Χρίστος Δήμας στα Παραπολιτικά 90,1: "Το υπουργείο δεν έχει καμία ανάμειξη στην απόλυση Γενιδούνια" - Πότε θα έρθουν τα πρώτα γρήγορα τρένα
Συνέντευξη στα Παραπολιτικά 90,1
"Γίνεται μια πολύ σοβαρή προσπάθεια για να έχουμε ακόμα ασφαλέστερους και καλύτερους σιδηρόδρομους", σημείωσε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Χρίστος Δήμας

«Το Υπουργείο δεν έχει καμία ανάμειξη στην απόλυση του συνδικαλιστή Γενιδούνια», ξεκαθάρισε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Χρίστος Δήμας, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.
Διαβάστε: Γενιδούνιας στα Παραπολιτικά 90,1: Θα προσφύγω με κάθε μέσο κατά της Hellenic Train - Πρόκειται για μια εκδικητική απόλυση
Για τον σιδηρόδρομο, ο κ. Δήμας είπε: «Στο προηγούμενο υπουργικό συμβούλιο ο αρμόδιος υπουργός παρουσίασε τις κεντρικές γραμμές του σχεδίου νόμου για το διάδοχο σχήμα του ΟΣΕ, εκεί έχουμε πολλές και σημαντικές καινοτομίες. Θέλω να τονίσω ότι θα λειτουργεί προφανώς με περισσότερα ιδιωτικονομικά κριτήρια, θα υπάρχει πολύ πιο αναλυτική, ενδελεχής, επανεκπαίδευση του προσωπικού, αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, καινοτόμων τεχνολογιών. Την ίδια στιγμή εδώ και 15 μέρες έχουμε συμβασιοποιήσει τα έργα αποκατάστασης τα σιδηροδρομικά από τη θεομηνία Daniel, άρα και η αποκατάσταση της σιδηροδρομικής γραμμής προχωράει κι αυτή με γρήγορους ρυθμούς. Γίνεται μια πολύ σοβαρή προσπάθεια, ώστε να έχουμε ακόμα ασφαλέστερους και καλύτερους σιδηρόδρομους».
Ερωτηθείς πότε θα έρθουν τα πρώτα γρήγορα τρένα, ο κ. Δήμας απάντησε: «Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τους Ιταλούς, γίνεται κοινή προσπάθεια και από τις δύο πλευρές ώστε να μπορέσουμε να επιταχύνουμε τις διαδικασίες. Δεν μπορώ να σας πω συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αλλά η διαδικασία έχει ξεκινήσει και προχωράει με πάρα πολύ καλούς ρυθμούς. Σε αυτό στο οποίο είμαι αφοσιωμένος είναι να συμβασιοποιηθούν, που συμβασιοποιήθηκαν, τα έργα αποκατάστασης του σιδηρόδρομου, να τρέξουν τα έργα αυτά ώστε να μπορέσουμε να έχουμε και τους νέους συρμούς. Είναι απολύτως αλληλένδετα, για να μπορέσουν να έρθουν οι συρμοί πρέπει το δίκτυο να έχει πλήρως αποκατασταθεί. Και έχουμε κάνει τα βήματα για την αποκατάσταση των σιδηροδρομικών δικτύων αλλά και τα βήματα που χρειάζονται για να έρθουν οι συρμοί». Στην ερώτηση αν θα τα έχουμε στο τέλος του ’26, απάντησε: «Ελπίζω πως ναι...».
«Σαφέστατα πιέζουμε για τον εκσυγχρονισμό και το προχωρούμε. Ο σκοπός μας είναι να μπορέσουμε να προσελκύσουμε και ανθρώπους από τον ιδιωτικό τομέα ακόμα και με καλύτερες αμοιβές σε κάποιες περιπτώσεις... Το σχέδιο νόμου προβλέπει αρκετά ριζικές αλλαγές στο διάδοχο σχήμα», συμπλήρωσε.
«Ο ΒΟΑΚ είναι η τελευταία μεγάλη εκκρεμότητα της ελληνικής πολιτείας όσον αφορά τα μεγάλα δίκτυα αυτοκινητόδρομων. Ήδη σε κάποια τμήματα εκτελούνται εργασίες, υπάρχουν εργοτάξια. Συγκεκριμένα από τον Άγιο Νικόλαο έως την Νεάπολη έχουμε το δημόσιο έργο το οποίο προχωράει με πολύ καλούς ρυθμούς. Από τη Νεάπολη στη Χερσόνησο εκεί πέρα είναι το ΣΔΙΤ, όποιος περάσει από εκεί θα δει εργοτάξια να δουλεύουνε πυρετωδώς, και αυτό προχωράει με πολύ καλούς ρυθμούς. Την περασμένη Παρασκευή υπογράψαμε το κεντρικό τμήμα του ΒΟΑΚ, τα 157 χλμ. που θα συνδέουν Χανιά-Ηράκλειο. Όλοι καταλαβαίνουμε τη σημασία τού να έχουμε έναν σύγχρονο ασφαλή αυτοκινητόδρομο στην Κρήτη. Μετά υπάρχει και η προαίρεση δυτικά των Χανίων, από τα Χανιά μέχρι την Κίσσαμο, την οποία θα ενεργοποιήσουμε και φυσικά αυτό το οποίο ανακοινώσαμε είναι και ανατολικά του Αγ. Νικολάου υπάρχουν σχεδόν ώριμες μελέτες μέχρι την Παχιά Άμμο. Η Παχιά Άμμος είναι ο κόμβος για να φτάσει κανείς νότια στην Ιεράπετρα και επίσης θα χρηματοδοτήσουμε τις μελέτες ώστε να φτάσουμε μέχρι τη Σητεία», επισήμανε.
«Στο έργο Πάτρα-Πύργος εφαρμόσαμε για πρώτη φορά πιλοτικά μέτρα αυξημένης οδικής ασφάλειας, αυτά είχαν θεαματικά αποτελέσματα. Στον ΒΟΑΚ θα εφαρμόσουμε από το καλοκαίρι αντίστοιχα μέτρα οδικής ασφάλειας -έχουμε κάνει τις απαραίτητες μελέτες- στα σημεία στα οποία υπήρχαν αυξημένα ατυχήματα με δύο στόχους. Ο πρώτος στόχος είναι να μειώσουμε τα τροχαία ατυχήματα και ειδικότερα τα θανατηφόρα και τους σοβαρούς τραυματισμούς, ο δεύτερος στόχος είναι να έχουμε ακόμα καλύτερη ρύθμιση κυκλοφορίας», κατέληξε.
Διαβάστε: Γενιδούνιας στα Παραπολιτικά 90,1: Θα προσφύγω με κάθε μέσο κατά της Hellenic Train - Πρόκειται για μια εκδικητική απόλυση
Χρίστος Δήμας: Γίνεται μια πολύ σοβαρή προσπάθεια για να έχουμε ακόμα ασφαλέστερους και καλύτερους σιδηρόδρομους
Για τον σιδηρόδρομο, ο κ. Δήμας είπε: «Στο προηγούμενο υπουργικό συμβούλιο ο αρμόδιος υπουργός παρουσίασε τις κεντρικές γραμμές του σχεδίου νόμου για το διάδοχο σχήμα του ΟΣΕ, εκεί έχουμε πολλές και σημαντικές καινοτομίες. Θέλω να τονίσω ότι θα λειτουργεί προφανώς με περισσότερα ιδιωτικονομικά κριτήρια, θα υπάρχει πολύ πιο αναλυτική, ενδελεχής, επανεκπαίδευση του προσωπικού, αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, καινοτόμων τεχνολογιών. Την ίδια στιγμή εδώ και 15 μέρες έχουμε συμβασιοποιήσει τα έργα αποκατάστασης τα σιδηροδρομικά από τη θεομηνία Daniel, άρα και η αποκατάσταση της σιδηροδρομικής γραμμής προχωράει κι αυτή με γρήγορους ρυθμούς. Γίνεται μια πολύ σοβαρή προσπάθεια, ώστε να έχουμε ακόμα ασφαλέστερους και καλύτερους σιδηρόδρομους».Ερωτηθείς πότε θα έρθουν τα πρώτα γρήγορα τρένα, ο κ. Δήμας απάντησε: «Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τους Ιταλούς, γίνεται κοινή προσπάθεια και από τις δύο πλευρές ώστε να μπορέσουμε να επιταχύνουμε τις διαδικασίες. Δεν μπορώ να σας πω συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αλλά η διαδικασία έχει ξεκινήσει και προχωράει με πάρα πολύ καλούς ρυθμούς. Σε αυτό στο οποίο είμαι αφοσιωμένος είναι να συμβασιοποιηθούν, που συμβασιοποιήθηκαν, τα έργα αποκατάστασης του σιδηρόδρομου, να τρέξουν τα έργα αυτά ώστε να μπορέσουμε να έχουμε και τους νέους συρμούς. Είναι απολύτως αλληλένδετα, για να μπορέσουν να έρθουν οι συρμοί πρέπει το δίκτυο να έχει πλήρως αποκατασταθεί. Και έχουμε κάνει τα βήματα για την αποκατάσταση των σιδηροδρομικών δικτύων αλλά και τα βήματα που χρειάζονται για να έρθουν οι συρμοί». Στην ερώτηση αν θα τα έχουμε στο τέλος του ’26, απάντησε: «Ελπίζω πως ναι...».
«Σαφέστατα πιέζουμε για τον εκσυγχρονισμό και το προχωρούμε. Ο σκοπός μας είναι να μπορέσουμε να προσελκύσουμε και ανθρώπους από τον ιδιωτικό τομέα ακόμα και με καλύτερες αμοιβές σε κάποιες περιπτώσεις... Το σχέδιο νόμου προβλέπει αρκετά ριζικές αλλαγές στο διάδοχο σχήμα», συμπλήρωσε.
"Ο ΒΟΑΚ είναι η τελευταία μεγάλη εκκρεμότητα της ελληνικής πολιτείας"
«Ο ΒΟΑΚ είναι η τελευταία μεγάλη εκκρεμότητα της ελληνικής πολιτείας όσον αφορά τα μεγάλα δίκτυα αυτοκινητόδρομων. Ήδη σε κάποια τμήματα εκτελούνται εργασίες, υπάρχουν εργοτάξια. Συγκεκριμένα από τον Άγιο Νικόλαο έως την Νεάπολη έχουμε το δημόσιο έργο το οποίο προχωράει με πολύ καλούς ρυθμούς. Από τη Νεάπολη στη Χερσόνησο εκεί πέρα είναι το ΣΔΙΤ, όποιος περάσει από εκεί θα δει εργοτάξια να δουλεύουνε πυρετωδώς, και αυτό προχωράει με πολύ καλούς ρυθμούς. Την περασμένη Παρασκευή υπογράψαμε το κεντρικό τμήμα του ΒΟΑΚ, τα 157 χλμ. που θα συνδέουν Χανιά-Ηράκλειο. Όλοι καταλαβαίνουμε τη σημασία τού να έχουμε έναν σύγχρονο ασφαλή αυτοκινητόδρομο στην Κρήτη. Μετά υπάρχει και η προαίρεση δυτικά των Χανίων, από τα Χανιά μέχρι την Κίσσαμο, την οποία θα ενεργοποιήσουμε και φυσικά αυτό το οποίο ανακοινώσαμε είναι και ανατολικά του Αγ. Νικολάου υπάρχουν σχεδόν ώριμες μελέτες μέχρι την Παχιά Άμμο. Η Παχιά Άμμος είναι ο κόμβος για να φτάσει κανείς νότια στην Ιεράπετρα και επίσης θα χρηματοδοτήσουμε τις μελέτες ώστε να φτάσουμε μέχρι τη Σητεία», επισήμανε.«Στο έργο Πάτρα-Πύργος εφαρμόσαμε για πρώτη φορά πιλοτικά μέτρα αυξημένης οδικής ασφάλειας, αυτά είχαν θεαματικά αποτελέσματα. Στον ΒΟΑΚ θα εφαρμόσουμε από το καλοκαίρι αντίστοιχα μέτρα οδικής ασφάλειας -έχουμε κάνει τις απαραίτητες μελέτες- στα σημεία στα οποία υπήρχαν αυξημένα ατυχήματα με δύο στόχους. Ο πρώτος στόχος είναι να μειώσουμε τα τροχαία ατυχήματα και ειδικότερα τα θανατηφόρα και τους σοβαρούς τραυματισμούς, ο δεύτερος στόχος είναι να έχουμε ακόμα καλύτερη ρύθμιση κυκλοφορίας», κατέληξε.