«Είμαστε πιο έτοιμοι για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών σε σχέση με την περσινή χρονιά. Έχουμε μεγαλύτερο ανθρώπινο δυναμικό. Φέτος θα επιχειρήσουν 18.000 γυναίκες και άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος, για την ακρίβεια 15.500 θα είναι οι μόνιμοι, οι πενταετούς υποχρέωσης και άλλοι 2.500 εποχικοί, οι οποίοι έχουν ήδη υπογράψει τις συμβάσεις τους και έχουν αναλάβει υπηρεσία. Θα έχουμε διπλάσια drones απ’ ό,τι πέρυσι, 82 αντί για 45 και όχι κυρίως στην Αττική, αλλά στο σύνολο της επικράτειας», ανέφερε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Γιάννης Κεφαλογιάννης: Για τη στοχοποίηση του Καρώνη

Αρχικά ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, αναφερόμενος στη στοχοποίηση του κ. Καρώνη, δήλωσε: «Ο κ. Καρώνης είναι ένας έγκριτος επιστήμονας, όλοι συμφωνούμε ότι όλους τους προηγούμενους μήνες όλες οι πλευρές συμφωνούσαν ότι περίμεναν αυτό το πόρισμα με πολύ μεγάλη αγωνία, τώρα ξαφνικά βλέπουμε ότι σε κάποιους που δεν άρεσαν τα ευρήματα αυτού του πορίσματος υπάρχει όντως μια προσπάθεια δολοφονίας χαρακτήρα. Ας αφήσουμε τους ειδικούς και τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Με βάση και τις τελευταίες εξελίξεις αρχίζουν και ξεδιαλύνουν κάποια πράγματα, σε κάθε περίπτωση όμως την τελική κρίση την έχει η Δικαιοσύνη».

Και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση προφανώς και δεν πανηγυρίζει. Η κυβέρνηση με πολύ μεγάλη προσοχή, με πολύ μεγάλη συμπάθεια στην όλη διαδικασία και κυρίως στις οικογένειες των θυμάτων παρακολουθεί τα γεγονότα, έχει αφήσει στους καθ’ ύλην θεσμικά αρμοδίους την όλη διαδικασία διερεύνησης αυτής της υπόθεσης, όπου βεβαίως υπάρχει και πολιτική διάσταση, βλέπε κοινοβουλευτικές διαδικασίες, που προφανώς και συμμετέχει και η κυβέρνηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αλλά από εκεί και πέρα νομίζω ότι τώρα που αρχίζει και ξεδιαλύνεται το τι συνέβη μετά το ατύχημα και όλη αυτή η παραφιλολογία-συνωμοσιολογία που παρήχθη τους προηγούμενους μήνες, πλέον νομίζω ότι αυτή τη στιγμή έχουμε ένα πολύ καθαρό τοπίο. Κάποια κόμματα πάνε να καταθέσουν προτάσεις, πάνε να στοιχειοθετήσουν κάποια φερόμενα αδικήματα χωρίς καν να έχουν διαβάσει τη δικογραφία».

Για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών

Ερωτηθείς αν είναι έτοιμη η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, απάντησε: «Είμαστε πιο έτοιμοι σε σχέση με την περσινή χρονιά. Είμαστε πιο έτοιμοι λόγω των εξής παραγόντων· πρώτον, έχουμε μεγαλύτερο ανθρώπινο δυναμικό. Φέτος θα επιχειρήσουν 18.000 γυναίκες και άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος, για την ακρίβεια 15.500 θα είναι οι μόνιμοι, οι πενταετούς υποχρέωσης και άλλοι 2.500 εποχικοί, οι οποίοι έχουν ήδη υπογράψει τις συμβάσεις τους και έχουν αναλάβει υπηρεσία. Θα έχουμε  παραπάνω drones  επιτήρησης, θα έχουμε διπλάσια drones απ’ ό,τι πέρυσι. 82 αντί για 45 και όχι κυρίως στην Αττική, αλλά στο σύνολο της επικράτειας. 

Με αφορμή την περσινή φωτιά στο Χαλάνδρι εξήγησε: «Με βάση τον σχεδιασμό που έχει γίνει φέτος, τα παραπάνω drones, τα παραπάνω περίπολα και το ανθρώπινο δυναμικό ελαττώνουμε τις πιθανότητες, σχεδόν τις εκμηδενίζουμε να φτάσουμε σε αυτή (την περσινή) κατάσταση».

Για τα αστικά άλση

«Υπάρχει φροντίδα και για τα αστικά άλση, όπου υπάρχει βεβαίως υποχρέωση από πλευράς δήμων και περιφέρειας, υπάρχει μια συνεννόηση για το πώς θα γίνουν ο καθαρισμός, η συντήρηση, αλλά και όπου χρειαστεί και η περιφρούρηση από πλευράς Πυροσβεστικής. Στις κρίσιμες ημέρες προφανώς θα υπάρχουν περίπολα και σε αυτές τις περιοχές όπως θα υπάρχει και απαγόρευση. Φέτος θα έχουμε και παραπάνω drones επιτήρησης, οποιαδήποτε κίνηση θα καταγράφεται από αέρος», δήλωσε.

Για τον καθαρισμό των οικοπέδων και τη συνεργασία με τους δήμους

«Λόγω των κλιματολογικών συνθηκών δόθηκε μια παράταση μέχρι 15 Ιουνίου. Όσον αφορά τους δήμους, έχουν την υποχρέωση να υποδείξουν πράσινα σημεία, δηλαδή σημεία που οι πολίτες θα πρέπει να πάνε τα αποτελέσματα της συλλογής όλης αυτής της προσπάθειας, κάτι το οποίο κάποιοι δήμοι το έχουν κάνει, κάποιοι δεν το έχουν κάνει. Δυστυχώς υπάρχει ένα θεσμικό κενό αυτή τη στιγμή, θέλει αλλαγή νόμου», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Μάλιστα, ερωτηθείς γιατί δεν φέρνετε μια τροπολογία, απάντησε: «Γιατί έχει δοθεί ήδη αυτή τη στιγμή χρηματοδότηση στους δήμους. Τα 40 εκατομμύρια από το υπουργείο Εσωτερικών έχουν ήδη δοθεί, αλλά για να είμαι δίκαιος μίλησα για πέρυσι που δεν είχαν συμμορφωθεί πολλοί δήμοι, φέτος βλέπουμε μια συμμόρφωση. Αλλά για να υπάρχει κι ένα μπόνους στους δήμους που πραγματικά υπερβάλλουν εαυτόν σκεφτόμαστε να φέρουμε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο το οποίο στην ουσία θα επιδοτεί τους δήμους παραπάνω σε σχέση με κάποιους άλλους που ενδεχομένως κάνουν μόνο τα τυπικά».

«Πέρυσι είχαμε φτάσει στους 830 χιλιάδες καθαρισμούς οικοπέδων, ήταν μια καλή πρώτη αρχή, γιατί ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία που γίνανε καθαρισμοί, δεν υπήρχε θεσμικό πλαίσιο. Φέτος ευελπιστούμε να φτάσουμε και να ξεπεράσουμε αυτό το νούμερο. Όποιος δεν το κάνει υπάρχει ένα πρόστιμο το οποίο προβλέπεται στον νόμο και θα εφαρμοστεί, όπως επίσης υπάρχουν και πρόστιμα για ψευδή δήλωση στην πλατφόρμα. Δηλαδή αν κάποιος ιδιώτης  δηλώσει ψευδώς ότι καθάρισε αλλά μετά πάει ο δήμος και τον ελέγξει και δει ότι δεν καθάρισε, υπάρχει βαρύτατο πρόστιμο κι από εκεί και πέρα και οι δήμοι έχουν την υποχρέωση, με  βάση και τη χρηματοδότηση που έχουν πάρει, όπου ιδιώτες δεν έχουν καθαρίσει το οικόπεδό τους να πάνε να καθαρίσουν κατόπιν καταγγελίας και να επιβάλλουν τη δαπάνη μέσω της ΑΑΔΕ στον ιδιώτη», ανέφερε, τελειώνοντας.