Ομαλά, χωρίς απρόοπτα και χωρίς εκπλήξεις, ολοκληρώθηκαν οι φοιτητικές εκλογές του 2025 στα πανεπιστήμια της χώρας. Αν και οι κάλπες έκλεισαν κανονικά λίγο μετά τις 19:00 το απόγευμα της Τετάρτης (15/5), το γνώριμο σκηνικό της πολιτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στις φοιτητικές παρατάξεις επανεμφανίστηκε.

Διαβάστε: Φοιτητικές εκλογές: Για "καθαρή νίκη" μιλά η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ

Κάθε παράταξη ανακοίνωσε τα δικά της αποτελέσματα, καθώς δεν υπάρχει κοινά αποδεκτός τρόπος καταμέτρησης των ψήφων. Η διαδικασία δεν κύλησε χωρίς εντάσεις, καθώς υπήρξαν καταγγελίες για παρατυπίες σε ορισμένα τμήματα και σχολές.

Φοιτητικές Εκλογές 2025: Διπλή ανάγνωση των αποτελεσμάτων

Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, η οποία παραδοσιακά διατηρεί ισχυρή παρουσία στα ελληνικά πανεπιστήμια, ανακοίνωσε, σε νεότερη ανάρτησή της, ότι με την ενσωμάτωση αποτελεσμάτων στο 98,82% κατέγραψε ποσοστό 40,4%, διατηρώντας την πρωτιά για 38η φορά. Ακολουθεί η Πανσπουδαστική (ΠΚΣ) με 23,07%, ενώ η ΠΑΣΠ βρίσκεται στην τρίτη θέση με 14,84% και οι ΕΑΑΚ στην τέταρτη με 5,82%.

Από την άλλη πλευρά, η Πανσπουδαστική (ΠΚΣ), η παράταξη που πρόσκειται στο ΚΚΕ, με ποσοστό ενσωμάτωσης 96,36%, παρουσίασε εντελώς διαφορετική εικόνα. Σύμφωνα με τη δική της καταμέτρηση, η ΠΚΣ προηγείται με 35,17%, με δεύτερη τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στο 22,7%, τρίτη την ΠΑΣΠ με 10,59% και τέταρτη την ΕΑΑΚ με 9,26%.

pks-foititikes-ekloges

Γιατί βγάζουν διαφορετικά αποτελέσματα

Η απουσία κεντρικής, ενιαίας εφορευτικής επιτροπής ή ανεξάρτητου φορέα που να ελέγχει τη διαδικασία σε πανελλαδικό επίπεδο, επιτρέπει σε κάθε παράταξη να επιλέγει το πού θα καταμετρήσει, πώς θα ανακοινώσει, και ποιους συλλόγους θα συμπεριλάβει στα τελικά ποσοστά. Το αποτέλεσμα είναι ένα μωσαϊκό αριθμών, ερμηνειών και πολιτικών εντυπώσεων, που δύσκολα επιτρέπουν ασφαλή συμπεράσματα για την πραγματική βούληση του φοιτητικού σώματος.

Το μήνυμα των φοιτητικών εκλογών

Παρά τις διαφορές στα αποτελέσματα, καταγράφονται κάποιες γενικές τάσεις:

  • Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ φαίνεται να διατηρεί την ισχύ της σε πολλά πανεπιστήμια, κυρίως σε σχολές θετικών επιστημών και διοίκησης.
  • Η ΠΚΣ ενισχύει τη θέση της σε σχολές με ιστορικά ισχυρή αριστερή παράδοση.
  • Οι ΕΑΑΚ διατηρούν χαμηλά αλλά σταθερά ποσοστά, κυρίως σε σχολές με έντονη κινηματική παρουσία.
  • Η ΠΑΣΠ συνεχίζει να σημειώνει χαμηλές επιδόσεις, παραμένοντας μακριά από τα ποσοστά που κατείχε τη δεκαετία του 1990 και του 2000.