Μαύρα σύννεφα σκεπάζουν Αθήνα και Τελ Αβίβ για τα μεικτά σήματα που εκπέμπει η Ουάσινγκτον σχετικά με την πολιτική των στρατιωτικών εξαγωγών της, καθώς ενέκρινε την ενδεχόμενη πώληση προηγμένων πυραυλικών συστημάτων στην Άγκυρα. Έπειτα από εβδομάδες σχετικής στασιμότητας στο θέμα των κυρώσεων CAATSA, ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται λοιπόν πως προσανατολίζεται στην άρση των εναπομεινάντων περιορισμών προς την Άγκυρα, κίνηση που συνεπάγεται την αποδέσμευση των μαχητικών F-35 και ενδεχομένως να διατάρασσε τις ισορροπίες σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

*Διαβάστε: Η Άγκυρα θέλει να ανατρέψει την αεροπορική υπεροχή της Ελλάδας: Ο "πόλεμος" για τα ευρωπαϊκά μαχητικά

Ανησυχίες σε Αθήνα και Τελ Αβίβ για τον επανεξοπλισμό της Τουρκίας με την έγκριση των ΗΠΑ

Είναι εμφανές πως η Τουρκία επιθυμεί διακαώς την επιστροφή της στο πρόγραμμα των «αόρατων» μαχητικών 5ης γενιάς προκειμένου να γεφυρώσει το επικείμενο τεχνολογικό χάσμα με την Ελλάδα, η οποία θα αποκτήσει 20 F-35 μετά το 2028, και κινείται πολυεπίπεδα για να εξασφαλίσει τη στρατιωτική υπεροπλία της. Από τη μία, εξακολουθεί να ασκεί πιέσεις στην Ουάσινγκτον για ένα πρόγραμμα-μαμούθ 40 νέων F-16 Viper και κιτ εκσυγχρονισμού άλλων 79 παλαιότερων μαχητικών του τύπου στο επίπεδο Viper. Παράλληλα, όμως, έχει εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον και για την απόκτηση 40 μαχητικών Eurofighter Typhoon, τα οποία θέλει να συνδυάσει ως συμφωνία «πακέτο» με πυραύλους αέρος-αέρος Meteor, εντείνοντας μάλιστα τις πιέσεις της προς τις ευρωπαϊκές χώρες-παραγωγούς των σύγχρονων οπλικών συστημάτων.

Οι ανησυχίες για τον επιθετικό επανεξοπλισμό της Άγκυρας, που θα άλλαζε τις ισορροπίες σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, εντάθηκαν μετά το «πράσινο φως» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την πώληση πυραύλων αέρος-αέρος Amraam και Sidewinder. Και μπορεί οι ποσότητες των πυραύλων να είναι μικρές -53 και 60 κομμάτια αντίστοιχα-, αλλά είναι ενδεικτικές της διάθεσης της Τουρκίας να αυξήσει τις ποσότητες όπλων που διαθέτει, καθώς και της Ουάσινγκτον να επαναπροσδιορίσει τους αμυντικούς δεσμούς που διατηρεί με την Άγκυρα.


Προβληματισμός και αντιδράσεις

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Itamar Eichner στον ιστοτόπο Ynetnews.com, το Τελ Αβίβ έχει διαβιβάσει μηνύματα στην κυβέρνηση Τραμπ ότι αντιτίθεται στην πιθανή πώληση στην Άγκυρα, φοβούμενο πως μια τέτοια κίνηση θα έβλαπτε το στρατιωτικό του πλεονέκτημα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Οι ανησυχίες του Ισραήλ έρχονται εν μέσω αυξανόμενης απογοήτευσης για την ολοένα και πιο επιθετική ρητορική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη δήλωσή του «μακάρι ο Αλλάχ να καταστρέψει το Σιωνιστικό Ισραήλ».

Τον έντονο προβληματισμό τους για τη συνεχιζόμενη επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας, εντός και εκτός συνόρων, εξέφρασαν, προ ολίγων ημερών, και Αμερικανοί νομοθέτες, σε επιστολή τους προς τον Ντόναλντ Τραμπ. «Σας προτρέπουμε να του εξηγήσετε, μεταξύ άλλων, ότι δεν είναι δυνατή η απόκτηση των μαχητικών αεροσκαφών F-35, να τον φέρετε αντιμέτωπο με τις ενέργειές του σε σχέση με την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, να του μιλήσετε για την προσωπική σχέση του με ισλαμιστικές τρομοκρατικές ομάδες, όπως η Χαμάς, και για τον σεβασμό των πολιτικών αντιπάλων του και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εντός της Τουρκίας», αναφέρουν οι Αμερικανοί βουλευτές. Προειδοποιούν δε πως οι προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας απειλούν τη συνοχή του ΝΑΤΟ, υπονομεύουν τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα θεμελιώδη στρατηγικά συμφέροντα, τις συμμαχίες και τις αξίες των ΗΠΑ.