Αλέξης Τσίπρας: Αντιφατικές εισηγήσεις για την επάνοδό του στην κεντρική πολιτική - Ποιοι του λένε να μπει στη μάχη τώρα και ποιοι να περιμένει
Γιατί… φρενάρει ο Αλέξης και δεν επιστρέφει
Η απόφαση για νέο κόμμα, οι τύψεις για ΣΥΡΙΖΑ και Φάμελλο και οι επαφές Τσίπρα με στελέχη και επιχειρηματίες

Ο τίτλος του εμβληματικού έργου του Λένιν «Ένα βήμα μπρος, δύο βήματα πίσω» ταιριάζει γάντι και περιγράφει πλήρως τον τρόπο που λειτουργεί το τελευταίο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας - απόρροια και των αντιφατικών εισηγήσεων που δέχεται ο πρώην πρωθυπουργός από τους πολιτικούς του φίλους και τους συνομιλητές του για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να κινηθεί.
Το προηγούμενο διάστημα ήταν εμφανές πως ο κ. Τσίπρας είχε αρχίσει να πατάει γκάζι σε σχέση με την περαιτέρω ενεργοποίησή του στην κεντρική πολιτική σκηνή. Μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, διαφαίνεται πως έχει πατήσει φρένο ως προς τον χρόνο των αποφάσεων και τον πολιτικό του ρόλο.
Αλέξης Τσίπρας: Οι δύο αντικρουόμενες εισηγήσεις για την επιστροφή του
Η πρώτη λέει πως τώρα είναι η στιγμή να κάνει αισθητή την παρουσία του και να μπει για τα καλά στο πολιτικό παιχνίδι, μιας και όλη η προοδευτική αντιπολίτευση είναι σχετικά αδύναμη, όπως δείχνουν και τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς. Αναφέρουμε τα συγκεκριμένα κόμματα, διότι στο οπτικό πεδίο του δεν υπάρχει η Πλεύση Ελευθερίας, δεδομένου ότι ο κ. Τσίπρας δεν θέλει να μοιράζεται... ούτε τον πυρετό του με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και στις αήθεις επιθέσεις που του έκανε η τελευταία δεν μπήκε καν στον κόπο να της απαντήσει. Η δεύτερη λέει να περιμένει και βασίζεται στη λογική ότι τα σημερινά κόμματα δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τη Ν.Δ. - αντιθέτως, θα συνεχιστεί η φθορά τους. Στη δεύτερη κατηγορία υπάρχουν όμως και υποομάδες, καθώς κάποιοι λένε να περιμένει μερικούς μήνες και άλλοι να κάνει την κίνησή του μετά τις εθνικές εκλογές, προκειμένου να μην μπορεί κανείς να του χρεώσει πως δεν άφησε πολιτικό χώρο και δεν έδωσε χρόνο στα προοδευτικά κόμματα και ιδιαίτερα στον ΣΥΡΙΖΑ.
Τα ερωτήματα που προκύπτουν
Όπως και να έχει, πάντως, η απόφαση μόνο εύκολη δεν είναι για τον Αλέξη Τσίπρα όπως είναι σήμερα διαμορφωμένο το τοπίο. Γι' αυτό και ανακύπτουν ουκ ολίγα ερωτήματα, τα οποία δεν είναι έτοιμα να απαντηθούν. Ολα, μάλιστα, πηγάζουν από την εκτίμηση του κ. Τσίπρα πως απαιτείται ένα καινούργιο σχήμα, το οποίο δεν θα κουβαλάει ούτε τα κομματικά βαρίδια του παρελθόντος ούτε και πρόσωπα που είναι αρνητικά φορτισμένα, όπως θεωρεί πως είναι ο Παύλος Πολάκης, ο Νίκος Παππάς κ.ά.
Κατά συνέπεια, το πρώτο ερώτημα είναι η σχέση του με τον ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένου ότι παραμένει βουλευτής και, μάλιστα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «Π», σε καμία περίπτωση δεν θέλει να δημιουργήσει θέματα στον Σωκράτη Φάμελλο. Για παράδειγμα, στα μέσα Ιουνίου είναι το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Θα πάει σε αυτό και, πολύ περισσότερο, θα μιλήσει; Οποια απόφαση και αν πάρει, θα προκαλέσει εκ των πραγμάτων ευρύτερες συζητήσεις. Ακολούθως, τι θα κάνει σε σχέση με τη δική του παρουσία στη Βουλή; Δεδομένης και της ισχνής δημοσκοπικής κατάστασης του ΣΥΡΙΖΑ, μόνο εύκολη δεν είναι η επιλογή εκλογικής περιφέρειας. Ως πρώην πρωθυπουργός, δεν χρειάζεται σταυρό, αρκεί να βγάλει το κόμμα έδρα στην περιφέρεια όπου θα πολιτευτεί. Σήμερα είναι βουλευτής Α’ Πειραιά και μοιάζει σχεδόν απίθανο να εκλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ βουλευτή στο μεγάλο λιμάνι. Μια σκέψη ίσως είναι η Α’ Αθηνών, στην οποία εκλεγόταν από το 2009 και σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει βουλευτή, μιας και οι δύο εκλεγμένοι του, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο Νάσος Ηλιόπουλος, έχουν μετακομίσει στη Νέα Αριστερά.
Η ύστατη λύση είναι να τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Σε αυτή την περίπτωση θα οφείλει να δώσει ουσιαστικά τη μάχη για το κόμμα, να περιοδεύσει σε διάφορες περιοχές κ.λπ. Ταυτόχρονα, όμως, αν είναι επικεφαλής του Επικρατείας, δεν θα είναι εύκολο μετά τις εθνικές εκλογές να πάει απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς θα υπάρχει μια σχετική ταύτιση.
Δεν βιάζεται να πάρει τις αποφάσεις του ο Τσίπρας
Πάντως, το συμπέρασμα των ανθρώπων που γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται ο πρώην πρωθυπουργός είναι πως στην παρούσα φάση δείχνει να μη βιάζεται να πάρει τις αποφάσεις του. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα συνεχίσει την παραγωγή θέσεων και προτάσεων μέσα από το ινστιτούτο του. Στις 10 Ιουνίου θα πραγματοποιήσει μια νέα, μεγάλη εκδήλωση, με διάφορες θεματικές και προσκεκλημένους από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ενα μεγάλο μέρος των συζητήσεων θα έχει να κάνει με το ταξίδι του στις ΗΠΑ και τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών μετά και την εκλογή Τραμπ. Παραλλήλως, όμως, θα συνεχίσει και την επικοινωνία με πρόσωπα από την κοινωνία, τον ακαδημαϊκό χώρο, την επιχειρηματική κοινότητα κ.λπ. Για παράδειγμα, στον κύκλο των σταθερών συνομιλητών του έχει ενταχθεί ο πρώην υπουργός Ηλίας Μόσιαλος, κορυφαία προσωπικότητα για τα ζητήματα των οικονομικών της Υγείας. Τα «Π» γνωρίζουν πως ο κ. Τσίπρας έχει αναπτύξει ένα δίκτυο επαφών με πρόσωπα με τα οποία δεν είχε την παραμικρή σχέση όλα τα προηγούμενα χρόνια που ήταν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ή ακόμα και πρωθυπουργός - ιδίως από τον χώρο των επιχειρήσεων, συμμετέχοντας σε διάφορες κλειστές συναντήσεις. Μια τέτοια εκδήλωση, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, είχε προγραμματιστεί για την Πέμπτη το πρωί σε ξενοδοχείο της Πλατείας Συντάγματος, ωστόσο μια ξαφνική αδιαθεσία του ήταν η αιτία της αναβολής για απώτερο χρόνο.Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά