προς τις συνέπειες, τον επιμερισμό, τον καταλογισμό της ευθύνης και τον χρόνο απόδοσης ώστε να γίνει συνείδηση σε όλους ότι τα Πανεπιστήμιά μας είναι ανοιχτά στη γνώση, στην έρευνα, στην ακαδημαϊκή ελευθερία. ∆εν νοείται να θεωρούνται ως χώροι αντίδρασης και “επαναστατικής γυμναστικής”.
Ελευθερία είναι η ασφάλεια. Ελευθερία είναι ένα στέρεο και συγκροτημένο πλαίσιο της ακαδημαϊκής διαδικασίας. Θεωρώ ότι έχουμε την ευκαιρία, επειδή η κοινωνία το απαιτεί, να χτίσουμε τη συμμαχία που θα ενδυναμώσει περαιτέρω τα ελληνικά Πανεπιστήμια. Θα δοθούν από πλευράς πολιτείας ακόμη περισσότερα εργαλεία για να υπερασπιστούμε στην πράξη, και όχι στα λόγια, το αγαθό για το οποίο πασχίζει η ελληνική οικογένεια και χιλιάδες παιδιά, τα οποία σε λίγες μέρες θα δώσουν τον αγώνα τους για μία θέση σε ένα δημόσιο Πανεπιστήμιο, μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων.
Είναι αταλάντευτη η πολιτική μας βούληση να αποκτήσει η χώρα μας ένα δημόσιο Πανεπιστήμιο που μπορεί να χαίρεται με τις επιτυχίες και τα επιτεύγματά του και να μην “απολογείται αιωνίως” για τη βία και την ανομία που δεν συνάδουν με την εκπαίδευση και την πανεπιστημιακή ζωή.
Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει κάνει πολλά και ουσιαστικά βήματα για την ενίσχυση, την αναβάθμιση, την εξωστρέφεια των Πανεπιστημίων μας και τα αποτελέσματα είναι ορατά και μετρήσιμα. Σαφώς βλέπουμε στα Πανεπιστήμια λιγότερα περιστατικά βίας και έκνομων ενεργειών από το παρελθόν και σε αυτό συνέβαλαν οι γενναίες νομοθετικές πρωτοβουλίες μας από το 2019, που έθεσαν το άσυλο στην πραγματική του διάσταση, αλλά και το 2021 που όριζαν ένα συγκεκριμένο πλαίσιο ασφάλειας.
Αυτό το πλαίσιο θα ενισχυθεί όπου υπάρχει ανάγκη και θα ζητηθεί από τα Πανεπιστήμια να κάνουν όσα προβλέπονται και δεν έγιναν. Θα ζητήσω από τους πρυτάνεις να προχωρήσουμε από κοινού θέτοντας συγκεκριμένα αυστηρά χρονοδιαγράμματα και παραδοτέα».
Δημοσιεύτηκε στην Κυριακάτικη Απογευματινή