Η ψηφοφορία για την Προεδρία της ∆ηµοκρατίας, εκτός από τις ψήφους που θα έπαιρνε ο Κώστας Τασούλας, ήταν και µια µάχη µεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της πρόσκαιρης συµµαχίας ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς (ΝΕ.ΑΡ.) για τη δεύτερη θέση. Στις πρώτες ψηφοφορίες κέρδισε η Λούκα Κατσέλη, κοινή υποψήφια των δύο κοµµάτων της Αριστεράς, ωστόσο στην τελική ψηφοφορία επικράτησε ο Τάσος Γιαννίτσης, υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ, διότι το κόµµα του κ. Χαρίτση είχε αποχωρήσει από τη διαδικασία.

Διαβάστε: Τέμπη: "Κλειδώνει" η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για Προανακριτική - Κακουργηματικές πράξεις για Καραμανλή, Κεφαλογιάννη, Καραγιάννη και Παπαδόπουλο - Στο κάδρο και ο Σπίρτζης

Η ιστορία αναµένεται να επαναληφθεί µε την πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Κώστα Αχ. Καραµανλή, καθώς το ΠΑΣΟΚ θα είναι και πάλι µόνο του, ενώ διαφαίνεται πως θα υπάρξει κοινή πρόταση από τους Φάµελλο και Χαρίτση.  

Το ΠΑΣΟΚ διαθέτει σήµερα 34 βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ 26 και η Νέα Αριστερά 11. Η άτυπη µάχη µοιάζει αβέβαιη, δεδοµένου ότι δεν είναι σίγουρο αν θα συµφωνήσει το σύνολο των βουλευτών της Νέας Αριστεράς. Και αυτό γιατί πίσω από τη σχετική πρόταση οι πιο ψυλλιασµένοι εκτιµούν ότι κρύβεται η προσπάθεια για συνεργασία των δύο κοµµάτων, κάτι που απορρίπτει η πλειονότητα της Νέας Αριστεράς, αλλά όχι ο πρόεδρος του κόµµατος και µια σειρά από κορυφαία στελέχη.

Τέμπη: Τη Δευτέρα η πρόταση σύστασης Προανακριτικής από το ΠΑΣΟΚ

Όπως και να έχει, το ΠΑΣΟΚ καταθέτει αύριο, ∆ευτέρα, την πρότασή του, στην οποία θα συµπεριλαµβάνονται ο πρώην υπουργός Υποδοµών Κώστας Καραµανλής, οι πρώην υφυπουργοί Γιάννης Κεφαλογιάννης, Γιώργος Καραγιάννης και Μιχάλης Παπαδόπουλος, ενώ ειδική αναφορά θα γίνεται στον πρώην υπουργό Χρήστο Σπίρτζη. Η Χαριλάου Τρικούπη θέλει να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων έπειτα από ένα µακρύ διάστηµα εσωστρέφειας. Ο κ. Ανδρουλάκης ξεκαθάρισε πως δεν έχει πρόθεση συνεννόησης για το ζήτηµα αυτό, αφήνοντας τα άλλα κόµµατα να κάνουν τις δικές τους κινήσεις ή ενέργειες. Η αίσθηση που επικρατεί στα υψηλά πατώµατα της Χαριλάου Τρικούπη είναι πως το ΠΑΣΟΚ ανακάµπτει, µε το κλίµα αισιοδοξίας να ενισχύεται από την τετραήµερη περιοδεία που πραγµατοποίησε ο Νίκος Ανδρουλάκης στην Κρήτη. Σταθερά δίπλα του ήταν η Άννα ∆ιαµαντοπούλου, µε την οποία είναι σε συνεχή επικοινωνία, ενώ και µε τον Παύλο Γερουλάνο έχει βρεθεί κοινός τόπος συνεννόησης.

