Στη σκιά των εξελίξεων στο Ουκρανικό, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ταξιδεύει σήμερα το πρωί για τη Ρώμη, όπου στις 12:40 μετά το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) θα συναντηθεί με την πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι. Στη συνέχεια θα συνεδριάσει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Ιταλίας και αμέσως μετά οι δύο ηγέτες θα πραγματοποιήσουν δηλώσεις στον Τύπο.



Η συναντίληψη Μητσοτάκη και Μελόνι

Προχθές, Σάββατο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών για την Ουκρανία, που συγκάλεσαν ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, και ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Κιρ Στάρμερ. Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας προς την Ουκρανία και την ανάγκη για άμεση εφαρμογή άνευ όρων εκεχειρίας τριάντα ημερών, όπως προτείνεται από κοινού από Αμερικανούς και Ευρωπαίους συμμάχους. Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και η κυρία Μελόνι, η οποία έχει δηλώσει την πρόθεσή της να φιλοξενήσει τον Ιούλιο διεθνή Σύνοδο, με τη συμμετοχή αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, Ελλάδα και Ιταλία είναι δύο χώρες-μέλη της Ε.Ε. με λόγο και ρόλο στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές προκλήσεις της επόμενης περιόδου, όπως η ανταγωνιστικότητα, η άμυνα και η ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το μεταναστευτικό-προσφυγικό, ζητήματα που αναμένεται να συζητηθούν στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Τζόρτζια Μελόνι. Οι δύο ηγέτες έχουν αναπτύξει μια καλή προσωπική χημεία, στην οποία έχει συμβάλει συν τοις άλλοις και το γεγονός ότι χωροταξικά κάθονται δίπλα σε όλες τις συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και έχουν συχνά έτσι την ευκαιρία να συζητάνε. Παρότι ανήκουν σε διαφορετικές ευρωπαϊκές πολιτικές οικογένειες, έχουν μια συναντίληψη σε μια σειρά από ζητήματα, από το μεταναστευτικό μέχρι το ενεργειακό, που επιτρέπει μια καλύτερη συνεννόηση.

Άλλωστε, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, Ελλάδα και Ιταλία είναι χώρες πρώτης γραμμής στο μεταναστευτικό, που επανειλημμένα έχουν υπογραμμίσει την ευρωπαϊκή διάσταση του ζητήματος, την ανάγκη φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., την ανάγκη συνεργασίας με τρίτες χώρες και την ενίσχυση των επιστροφών, καθώς και την ισορροπία ανάμεσα στην ευθύνη και την αλληλεγγύη.



Ουκρανία, μετανάστευση, ενεργειακή συνεργασία και σιδηρόδρομος στο τραπέζι Μητσοτάκη και Μελόνι 

Στην ατζέντα των δύο ηγετών αναμένεται να βρεθούν και άλλα θέματα αιχμής της ευρωπαϊκής ατζέντας, όπως η ασφάλεια και η άμυνα της Ε.Ε., η διμερής συνεργασία στον τομέα της άμυνας, αλλά και η συνεργασία της Ε.Ε. με τρίτες χώρες στην ασφάλεια και την άμυνα. Θέση της Αθήνας είναι ότι αυτή πρέπει να βασίζεται σε κοινές αρχές και αξίες και να υπηρετεί τη στρατηγική αυτονομία της Ε.Ε., να μη δημιουργεί δηλαδή νέες εξαρτήσεις, «φωτογραφίζοντας» την Τουρκία και τον Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο συναντήθηκε πρόσφατα η κυρία Μελόνι. Η Αθήνα παρακολουθεί με προσοχή και ανησυχία και την προσπάθεια της Τουρκίας να προμηθευτεί μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter (ο νέος Γερμανός καγκελάριος Μερτς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό), όπου συμπαραγωγός είναι η ιταλική κρατική εταιρεία Leonardo.

Ελλάδα και Ιταλία, υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, αποτελούν πυλώνες σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή και αντιμετωπίζουν λόγω κοινής γεωγραφικής και γεωπολιτικής πραγματικότητας κοινές προκλήσεις, από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τη Λιβύη και τη Συρία, προκλήσεις που αναμένεται να βρεθούν στην ατζέντα της συνάντησης του πρωθυπουργού με την Ιταλίδα ομόλογό του. Σε ό,τι αφορά το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, απ' όπου αναμένεται να προκύψει σειρά συμφωνιών, η ατζέντα είναι ευρεία και οι προοπτικές συνεργασίας διαφαίνονται πολλές. Ο κ. Μητσοτάκης θα συνοδεύεται στο ταξίδι του στη Ρώμη από τους υπουργούς Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, Άμυνας, Νίκο Δένδια, Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκο, Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Τσιάρα, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Κεφαλογιάννη, καθώς και τον αναπληρωτή υπουργό Μεταφορών, Κωνσταντίνο Κυρανάκη, και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκο Τσάφο.



Έμφαση στη συνεργασία σε εμπόριο, επενδύσεις και στην προοπτική ενίσχυσης ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Ιταλίας

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεργασία στο εμπόριο και στις επενδύσεις, στην ενέργεια και ιδιαίτερα στην προοπτική ενίσχυσης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Ιταλίας, στη συνδεσιμότητα, καθώς Ελλάδα και Ιταλία μπορούν να αποτελέσουν γέφυρες της Ευρώπης με τη Βόρεια Αφρική, και στις μεταφορές. Ο σιδηρόδρομος μπορεί να μην είναι ψηλά στην ατζέντα της διμερούς συνάντησης, αναμένεται όμως να πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων και να προχωρήσει μια στρατηγική συμφωνία με την Ιταλία για τα τρένα. Θυμίζουμε ότι το 2017 η μέχρι τότε δημόσια εταιρεία ΤΡΑΙΝΟΣΕ -η οποία στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Hellenic Train- πουλήθηκε έναντι 45.000.000 ευρώ στην ιταλική Ferrovie dello Stato Italiane, την κρατική εταιρεία σιδηροδρόμων της γειτονικής μας χώρας, στην οποία και ανήκει έκτοτε. Το Μέγαρο Μαξίμου, σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, έχει διαμηνύσει στη Ρώμη ότι πρέπει να αυξήσει τις επενδύσεις στην Hellenic Train. Μεταξύ άλλων στόχος είναι να μπουν νέα και σύγχρονα τρένα στη γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη, όταν θα είναι πλήρως ασφαλής και λειτουργική. Η σπουδαιότητα της συζήτησης για τον σιδηρόδρομο φαίνεται και από το γεγονός ότι ο κ. Κυρανάκης ταξίδεψε την περασμένη Πέμπτη στη Ρώμη και συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργό Μεταφορών, Ματέο Σαλβίνι, σε μια προπαρασκευαστική συζήτηση για το σημερινό Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας.