Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος προκειμένου να έρθει στη Βουλή η πρόταση του ΠΑΣΟΚ που θα αφορά τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής μέσω της οποίας θα μπαίνει στο κάδρο των ευθυνών της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής. Όπως όλα δείχνουν, η πρόταση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα κατατεθεί μέχρι και αύριο Παρασκευή και το μόνο που απομένει είναι να δώσει την έγκριση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης. Τα τελευταία 24ωρα πραγματοποιούνται συσκέψεις των επιτελών της Χαριλάου Τρικούπη, ενώ δεν αποκλείεται να συνεδριάσει άτυπα η Κ.Ο. του κόμματος, προκειμένου να υπάρξει και η απαραίτητη «ζύμωση» πριν από την υποβολή της πρότασης.

*Διαβάστε: ΠΑΣΟΚ: Ποιους βάζει στο "κάδρο" της νέας Προανακριτικής για τα Τέμπη - Καραμανλής, Καραγιάννης, Παπαδόπουλος σε "πρώτο πλάνο"

ΠΑΣΟΚ: Μέχρι την Παρασκευή η πρόταση για Προανακριτική για Καραμανλή, Παπαδόπουλο και Καραγιάννη 

Πέρα από τον κ. Καραμανλή, η πρόταση που θα καταθέσει η Χαριλάου Τρικούπη θα περιλαμβάνει και τα ονόματα των πρώην υφυπουργών Mιχάλη Παπαδόπουλου και Γιώργου Καραγιάννη. Ακόμη είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο στην πρόταση που θα κατατεθεί να περιλαμβάνεται και το όνομα του Χρήστου Σπίρτζη, παρά το γεγονός ότι η υπόθεσή του έχει παραγραφεί. Όσον αφορά τώρα το γιατί έχει καθυστερήσει η κατάθεση της πρότασης από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διαμηνύουν ότι θέλουν να κάνουν τα πάντα με μεγάλη προσοχή, καθώς απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί, ενώ τα αδικήματα που θα περιγράφονται θα είναι κακουργηματικού χαρακτήρα. Το βασικό επιχείρημα που προτάσσει σε κάθε περίπτωση το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι ότι από τη στιγμή που παραπέμπονται υφιστάμενα πρόσωπα για κακουργηματικές πράξεις, δεν μπορεί να ελεγχθεί ο προϊστάμενος τους για αδίκημα κατώτερης βαθμίδας.

Το ΠΑΣΟΚ είναι το μοναδικό κόμμα της αντιπολίτευσης που αυτή τη στιγμή διαθέτει τις 30 υπογραφές (33 τα μέλη της Κ.Ο. του συν ο Μπουρχάν Μπαράν), ενώ αυτή θα είναι η τρίτη φορά από το 2023 έως σήμερα που το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ καταθέτει πρόταση για σύσταση Προανακριτικής. Η αρχή έγινε με τη Σύμβαση 717, με βάση τη δικογραφία του Ευρωπαίου εισαγγελέα, η οποία απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία, και η δεύτερη ήταν η πρόταση για τις ευθύνες του πρώην υφυπουργού Χρήστου Τριαντόπουλου για το «μπάζωμα» στον τόπο της σιδηροδρομικής τραγωδίας, η οποία εγκρίθηκε από τη Βουλή.

Συμμαχίες αναζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Όσον αφορά τώρα τον ΣΥΡΙΖΑ, το βράδυ της Τετάρτης ο Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Attica TV, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και σε κοινές πρωτοβουλίες που θα μπορούσε να πάρει μαζί με τη Νέα Αριστερά. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι χθες ΣΥΡΙΖΑ και ΝΕ.ΑΡ. κατέθεσαν από κοινού επίκαιρη ερώτηση, ζητώντας να ανακληθεί η απόλυση του πρώην προέδρου των μηχανοδηγών και εκ νέου υποψηφίου στις αρχαιρεσίες του Σωματείου, Κώστα Γενιδούνια.

«Το ότι έχει ανοίξει δίαυλος για συζητήσεις με τον Αλέξη Χαρίτση και υπάρχει κοινή κοινοβουλευτική στάση είναι θετικό. Δεν θέλω να διεκδικήσω μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ την πεποίθηση της κοινής στάσης. Από την πλευρά μας υπάρχει συνέχεια και συνέπεια -το κάναμε και με την πρόταση για Πρόεδρο της Δημοκρατίας- και θα διεκδικήσουμε να υπάρξει συνέχεια και σε πολλά άλλα». Αναφερόμενος στις συνεννοήσεις για την προανακριτική, ο Σωκράτης Φάμελλος επισήμανε: «Θα επιδιώξουμε να υπάρξει διάλογος και για την προανακριτική. Εμείς θα διεκδικήσουμε να αποκαλύψουμε την αλήθεια εξετάζοντας τον φάκελο και θα καταθέσουμε πρόταση».

