Μητσοτάκης και Μελόνι βρήκαν κοινό "βηματισμό" για συμφωνίες 1,3 δισ. ευρώ - 360 εκατ. ευρώ για 23 καινούργια τρένα και νέα αμαξοστάσια - Όλο το παρασκήνιο
Οι συμφωνίες που υπεγράφησαν
Μητσοτάκης και Μελόνι μπορεί να μη συμφωνούν σε όλα, έχουν βρει όμως ένα πεδίο συνεννόησης και έχουν αναπτύξει μια συναντίληψη σε αρκετά βασικά ζητήματα
Στις ελληνοϊταλικές σχέσεις οι περισσότεροι πρωθυπουργοί στη χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες είχαν την ευκαιρία να συνομιλούν με ηγέτες από «αδελφά κόμματα» ή από παρόμοιους πολιτικούς χώρους: Ο Κώστας Σημίτης με τους κεντροαριστερούς Ρομάνο Πρόντι και Μάσιμο Ντ’Αλέμα, ο Κώστας Καραμανλής με τον δεξιό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο Αλέξης Τσίπρας με τους Σοσιαλδημοκράτες Ματέο Ρέντσι και Πάολο Τζεντιλόνι. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα τελευταία δυόμισι χρόνια έχει ως γείτονα (και γεωγραφικά ως χώρες αλλά και κυριολεκτικά, αφού κάθονται δίπλα στις Συνόδους Κορυφής) την Τζόρτζια Μελόνι, που τοποθετείται σαφώς δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας και ανήκει σε διαφορετική πολιτική οικογένεια.
Συνάντηση Μητσοτάκη - Μελόνι: Η συναντίληψη και οι συμφωνίες που υπεγράφησαν
Η χθεσινή συνάντησή τους και το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που συγκλήθηκε έπειτα από οκτώ ολόκληρα χρόνια δείχνει ότι οι δύο ηγέτες μπορεί να μη συμφωνούν σε όλα, έχουν βρει όμως ένα πεδίο συνεννόησης και έχουν αναπτύξει μια συναντίληψη σε αρκετά βασικά ζητήματα: Στην ανάγκη οι μέχρι πριν από λίγα χρόνια υποτιμημένες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου να βρεθούν στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σε μια πολιτική στο Μεταναστευτικό που θα προτάσσει την προστασία των συνόρων, τη διάλυση των δικτύων των διακινητών και τη διευκόλυνση και επιτάχυνση των επιστροφών των αλλοδαπών που δεν δικαιούνται άσυλο στις χώρες προέλευσής τους. Στην ανάγκη να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να αυξηθεί το διμερές εμπόριο - που ήδη είναι ψηλά, στα 12 δισ. ευρώ ετησίως.
Στην εμβάθυνση της ενεργειακής συνεργασίας, όπου μάλιστα υπεγράφη Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και του διαχειριστή δικτύου της Ιταλίας TERNA για την αναβάθμιση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών, ώστε να τριπλασιαστεί η υφιστάμενη δυνατότητα, από 500 MW σε 1.500 MW. Συζητήθηκε και το ενδεχόμενο ελληνικές εταιρείες να αποθηκεύσουν διοξείδιο του άνθρακα στη Ραβένα, δίνοντας έτσι μια επιπλέον λύση στη βιομηχανία μας να παραμένει ανταγωνιστική, καθώς πορεύεται προς την απανθρακοποίηση, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Ενέργειας, Νίκος Τσάφος.
