Σε εθνική παρέµβαση θα προχωρήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήµα του signature event του Συµβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ της ελληνικής προεδρίας για τη θαλάσσια ασφάλεια, την προσεχή Τρίτη στη Νέα Υόρκη, συνεχίζοντας τον διπλωµατικό µαραθώνιο µε επίκεντρο τη θετική εικόνα της ελληνικής οικονοµίας και την προώθηση των εθνικών µας θέσεων σε άµυνα και ασφάλεια, στον οποίο έχει αποδυθεί ο πρωθυπουργός, µε σειρά επαφών τόσο στο εξωτερικό όσο και στο Μέγαρο Μαξίµου.

Συµβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: Τα θέματα που αναμένεται να αναδείξει ο Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός στην παρέµβασή του, στην εκδήλωση Υψηλού Επιπέδου της 20ής Μαΐου, στο πλαίσιο της προεδρίας του Συµβουλίου Ασφαλείας Ηνωµένων Εθνών που ασκεί η Ελλάδα κατά τον µήνα Μάιο 2025 ως εκλεγµένο µέλος του Συµβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη διετία 2025-2026, αναµένεται να αναδείξει τις απειλές για τη θαλάσσια ασφάλεια και την ελεύθερη ναυσιπλοΐα, τη σηµασία της θαλάσσιας ασφάλειας για τη διεθνή ειρήνη, την ασφάλεια και τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο µε µε γνώµονα τον σεβασµό του ∆ικαίου της Θάλασσας και την εφαρµογή της Σύµβασης των Ηνωµένων Εθνών για το ∆ίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

Εξάλλου, η ελληνική προεδρία δίνει την ευκαιρία στην Αθήνα να αναδείξει το ισχυρό διπλωµατικό της αποτύπωµα και να ενισχύσει τον ρόλο της ως «παίκτη» στο διεθνές σκηνικό και γέφυρας µεταξύ Ανατολής και ∆ύσης, Βορρά και Νότου, έχοντας το ∆ιεθνές ∆ίκαιο και τον Χάρτη των Ηνωµένων Εθνών ως βασικούς οδηγούς της εξωτερικής της πολιτικής, µέσα σε ένα περιβάλλον γεωπολιτικής ασταθειας. Η θαλάσσια ασφάλεια, άλλωστε, αποτελεί ένα ζήτηµα που αφορά άµεσα και την ελληνική ναυσιπλοΐα, αλλά ταυτόχρονα βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας τόσο της αµερικανικής διοίκησης όσο και της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής, λόγω του παγκόσµιου εµπορίου και των πρόσφατων γεγονότων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Μηνύµατα µε φόντο την εξέλιξη στον ελληνοτουρκικό διάλογο

Μάλιστα, η παρέµβαση του πρωθυπουργού θα κινηθεί στην προσήλωση της Αθήνας στο ∆ιεθνές ∆ίκαιο, µε φόντο την εξέλιξη στον ελληνοτουρκικό διάλογο και στον απόηχο της έκδοσης της πράξης συγκρότησης της Εθνικής Χωρικής Στρατηγικής για τον Θαλάσσιο Χώρο, µε την οποία εξειδικεύεται και αποτυπώνεται σε χάρτη ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασµός (ΘΧΣ) της χώρας, θέτοντας πρώτη φορά σε επίσηµο κείµενο της Ε.Ε. τα απώτατα δυνητικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, µε την κυβέρνηση να διαµηνύει ότι λύνει εκκρεµότητες, επιδιώκοντας πάντα θετικό κλίµα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

∆υνατότητα παρεµβάσεων στη συνεδρίαση του Συµβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ έχουν όχι µόνο τα 15 κράτη-µέλη του Συµβουλίου Ασφαλείας, αλλά το σύνολο των µελών του ΟΗΕ που ενδιαφέρονται να παρέµβουν, ενώ στη συνεδρίαση θα συµµετέχουν διεθνείς φορείς. Στο διαδικαστικό κοµµάτι η συνεδρίαση της Τρίτης θα ξεκινήσει µε εισηγήσεις οµιλητών (briefers). Με βάση τον σχεδιασµό, στην κεντρική εκδήλωση της ελληνικής προεδρίας του Συµβουλίου Ασφαλείας θα µιλήσουν µεταξύ άλλων ο γενικός γραµµατέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και η πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Μελίνα Τραυλού.

