Για τη χθεσινή συνάντηση Νέας Αριστεράς - ΣΥΡΙΖΑ μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Έφη Αχτσιόγλου. «Υπήρξε κοινή διαπίστωση ως προς το ότι θα πρέπει να ερευνήσει η Βουλή το σύνολο των ποινικών ευθυνών για το σύνολο των εμπλεκόμενων προσώπων. Για να μπορέσει αυτό να γίνει, χρειάζεται να υπάρξει σοβαρή νομική δουλειά. Συμφώνησαν τα δύο μέρη ως προς το ότι είναι αναγκαίο να γίνει αυτή η δουλειά, για να μπορέσουν να επιβληθούν οι ευθύνες όλων και για να μπορέσουμε κατά το δυνατόν να οδηγηθούμε σε μια Προανακριτική, η οποία δεν θα επιτρέψει στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία να υπεκφύγει και να κάνει μια διαδικασία τύπου Τριαντόπουλου», είπε αρχικά.

Διαβάστε: Χρίστος Δήμας στα Παραπολιτικά 90,1: "Το υπουργείο δεν έχει καμία ανάμειξη στην απόλυση Γενιδούνια" - Πότε θα έρθουν τα πρώτα γρήγορα τρένα

Στην ερώτηση αν προχωρεί κανονικά η συνεργασία, η κ. Αχτσιόγλου απάντησε: «Εφόσον ευδοκιμήσει αυτή η συζήτηση. Συμφώνησαν στα βασικά και μένει να γίνει η νομική επεξεργασία».


Έφη Αχτσιόγλου για Τέμπη: Υπάρχουν ενδείξεις για τρία κακουργήματα που αφορούν τον κ. Καραμανλή

Ερωτηθείσα αν θέλουν να βάλουν και τον πρωθυπουργό μέσα στην Προανακριτική, απάντησε: «Τίποτα δεν αποκλείεται, ανάλογα με το τι θα προκύψει από τα στοιχεία της δικογραφίας, ωστόσο πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Εδώ δεν συζητάμε πολιτικές ευθύνες, εδώ συζητάμε ποινικές ευθύνες, ποινικά αδικήματα, είναι πολύ σφιχτό το πλαίσιο για να μπορέσεις να αποδείξεις κάτι τέτοιο. Θέλει προσοχή, δεν προκύπτει τόσο εύκολα, το γεγονός ότι ευθύνεται απολύτως πολιτικά δεν οδηγεί αμέσως ότι ευθύνεται και ποινικά, ενώ στον κ. Καραμανλή υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για τρία αδικήματα, τα οποία είναι κακουργηματικής φύσης. Είναι η διατάραξη συγκοινωνιών, η έκθεση προσώπων σε κίνδυνο ζωής και είναι και οι ανθρωποκτονίες». Στην ερώτηση αν θα βάλουν ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, απάντησε: «Αυτό θα το δούμε. Θα πρέπει να ελεγχθούν όλα προσεκτικά, τίποτα δεν αποκλείεται, υπάρχει και ο ενδεχόμενος δόλος. Αυτό δεν μπορώ εγώ να το προβλέψω από τώρα, θέλει νομική δουλειά και έρευνα του φακέλου της δικογραφίας».

Όσον αφορά την απαίτηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου να συμπεριληφθεί ο πρωθυπουργός στην Προανακριτική, είπε: «Θα το δούμε στη συνάντηση σήμερα. Εμείς από την αρχή είπαμε ότι εδώ χρειάζεται συνεργασία, ότι δεν είναι σωστό να κινηθεί κανείς βιαστικά, γρήγορα, μόνος του και χωρίς έλεγχο της δικογραφίας. Νομίζω ότι το ΠΑΣΟΚ κινήθηκε λάθος. Βιάστηκε πάρα πολύ να κινηθεί μόνο του και να μην απευθυνθεί σε κανέναν άλλο, εδώ δεν είναι μια υπόθεση ανταγωνισμού μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης, εδώ είναι μια υπόθεση που αφορά το σύνολο της κοινωνίας και πρέπει να υπάρξει κοινή ενέργεια, άρα θέλει συζήτηση. Θα γίνει η συνάντηση με την κ. Κωνσταντοπούλου, θα δούμε αν συμφωνεί στις προϋποθέσεις μας και θα προχωρήσει».

Για μια ενδεχόμενη συνεργασία της Νέας Αριστεράς με την Πλεύση Ελευθερίας συνολικά, ανέφερε: «Είναι πολύ διαφορετικό να μιλάμε για ένα ad hoc θέμα και είναι πολύ διαφορετικό να μιλάς γενικά για πολιτική συνεργασία. Αυτό προϋποθέτει πολύ πιο βαθύ διάλογο επί της ουσίας όλων των πολιτικών θεμάτων. Στην περίπτωση της Πλεύσης Ελευθερίας έχουμε ένα κόμμα το οποίο έχει επιδείξει μια συγκεκριμένη δυναμική στο ζήτημα των Τεμπών σε μια κατεύθυνση συγκεκριμενη, που αφορά την ποινική διάσταση του ζητήματος, όχι την πολιτική και δεν έχουμε εικόνα για ένα σύνολο θέσεων που αφορά το τι κάνουμε πολιτικά στην ελληνική κοινωνία. Οικονομία, δικαιοσύνη, κόστος ζωής, φορολογία, κράτος, παιδεία, υγεία και αυτά είναι πολύ βασικά για να μπορέσεις να προχωρήσεις σε συζητήσεις που να αφορούν πραγματικά πολιτική προγραμματική συνεργασία, άρα νομίζω πως κάτι τέτοιο προς το παρόν δεν φαίνεται».

Για το κατηγορητήριο του Κινήματος Δημοκρατίας, είπε: «Δεν είμαι βέβαιη αν στο κόμμα (του κ. Κασσελάκη) διάβασαν τη δικογραφία, δηλαδή κατέθεσαν μια πρόταση πριν καν διαβάσουν τη δικογραφία. Νομίζω ότι χρειάζεται σοβαρότητα. Βιαστικές κινήσεις έτσι απλά για μια εικόνα ότι γενικά τα βάζουμε με όλο το πολιτικό σύστημα δεν μας αφορούν. Οδηγεί και σε αντίστροφα αντανακλαστικά».

Ερωτηθείσα τι θα σημαίνει αν η ΝΔ ζητήσει την παραπομπή Καραμανλή για πλημμέλημα, απάντησε: «Το βασικό είναι να μην έχουμε μια προανακριτική τύπου Τριαντόπουλου, δηλαδή να μην έχουμε ένα φιάσκο, μια διαδικασία η οποία δεν θα είναι αυτή που προβλέπει το σύνταγμα. Στην περίπτωση Τριαντόπουλου δεν έγινε η διαδικασία, δεν συζήτησε η επιτροπή, δεν εξετάστηκαν μάρτυρες, δεν προέκυψε κατηγορητήριο, δεν γράφτηκε ένα κείμενο το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα να υπάρξει πραγματικός έλεγχος. Παραβιάστηκε το σύνταγμα γιατί το σύνταγμα προβλέπει ότι αυτά τα κάνει η Βουλή, η Βουλή είναι ο εισαγγελέας και νομίζω ότι θα έχει και νομικές συνέπειες. Θα έχει νομικές συνέπειες και για τα μέλη της επιτροπής, δηλαδή εκείνα τα οποία από την πλευρά της ΝΔ επέμειναν στο να κινηθούν έτσι».
«Εμείς δεν θα κινηθούμε νομικά, αλλά μπορεί ένας δικαστής να βρεθεί με έναν φάκελο ο οποίος δεν είναι στοιχειοθετημένος ως προς το αδίκημα και μπορεί να απαλλάξει», κατέληξε.