Για την κατάσταση του ΕΣΥ μίλησε σε μια εφ'όλης της ύλης συνέντευξη ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «το ΕΣΥ σήμερα, είναι πολύ καλύτερο πριν από 10 χρόνια, το ΕΣΥ σήμερα γίνεται ολοένα και καλύτερο. Ανακαινίζουμε όλα τα νοσοκομεία, όλα τα Κέντρα Υγείας, προσθέτουμε προσωπικό γιατί κάνουμε προσλήψεις πλέον αρκετές, έχουμε θέσει κίνητρα στα επείγοντα, έχουμε σχέδιο για τις εφημερίες και έχουμε σχέδιο για το facility management».

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο κ. Γεωργιάδης ρωτήθηκε αν πράγματι υπάρχει βελτίωση, μετά από δήλωσή του ότι θα είχαμε ορατά αποτελέσματα στους χρόνους αναμονής στα επείγοντα κοντά στις γιορτές του Πάσχα.

Άδωνις Γεωργιάδης: Έχουμε μία σειρά δέκα μέτρων, με τελικό στόχο να είναι ορατή πια η διαφορά στην αναμονή

«Έχει ξεκινήσει ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα και ευχαριστώ που το λέτε. Θα το έλεγα και εγώ. Είχα δεσμευτεί έναντι του ελληνικού λαού ότι θα κάνω το παν για να μειώσω τη μεγάλη ταλαιπωρία που αισθάνονται κατά τις μεγάλες εφημερίες. Εκτελούμε το πιο συγκροτημένο και πυκνό σε μέτρα σχέδιο για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος εδώ και πολλές δεκαετίες. Τι έχουμε συγκεκριμένα κάνει μέχρι τώρα. Μέχρι τώρα έχουμε αλλάξει τον τρόπο εφημέρευσης των νοσοκομείων προσθέτοντας περισσότερα νοσοκομεία στις εφημερίες. Δύο, έχουμε προσλάβει περισσότερους γιατρούς στα ΤΕΠ, έχουν ήδη πιάσει δουλειά περισσότεροι γιατροί μόνο στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των μεγάλων νοσοκομείων. Τρία, έχουμε προσλάβει πεντακόσιους τραυματιοφορείς. Ήδη περίπου 150 έχουν πιάσει δουλειά μέχρι τέλος Μαΐου θα πιάσουν και οι 500, ειδικά για τα τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων. Έχουμε προσλάβει 25 εξειδικευμένους εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για τα 3 μεγαλύτερα νοσοκομεία στην εφημερία της Αττικής, Γεννηματά, Ευαγγελισμό και Αττικόν, ήδη έχουν πιάσει δουλειά. Αυτά όλα έχουν γίνει ήδη και από σήμερα ξεκινάει και το σύστημα ηλεκτρονικής ιχνηλασίας ασθενών, το γνωστό βραχιολάκι. Δεν είναι ένα μέτρο που παίρνουμε. Είναι μία σειρά μέτρων τα οποία προστίθενται σε ποια άλλα μέτρα; Στην μεγάλη ανακαίνιση όλων των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών των μεγάλων νοσοκομείων και στην αγορά, τώρα τελειώνει ο διαγωνισμός, του νέου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού των νοσοκομείων, όπου τα περισσότερα μηχανήματα που έχουμε βάλει είναι μηχανήματα για τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών που θα μειώνουν τους χρόνους αναμονής. Άρα έχουμε μία σειρά δέκα μέτρων που εφαρμόζονται το ένα μετά το άλλο ανά βδομάδα, με τελικό στόχο στο τέλος της εφαρμογής των μέτρων να είναι ορατή πια αισθητή η διαφορά στην αναμονή» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, τόνισε, πως είναι ήδη αισθητή η διαφορά.