Συναντίληψη επίσης στην κοινή, κεντρική χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής άμυνας, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να θέτει ωστόσο δημόσια, στις δηλώσεις του, εμμέσως πλην σαφώς το ζήτημα της Τουρκίας. «Μπορούμε να ενισχύσουμε τις αμυντικές μας βιομηχανίες. Μπορούμε να επενδύσουμε στην έρευνα, την τεχνολογία, να διαμορφώσουμε μία κοινή στρατηγική ασφάλειας. Και στο πλαίσιο αυτό νομίζω ότι είναι πολύ κρίσιμο να επιλέξουμε τους συνομιλητές μας με βασικό κριτήριο αν τελικά ευθυγραμμίζονται με την εξωτερική πολιτική και με τα συμφέροντα της Ένωσης. Γιατί, σίγουρα, η ευρωπαϊκή άμυνα, η στρατηγική μας αυτονομία δεν εξυπηρετούνται δημιουργώντας νέες εξαρτήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά από τη Ρώμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η συμφωνία Μητσοτάκη - Μελόνι για τον σιδηρόδρομο
Το πιο δύσκολο ζήτημα στις διμερείς σχέσεις το τελευταίο διάστημα δεν ήταν άλλο από τον σιδηρόδρομο. Το 2017 η μέχρι τότε δημόσια εταιρεία ΤΡΑΙΝΟΣΕ –η οποία στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Hellenic Train- πουλήθηκε έναντι 45.000.000 ευρώ στην ιταλική Ferrovie dello Stato Italiane, την κρατική εταιρεία σιδηροδρόμων της γειτονικής μας χώρας, στην οποία και ανήκει έκτοτε, χωρίς ωστόσο να έχει πραγματοποιήσει τις αναμενόμενες επενδύσεις. Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης –ο οποίος την περασμένη Πέμπτη έκανε ταξίδι-αστραπή στη Ρώμη και συνάντησε τον Ματέο Σαλβίνι– έχει δεσμευθεί μέχρι το τέλος του 2026 να είναι πλήρως ασφαλής και λειτουργική η γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη.
Οι εντατικές διαβουλεύσεις των τελευταίων εβδομάδων, που έφτασαν στην τελική συζήτηση σε επίπεδο πρωθυπουργών, οδήγησαν τελικά στην ελληνοϊταλική συμφωνία, την οποία ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε ως εξής: «Αφενός η Ελλάδα καλείται να επενδύσει παραπάνω από 400 εκατομμύρια στην ουσιαστική αναβάθμιση του δικτύου, στην επισκευή ζημιών από μια μεγάλη κλιματική καταστροφή, μια μεγάλη πλημμύρα που είχαμε πέρυσι, στην εγκατάσταση των πιο σύγχρονων συστημάτων ασφαλείας. Και με τη σειρά της η ιταλική πλευρά δεσμεύεται να επενδύσει 360 εκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσουμε καινούργια τρένα, καινούργια αμαξοστάσια, έτσι ώστε να μπορέσουν οι ελληνικοί σιδηρόδρομοι να φτάσουν στο επίπεδο που είναι σήμερα οι ιταλικοί σιδηρόδρομοι». Τα χρήματα αυτά θα δοθούν για την αγορά συνολικά 23 τρένων, 8 υπεραστικών ταχείας κυκλοφορίας και 15 προαστιακού τύπου και για τη διαμόρφωση σύγχρονων αμαξοστασίων, ώστε να εξασφαλιστεί η μακροχρόνια συντήρηση των αμαξοστοιχιών. Θα δημιουργηθεί επίσης κέντρο εκπαίδευσης για μηχανοδηγούς, με σύγχρονους προσομοιωτές. Κάθε νέο τρένο θα διαθέτει υποχρεωτικά το σύστημα γεωεντοπισμού ακριβείας, το οποίο έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.
Το Μνημόνιο για τον σιδηρόδρομο, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, υλοποιείται μαζί με μια σειρά ενεργειών από το ελληνικό κράτος για την αναβάθμιση των υποδομών και των μέτρων ασφαλείας στις μεταφορές, όπως η υπογραφή των συμβάσεων για την αποκατάσταση της γραμμής στη Θεσσαλία, η υπογειοποίηση των Σεπολίων, η συνεχιζόμενη εγκατάσταση του ETCS, οι πρόνοιες για ανάπτυξη Ενιαίου Κέντρου Εποπτείας και συστήματος ακριβούς γεωεντοπισμού τρένων, αλλά και τα μέτρα αποτροπής των δολιοφθορών στο δίκτυο. Οι σχετικές δεσμεύσεις του ιταλικού κρατικού ομίλου Ferrovie dello Stato θα αποτυπωθούν ξεκάθαρα στη νέα αναθεωρημένη σύμβαση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με την Hellenic Train, με ρήτρες για τα χρονοδιαγράμματα, που θα δείχνουν έτσι και την καθαρή δέσμευση των δύο πλευρών για την τήρησή τους.