Ως ένα βήμα για την αντιμετώπιση των αδικαιολόγητων διαφορών στις τιμές των ίδιων προϊόντων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης χαρακτήρισε τη δημοσίευση της νέας Στρατηγικής της Κομισιόν για την ενιαία αγορά ο Δημήτρης Τσιόδρας, ευρωβουλευτής της ΝΔ. Συγκεκριμένα η Κομισιόν δεσμεύεται να παρουσιάσει εργαλεία για την αντιμετώπιση των αδικαιολόγητων γεωγραφικών εφοδιαστικών περιορισμών, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι κατακερματίζουν την ενιαία αγορά, περιορίζουν τις επιλογές των καταναλωτών και συμβάλλουν σε σημαντικές διαφορές τιμών σε ολόκληρη την ΕΕ, ιδίως στα καθημερινά καταναλωτικά αγαθά. Σημειώνει, μάλιστα, ότι η πρακτική ορισμένων πολυεθνικών εταιρειών να ασκούν διαφορετική τιμολογιακή πολιτική, ανάλογα με το μέγεθος της αγοράς σε βάρος των καταναλωτών και κάνοντας κατάχρηση της θέσης τους στην αγορά, δεν αντιμετωπίζεται επαρκώς από το ισχύον δίκαιο ανταγωνισμού.

Διαβάστε: Παρέμβαση Τσιόδρα στο Ευρωκοινοβούλιο: Η Τουρκία δεν είναι μέρος της ευρωπαϊκής άμυνας

Η κοινή επιστολή 8 ευρωβουλευτών με πρωτοβουλία του Δημήτρη Τσιόδρα

Σημειώνεται πως προς την κατεύθυνση αυτή έχουν αναληφθεί σημαντικές πρωτοβουλίες από την ελληνική πλευρά, όπως η σχετική επιστολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν, τον Μάιο του 2024. Είχε αποτελέσει δε και το αντικείμενο κοινής επιστολής, ύστερα από πρωτοβουλία του Δημήτρη Τσιόδρα, την οποία είχαν συνυπογράψει άλλοι οκτώ ευρωβουλευτές από τρεις πολιτικές Ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου και επτά χώρες της ΕΕ που αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα και είχε σταλεί στον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Stéphane Séjourné, τον περασμένο Φεβρουάριο, ενώ ήταν επίσης αντικείμενο πολλαπλών παρεμβάσεών του σε Επιτροπές και στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η Στρατηγική βασίζεται σε πέντε πυλώνες, στους οποίους περιλαμβάνονται προτεινόμενες ενέργειες και αντίστοιχα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης, με στόχο τη δημιουργία μιας ουσιαστικά ενοποιημένης ενιαίας αγοράς. Οι άξονες αυτοί επικεντρώνονται στην άρση των εμποδίων που υπάρχουν στην εσωτερική αγορά, καθώς και στην προώθηση της ελεύθερης κυκλοφορίας των υπηρεσιών και της ψηφιοποίησης. Κάνει, τέλος, ειδική αναφορά στις ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ), ενώ συνοδεύεται από ειδική δέσμη μέτρων με στόχο την απλοποίηση του κανονιστικού πλαισίου και τη διευκόλυνση της δραστηριοποίησης των ΜμΕ εντός της ενιαίας αγοράς, συμβάλλοντας, έτσι, προς την επίτευξη του στόχου μείωσης του διοικητικού βάρους κατά 25% συνολικά και κατά 35% για τις ΜμΕ μέχρι το τέλος της παρούσας θητείας.