Με πτήση της γραμμής αναχώρησε χθες το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις ΗΠΑ προκειμένου να παραστεί στις τελετές αποφοίτησης των παιδιών του και την Τρίτη να προεδρεύσει και να μιλήσει στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών - με αφορμή βέβαια την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας που ασκεί η χώρα μας από την 1η Μαΐου. Τόσο η παρουσία του πρωθυπουργού όσο και η ανάληψη της προεδρίας δίνουν την ευκαιρία στην Αθήνα να αναδείξει το ισχυρό διπλωματικό της αποτύπωμα και να ενισχύσει τον ρόλο της ως «παίκτη» στο διεθνές σκηνικό και γέφυρας μεταξύ Ανατολής και Δύσης, Βορρά και Νότου.

*Διαβάστε: Μητσοτάκης: Στις ΗΠΑ για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ - Θα παρευρεθεί και στις τελετές αποφοίτησης των παιδιών του


Ο Μητσοτάκης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: Η ομιλία του πρωθυπουργού με φόντο τους τουρκικούς λεονταρισμούς

Θέτοντας κεντρικά το Δίκαιο της Θάλασσας και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών ως βασικούς οδηγούς της εξωτερικής πολιτικής και ως απάντηση στους αναθεωρητισμούς της τουρκικής πλευράς εν μέσω δε γενικότερης γεωπολιτικής αστάθειας. Κατά την ελληνική προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας η χώρα μας στοχεύει να φέρει στο παγκόσμιο προσκήνιο την ασφάλεια στη θάλασσα. Της συζήτησης, άλλωστε, με τίτλο «Ενισχυμένη Ασφάλεια στη Θάλασσα μέσω Διεθνούς Συνεργασίας για Παγκόσμια Σταθερότητα», θα προεδρεύσει ο κ. Μητσοτάκης, με βασικούς ομιλητές τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, και την πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Μελίνα Τραυλού. Σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός θα απευθύνει την ομιλία του, στις 20 Μαΐου, κατά την οποία θα εστιάσει στη θαλάσσια ασφάλεια που αποτελεί μία από τις έξι προτεραιότητες της διετούς θητείας της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας και θα αποτελέσει αντικείμενο της κεντρικής εκδήλωσης υψηλού επιπέδου που θα λάβει χώρα την προσεχή Τρίτη στη Νέα Υόρκη.

Παράλληλα, ιδιαίτερο συμβολισμό φέρει η επιλογή του αντικειμένου της θαλάσσιας ασφάλειας για τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, καθώς στοχεύει στην περαιτέρω ανάδειξη της χώρας ως πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Με την Αθήνα να προωθεί στα διεθνή φόρα τον σεβασμό του Δικαίου της Θάλασσας και την εφαρμογή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS). Υπενθυμίζουμε ότι η Τουρκία συγκαταλέγεται στις λίγες χώρες που δεν έχουν υπογράψει το Δίκαιο της Θάλασσας, το οποίο όμως θεωρείται το διεθνές νομικό εργαλείο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.

Η ελληνική πλευρά άλλωστε επικαλείται αυτή τη διεθνή συνθήκη για τον καθορισμό των ΑΟΖ. Η ομιλία του πρωθυπουργού θα κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση, με φόντο τους τουρκικούς λεονταρισμούς και στον απόηχο της έκδοσης της πράξης συγκρότησης της Εθνικής Χωρικής Στρατηγικής για τον Θαλάσσιο Χώρο (ΕΧΣΘΧ), με την οποία εξειδικεύεται και αποτυπώνεται σε χάρτη ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός (ΘΧΣ) της χώρας. Θέτοντας για πρώτη φορά σε επίσημο κείμενο της ΕΕ τα απώτατα δυνητικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, με την κυβέρνηση να διαμηνύει ότι λύνει εκκρεμότητες, επιδιώκοντας πάντα θετικό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Στις θεματικές της ελληνικής προεδρίας συμπεριλαμβάνεται η προστασία των αμάχων σε καιρό πολέμου, υπό τον εύλογο τίτλο «Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια» και «Παιδιά σε Ένοπλες Συγκρούσεις».

Ούτως ή άλλως η παρουσία της Ελλάδας από την 1η Ιανουαρίου στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ως μη μόνιμου μέλους, εισάγει τη χώρα μας για την επόμενη διετία στο κέντρο της λήψης αποφάσεων για σημαντικές διεθνείς κρίσεις. Και παράλληλα στην προώθηση κρίσιμων εθνικών προτεραιοτήτων, με φόντο τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας αλλά και την προσπάθεια επανεκκίνησης των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Μετά την επίσκεψη στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει τις επισκέψεις στο εξωτερικό, καθώς από τις 9 έως τις 13 Ιουνίου θα βρίσκεται στη Νίκαια της Γαλλίας στην 3η Διάσκεψη του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς, για να απευθύνει ομιλία με φόντο την κατάθεση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού και τα θαλάσσια πάρκα τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες. Λίγο αργότερα, την Τρίτη 24 και την Τετάρτη 25 Ιουνίου, θα διεξαχθεί στη Χάγη η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου επίσης θα είναι παρών ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή