Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση με Μερτς: "Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις και είναι ελκυστικός προορισμός για γερμανικές επενδύσεις"
Έμφαση στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων
Μετά τη συνάντησή τους, Κυριάκος Μητσοτάκης και Φρίντριχ Μερτς προχώρησαν σε κοινές δηλώσεις - Μίλησαν για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων στους τομείς οικονομίας, άμυνας, μεταναστευτικού
Στο Βερολίνο συναντήθηκε με τον Γερμανό καγκελάριο, Φρίντριχ Μερτς, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρώτος επισκέπτης, από τους ηγέτες της ΕΕ, στη γερμανική πρωτεύουσα. Μετά τις κατ΄ιδίαν συνομιλίες που διεξήχθησαν σε θερμό κλίμα και με έμφαση στην αμυντική συνεργασία και το μεταναστευτικό, οι δύο αρχηγοί κρατών προχώρησαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου. Ο Γερμανός καγκελάριος ξεκινώντας τις δηλώσεις του, αναφέρθηκε στη θετική πορεία των διμερών σχέσεων, δίνοντας έμφαση σε θέματα άμυνας ενώ υπογράμμισε την κοινή γραμμή Βερολίνου και Αθήνας όσον αφορά στην κατάρτιση συνθήκης ειρήνευσης στην Ουκρανία. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, στη συνέχεια, στάθηκε στην ενθαρρυντική πορεία της ελληνικής οικονομίας, τη συρρίκνωση του δημόσιου χρέου, σε ζητήματα αύξησης των αμυντικών δαπανών, ενώ υπογράμμισε τη στήριξη της Αθήνας στο σχέδιο για κατάπαυση του πυρός 30 ημερών στην Ουκρανία. Στις πρώτες του δηλώσεις ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη φιλοξενία στη γερμανική πρωτεύουσα, μιλώντας μάλιστα στα γερμανικά, και στη συνέχεια εστίασε στη νέα εποχή στις σχέσεις Αθήνας Βερολίνου.
Μερτς: Συμφωνήσαμε να επεκτείνουμε την οικονομική συνεργασία
Ο Γερμανός καγκελάριος ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Αναφερθήκαμε στον πόλεμο της Ουκρανίας, που δήλωσε πρόθυμη για εκεχειρία 90 ημερών. Αν δεν γίνει δεκτή από τη Ρωσία, θα συζητήσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο περαιτέρω κυρώσεων, το 17ο πακέτο, στην ενέργεια και τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Η μπάλα είναι μόνο στην πλευρά της Ρωσίας. Δεν είναι αυτονόητες η ειρήνη και η ασφάλεια στην Ευρώπη. Αναφερθήκαμε στο ζήτημα της τριτογενούς μετανάστευσης, που είναι θέμα Ελλάδας και Γερμανίας. Κατέστησα σαφές πως πρέπει να μειωθεί η δευτερογενής μετανάστευση από την Ελλάδα στη Γερμανία, να αυξηθούν οι επανεισδοχές και πρέπει να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση. Συμφωνήσαμε να επεκτείνουμε την οικονομική συνεργασία, χαίρομαι ιδιαίτερα που ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι σήμερα ο πρώτος φιλοξενούμενος ηγέτης».
O Γερμανός καγκελάριος μιλώντας για το ουκρανικό τόνισε ότι αν ο «Πούτιν δεν δεχθεί την εκεχειρία 30 ημερών με τις προτάσεις της ΕΕ από κοινού θα επιβάλουμε ευρωπαϊκές κυρώσεις. Η μπάλα είναι στην πλευρά της Ρωσίας».
«Γερμανία και Ελλάδα εργαζόμαστε στην εμβάθυνση της άμυνας. Συζητήσαμε για το μεταναστευτικό» τόνισε σε άλλο σημείο των δηλώσεών του για να υπογραμμίσει στη συνέχεια τα εξής: «Κατέστησα σαφές ότι δευτερογενής μετανάστευσης από Ελλάδα σε Γερμανία πρέπει να μειωθούν».
«Να συνεργαστούμε σε οικονομία και ενέργεια. Εχουμε μία βαθιά και μακροχρόνια συνεργασία με την Ελλάδα. Χαίρομαι ιδιαίτερα που ο Ελληνας πρωθυπουργός είναι ο πρώτος επισκέπτης από τους ηγέτες της ΕΕ» συμπλήρωσε.
Μητσοτάκης: Οι ελληνογερμανικές γέφυρες γίνονται ακόμα πιο δυνατές
Με δηλώσεις για τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και τη νέα εποχή για την Ελλάδα και τις σχέσεις με το Βερολίνο ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Έκανε ειδική αναφορά στη συρρίκνωση του δημοσίου χρέους, στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής αλλά και στις μεταρρυθμίσεις που «συνεχίζονται», λέγοντας χαρακτηριστικά πως η «Ελλάδα γυρίζει σελίδα».
«Ευχαριστώ για την υποδοχή και την τιμή καθώς είμαι ο πρώτος Ευρωπαίος που υποδέχεστε. Οι ελληνογερμανικές σχέσεις που άλλοτε δοκιμάστηκαν, σήμερα έχουν ωριμάσει. Θεμελιώνονται στον αμοιβαίο σεβασμό, τον ειλικρινή διάλογο και την καλή συνεργασία», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Ο ρόλος της χώρας σας είναι κομβικός στην Ευρώπη. Φέρνει την Αθήνα και το Βερολίνο ακόμα πιο κοντά. Ο καγκελάριος γνωρίζει ότι η Ελλάδα τα τελευταία 6 χρόνια γράφει ένα νέο κεφάλαιο», σημείωσε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα στοιχεία της οικονομίας. «Αυτή η συνετή πολιτική αποτυπώνεται στα μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα, στην ταχύτατη συρρίκνωση του δημοσίου χρέους, στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Ανακτήσαμε την επενδυτική βαθμίδα. Αυτό είναι εφαλτήριο για περισσότερες επενδύσεις. Οι γερμανικές εταιρείες επενδύουν περισσότερο στην πατρίδα μου. Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που θα την καταστήσουν ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις», σημείωσε ο πρωθυπουργός ο οποίος μίλησε και για την ελληνική κοινότητα στη Γερμανία η οποία αριθμεί πάνω από μισό εκατομμύριο.
Για την Ουκρανία και το μεταναστευτικό
Για την Ουκρανία ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι συμφώνησαν στην άμεση και άνευ όρων εκεχειρία 30 ημερών και μίλησε για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως η ΕΕ θα πρέπει να βρεθεί στο κέντρο κάθε διευθέτησης με βάση το διεθνές δίκαιο και πως η Ευρώπη οφείλει να είναι ενωμένη αναλαμβάνοντας και την ευθύνη που της αναλογεί για τη δική της άμυνα «συμβάλλοντας και στην κάλυψη των κρατών μελών με ανάλογη χρηματοδότηση».
Επιβράβευσε τις αποφάσεις που πήρε η Γερμανία για να ενισχύσει τις δικές της αμυντικές δαπάνες σημειώνοντας ότι ανοίγει περιθώρια για συνεργασία και στον αμυντικό τομέα. «Πρέπει να ενισχύσουμε την αμυντική βιομηχανία αλλά έχουμε την ευθύνη να επιλέξουμε προσεκτικά τους συνομιλητές μας. Θα πρέπει να ευθυγραμμίζονται με την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική γιατί διαφορετικά θα τίθεται σε κίνδυνο το συμφέρον της ασφάλειας και η αυτονομία και αξιοπιστία της Ευρώπης», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης ενώ είπε πως είναι απαραίτητη η συνεργασία της ΕΕ με τις ΗΠΑ.
Για το μεταναστευτικό ο πρωθυπουργός είπε πως η Γερμανία αντιλαμβάνεται στις προκλήσεις και ότι ο καγκελάριος αναγνωρίζει πόσο δύσκολο είναι να βρίσκεται μια χώρα στην πρώτη γραμμή και να προστατεύει τα εθνικά και ευρωπαϊκά σύνορα. «Είναι ζήτημα μείζονος εθνικής ασφάλειας και απαραίτητη η πιο στενή σύμπραξη Αθήνας και Βερολίνου. Οφείλουμε να δώσουμε έμφαση στην εξωτερική διάσταση, στις επιστροφές και στην υλοποίηση του ευρωπαϊκού συμφώνου μετανάστευσης και ασύλου», προσέθεσε.
«Το Βερολίνο που είναι μια πόλη που έζησε τη διαίρεση, υπενθυμίζει ότι η πραγματική δύναμη της Ευρώπης δεν είναι τα τείχη αλλά οι γέφυρες. Οι ελληνογερμανικές γέφυρες γίνονται πιο δυνατές», υπογράμμισε στην εισαγωγική του τοποθέτηση.
Απαντώντας σε ερώτηση για την ευρωπαϊκή άμυνα, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο για την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής» και ευχαρίστησε τη Γερμανία για το ρόλο που έπαιξε. «Δεν έχουμε ακόμα συμφωνήσει σε νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για αμυντικές δαπάνες. Αυτή είναι μια συζήτηση που πρέπει να γίνει με εντιμότητα και ειλικρίνεια στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καθώς αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις. Δεν έχουμε ακόμα φτάσει στο σημείο να κάνουμε τη συζήτηση αυτή σε βάθος. Πιστεύω ότι σε επόμενα Ευρωπαϊκά Συμβούλια θα ακούσουμε τις απόψεις του καγκελάριου για το θέμα αυτό», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.