Νίκος Ανδρουλάκης: Αναθέρμανση των σχέσεων µε διαφωνούντες βουλευτές

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η βούληση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι να ζεστάνει τη σχέση του µε µια σειρά βουλευτών, αλλά και σηµαντικών στελεχών, µε τα οποία το προηγούµενο διάστηµα υπήρχε µια σχετική απόσταση, λόγω και των εσωκοµµατικών εκλογών. Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, θα υπάρχουν κατ’ ιδίαν συναντήσεις µε συγκεκριµένα στελέχη, προκειµένου να αποσαφηνιστούν και οι θέσεις ευθύνης που θα έχουν στην πορεία προς τις εθνικές εκλογές. Ο σχεδιασµός του προέδρου του ΠΑΣΟΚ περιλαµβάνει την ανάθεση συγκεκριµένων ρόλων για το συνέδριο (επικεφαλής οργανωτικής επιτροπής, 30µελές συντονιστικό κ.λπ.), για τη διεύρυνση του κόµµατος, για τη στελέχωση των ψηφοδελτίων, αλλά και για την καθηµερινή λειτουργία του κόµµατος. Ως προς το τελευταίο, µάλιστα, αναµένεται να ενισχυθεί ποικιλοτρόπως ο τοµέας επικοινωνίας, ενώ στο τραπέζι είναι και το θέµα του πρωινού καφέ, χωρίς όµως σταθερή σύνθεση, αλλά ανάλογα µε τα θέµατα που θα κυριαρχούν στην επικαιρότητα.

Ώσµωση ΣΥΡΙΖΑ - Νέας Αριστεράς με φόντο τα Τέμπη

Την ίδια ώρα, οι πολύ χαµηλές πτήσεις στις δηµοσκοπήσεις επιτείνουν το αρνητικό κλίµα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής έφερε στην επιφάνεια µια σειρά από εστίες που σιγοκαίουν και καθιστούν ακόµα πιο δύσκολο το έργο του κ. Φάµελλου. Ούτως ή άλλως, όµως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι εµφανώς αποδυναµωµένος, καθώς βουλευτές του κόµµατος τον αντιµετωπίζουν ως µεταβατικό, αναµένοντας τις πρωτοβουλίες του κ. Τσίπρα. Το συνέδριο του Ιουνίου µόνο εύκολο δεν θα είναι, καθώς η συνεργασία του Παύλου Πολάκη και του Νίκου Παππά δηµιουργεί ένα ισχυρό µπλοκ µε επιρροή στον κοµµατικό µηχανισµό.

Η ηγεσία του κόµµατος είναι εµφανές ότι επενδύει στη συνεργασία µε τον Αλέξη Χαρίτση και σε όσα στελέχη εγκαταλείψουν τη Νέα Αριστερά. Κορυφαίος κοµµατικός παράγοντας σχολίαζε πως «πόσο καλύτερα θα ήταν τα πράγµατα για τον ΣΥΡΙΖΑ αν, για παράδειγµα, είχε σε κοµβική θέση κοµµατικής ευθύνης την Εφη Αχτσιόγλου...». Η πρόσφατη συνάντηση του Σωκράτη Φάµελλου µε τον Αλέξη Χαρίτση µπορεί να είχε στο επίκεντρό της το θέµα των Τεµπών και της κοινής πρότασης για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, ωστόσο είναι σαφές πως αποτελεί τη «µαγιά» για περαιτέρω συνεργασίες. Μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι προφανές πως θα υπάρξουν ηχηρές αντιδράσεις, ωστόσο η βούληση του κ. Φάµελλου είναι να προχωρήσει, έχοντας και την πλειοψηφία για µια τέτοια προοπτική.

Ηγετική… µειοψηφία σε ζητήµατα στρατηγικής γραµµής

Πιο σύνθετα είναι τα πράγµατα για τη Νέα Αριστερά, καθώς εκεί επικρατεί το µοναδικό φαινόµενο να µειοψηφεί η ηγεσία σε ζητήµατα στρατηγικής γραµµής. Ο κ. Χαρίτσης, η κ. Αχτσιόγλου, ο κ. Τζανακόπουλος, ο κ. Βούτσης, ο κ. Μπίστης είναι µεταξύ αυτών που θα πάρουν µέρος στις πρωτοβουλίες για τη συνεργασία. Στον αντίποδα, στις φωνές της άρνησης επιστροφής στην Κουµουνδούρου συµπεριλαµβάνονται οι κ.κ. Τσακαλώτος, Σακελλαρίδης, Φίλης, Σκουρλέτης, Πέρκα, Αναγνωστοπούλου κ.ά.

Δημοσιεύτηκε στην Κυριακάτικη Απογευματινή