Μάχη κυβέρνησης εναντίον "βαθύ κράτους": Το σχέδιο Χατζηδάκη για να κοπούν τα "αγκάθια" που πληγώνουν τη σχέση του κράτους με τον πολίτη
Οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες ενάντια στο "βαθύ κράτους"
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης με τη συνδρομή των "γαλάζιων" βουλευτών και ειδικής ομάδας από έπμπιστα στελέχη του, ετοιμάζουν σχέδιο επίθεσης µε στόχο το "βαθύ κράτος"

Πριν από δύο µήνες, σε µια συζήτηση υψηλής έντασης στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει σε µια αποστροφή του λόγου του ότι ο ίδιος έχει δώσει διαπιστευτήρια στον αγώνα κόντρα στο πελατειακό κράτος και σε αντιλήψεις οι οποίες δεν του ταίριαζαν. «Και δεν δίστασα να συγκρουστώ και µε τη δική µου παράταξη, όταν το έκανα αυτό. ∆εν έχω διστάσει να συγκρουστώ µε συνδικαλιστές της Νέας ∆ηµοκρατίας, να διαγράψω συνδικαλιστές της Νέας ∆ηµοκρατίας, επειδή ακριβώς πίστευα και πιστεύω ότι η µεγάλη παθογένεια του τόπου είναι αυτό το βαθύ κράτος του ρουσφετιού και του "ωχαδερφισµού"», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ακολούθησε µία εβδοµάδα µετά ο ανασχηµατισµός της κυβέρνησης, η αναδιάταξη ορισµένων προτεραιοτήτων και η τοποθέτηση της µάχης µε το λεγόµενο «βαθύ κράτος» ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα. Με τον όρο αυτό, στο Μέγαρο Μαξίµου εννοούν τη γραφειοκρατία, τα συντεχνιακά συµφέροντα και τις κατεστηµένες αντιλήψεις που υποβαθµίζουν τις υπηρεσίες του κράτους και ταλαιπωρούν τους πολίτες. Προφανώς στην κατηγορία αυτή εντάσσουν µεγάλα θέµατα που απαιτούν γενναίες µεταρρυθµίσεις, όπως είναι, για παράδειγµα, η παρέµβαση για τον ΟΣΕ.
Εκτός από τα µεγάλα θέµατα, υπάρχουν και πολλά «µικρά», που αποτελούν «αγκάθια» στις σχέσεις κράτους και πολίτη και ταλαιπωρούν τον κόσµο καθηµερινά. Θέµατα γραφειοκρατίας ή αυθαιρεσίας από µέρους της διοίκησης που δεν έχουν δηµοσιονοµικό κόστος, αλλά κανείς δεν έχει ασχοληθεί επισταµένως, όπως φαίνεται, για να τα αντιµετωπίσει.
Μεταρρυθµιστικά σχέδια µε στόχο το "βαθύ κράτος"
Αυτή την περίοδο στην κυβέρνηση, σύµφωνα µε πληροφορίες, σχεδιάζονται µεταρρυθµιστικά σχέδια µε στόχο το «βαθύ κράτος», τα οποία θα ανακοινωθούν προσεχώς. Τον συντονισµό της όλης προσπάθειας έχει αναλάβει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος µπορεί «να αναλαµβάνει πρωτοβουλίες για τη βελτίωση των σχέσεων του κράτους µε τον πολίτη και τη διασφάλιση της χρηστής διοίκησης», σύµφωνα µε την επίσηµη περιγραφή των καθηκόντων του. Μπορεί, δηλαδή, να κινηθεί «οριζόντια» για τα θέµατα αυτά και να αναλάβει νοµοθετικές ή άλλες πρωτοβουλίες.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Χατζηδάκης την περασµένη εβδοµάδα έστειλε επιστολή προς όλους τους βουλευτές του κόµµατος. Σε αυτή σηµείωνε ότι η κυβέρνηση θα προωθήσει προς ψήφιση στη Βουλή νοµοσχέδια για την επίλυση προβληµάτων της καθηµερινότητας που δηµιουργεί το «βαθύ κράτος» στους πολίτες. Κάλεσε, λοιπόν, τους βουλευτές να συνεισφέρουν στην προσπάθεια αυτή µε «ιδέες και προτάσεις που θα είναι σηµαντικές για τη βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρει το κράτος στους πολίτες, χωρίς ωστόσο οι προτάσεις αυτές να έχουν δηµοσιονοµικό κόστος. Ειδικότερα, αξιολογούνται ως πολύ σηµαντικές, προτάσεις που αναδεικνύουν και αντιµετωπίζουν πρακτικές αυθαιρεσίας της διοίκησης ή φαινόµενα ταλαιπωρίας των πολιτών όταν συναλλάσσονται µε το κράτος», όπως χαρακτηριστικά έγραφε η επιστολή.
