Στο Υπουργείο Υγείας βρέθηκε το απόγευμα της Τετάρτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοινώνοντας ότι μέχρι τις 15 Ιουλίου θα λειτουργήσει ο τηλεφωνικός αριθμός 1566. Πρόκειται για έναν τετραψήφιο αριθμό που θα λύνει στους πολίτες κάθε απορία που σχετίζεται με το σύστημα υγείας. Οι κλήσεις θα είναι δωρεάν και θα υποστηρίξει τα υπόλοιπα κανάλια επικοινωνίας.

«Θα είναι μια ακόμα σημαντική βοήθεια στους πολίτες ώστε να μπορούν να παίρνουν απαντήσεις σε δύσκολες και σύνθετα προβλήματα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης: Στην ψηφιακή υγεία συντελείται πραγματική επανάσταση

Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως η επίσκεψή του στο Υπουργείο Υγείας πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των τακτικών συναντήσεων που έχει «για την επισκόπηση της προόδου του σχεδίου δρομολόγησης νέου ΕΣΥ όπως είχαμε δεσμευτεί».

Σημείωσε ότι γίνονται πολλά και σοβαρά πράγματα σε πολλά μέτωπα, αναφέρθηκε στην έγκαιρη ολοκλήρωση όλων των προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, στην πρόοδο ως προς τη διαχείριση του κόστους και στον τρόπο αξιοποίησης νέων ψηφιακών εργαλείων για τον έλεγχο της ιατρικής και της φαρμακευτικής δαπάνης.

«Έχουμε πει ότι η όποια εξοικονόμηση πόρων θα επιστρέφει πίσω», τόνισε και ανέφερε πως στην ψηφιακή υγεία συντελείται πραγματική επανάσταση.

Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς και η προσπάθεια για καλύτερες εφημερίες

Ειδικότερα χαρακτήρισε ως πρωτοποριακή εφαρμογή σε ευρωπαϊκό επίπεδο τον ψηφιακό φάκελο ασθενούς και μίλησε και στις αλλαγές στις εφημερίες.

«Η προσπάθεια είναι για να βελτιώσουμε τους χρόνους αναμονής και την εμπειρία του ασθενούς στις εφημερίες. Εκφράζω την ικανοποίησή μου που έχουν αρχίσει να μειώνονται οι λίστες αναμονής στα χειρουργεία», συνέχισε, ενώ αντίστοιχα ικανοποιημένος και συγκινημένος δήλωσε για το γεγονός ότι τα προληπτικά προγράμματα έχουν οδηγήσει 2,5 εκατ. συμπολίτες μας να έχουν κάνει κάποια προληπτική εξέταση.

«Πολλοί σώθηκαν και εντόπισαν κακοήθεια επειδή το κράτος τούς βρήκε και τους παρότρυνε να κάνουν εξέταση. Μην αγνοείτε το μήνυμα που παίρνετε», υπογράμμισε.

"Σημαντική πρόοδος, αλλά έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε"

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ξεχωριστή μνεία στα θέματα ψυχικής υγείας, ειδικά των παιδιών και των εφήβων, για τους οποίους είπε πως είναι κατάκτηση που είναι πιο ευαισθητοποιημένοι και μιλούν πιο εύκολα.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως αποτελεί πρόκληση να υπάρχει υποστήριξη από το ΕΣΥ και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δουλειά που γίνεται συνολικά στο Υπουργείο Υγείας. «Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε», είπε, τονίζοντας παράλληλα: «Αναντίρρητα η πρόοδος που έχουμε πετύχει είναι σημαντική».

Στη σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας βρέθηκαν και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, και ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος.


Διαβάστε: Το απόγευμα στο Υπουργείο Υγείας ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Σύσκεψη με στατιστικά στοιχεία για τους ασθενείς στα Επείγοντα

Λίγο πριν από την έναρξη της συνάντησης, τον κ. Μητσoτάκη ανέμεναν στην είσοδο ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη. Πρώτος έφτασε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος και ανέβηκε στο γραφείο του υπουργού. Την ίδια στιγμή, όπως γίνεται γνωστό, η σύσκεψη αναμένεται να διαρκέσει μιάμιση ώρα. 

