«Δεν είναι η διάταξη του Ποινικού Κώδικα αυτή που μπορεί να είναι η βάση για ένα αίτημα σύστασης επιτροπής ποινικής Προκαταρκτικής εξέτασης» υπογράμμισε ο πρόεδρος των Δημοκρατών και Συνταγματολόγος Ανδρέας Λοβέρδος, αναφερόμενος στο αίτημα που κατέθεσε χθες το ΠΑΣΟΚ για σύσταση Προανακριτικής με κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορίες για τις πολιτικής ηγεσίες του υπουργείου Μεταφορών επί Κ. Καραμανλή και Χρ. Σπίρτζη.

«Αν εκεί εστιάζουν, στο 291, το έχω απαντήσει αυτό το ερώτημα προ καιρού. Δεν ήξερα ότι εστιάζουν στην παρακώλυση των συγκοινωνιών. Είναι λάθος αυτό, είναι λάθος ποινική διάταξη. Είναι λάθος η εστίαση στη διερεύνηση αδικήματος. Τι δουλειά έχει η παρακώλυση συγκοινωνιών; Είναι άλλη η αντικειμενική υπόσταση αυτού του αδικήματος. Χριστός και Απόστολος. Είναι νομικό λάθος. Διευκολύνεται η άμυνα των ανθρώπων, υπουργών, υφυπουργών», είπε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Λοβέρδος: Λάθος η διάταξη, δεν στέκεται Προανακριτική με το 291

Ερωτηθείς σχετικά με όσα ανέφερε νωρίτερα στο Πρώτο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος έκανε λόγο για «μια γκάφα του ΠΑΣΟΚ», εξηγώντας ότι το άρθρο 291 του Ποινικού Κώδικα, το οποίο επικαλείται για να τεκμηριώσει κακούργημα για τους υπουργούς, προϋποθέτει δόλο, κατά πόσο συμφωνεί μαζί του, ο κ. Λοβέρδος τόνισε «είναι ο Ποινικός Κώδικας αυτός. Τι αν συμφωνώ;. Είναι μέρα έξω; Μέρα είναι».

«Είναι αυτονόητο. Το θέμα είναι αν είναι αυτή η νομική βάση μιας πρότασης σύστασης προανακριτικής επιτροπής, όπως την λέμε. Δεν είναι. Είναι λάθος» συμπλήρωσε, ενώ επισήμανε ακόμα «δεν στέκει αυτό. Αν δεν πέσει στη Βουλή θα πέσει στο Ειδικό Δικαστήριο. Είναι λάθος η διάταξη, θέλει πολύ τραβηγμένη από τα μαλλιά ερμηνεία και δεν νομίζω να τη δώσει κανένας δικαστής σοβαρός αυτή. (…) Δεν στέκεται Προανακριτική με το 291. Δηλαδή εγώ αν ήμουν βουλευτής δεν θα την ψήφιζα» είπε χαρακτηριστικά.

«Πολιτικά ήταν αναμενόμενη κίνηση και ορθή από το ΠΑΣΟΚ, από τη Νέα Δημοκρατία, από κάποιο άλλο κόμμα ή πολλά κόμματα μαζί, θα γινόταν», είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος

Πάντως, σχετικά με τη σύσταση Προανακριτικής, ο κ. Λοβέρδος επισήμανε πως ήταν πολιτικά αναμενόμενο μετά από μια τόσο μεγάλη σε έκταση και σε βάθος τραγωδία να αναζητώνται ευθύνες.

«Φαντάζομαι ότι θα συμφωνεί κάθε λογικός Έλληνας, η ένταση της τραγωδίας και η ένταση της συζήτησης γύρω από την τραγωδία δεν μπορούσε να οδηγήσει σε παραμερισμό από την πλευρά της Βουλής, χωρίς πρωτοβουλίες δηλαδή, το όλον θέμα. Νομίζω ότι σε αυτό κάθε σοβαρός άνθρωπος, κάθε Έλληνας και Ελληνίδα που διεκδικούν σοβαρότητα, πρέπει να πουν ναι. Άρα, πολιτικά ήταν αναμενόμενη κίνηση και ορθή από το ΠΑΣΟΚ, από τη Νέα Δημοκρατία, από κάποιο άλλο κόμμα ή πολλά κόμματα μαζί, θα γινόταν» ανέφερε.