Ο κ. Χατζηδάκης διευκρίνισε προς τους βουλευτές ότι «εφόσον οι ιδέες και προτάσεις αυτές µπορούν να λάβουν τη µορφή νοµοθετικών ρυθµίσεων που ουσιαστικά θα προτείνονται από εσάς τους βουλευτές, αυτό θα οδηγεί σε ανάληψη νοµοθετικής πρωτοβουλίας εκ µέρους µου, ως αντιπροέδρου της κυβέρνησης».Ειδική task force
Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ενάµιση µήνα µετά την ανάληψη των καθηκόντων του, δηµιούργησε στο Μέγαρο Μποδοσάκη µια ειδική task force για να ασχοληθεί µε τα θέµατα αυτά και να επεξεργαστεί σχετικές κυβερνητικές παρεµβάσεις. Την οµάδα αυτή συντονίζει η διευθύντρια του γραφείου, Χριστίνα Μπουσουλέγκα, και την απαρτίζουν ο Λάµπρος Οικονόµου, διευθυντής του Νοµικού Γραφείου, και οι σύµβουλοι του αντιπροέδρου, Αννα Παπαδοπούλου, Μάνια Μοσχότη, Μαρία Ζαχαράκη και Βασίλης Ραδαίος.
Η οµάδα αυτή δεν θα περιοριστεί στην επεξεργασία των προτάσεων των βουλευτών. Εχει ως στόχο να αξιοποιήσει κάθε δυνατή πηγή πληροφόρησης και να «σκανάρει» τη λειτουργία υπουργείων, µεγάλων δηµόσιων φορέων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Βασικές πηγές πληροφόρησης είναι οι εκθέσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, οι καταγγελίες των πολιτών σε κρατικά κανάλια ενηµέρωσης και εξυπηρέτησης πολιτών, τα ρεπορτάζ στα µέσα ενηµέρωσης κ.ά.Στο "στόχαστρο" Πολεοδοµίες, Αρχαιολογίες και δασικές υπηρεσίες
Σε πρώτη φάση, σύµφωνα µε πληροφορίες, στο στόχαστρο βρίσκονται Πολεοδοµίες, Αρχαιολογίες και δασικές υπηρεσίες, που αποτελούν διαχρονική πηγή αυθαιρεσίας της διοίκησης και ταλαιπωρίας των πολιτών. Ακόµα ένα θέµα που είναι ψηλά στις προτεραιότητες της οµάδας είναι οι λεγόµενες «αποκλειστικές προθεσµίες». ∆ηλαδή, προθεσµίες που νοµοθετούνται προκειµένου η διοίκηση να αναλάβει δράση για την εξυπηρέτηση των πολιτών, αλλά δεν τηρούνται. Ο Κωστής Χατζηδάκης στο υπουργείο Οικονοµικών ήταν ο πρώτος που θέσπισε πρόστιµα και κυρώσεις εναντίων στελεχών της διοίκησης µε αφορµή τις φορολογικές δηλώσεις - για όποιους, δηλαδή, αργούσαν να υποβάλουν στην ΑΑ∆Ε τα στοιχεία για τους φορολογουµένους (αµοιβές, συντάξεις κ.λπ.), µε αποτέλεσµα να καθυστερεί η προσυµπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων.
Άλλο ένα χαρακτηριστικό παράδειγµα είναι η παρέµβαση που έκανε ως υπουργός Οικονοµικών τον περασµένο Φεβρουάριο, αναστέλλοντας την άσκηση αγωγών του ∆ηµοσίου για τη διεκδίκηση ιδιωτικών περιουσιών. Οι Κτηµατικές Υπηρεσίες του ∆ηµοσίου, µε αφορµή την ολοκλήρωση του Κτηµατολογίου, διεκδικούσαν µε αγωγές ιδιωτικές περιουσίες στηριζόµενες σε έγγραφα της Τουρκοκρατίας (χρυσόβουλα κ.λπ.). Το θέµα είχε ανακύψει και παλαιότερα, όταν οι Κτηµατικές Υπηρεσίες διεκδικούσαν σχεδόν τη µισή Σαρωνίδα ή το κέντρο της πόλης των Τρικάλων. Το θέµα, όµως, κάθε φορά αντιµετωπιζόταν περιπτωσιολογικά, µε αποτέλεσµα να ταλαιπωρούνται από τη διοίκηση για πολύ καιρό χιλιάδες ιδιοκτήτες.
Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά