Το έντονο ενδιαφέρον της Τουρκίας για την αγορά Eurofighter Typhoon αποτελεί ένα σαφές μήνυμα πως βασικός στόχος είναι η ανατροπή της αεροπορικής υπεροχής που διατηρεί η Ελλάδα σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο. Αυτό, άλλωστε, επιβεβαιώνεται από τον χρόνο αλλά και την ένταση που εκδηλώνεται. Τα... παζάρια της Άγκυρας με τις χώρες-παραγωγούς των υπερσύγχρονων μαχητικών 4.5 γενιάς, μεταξύ αυτών και η Γερμανία, ήρθαν μετά την αγορά των γαλλικών Rafale από την Αθήνα, που μαζί με τα F-16 Viper -τα οποία οι ΗΠΑ (προς το παρόν τουλάχιστον) δεν δίνουν στην Τουρκία- ενισχύουν σημαντικά την ελληνική παρουσία στους αιθέρες, αλλά και την απομάκρυνσή της από το πρόγραμμα των F-35.

Διαβάστε: Μήνυμα Μητσοτάκη σε Γερμανία για ενδεχόμενη αγορά Eurofighter από την Τουρκία - Γιατί η ένωση 12.000 γερμανικών εταιρειών βράβευσε τον πρωθυπουργό

Από τις τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα των Eurofighter, μόνο η Γερμανία εμφανίζεται διστακτική ως προς μια ενδεχόμενη συμφωνία με την Τουρκία, ενώ Βρετανία, Ισπανία και Ιταλία δείχνουν πρόθυμες να τη στηρίξουν. Το Βερολίνο, αν και στην αρχή φάνηκε να συντάσσεται με τα υπόλοιπα μέλη της κοινοπραξίας, μετά τη σύλληψη του δημάρχου Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, άλλαξε στάση, βάζοντας «πάγο» στο ενδεχόμενο πώλησης των υπερσύγχρονων μαχητικών στην Άγκυρα. Οι προβληματισμοί που εκφράστηκαν δεν περιορίζονταν σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών στην Τουρκία, αλλά επεκτεινόντουσαν σε πιθανή χρήση των Eurofighter σε συγκρούσεις, όπως στη Συρία ή εναντίον κουρδικών στόχων και την επιθετική εξωτερική πολιτική της Άγκυρας, συμπεριλαμβανομένων πιθανών εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Προ ολίγων ημερών, ωστόσο, ο νέος καγκελάριος της Γερμανίας, σε διαφορετική «γραμμή» από τον προκάτοχό του, Ολαφ Σολτς, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να «ξεμπλοκάρει» η πώληση μαχητικών στην Τουρκία. Εάν το Βερολίνο άρει τις επιφυλάξεις του για την πώληση των μαχητικών, θα επιτραπεί εκ των πραγμάτων και η πώληση των Meteor. 

40 Eurofighter Typhoon επιθυμεί να αγοράσει η Άγκυρα

Τα 40 Eurofighter Typhoon που επιθυμεί να αγοράσει η Άγκυρα, μπορούν να ανταγωνιστούν τα 24 ελληνικά Rafale μόνο με την αξιοποίηση των προηγμένων πυραύλων. Κάθε Eurofighter έχει τη δυνατότητα να «φορέσει» έως έξι πυραύλους αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς με ειδική διαμόρφωση, όταν το Rafale μπορεί να φέρει έως τέσσερις. H Αθήνα με την προμήθεια των 24 Rafale είχε εξασφαλίσει (προφορικώς) τη δέσμευση του Παρισιού για αποκλειστικότητα χρήσης οπλικών συστημάτων. Αυτός ήταν και ο λόγος που η Άγκυρα μετά τον αποκλεισμό της από το πρόγραμμα των F-35, και αναζητώντας «αντίδοτο» απέναντι στα ελληνικά μαχητικά, στράφηκε στα Eurofighter. Σε αυτό το πλαίσιο, η ενδεχόμενη μεταφορά Meteor στην Τουρκία δεν είναι «ουδέτερη», ούτε μια απλή εμπορική πράξη, καθώς θα μπορούσε να αλλάξει άρδην τις γεωπολιτικές και στρατιωτικές ισορροπίες.