«Ο ιδανικός μέσος χρόνος αναμονής σε μια εφημερία είναι 4 με 5 ώρες. Τώρα πηγαίνουμε προς τις 8 και κάτι. Αν πάμε στις 5 ώρες θα έχουμε κάνει πραγματικά πολύ μεγάλη διαφορά για τον κόσμο»

«Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Υπουργείο Υγείας, δεν χωρούν αμφισβήτηση γιατί εμείς όπως ξέρετε έχουμε ένα ηλεκτρονικό σύστημα, του Υπουργείου Υγείας που βλέπουμε κάθε βράδυ τι γίνεται και κάθε μέρα στα νοσοκομεία, έχουμε ένα μέσο χρόνο μείωσης του μέσου χρόνου αναμονής εφημερίας 17%. Άρα έχουν αρχίσει τα μέτρα και αποδίδουν». Επιπλέον, στα μέτρα που έχει λάβει το υπουργείο, σημείωσε και ότι έχει περάσει τη δυνατότητα στα νοσοκομεία να κάνουν τηλεδιάγνωση των απεικονιστικών εξετάσεων, αν δεν έχουν παρόντα ακτινολόγο, να κάνουν τη διάγνωση εξ αποστάσεως και αυτό ισχύει για όλα τα νοσοκομεία.

«Ο ιδανικός μέσος χρόνος αναμονής σε μια εφημερία στον κόσμο είναι 4 με 5 ώρες. Ήμασταν στις 9 ώρες περίπου. Τώρα πηγαίνουμε προς τις 8 και κάτι. Αν πάμε στις 5 ώρες, στις 6 ώρες θα έχουμε κάνει πραγματικά πολύ μεγάλη διαφορά για τον κόσμο. Το να κερδίσεις από τη ζωή σου σε αυτές τις κρίσιμες ώρες, τρεις με τέσσερις ώρες είναι μεγάλη διαφορά» είπε ο κ. Γεωργιάδης

«Το σύστημα ηλεκτρονικής ιχνηλάτησης, σήμερα μπαίνει στον Ευαγγελισμό. Τις επόμενες μέρες μπαίνει σε άλλα 11 μεγάλα νοσοκομεία, σε 12 στο σύνολο θα είναι μέχρι τέλος του Μαΐου και μέχρι τέλος του χρόνου θα είναι σε όλα τα νοσοκομεία. Με το σύστημα ηλεκτρονικής ιχνηλάτησης προσέξτε τι θα πετύχουμε. Πρώτα απ’ όλα, είπατε πριν, έχουμε κάποιους που περίμεναν δώδεκα ώρες. Αυτό θα το ξέρουμε. Γιατί αν κάποιος καθυστερεί παράλογα σε ένα νοσοκομείο, αν πάει στο νοσοκομείο και τον ξεχάσανε, δηλαδή έχει περάσει από τον παθολόγο, έχει πάει για τις βιοχημικές εξετάσεις και δεν έχει έρθει κανείς να του πει πήγαινε κάνε την αξονική ή τη μαγνητική σου, αυτό θα χτυπάει στο σήμα, θα σηκώνει μια κόκκινη σημαία που θα λέει, ενώ ο μέσος χρόνος αναμονής από την κίνηση 2 έως την κίνηση 3 είναι στο νοσοκομείο, ας πούμε, μία ώρα, ο κύριος περιμένει δύο ώρες, πηγαίντε να δείτε τι γίνεται. Θα πηγαίνει το σήμα και θα λέει στη διοίκηση, εκεί κάτι συμβαίνει γιατί ο άνθρωπος αυτός γιατί δεν έχει προχωρήσει; Δηλαδή θα κάνει alertτο σύστημα.

Γεωργιάδης: «Έχουμε εκπονήσει πολύ συγκεκριμένο σχέδιο»

Δεύτερον και κυριότερον, το οποία είναι και η μεγάλη μου φιλοδοξία, αφού περάσουν κάποιες βδομάδες και λειτουργήσει το σύστημα και έχουμε πολύ καλά στοιχεία από τα νοσοκομεία, σκοπεύω να κάνω το εξής. Θα κάνω δύο μεγάλες κινήσεις για τους ασθενείς μέσα στις επόμενους τρεις με τέσσερις εβδομάδες το πολύ. Θα ανοίξουμε μια πλατφόρμα όπου θα μπορούν όλοι οι ασθενείς εξερχόμενοι των μεγάλων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, να στέλνουν απ’ το κινητό τους τηλέφωνο τις εντυπώσεις τους, να βαθμολογούν το νοσοκομείο και να μας λένε τι πήγε καλά και τι πήγε άσχημα. Αυτά θα είναι στοιχεία προς πλήρη αξιοποίηση από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και από τις διοικήσεις, διότι εκεί θα εντοπίσουμε στην πράξη από τον χρήστη ποιο είναι το σημείο στο οποίο ταλαιπωρήθηκε περισσότερο. Δεύτερον, αυτό που σκοπεύω να κάνω μέσα στο καλοκαίρι, εφόσον έχουμε συγκεντρώσει αρκετά data αρκετά στοιχεία, θα είναι, να ανοίξω δημόσια την πληροφορία του μέσου χρόνου αναμονής ανά νοσοκομείο που έχουμε tracking system που είναι τα μεγάλα νοσοκομεία. Τι θα πει αυτό; Ότι σε πιάνει στομαχόπονος και θες να πας σε ένα νοσοκομείο. Δεν μιλάμε για αυτόν που θα σε πάει το ΕΚΑΒ, που είσαι σε επείγον περιστατικό. Αυτόν θα σε πάει το ΕΚΑΒ, δεν ασχολείσαι. Μπορεί να μην είσαι σε πολύ κακή κατάσταση. Μιλάμε για αυτόν που πάει με τα πόδια, τον λεγόμενο περιπατητικό ασθενή, που είναι περίπου 55%, λίγο πάνω από τους μισούς. Λοιπόν, εκεί θα παίρνεις στο κινητό σου την πληροφορία, θα την έχεις αναρτημένη πριν ξεκινήσεις, ότι αν πας τώρα στο Σισμανόγλειο ο μέσος χρόνος αναμονής είναι τέσσερις ώρες, αλλά αν πας στον Ευαγγελισμό μέσος χρόνος αναμονής είναι 8 ώρες.

Αυτό θα το ξέρεις, πριν πας και αν κριτήριο στην επιλογή σου είναι η ταχύτερη εξυπηρέτησή σου, θεωρείς ότι αυτό που έχεις δεν είναι τόσο σημαντικό, θα μπορείς να το επιλέγεις. Υπάρχουν άνθρωποι που προφανώς θα πουν ότι θέλω να πάω στον Ευαγγελισμό, θέλω να πάω στο Αττικόν, θέλω να πάω στο Γεννηματά γιατί έχουν μια εικόνα του νοσοκομείου. Δεν θα σου απαγορεύω να πας, αλλά θα σου δίνω την ευκαιρία να αποφασίζεις μόνος σου πόσο θες να περιμένεις» συμπλήρωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Σε σχέση με την προσθήκη των Κέντρων Υγείας στις εφημερίες, ο υπουργός σημείωσε ότι ήδη έχουν μπει πέντε Κέντρα Υγείας στην εφημερία, «έχουν μία συνεισφορά, όχι ακόμα αυτή που θα θέλαμε». «Θέλει κάποιο χρόνο για να πειστεί ο κόσμος να πάει στο Κέντρο Υγείας. Προσέξτε, εμείς δεν παίρνουμε μέτρα υποχρεωτικά. Δεν σου λέμε, είμαστε Μεγάλη Βρετανία ή Ολλανδία που σου απαγορεύει να πας στο νοσοκομείο. Στις χώρες αυτές απαγορεύεται να πας νοσοκομείο. Δεν μπορείς να πας. Αν πας χωρίς να σε έχουν στείλει πληρώνεις απ’ την τσέπη σου όλο τον λογαριασμό. Αλλά εμείς λέμε, σου δίνω τη δυνατότητα να πας και στο Κέντρο Υγείας. Σε λίγο θα έχουμε πολλά κέντρα Υγείας στην εφημερία. Αν τα Κέντρα Υγείας απορροφήσουν 10-15% των περιπατητών ασθενών, θα αλλάξει η εικόνα του συστήματος. Είναι ένα στοίχημα δικό μας να πείσουμε τον κόσμο. Το δέχομαι».


«Βλέπετε, δεν κάνουμε μέτρα αποσπασματικά. Έχουμε εκπονήσει στο λόγο της τιμής μου, ένα πολύ συγκροτημένο σχέδιο. Δουλέψαμε πολλούς μήνες στο γραφείο μου για αυτό το πράγμα. Αν θυμάστε το παρουσίασα σε συνέντευξη τύπου, αν θυμάμαι καλά, αρχές Φεβρουαρίου. Περίπου εφτά με οκτώ μήνες δουλεύαμε με τους συνεργάτες μου μόνο γι’ αυτό πηγαίναμε στις εφημερίες, έχω πάει ο ίδιος πολλές φορές στις εφημερίες χωρίς κάμερα μεσημέρια. Έχω στείλει συνεργάτες μου πολλές φορές για να μαζέψω αυτά τα στοιχεία που τώρα θα τα έχω από το tracking system, real time» επισήμανε ο κ. Γεωργιάδης.

«Θέλω να με κρίνετε δίκαια. Μου λέγατε πολλούς μήνες όλοι, όπου πήγαινα, δεν μπορώ να βρω οφθαλμίατρο ραντεβού, δεν μπορώ να βρω δερματολόγο, δεν μπορώ να βρω γαστρεντερολόγο. Φτιάξαμε το ηλεκτρονικό σύστημα που δουλεύει μέσα από το MyHealthapp και πλέον βρίσκεις γιατρό δωρεάν συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ ή σε κέντρο υγείας από εκεί που περίμενες 2 μήνες, σε μια βδομάδα μάξιμουμ. Εγώ λέω σε 2 μέρες, αλλά θα βάλω μια βδομάδα για να μην πέσω έξω. Δεν είναι αποτέλεσμα αυτό; Μέχρι τέλος του μήνα στο MyHealthapp, θα έχουν μπει και οι γιατροί των νοσοκομείων, δηλαδή και τα λεγόμενα πρωινά ιατρεία. Άρα θα έχει ο ασθενής την δυνατότητα να πηγαίνει σε νοσοκομείο, σε κέντρο υγείας και σε συμβεβλημένο γιατρό του ΕΟΠΥΥ από το κινητό του, σε διάστημα 48 ωρών. Αυτό δεν είναι αποτέλεσμα;» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

Σχετικά με τις ελλείψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και το μισθολογικό ζήτημα το οποίο αποτελεί πάγιο αίτημα του ανθρώπινου δυναμικού του ΕΣΥ, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι η κυβέρνηση έδωσε αυξήσεις στους μισθούς των γιατρών του ΕΣΥ, πολύ παραπάνω από ό, τι σε οποιαδήποτε άλλη κατηγορία δημοσίου υπαλλήλου στην Ελλάδα.

«Έδωσε αυτό που θα θέλανε οι γιατροί για να παίρνουν τους ίδιους μισθούς με άλλες χώρες της Ευρώπης. Όχι. Μπορούσε να το δώσει; Όχι. Η μισθοδοσία του ΕΣΥ κοστίζει 3 δισεκατομμύρια. Εάν υιοθετήσουμε τα αιτήματα των γιατρών που είναι να διπλασιαστούν οι αμοιβές τους, είναι 6 δισεκατομμύρια. Από τον ΕΝΦΙΑ εισπράττουμε 2,7 δισεκατομμύρια. Υπάρχει κάποιο κόμμα που λέει στην Ελλάδα βάλτε 100% αύξηση τον ΕΝΦΙΑ για να πάνε στους μισθούς γιατρών του ΕΣΥ; Έχετε ακούσει κάποιον να το λέει; Άρα να το ξεκαθαρίσουμε. Εγώ δέχομαι ότι οι γιατροί που αμείβονται στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης, από την άλλη, δεν μπορώ να μην πω την αλήθεια. Έχει εξαντλήσει το κράτος τη δυνατότητά του, γιατί έχει δώσει τα περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο δημόσιο λειτουργό. Άρα το κράτος έχει αναγνωρίσει ότι εκεί έχει κάποιο πρόβλημα και κάποια προτεραιότητα, αλλά υπάρχουν και άλλοι δημόσιοι λειτουργοί» συμπλήρωσε..

Σχετικά με το σύστημα μπόνους το οποίο ανέφερε ως πρόθεση ο πρωθυπουργός, ο ερωτηθείς ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε πως «το μπόνους είναι κάτι άλλο, μην το μπλέξουμε, θα χάσουμε τον χρόνο. Είμαι πολύ υπέρ του μπόνους, αλλά δεν λύνει το θέμα της γενικής αύξησης των μισθών».

Σε ό,τι αφορά στα απογευματινά χειρουργεία, ο υπουργός επισήμανε πως χθες πληρώθηκαν όλοι οι γιατροί των απογευματινών χειρουργείων.

«Σε λίγο θα κάνω και σχετική ανάρτηση. Εξοφλήθηκαν. Ο λόγος που είχε γίνει η καθυστέρηση στην πληρωμή τους ήταν διότι αλλάξαμε την ΚΥΑ δεχόμενοι κάποια αιτήματα των γιατρών και των νοσηλευτών, αυξάνοντας τις αμοιβές τους σε κάποιες από τις ιατρικές επεμβάσεις. θεωρώντας ότι αυτές που είχαμε βγάλει ήταν τελικά χαμηλότερες από αυτό που θέλαμε να είναι. Για να αυξηθούν οι αμοιβές, έπρεπε να αλλάξει το τεχνικό δελτίο και η ΚΥΑ. Αυτό είναι δύσκολο να το εξηγήσω στο ραδιόφωνο, δυστυχώς γραφειοκρατικά έχει μια μεγάλη διαδικασία, μόνο να σας πω ότι η ΚΥΑ έχει υπογραφές 6 υπουργών, άρα πρέπει να περάσει από 6 υπουργεία. Εν πάση περιπτώσει έγινε αυτό, πληρώθηκαν εχθές.

Έχει ανοίξει η πλατφόρμα για τα ιδιωτικά απογευματινά χειρουργεία και το κυριότερο σε περίπου 2 με 3 εβδομάδες, θα κάνω συνέντευξη με τον κ. Θεμιστοκλέους στο Υπουργείο Υγείας και θα παρουσιάσουμε και την πορεία των χειρουργείων. Θα παρουσιάσουμε και την πορεία της λίστας, γιατί τα απογευματινά χειρουργεία τα βρήκαμε, ήταν πάλι μια δική μου ιδέα και τα εφαρμόσαμε, με έναν στόχο να πέσει ο μέσος χρόνος αναμονής».

Ερωτηθείς εάν έχουν μειωθεί οι αναμονές στις λίστες είπε «όταν δείτε τα νούμερα, θα μου πείτε. Απεκαλύφθη, να ξέρετε ότι πολλά από αυτά, τις αναμονές που λέγαμε και φωνάζανε δεν ήταν και πολύ πραγματικές. Όταν τους δώσαμε την ευκαιρία, ελάτε, πάρα πολλοί δεν ήρθαν».

Σε σχέση με την κατηγορία προς το υπουργείο ότι δίνει χρήματα στα ιδιωτικά νοσοκομεία, ο κ. Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι «από την αρχή το Ταμείο Ανάκαμψης είχε 9 εκατομμύρια προς τον ιδιωτικό τομέα. Δεν είναι κατηγορία, είναι μέσα από το τεχνικό δελτίο. Δηλαδή είπαμε σε κάποιες επεμβάσεις, πχ καταρράκτες, λέω ένα παράδειγμα όπου είναι πάρα πολλά τα περιστατικά στην αναμονή και που δεν προλαβαίνει το ΕΣΥ να τα κάνει όλα. δίνουμε τη δυνατότητα στον ασθενή αν το επιθυμεί να πάει και σε ιδιωτική κλινική και το πληρώνουμε εμείς. Αυτό δεν είναι κρυφό. Είναι το τεχνικό δελτίο του Ταμείου. (…) Αλλά επειδή είδα μία ανάρτηση του κυρίου Πολάκη πριν από δύο εβδομάδες, κόβει τα λεφτά από το ΕΣΥ για να τα δώσει σε ιδιώτες και με πιάνουν τα γέλια. Το Ταμείο Ανάκαμψης έχει τεχνικό δελτίο και κανόνες. Είναι άλλα τα λεφτά που πάνε στο ΕΣΥ, άλλα τα λεφτά που πάνε σε ιδιώτες. Για να μεταφέρω λεφτά από το ένα στο άλλο πρέπει να αλλάξω το τεχνικό δελτίο».

Μιλώντας για τη μεγάλη εικόνα στο ΕΣΥ, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως είναι πολύ καλή. «Πάντα θα υπάρχουν προβλήματα. Το ΕΣΥ είναι ένα τεράστιο και βαρυσήμαντο σύστημα. Διαχειρίζεται 85 εκατομμύρια περιστατικά τον χρόνο. Εγώ είχα την εξαιρετική τύχη να είμαι υπουργός Υγείας πριν από 10 χρόνια. Δεν δέχομαι αυτή την γκρίνια που υπάρχει, γιατί έχω ζήσει το ΕΣΥ προ δεκαετίας, το ξέρω».

Σε ό,τι αφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας ασθενής μπαίνοντας σε ένα δημόσιο νοσοκομείο, από τον χρόνο που χρειάζεται για να εισαχθεί, μέχρι τη στιγμή που θα μπει στο δωμάτιο και μπορεί να μην υπάρχουν σεντόνια, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε τα εξής.

«Όλα αυτά που είπατε είναι πραγματικά προβλήματα και όλες οι δράσεις που περιέγραψα προηγουμένως είναι για να αντιμετωπίσουν αυτά τα πραγματικά προβλήματα. Για το σεντόνι δεν έχω μιλήσει ακόμα. Έχουμε και εκεί σχέδια να κάνουμε. Το έχω ανακοινώσει. Είναι άλλο πράγμα το σεντόνι. Έχει να κάνει με τις προμήθειες και το facilitymanagement των νοσοκομείων. Είναι κάτι άλλο. Σε λίγες μέρες θα κάνουμε σχετικές ανακοινώσεις και εκεί και με αυτό ασχολούμαι και πολύ και έχουμε δουλέψει πολύ, είμαστε πολύ ώριμοι να δώσουμε λύσεις και στο σεντόνι. Και θα πω γιατί λέω για το σεντόνι.

Εκνευρίζομαι πολύ και θεωρώ πολύ άδικο για το ΕΣΥ που είναι πραγματικό αυτός, συμβαίνει, να έχεις ένα σύστημα που παθαίνεις δυστυχώς μια βαριά μορφή καρκίνου, μπαίνεις σε ένα μεγάλο νοσοκομείο, στον Άγιο Σάββα, στο Παπανικολάου και σου παρέχει το σύστημα δωρεάν ανοσοθεραπεία, δηλαδή μια θεραπεία που κάνει 500.000 ευρώ, στη δίνει δωρεάν για να γίνεις καλά. Και βγαίνεις και λες δεν βρήκα σεντόνι. Και είναι αλήθεια ότι δεν βρήκες σεντόνι. Δεν λέω ότι το λες ψέματα. Και λες τώρα, για δες τώρα ένα σύστημα που έχει δώσει στον άνθρωπο αυτόν 500.000 δωρεάν και αδικείται γιατί δε βρήκε σεντόνι».

«Ως υπουργός, θεωρώ ότι αδικείται πάρα πολύ το σύστημα μας από αυτή την εικόνα που είναι πραγματική και θα βρούμε λύση και για αυτό. Αλλά η ιδέα ότι το ΕΣΥ γενικά δεν λειτουργεί, θέλω να σας πω ειλικρινά επειδή πια έχω γνώση όλων των ζητημάτων υγείας του κόσμου, όλων, αυτή η ιδέα που έχουμε στην Ελλάδα, ότι πας στο εξωτερικό και έρχεται κατευθείαν γιατρός και σε βρίσκει, όλα αυτά είναι παραμύθια της Χαλιμάς» προσέθεσε.

«Αντί να ασχοληθούμε πώς δεν θα ξαναζήσουμε ποτέ ένα τέτοιο δυστύχημα, ασχολούμασταν με το αν ο Μητσοτάκης είναι λαθρέμπορος»

Ως προς το μείζον ζήτημα της επικαιρότητας, την τραγωδία των Τεμπών και τις εξελίξεις σχετικά με τα πορίσματα που κατατέθηκαν στον Εφέτη Ανακριτή Λάρισας, ζητηθείς να κάνει κάποιο σχόλιο, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως είχε πει από την πρώτη στιγμή ότι είναι αδικία για το γεγονός που συνέβη και για τα θύματα ότι αντί η εστίαση να γίνεται στο δυστύχημα και στο πώς συνέβη, η Ελλάδα ασχολείτο, για πολιτικούς σκοπούς ορισμένων, με παραμύθια.

«Όλη η συζήτηση περί παράνομου φορτίου, περί λαθρεμπόρων, περί ξυλολίου που ξεκίνησε από τον Στέφανο Χίο και τον Κυριάκο Βελόπουλο και που έγινε κεντρικό θέμα συζήτησης στην Ελλάδα επί σειρά μηνών και κατέβασε τον κόσμο στους δρόμους, είναι μία μεγάλη συλλογική μας απάτη, η οποία εκτός από την ανηθικότητα που είχε και εξηγώ γιατί είναι ανηθικότητα, είναι δυνατόν να λες στα σοβαρά ότι μια κυβέρνηση για ιδιοτελείς οικονομικούς σκοπούς πάει να συγκαλύψει δολοφόνους; Δηλαδή, απορώ αυτοί που τα λέγανε πώς έχουν το κουράγιο να τα λένε; Δηλαδή έχεις μία κυβέρνηση τεράτων. Αυτό θα σήμαινε αυτό. Αντί να ασχοληθούμε πώς δεν θα ξαναζήσουμε ποτέ ένα τέτοιο δυστύχημα, πώς θα εξασφαλίσουμε ότι δεν θα κινδυνεύσει κανένας άνθρωπος απ’ τα τρένα, οπουδήποτε αλλού, ασχολούμασταν με το αν ο Μητσοτάκης είναι λαθρέμπορος. Ε, αυτό το είπα από την πρώτη στιγμή, το είπα με θάρρος, το είπα με ένταση και το πλήρωσα. Αλλά το λέω σε εσάς τους δύο, που έχετε παιδεία και φαίνεται. Έχει μία σκηνή ο Σοφοκλής στον Οιδίποδα Τύραννο, όταν ο μάντης Τειρεσίας αποκαλύπτει στον Οιδίποδα το δράμα, δηλαδή την αλήθεια, ότι ο Οιδίπους είχε σκοτώσει τον πατέρα του, είχε παντρευτεί τη μητέρα του. Όταν του το είπε λοιπόν αυτό, ότι αυτός είναι ο δολοφόνος του προηγούμενου βασιλιά και ήταν ο πατέρας του, ο Οιδίπους γίνεται έξαλλος και του λέει, πώς τολμάς και μου λες κάτι τέτοιο; Κι απαντάει ο Τειρεσίας. Τολμώ με τη δύναμη της αλήθειας. Εάν ακόμα η αλήθεια έχει κάποια αξία σε αυτόν τον τόπο. Λοιπόν, αυτό που έχει συμβεί με το ξυλόλιο και όλα τα υπόλοιπα, είναι ότι στο τέλος η αλήθεια νίκησε το ψέμα. Αυτό έγινε» είπε καταλήγοντας ο υπουργός.