«Η Ελλάδα υπόδειγμα δημοσιονομικής συμμόρφωσης»
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για την ελληνική οικονομία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως η Ελλάδα είναι χώρα που πια αποτελεί υπόδειγμα δημοσιονομικής συμμόρφωσης. «Έχουμε υψηλό χρέος το οποίο το μειώνουμε με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα πετύχουμε τους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων. Ζητήσαμε πρόσθετη ευελιξία ως προς τη ρήτρα διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες. Η Ελλάδα θα πετύχει πλήρως τους δημοσιονομικούς στόχους που έχει θέσει. Θα εξακολουθεί να μειώνει το χρέος της. Είναι προσωπική μου δέσμευση ότι η χώρα μου δεν θα περάσει ποτέ ξανά από αντίστοιχη κρίση όπως αυτή που την γονάτισε το 2015. Είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα και δέσμευσή μου», υπογράμμισε.
Σε ερώτηση για τα εργασιακά και μετά από σχετική απάντηση του κ. Μερτς, ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι το πενθήμερο στην Ελλάδα είναι νομικά κατοχυρωμένο. «Έχουμε προσθέσει βαθμούς ευελιξίας στην εργατική νομοθεσία για να καλύψουμε ανάγκες εργαζομένων και επιχειρήσεων με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούμε και τα εργατικά δικαιώματα να διασφαλίζουμε και να στηρίζουμε την παραγωγικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων», σημείωσε.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην ίδρυση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. «Η ελληνική εμπειρία είναι εξαιρετικά θετική. Είναι καλύτερη η εξυπηρέτηση του πολίτη και μας δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής διοίκησης. Η ψηφιακή κάρτα εργασίας καταγράφει τις πραγματικές ώρες εργασίας και βάζει την εργατική νομοθεσία σε καινούργιο πλαίσιο. Επανέλαβα την ανάγκη οι μεταρρυθμίσεις να γίνονται σύντομα ώστε τα οφέλη τους να γίνονται αισθητά στην κοινωνία. Ενθάρρυνα τον καγκελάριο να τολμήσει στον τομέα της ψηψιοποίησης και να κινηθεί με πιο γρήγορα βήματα», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
Απαντώντας σε επόμενη ερώτηση για το μεταναστευτικό ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αυτή τη στιγμή έχει γίνει σημαντική μετατόπιση της ευρωπαϊκής συζήτηση από την εσωτερική στην εξωτερική διάσταση του θέματος με έμφαση στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων και στην υλοποίηση των επιστροφών όσων δεν δικαιούνται άσυλο. «Αναγνωρίζω το ζήτημα των δευτερογενών ροών. Δεν έχουμε συμφωνήσει. Αντιμετωπίζω το ζήτημα με κατανόηση και ζητώ το ίδιο από τη Γερμανία ως προς το τι σημαίνει να φυλάς τα σύνορα», πρόσθεσε.
Για την πώληση μαχητικών Eurofighter
Για την πώληση μαχητικών Eurofighter από τη Γερμανία στην Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως «δεν είναι δουλειά ενός πρωθυπουργού σε μια μεγάλη χώρα να υποδείξει τον τρόπο που η Γερμανία θα κάνει πωλήσεις οπλικών συστημάτων». Σημείωσε πως υπάρχει κατανόηση ως προς την ανάγκη τέτοιου είδους πωλήσεις και αμυντικές συνεργασίες να πληρούν τις προϋποθέσεις. «Οι τρίτες χώρες να δείχνουν υψηλή συμμόρφωση στην πολιτική εξωτερικών και ασφάλειας ή και να υπογράψουν αμυντική συμφωνία με την ΕΕ», προσέθεσε.
Σε ερώτηση για το κράτος δικαίου ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Η Ελλάδα είναι μια δημοκρατία η οποία λειτουργεί πολύ καλά και τελικός κριτής του κράτους δικαίου δεν μπορεί να είναι άλλος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που καταθέτει ετήσια έκθεση. Μου φαίνεται παράξενο όταν σε τέτοιες κατατάξεις από μη κυβερνητικές οργανώσεις, η χώρα μου που είναι δημοκρατία που λειτουργεί πολύ καλά, βρίσκεται κάτω από αφρικανικές χώρες που δεν διακρίνονται ιδιαίτερα για τα δημοκρατικά τους αντανακλαστικά. Στην Ελλάδα ο καθένας μπορεί να πει και να γράψει ό,τι θέλει. Υπάρχει απόλυτη ελευθερίας έκφρασης. Η κριτική προς την κυβέρνησή μου είναι έντονη και αποδεχόμαστε ότι αυτό είναι μέρος του τρόπου που λειτουργούν οι ευνομούμενες δημοκρατίες»