Συνάντηση Μητσοτάκη και Μελόνι στη Ρώμη: Στο επίκεντρο Μεταναστευτικό, αμυντική συνεργασία και σιδηρόδρομος (Εικόνες)
Η "καυτή" ατζέντα
Η υποδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη έγινε υπό τους ήχους του εθνικού ύμνου. Αμέσως μετά, Μητσοτάκης και Μελόνι κατευθύνθηκαν στο εσωτερικό του Παλάτζο Κίτζι
Συνάντηση με την Ιταλίδα πρωθυπουργό, Τζόρτζια Μελόνι, είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Ρώμη, με στόχο την ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας και Ιταλίας. Η συνάντηση Μητσοτάκη και Μελόνι πραγματοποιήθηκε στο Παλάτζο Κίτζι με ιδιαίτερα βαριά και γεμάτη ατζέντα, στα πλαίσια του δεύτερου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών. Το πρώτο είχε οργανωθεί το 2017 στην Κέρκυρα, με τους τότε πρωθυπουργούς Πάολο Τζεντιλόνι και Αλέξη Τσίπρα.
Η υποδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη έγινε υπό τους ήχους του εθνικού ύμνου. Αμέσως μετά, ο πρωθυπουργός με την Ιταλίδα ομόλογό του κατευθύνθηκαν στο εσωτερικό του Παλάτζο Κίτζι.
Εννέα υπουργοί συνοδεύουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη - Οι εργασίες του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ιταλίας - Ελλάδας
Στις εργασίες στη Βίλα Παμφίλι της Αιώνιας Πόλης μετέχουν εννέα υπουργοί της ελληνικής κυβέρνησης και άλλοι τόσοι της ιταλικής. Ο κ. Μητσοτάκης συνοδεύεται στο ταξίδι του στη Ρώμη από τους υπουργούς Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, Άμυνας, Νίκο Δένδια, Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκο, Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Τσιάρα, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Κεφαλογιάννη, καθώς και τον αναπληρωτή υπουργό Μεταφορών, Κωνσταντίνο Κυρανάκη, και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκο Τσάφο.
Κύρια θέση στην ατζέντα των συνομιλιών έχουν οι διμερείς σχέσεις και η περαιτέρω αύξηση των εμπορικών συναλλαγών. Παράλληλα αναμένεται να συζητηθεί η κατάσταση στη ΝΑ Μεσόγειο, όπως και οι εξελίξεις στο Ουκρανικό και στη Μέση Ανατολή. Ακόμη πρόκειται να υπογραφεί σειρά διμερών συμφωνιών οι οποίες θα αφορούν, μεταξύ άλλων, τους τομείς των υποδομών, της πολιτικής προστασίας και της ψηφιακής τεχνολογίας.
Κεντρική θέση στην ατζέντα Μητσοτάκη και Μελόνι ο σιδηρόδρομος
Βασική θέση στη σημερινή ατζέντα έχει και το θέμα της Hellenic Train, κύριος μέτοχος της οποίας, ως γνωστόν, είναι οι ιταλικές Ferrovie dello Stato. H ελληνική πλευρά ζητά σύγχρονα τρένα, εκπαίδευση του προσωπικού και αναβάθμιση του συνόλου των υπηρεσιών. Την περασμένη Πέμπτη, για να αντιμετωπισθούν τα θέματα αυτά και να γίνει μια πρώτη εκτίμηση και ανταλλαγή απόψεων, συναντήθηκαν στη Ρώμη ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο Ιταλός υπουργός Μεταφορών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ματέο Σαλβίνι, και οι ιθύνοντες της Hellenic Train και της Ferrovie dello Stato. Σημειώνεται ότι στο παρελθόν η ιταλική πλευρά είχε σταθεί ιδιαίτερα στον μη αποδοτικό χαρακτήρα της επένδυσης αυτής.
Στο επίκεντρο και Μεταναστευτικό και φύλαξη συνόρων
Κύρια θέση στη συζήτηση των δύο πρωθυπουργών αναμένεται να έχουν επίσης το μεταναστευτικό και η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζητήματα στα οποία οι πολιτικές της Αθήνας και της Ρώμης κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση. Η Ιταλίδα πρωθυπουργός άλλωστε, ενώ μετέχει στην Ευρωομάδα των Συντηρητικών, διατηρεί διάλογο με σειρά μελών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Πρόσφατα, για παράδειγμα, δήλωσε ότι κρίνει θετικά πολλές από τις θέσεις του νέου Γερμανού καγκελάριου, Φρίντριχ Μερτς.
Ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας
Τέλος, θεωρείται πιθανό να αποφασιστεί και η ενίσχυση της ιταλο-ελληνικής αμυντικής συνεργασίας. Ένα θέμα ιδιαίτερα κρίσιμο, λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη επίσκεψη στη Ρώμη του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, όπως και την υπογραφή συνεργασίας του ιταλικού ομίλου Leonardo με την τουρκική εταιρεία Baykar για παραγωγή υπερσύγχρονων αμυντικών ντρόουν. Η Ελλάδα, στο θέμα αυτό, θεωρεί ότι η συνεργασία κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τρίτες χώρες στην ασφάλεια και την άμυνα πρέπει να έχει ως κύριο γνώμονα ένα σαφές, κοινό πλαίσιο αξιών.