«Οι τέσσερις πυλώνες στους οποίους έχουμε να κάνουμε ακόμα κάποια πράγματα είναι η λειτουργία της Δικαιοσύνης, η αντιμετώπιση της διαφθοράς, η ελευθερία των ΜΜΕ, η ελευθεροτυπία και η ελεύθερη έκφραση, και γενικότερα η λειτουργία της δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού, δηλαδή, όπως μπορούμε, μέσα από θεσμικά αντίβαρα, να βελτιώσουμε την παραγωγή, για παράδειγμα του νομοθετικού έργου», ανέφερε αρχικά ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή. «Σε αυτά έχει επέλθει βελτίωση και μάλιστα πέρυσι στην έκθεση του 2024 η ευρωπαϊκή επιτροπή ήταν αυτή που σημείωσε ότι η Ελλάδα καταγραφεί μια πολύ θετική πρόοδο και στους τέσσερις πυλώνες και φυσικά μας καλεί να κάνουμε ακόμα περισσότερα», εξήγησε.

Διαβάστε: Βελόπουλος στα Παραπολιτικά 90,1: Ο Σαμαράς έχει ψηφίσει τα πάντα και ξύπνησε μια μέρα και το παίζει αντάρτης


Άκης Σκέρτσος: Όταν η δικαιοσύνη καθυστερεί, είναι σαν να αρνούμαστε να αποδώσουμε δικαιοσύνη

Όσον αφορά τον χώρο της Δικαιοσύνης, ο κ. Σκέρτσος επισήμανε πως «η Ελλάδα εφαρμόζει σε συνεργασία με την ευρωπαϊκή επιτροπή ένα πάρα πολύ φιλόδοξο και μεγάλο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων στο χώρο της Δικαιοσύνης. Στην Ελλάδα έχουμε μεγαλύτερο αριθμό δικαστών απ’ ότι στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά δυστυχώς, έως πρότινος, είχαμε τον διπλάσιο χρόνο απονομής Δικαιοσύνης. Υπολογίζεται περίπου στις 1500 ημέρες για να τελεσιδικήσει μια δικαστική υπόθεση, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη, κατά μέσο όρο, ο χρόνος αυτός υπολογίζεται στις 600 με 650 ημέρες. 700 εκατομμύρια ευρώ περίπου δαπανώνται σε έργα ψηφιοποίησης, εκπαίδευσης του προσωπικού προσθήκης νέων προγραμμάτων σπουδών στη σχολή δικαστών, δημιουργίας νέων μονάδων όπως είναι η δικαστική αστυνομία που επικουρεί τους δικαστές και το δικαστικό έργο, το μεγάλο πρόγραμμα ανακαίνισης και δημιουργίας νέων δικαστηρίων όλα αυτά είναι παρεμβάσεις που γίνονται που ελέγχονται και εγκρίνονται και προχωρούν κανονικά από την Ευρωπαϊκή επιτροπή και αποτελούν τον τρόπο με τον οποίο θα κλείσουμε αυτή την ψαλίδα που υπάρχει μεταξύ του ελληνικού δικαστικού συστήματος και των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών».

«Δεν έχουμε πρόβλημα ποιότητας του δικαστικού έργου, έχουμε όμως ένα πρόβλημα χρόνου και όταν η δικαιοσύνη καθυστερεί, είναι σαν να αρνούμαστε να αποδώσουμε δικαιοσύνη», επισήμανε.

Κληθείς να σχολιάσει τις κατηγορίες των κομμάτων περί συγκάλυψης γύρω από την τραγωδία των Τεμπών, ο κ. Σκέρτσος είπε: «Το αφήγημα της συγκάλυψης έχει καταπέσει με κρότο και όσα κόμματα έχουν ενορχηστρώσει γιατί πρέπει να επιστρέψουμε στα κόμματα της αντιπολίτευσης την κατηγορία περί ενορχηστρωτή. Ενορχήστρωση για τέτοια αφηγήματα έχουν κάνει τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Να θυμίσουμε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει δύο προτάσεις δυσπιστίας για την περίφημη μονταζιέρα, για το παράνομο φορτίο είναι θεωρίες που κατέρρευσαν ενώ ο κ. Ανδρουλάκης κατηγορούσε τον Πρωθυπουργός για ενορχηστρωτή της συγκάλυψης. Έχει ζητήσει συγνώμη το ΠΑΣΟΚ γι’ αυτές τις δύο κινήσεις που έκανε;».

«Πρέπει να συμπεριφερθούμε όλοι με πάρα πολύ μεγάλη ευθύνη και σοβαρότητα, κυρίως απέναντι στις οικογένειες και τους ανθρώπους που πονάνε, οι οποίοι ζητούν το αυτονόητο. Ζητούν δικαιοσύνη, ζητούν αλήθεια και ζητούν όσοι έχουν πραγματική ευθύνη για την υπόθεση αυτή να καταδικαστούν. Εμείς με αυτούς είμαστε», υπογράμμισε.


"Η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής της χώρας είναι ένα βαθύτατο πρόβλημα"

Ερωτηθείς πώς θα σταθεί η κυβέρνηση στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ βάλει και τον πρωθυπουργό στο θέμα της προανακριτικής για την ιστορία του μπαζώματος, ο κ. Σκέρτσος είπε: «Είναι το γνωστό δόγμα Πολάκη που θέλει αδιακρίτως όλους τους πολιτικούς να μπουν στη φυλακή. Αυτή είναι η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής της χώρας και αυτό είναι ένα βαθύτατο πρόβλημα για τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύονται τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Δηλαδή αντί να κάνουν μια σοβαρή, επικοδομητική αντιπολίτευση και να συζητήσουμε πως θα έχουμε ασφαλείς σιδηροδρόμους, έχετε ακούσει κάποια πρόταση από την πλευρά τους για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων που είναι το μείζον; Εγώ δεν έχω ακούσει τίποτα. Ως εναλλακτική αντιπολιτευτική πρόταση κατεβάζουν το μισό ποινικό κώδικα αυτό είναι η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής του τόπου και προέρχεται από κόμματα που καταθέτουν στον πολιτικό λαϊκισμό και στην τοξικότητα. Δεν έχουν να πουν κάτι θετικό για τη ζωή και την καθημερινότητα και την ασφάλεια των ανθρώπων, αυτή είναι και η μεγάλη διαφορά αυτής της κυβέρνησης με όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Λυπάμαι πάρα πολύ που το ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά έχει γίνει η ουρά της κας Κωνσταντοπούλου και εκτελεί χρέη Κωνσταντοπούλου εδώ το ΠΑΣΟΚ και ο κ. Ανδρουλάκης».

«Με τον τρόπο που απαγγέλει κατηγορίες (το ΠΑΣΟΚ) προς όλους ουσιαστικά τους πολιτικούς εκπροσώπους της ηγεσίας το υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών από το 2016 και μετά έως σήμερα αδιακρίτως φαίνεται ότι κάνει ένα πολιτικό και ποινικό τσουβάλιασμα. Συγχέει δηλαδή την πολιτική με την ποινική ευθύνη. Η απαγγελία μιας ποινικής κατηγορίας συνδέεται με δόλο και σκοπό για να προσπορίσει κάποιο όφελος προσωπικό αυτό πως τεκμηριώνεται; Είχε δηλαδή κάποιο δόλο ή κάποιο σκοπό ο κ. Καραμανλής να κερδίσει κάτι από αυτή την υπόθεση; Πρέπει να εξηγήσουν πως συνδέονται αυτά!», κατέληξε.