Για τις συνεννοήσεις με τη Νέα Αριστερά και τον Αλέξη Χαρίτση πρόσθεσε: «Ο κ. Ανδρουλάκης έχει δηλώσει ότι θα καταθέσει αυτόνομα το ΠΑΣΟΚ. Εμείς θα συζητήσουμε με τη Νέα Αριστερά. Για εμάς ο έλεγχος δεν θα αφορά μόνο τον κ. Καραμανλή. Θα είναι για όλα τα πολιτικά πρόσωπα, για όλες τις περιόδους, για όλα τα αδικήματα. Θα αφορά και στην περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στην περίοδο πριν τον ΣΥΡΙΖΑ». Εάν τελικά προχωρήσει αυτη η κοινοβουλευτική σύμπραξη, δεν αποκλείεται να υπάρχει και ενίσχυση από τη δεξαμενή των ανεξάρτητων και συγκεκριμένα της Αθηνά Λινού, του Γιάννη Σαρακιώτη και της Αρετής Παπαϊωάννου.

Την ίδια ώρα, όσον αφορά τα υπόλοιπα κόμματα, η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας χθες Τετάρτη βρέθηκε στη Λάρισα, όπου και είχε συνάντηση με τον εισαγγελέα εφετών Σωτήρη Μπαϊκάμη, με την ιδιότητα της συνηγόρου οικογενειών θυμάτων, ενώ αργά το βράδυ εμφανίστηκε στο Κοινοβούλιο και μέσω δηλώσεών της από το Περιστύλιο επιτέθηκε με σφοδρότητα στην κυβέρνηση, τονίζοντας ότι «βρίσκεται σε πανικό» και συμπλήρωσε ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, κατά την παρέμβασή του στην Ολομέλεια μίλησε σαν κατηγορούμενος. «Η κυβέρνηση βρίσκεται σε πανικό και δεν θέλει να απολογηθεί για τις ποινικές ευθύνες που έχει στο έγκλημα των Τεμπών. Ζούμε τις πιο μαύρες στιγμές που έχει γνωρίσει η χώρα. Φιμώνουν τη διαφορετική άποψη. Ο Φλωρίδης μίλησε σήμερα σαν κατηγορούμενος για να προστατεύσει τους κατηγορουμένους του εγκλήματος των Τεμπων», τόνισε χαρακτηριστικά η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας. Η κυρία Κωνσταντοπούλου που έχει ψηλά στην ατζέντα της την τραγωδία των Τεμπών, φαίνεται ότι θα συνεργαστεί με τους έξι ανεξάρτητους βουλευτές του Κινήματος Δημοκρατίας, ενώ απευθύνθηκε και στη Νίκη, ζητώντας από τον Δημήτρη Νατσιό να συναντηθούν, με τον τελευταίο να της απαντάει αόριστα ότι κάποια στιγμή θα συναντηθούν.


Τι θα πράξει η κυβέρνηση

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση φαίνεται ότι και στην περίπτωση Καραμανλή και των υπολοίπων θα κινηθεί στη λογική του «μοντέλου Τριαντόπουλου». Παρ' όλα αυτά, δεν υπάρχει οριστική απόφαση, καθώς ο Κώστας Αχ. Καραμανλής πέραν της ανακοίνωσης που εξέδωσε και μιλάει για την αθωότητά του, δεν έχει προβεί σε οποιοδήποτε άλλο σχόλιο. Τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας της προηγούμενης μέρας ήταν αρκετά. Μάλιστα, ένα εξ αυτών ανέφερε ότι το Μαξίμου εξετάζει το ενδεχόμενο να σταλεί η πρόταση του ΠΑΣΟΚ στο γνωμοδοτικό συμβούλιο, το οποίο θα κληθεί να λάβει θέση για τις «κακουργηματικές πράξεις» στις οποίες θα αναφέρεται το ΠΑΣΟΚ. Όμως αυτό το σενάριο δεν φαίνεται να περπατάει, καθώς πολλοί εκτιμούν ότι ελλοχεύει κινδύνους ως προς την τελική έκβαση. Το άλλο σενάριο μιλάει για πρόταση προανακριτικής από τη ΝΔ, στην οποία θα περιγράφονται πράξεις σε βαθμό πλημμελήματος.