Αγαπηδάκη και Γεωργιάδης αναμένουν στην είσοδο του υπουργείου Υγείας τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Οι αφίξεις για τη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας
Η άφιξη Μητσοτάκη στο υπουργείο Υγείας για τη σύσκεψη


6565926
6565932
6565938
6565939

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την καθιερωμένη σύσκεψη με το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, προεξάρχοντος του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, και με τη συμμετοχή της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Ειρήνης Αγαπηδάκη, των υφυπουργών Υγείας, Μάριου Θεμιστοκλέους και Δημήτρη Βαρτζόπουλου, καθώς και των γενικών γραμματέων Υπηρεσιών Υγείας, Λίλιαν-Βενετία Βιλδιρίδη, και Στρατηγικού Σχεδιασμού, Άρη Αγγελή. Είναι προφανές ότι το δωρεάν πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου «Προλαμβάνω» για την πρόληψη σειράς χρονίων νοσημάτων του γενικού πληθυσμού, στο οποίο συμμετέχουν ήδη περισσότεροι από 2,5 εκατ. κάτοικοι της χώρας μας και σχεδιάστηκε και υλοποιείται υπό την άμεση ευθύνη της Ειρήνης Αγαπηδάκη, δεν θα μπορούσε να λείπει από την ατζέντα της σύσκεψης, καθώς είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και η ίδια η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχουν θέσει ως μεγάλη προτεραιότητα για την τρέχουσα τετραετία τη ριζική τροποποίηση της νοοτροπίας, των συνηθειών και της συμπεριφοράς των πολιτών, με στόχο η πρόληψη να αποτελέσει στο άμεσο μέλλον την πρώτη έγνοια των κατοίκων της χώρας μας, όρος απαραίτητος, συν τοις άλλοις, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της χώρας από τις μαζικές προσελεύσεις ασθενών, κυρίως αρμοδιότητας της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, στα ΤΕΠ των ιδρυμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ενώ είναι τεκμηριωμένο με στατιστικά διαχρονικά στοιχεία ότι το 80% επί του συνόλου των προσερχομένων στα ΤΕΠ των νοσοκομείων του ΕΣΥ όλης της χώρας μεταβαίνουν σε αυτά με ιδία μέσα και μόλις το 20% διακομίζεται με ασθενοφόρα του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), πριν από την εφαρμογή της ηλεκτρονικής ιχνηλάτησης (“βραχιολάκι”) στους προσερχόμενους στα ΤΕΠ των ιδρυμάτων ασθενών η χώρα μας δεν διέθετε το παραμικρό στατιστικό στοιχείο σχετικά με σειρά κρίσιμων για τις γενικές εφημερίες στοιχείων, όπως, για παράδειγμα, για ττα κοινωνικοδημογραφικά στοιχεία των προσερχομένων ασθενών, για τα περιστατικά τα οποία εισάγονται και νοσηλεύονται τελικώς, για το είδος της βοήθειας την οποία αναζητεί το σύνολο των προσερχομένων στα ΤΕΠ ασθενών, για τους χρόνους αναμονής των ασθενών για την πρώτη εξέτασή τους από γιατρό των ΤΕΠ, για όλα εκείνα τα στατιστικά στοιχεία, δηλαδή, τα οποία συγκροτούν την “φυσιογνωμία” και την αποτελεσματικότητα της γενικής εφημερίας των ιδρυμάτων.

Έως πρότινος, όλα αυτά τα στοιχεία, τα οποία έβλεπαν το φως της δημοσιότητας, ήταν υπολογισμένα κατ’ εκτίμηση και κατά βούληση, καθώς και αναλόγως της σκοπιμότητας της κάθε πλευράς, η οποία έφερνε στη δημοσιότητα τέτοια κατ’ εκτίμηση στοιχεία, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα διάψευσης ή επιβεβαίωσης των λογής – λογής ισχυρισμών.