Στη νομική πτυχή της πρότασης, η οποία αφορά οκτώ πολιτικά πρόσωπα με το αίτημα να περιγραφεί για όλους το ίδιο αδίκημα, ο χαρακτήρας του οποίου βασίζεται στον ενδεχόμενο δόλο, ο κ. Λοβέρδος ανέφερε τα εξής.

«Για κάθε αδίκημα ερευνητέο είναι αν πληρούνται αφενός η αντικειμενική του υπόσταση και αφετέρου η υποκειμενική του υπόσταση. Στην υποκειμενική υπόσταση έχουμε τον δόλο όπου έχουμε τον πλήρη δόλο και τον ενδεχόμενο δόλο και έχουμε και την αμέλεια. Αυτό θα το αξιολογήσει κατ’ αρχάς η Βουλή όπως θα εργαστεί, γιατί δεν ξέρω πώς θα εργαστεί, θα σας πω γιατί προβληματίζομαι και κατά δεύτερο λόγο και κατά ουσιώδη λόγο η Δικαιοσύνη, το Ειδικό Δικαστήριο.

Τώρα, πάμε να δούμε την συζήτηση για τον ενδεχόμενο δόλο. Η συζήτηση για τον ενδεχόμενο δόλο γίνεται και είναι λογικό να γίνεται γιατί από κανενός το μυαλό δεν περνάει ότι ήθελε να το κάνει κάποιος αυτό. Όμως, ο ενδεχόμενος δόλος σημαίνει ότι θα αναζητηθεί αν κάθε λογικός άνθρωπος μπορούσε να σκεφτεί ότι κάτι τέτοιο είναι δυνατόν να συμβεί και παρ’ ότι το σκέφτηκε ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί, δεν έκανε τίποτα.

Θέλω να δω πώς τεκμηριώνεται η πρόταση γιατί δεν αφορά δύο πρόσωπα, τον κύριο Καραμανλή και τον κύριο Σπίρτζη, αλλά αφορά και τους υφυπουργούς, όπου πρέπει να δει κανείς με προσοχή αν ήταν συναρμόδιοι. Από μία περίπτωση που ξέρω γιατί ρώτησα, ο άνθρωπος παραδέχτηκε ότι ήταν συναρμόδιος. Άρα η πρόταση λέει ότι ερευνήθηκε μέσα από τα ΦΕΚ η αρμοδιότητα και των υφυπουργών, εκάστου υφυπουργού και έκριναν ότι και οι οκτώ είναι συναρμόδιοι. Άρα, αυτό είναι ένα τυπικό εύκολο θέμα που μπορεί κανείς να το δει κοιτώντας τα Φύλλα Εφημερίδας Κυβερνήσεως.

Πάμε τώρα στα δύσκολα. Η πρώτη μου προσέγγιση και δεν μπορώ να αποστώ από αυτήν, γιατί έχω τοποθετηθεί στη Βουλή τρεις, τέσσερις φορές, αλλά δεν μπορώ τώρα να κρύβομαι από τον εαυτό μου. Επειδή είχα συμμετάσχει στην αναθεώρηση του άρθρου 86, όπου η αποσβεστική προθεσμία των δύο συνόδων της Βουλής διαγράφηκε και παρέμεινε η νέα ρύθμιση χωρίς αποσβεστική προθεσμία της Βουλής να ερευνήσει τη δίωξη υπουργικών αδικημάτων και το Σύνταγμα περιορίστηκε στη φράση, όπως ο νόμος ορίζει, γεννάται το θέμα, αν για τους υπουργούς και υφυπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει παραγραφή. (…) Έχω απάντηση σε νομικό επίπεδο. Σε πολιτικό δεν έχω, δεν με ενδιαφέρει κιόλας. Όταν το Σύνταγμα αναθεωρήθηκε και εξαλείφθηκε η ρύθμιση περί δύο συνόδων αποσβεστικής προθεσμίας, τότε ο νόμος έπρεπε να αλλάξει και αυτός για να έχουμε την κατάργηση της λεγομένης παραγραφής. Εγώ στη Βουλή έλεγα, γιατί δεν αλλάζετε το νόμο; Στις ομιλίες μου, όχι στο διάδρομο. Και η απάντηση που δινόταν από το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι αλλάξαμε το Σύνταγμα, τι χρειάζεται να αλλάξει ο νόμος; Το Σύνταγμα είναι ο θεμελιώδης νόμος του κράτους. Είναι ο θεμελιώδης νόμος του κράτους αλλά στη συγκεκριμένη ρύθμιση λέει, όπως ο νόμος ορίζει. Δεν απαγορεύει στον κοινό νομοθέτη, τη Βουλή δηλαδή, να ορίζει αποσβεστικές προθεσμίες».

Ερωτηθείς, εάν τελικά υπάρχει παραγραφή για την πολιτική ηγεσία του υπ. Μεταφορών επί θητείας Σπίρτζη, ο κ. Λοβέρδος επισήμανε «υπάρχει παραγραφή. Δεν μπορώ να το αρνηθώ».

Λοβέρδος για Νοvartis: Η στόχευση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να μπουν στη φυλακή οι πολιτικοί του αντίπαλοι για να διατηρηθεί 10 χρόνια στην εξουσία

Ως προς την υπόθεση NOVARTIS και τη χθεσινή κατάθεση του κ. Λοβέρδου ως μάρτυρας για την υπόθεση των πρώην προστατευόμενων μαρτύρων, ερωτηθείς ποια θεωρεί ότι ήταν η πολιτική στόχευση γύρω από την ιστορία αυτή, τόνισε «όπως λέγαμε στη Βουλή τότε όλοι και όπως συνεχίζω να λέω εγώ και να το λέω και σε εσάς, αλλά το είπα και χθες στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, στο δικαστήριο δηλαδή που εξετάζει τους ψευδομάρτυρες, η κατασκευή αυτής της υπόθεσης έγινε με τον γνώμονα η τότε αντιπολίτευση, να στερηθεί των βασικών της στελεχών και να υπάρχει άνεση στη διατήρηση του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση για δέκα χρόνια. Οι ίδιοι έλεγαν στα δύο, τρία πρώτα χρόνια της θητείας τους, δηλαδή πριν τον τελευταίο όπου είχε φανεί πια ότι έχουν μεγάλες δυσκολίες να ξανακερδίσουν εκλογές, οι ίδιοι έλεγαν ότι θα μείνουμε δέκα χρόνια. Για να μείνεις δέκα χρόνια δεν πρέπει να έχεις αντιπολίτευση. Για να μην έχεις αντιπολίτευση έπρεπε πρώην πρωθυπουργοί και πρώην βασικοί υπουργοί και τότε βασικά στελέχη της αντιπολίτευσης να πάνε φυλακή. 100% ήταν αυτό».

«Και από κει και πέρα υπήρχαν και επιμέρους μικροσυμφέροντα. Να κατηγορήσεις μια εταιρεία στις Ηνωμένες Πολιτείες να πάρεις επί καταδίκης της, που είναι συνήθης διαδικασία τα λεφτά τους ως αποζημίωση για τη συνεισφορά σου και τα λοιπά. Αλλά αυτά δεν είναι αυτό που σας απασχολεί, αν κάποιος δικηγόρος ήθελε να κερδίσει χρήματα από αυτή την υπόθεση ή αν κάποιος ψευδομάρτυρες ήθελε να κάνει το ίδιο. Το βασικό θέμα είναι ότι αυτή την υπόθεση την προώθησαν από τον Σεπτέμβριο του 2015 και μετά τα στελέχη εκείνα της προηγούμενης κυβέρνησης που δια αυτής ήθελαν να παραμείνουν στην εξουσία για 10 χρόνια» συμπλήρωσε ο κ. Λοβέρδος σημειώνοντας για τη χθεσινή του κατάθεση «το περίμενα 7,5 χρόνια και με υπερβολική αγανάκτηση και θυμό γιατί αυτή η υπόθεση είναι ανατριχιαστική».