Λειψυδρία: Tον Ιούνιο η παρουσίαση του εθνικού σχεδίου για την αντιμετώπισή της - Οι 3 βασικοί άξονες
Δραματική μείωση των υδατικών αποθεμάτων
Σε 3 άξονες η στρατηγική για τη λειψυδρία - Πρωτοβουλίες για την αντιµετώπιση του φαινοµένου που µαστίζει τη χώρα και κυρίως την Αττική - Σενάρια για µεταφορά νερού από παραποτάµους του Αχελώου και αφαλάτωση

Τον Ιούνιο αναμένεται η παρουσίαση της εθνικής στρατηγικής για τη διαχείριση του ζητήματος της λειψυδρίας, που αναδεικνύεται σε υψίστη απειλή για τη χώρα, εξαιτίας της παρατεταμένης ξηρασίας που σημειώνεται τα τελευταία χρόνια, απόρροια της κλιματικής αλλαγής, με το πρόβλημα να είναι οξυμένο κυρίως στην Αττική. Η ανάγκη για άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών στο μέτωπο της λειψυδρίας κρίνεται επιβεβλημένη λόγω της δραματικής μείωσης των υδατικών αποθεμάτων, καθώς σήμερα, σε σχέση με την περυσινή χρονιά, η ποσότητα των αποθεμάτων της ΕΥ∆ΑΠ είναι λιγότερη κατά 250 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, δηλαδή 640 εκατ. κυβικά μέτρα (όταν η ετήσια κατανάλωση είναι περίπου 400 εκατ.) και οι ταμιευτήρες της ∆ΕΗ είναι γύρω στο 40% κάτω, σε σχέση με πέρυσι. Υπό αυτό το πρίσμα προκύπτει η ανησυχητική εκτίμηση ότι η Αττική έχει νερό για 2-3 χρόνια ακόμη, γεγονός που καθιστά αναγκαία τη δρομολόγηση παρεμβάσεων με επίκεντρο την αντιμετώπιση ύδρευσης και άρδευσης και την εξεύρεση χρηματοδοτικών πόρων για την υλοποίηση έργων. Εξίσου σημαντική είναι η ευαισθητοποίηση και της κοινωνίας, στο δε αμέσως επόμενο διάστημα θα βγει στον αέρα καμπάνια κοινωνικής ενσυναίσθησης πανελλήνιας εμβέλειας για την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με το νερό.
Λειψυδρία: Ο σχεδιασμός του υπουργείο Περιβάλλοντος για την αντιμετώπισή της
Στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που θα εκπονήσει τον σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, εκτιμούν ότι οι απαραίτητες μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες επενδύσεις ανέρχονται σε 10 δισ. ευρώ, ενώ ο προσανατολισμός κατευθύνεται προς την υλοποίηση έργων μακράς πνοής που θα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα σε ορίζοντα τριών δεκαετιών.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, μιλώντας στο πρώτο workshop της σειράς «Υδάτινες Συμμαχίες, Γνώση - Λύση - ∆ράση για το μέλλον του Νερού», επεσήμανε πως η απάντηση απέναντι στη λειψυδρία θα εδράζεται σε τρεις πυλώνες, επάνω στους οποίους δομείται συνολικά η κυβερνητική στρατηγική για την ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος.
Πρώτον, ο εξορθολογισμός για τους 750 οργανισμούς και φορείς που εμπλέκονται στη διαχείριση του νερού, με αποτέλεσμα να προκαλείται θεσμικός κατακερματισμός και έλλειψη συντονισμού. Σε αυτό το πλαίσιο, σχεδιάζεται η πραγματοποίηση ενός πιο συμπαγούς, ευέλικτου και συνεκτικού σχήματος, το οποίο θα μπορεί να ανταποκριθεί στις πραγματικές ανάγκες της εποχής και να λειτουργήσει αποτελεσματικά, μακριά από λογικές αποσπασματικών παρεμβάσεων. Ο δεύτερος πυλώνας της εθνικής στρατηγικής αφορά την άμεση ανάγκη ενεργοποίησης και διάθεσης των απαραίτητων χρηματοδοτικών πόρων για τις αναγκαίες επενδύσεις. Και ο τρίτος, όπως προαναφέρθηκε, αφορά την ευαισθητοποίηση και την ενεργό συμμετοχή της κοινωνίας, που θα προωθεί το μήνυμα για το πόσο πολύτιμο είναι το νερό με στόχευση κυρίως στη νέα γενιά.
Οσον αφορά το πλέγμα μέτρων και λύσεων που εξετάζονται σχετικά με την αντιμετώπιση του ζητήματος, οι αρμόδιοι φορείς, παρακολουθώντας την καμπύλη των βροχοπτώσεων και τον αποθεμάτων νερού, ενεργοποίησαν πέρυσι την Υλίκη, που εδώ και 15 χρόνια δεν χρησιμοποιούνταν, με σκοπό να αποφορτιστεί το σύστημα Ευήνου - Μόρνου.
Το σενάριο για τη μεταφορά νερού από τη λίμνη των Κρεμαστών
Ενα βασικό σενάριο που εξετάζεται είναι να μεταφερθεί νερό από τη λίμνη των Κρεμαστών (ανάμεσα στους νομούς Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας) και ειδικότερα από τους δύο παραποτάμους του Αχελώου. Εκεί η επιλογή είναι να μην είναι ένα έργο μόνιμο. «∆εν θα πάμε να δημιουργήσουμε δηλαδή ένα φράγμα και θα στερήσουμε το νερό από όπου πηγαίνει σήμερα. Θέλουμε να βάλουμε κάποια μικρά -ας πούμε- φράγματα τα οποία θα ανοιγοκλείνουν ανάλογα με τις ανάγκες που θα έχουμε στην Αττική. Αν δηλαδή, για παράδειγμα, έχουμε μία καλή χρονιά με βροχόπτωση, δεν θα παίρνουμε ούτε κυβικό. Αν όμως υπάρχει μία χρονιά όπου έχουμε μεγάλη πτώση των αποθεμάτων, εκεί θα παίρνουμε μία μικρή ποσότητα για τα δεδομένα της περιοχής, σημαντική όμως για την Αττική», τονίζει στην «Κυριακάτικη Απογευματινή» ο πρόεδρος της ΕΥ∆ΑΠ, Γιώργος Στεργίου.
Το δεύτερο σενάριο που εξετάζεται είναι οι αφαλατώσεις κατά μήκος του καναλιού, οι οποίες θα επεξεργάζονται είτε θαλασσινό είτε υφάλμυρο νερό για να καλυφθούν οι ανάγκες του λεκανοπεδίου.
Η τρίτη λύση που προβλέπεται για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης είναι η δημιουργία ενός αγωγού, όπου από τις εκβολές του Αχελώου θα μεταφέρεται νερό κοντά στο λιμάνι του Αστακού και από εκεί θα γεμίζουν τάνκερ τα οποία θα φέρνουν το νερό σε κάποιο σημείο στο κανάλι. Ωστόσο αυτή η λύση δεν αποτελεί μόνιμο έργο, αλλά εξετάζεται η εφαρμογή της σε περιπτώσεις τεράστιας μείωσης των αποθεμάτων.
Ο στόχος της ΕΥΔΑΠ για μείωση διαρροών
Αναφορικά, δε, με την ΕΥ∆ΑΠ, στον τομέα ευθύνης της είναι η μείωση των διαρροών νερού που χάνονται κατά τη διαδικασία υδροδότησης των νοικοκυριών, λόγω του παλαιού και κακοσυντηρημένου δικτύου 14.000 χιλιομέτρων. Στόχος της ΕΥ∆ΑΠ είναι να μειωθούν οι διαρροές στο λιγότερο δυνατόν ποσοστό (είναι περίπου 15% σήμερα).
Σχετικά δε με τη συζήτηση για την αναπροσαρμογή των τιμολογίων των παρόχων νερού, συμπεριλαμβανομένων των ΕΥ∆ΑΠ και ΕΥΑΘ, αξίζει να σημειωθεί πως έχουν μείνει αμετάβλητα εδώ και περίπου 15 χρόνια, και ισχύει κλιμακωτή χρέωση, δηλαδή να χρεώνεσαι ανάλογα με την ποσότητα που καταναλώνεις, και για αυτό τον λόγο αποτελούν ελκυστικά τιμολόγια. Ωστόσο, αρμόδιες πηγές τονίζουν ότι στην περίπτωση που τροποποιηθούν τα τιμολόγια η ενδεχόμενη αύξηση θα είναι πολύ μικρή. Ενδεικτικό του τρόπου υπολογισμού του τιμολογίου είναι ότι ξεκινά από τα 35 λεπτά του ευρώ για 1.000 λίτρα νερό, που εκτιμάται ότι χρειάζονται για την κάλυψη των εβδομαδιαίων αναγκών ενός ενήλικου. Χίλια λίτρα νερό, όμως, αντιστοιχούν σε... 2.000 μπουκαλάκια νερό.
Δημοσιεύτηκε στην Κυριακάτικη Απογευματινή