Η Νέα Υόρκη αποτελεί έναν από τους σταθµούς του πρωθυπουργού που θα συνεχιστούν στις 9 Ιουνίου στη Νίκαια της Γαλλίας για την 3η ∆ιάσκεψη του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς, ενώ το διήµερο 24-25 Ιουνίου θα διεξαχθεί στη Χάγη η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, µε τον Κ. Μητσοτάκη να αναδεικνύει στα διεθνή και ευρωπαϊκά φόρα τα ελληνικά συµφερόντα.

Οι σχέσεις µε τους ηγέτες των µεγάλων ευρωπαϊκών χωρών

Σηµαντικό ρόλο διαδραµατίζουν οι άριστες προσωπικές σχέσεις που έχει καλλιεργήσει ο Κ. Μητσοτάκης µε τους ηγέτες των µεγάλων ευρωπαϊκών χωρών (Γαλλίας, Γερµανίας, Ιταλίας, Πολωνίας κ.λπ.) ή των σκανδιναβικών χωρών, καθώς επίσης µε την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Αντόνιο Κόστα. Η τακτική επαφή και η στενή σχέση που διατηρεί σε ανώτατο επίπεδο λειτουργεί ενισχυτικά στην προώθηση των ελληνικών θέσεων.

Ταυτόχρονα, η αλλαγή σελίδας της ελληνικής οικονοµίας δηµιουργεί συνθήκες για νέες επενδύσεις, ενώ η χώρα συνολικά στέλνει ένα µήνυµα δηµοσιονοµικής εξυγίανσης, µε την κυβέρνηση να αναλαµβάνει διεθνείς πρωτοβουλίες και να υλοποιεί σηµαντικές µεταρρυθµίσεις. ∆ιόλου τυχαίο είναι το γεγονός ότι η πρώτη επίσκεψη ξένου ηγέτη στην καγκελαρία στο Βερολίνο ήταν του Ελληνα πρωθυπουργού, που αποτυπώνει το επίπεδο των διµερών σχέσεων, αλλά και την προσωπική χηµεία που έχει αναπτυχθεί µεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του νέου καγκελάριου Φρίντριχ Μερτς.

Στην Ιταλία, οι άριστες σχέσεις µε την Τζόρτζια Μελόνι επιβεβαιώθηκαν µε την υπογραφή διµερών διυπουργικών συµφωνιών, αλλά και µε τη συµφωνία που επιτεύχθηκε για την προώθηση επενδύσεων σε ενέργεια και σιδηρόδροµους.

Ψηλά στην ατζέντα μεταναστευτικό και άμυνα

Για το Μεταναστευτικό, το κυριότερο ζητούµενο σε ευρωπαϊκό επίπεδο πλέον είναι η εφαρµογή του νέου Συµφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο και η διαµόρφωση και εφαρµογή µιας συντεταγµένης πολιτικής επιστροφών. ∆ηλαδή, η εξωτερική διάσταση του Μεταναστευτικού και η ενίσχυση της προστασίας των εξωτερικών συνόρων. Σύµφωνα µε κυβερνητικά στελέχη, οι δευτερογενείς ροές δεν αποτελούν κύριο θέµα πια και υπάρχει κατανόηση στη Γερµανία ότι η Ελλάδα προστατεύει τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα. Η σηµασία της προστασίας των εξωτερικών συνόρων και των επιστροφών αναγνωρίζεται από την Ιταλία, η οποία βρίσκεται, όπως και η Ελλάδα, στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.

Σε ό,τι αφορά την Άµυνα, η βασική θέση της Ελλάδας, που εκφράστηκε στις συνοµιλίες του πρωθυπουργού τόσο στο Βερολίνο όσο και στη Ρώµη, είναι ότι για να µπορούµε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης να έχουµε αµυντική συνεργασία µε τρίτες χώρες, δεν αρκεί µια χώρα να είναι τυπικά υποψήφια προς ένταξη στην Ένωση. Πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις συµµόρφωσης µε την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας ή να έχει Security and Defense Partership µε την Ε.Ε. Πρέπει, δηλαδή, να υπάρχουν σαφείς κανόνες. ∆ιαφορετικά, υπάρχει ο κίνδυνος να δηµιουργηθούν νέες εξαρτήσεις ή να αναπτύξουµε συνεργασίες µε παίκτες που δρουν ενάντια στα συµφέροντα της Ε.Ε.

Δημοσιεύτηκε στην Κυριακάτικη Απογευματινή